PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şike Yasası Veto Edildi



Baldemir
03-12-2011, 01:32
Only the registered members can see the link


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şike cezalarında indirim öngören Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u TBMM'ye iade etti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yayımlanması uygun bulunmayan 6250 sayılı "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun", bir kez daha görüşülmesi için, Anayasanın 89 ve 104 üncü maddeleri uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına geri gönderilmiştir.

Söz konusu Kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na geri gönderilmesinin gerekçeleri aşağıda sunulmaktadır:

" Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca 24/11/2011 tarihinde kabul edilen 6250 sayılı "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" incelenmiştir.

Sportif faaliyet ve organizasyonlarda düzenin sağlanarak sporun kitlelere yayılmasının teşvik edilmesi amacıyla yürürlüğe konulan 5149 sayılı Kanunun, yürürlüğe girdiği 2004 yılından itibaren spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliği önlemede yetersiz kaldığı görülmüş ve anılan yetersizlikler ile uygulamada karşılaşılan noksanlıkların giderilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisince 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kabul edilerek 14/4/2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Genel gerekçesinde, diğer ülkelerin ve uluslararası spor örgütlerinin düzenlemeleri ile teamüllerinin gözönünde bulundurularak hazırlandığı ve uluslararası sözleşmeler ile gelişmelere paralellik sağlandığı belirtilen 6222 sayılı Kanunla spor alanında faaliyet gösterenlerin ve taraftarların haklarının korunması, düzensizlik ve şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla bu alana özgü suçlar ve cezaları düzenlenmiştir.

İncelenen Kanunla ise, şike ve teşvik primi suçu başta olmak üzere 6222 sayılı Kanunda çeşitli suçlar için getirilen hapis cezalarının indirilmesi, bazı fiiller için öngörülen hapis cezalarının yerine adli para cezası verilmesi ve bu değişikliklere bağlı olarak görevli mahkemelerin değiştirilmesi öngörülmüştür.

Bilindiği gibi, hukuk devletinde, ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirlerine ilişkin kurallar, ceza hukukunun temel ilkeleri ile Anayasanın ilgili hükümleri başta olmak üzere, ülkenin sosyal ve kültürel yapısı, etik değerleri ve ekonomik hayatın ihtiyaçları gözönüne alınarak tespit edilecek ceza siyasetine göre belirlenir.

Kanun koyucu, cezalandırma yetkisini kullanırken hangi fiillerin suç sayılacağı, bunların hangi tür ve ölçüdeki ceza müeyyideleri ile karşılanacağı, nelerin ağırlaştırıcı veya hafifletici sebep olarak kabul edilebileceği konularında takdir yetkisine sahiptir. Bu yetki kullanılırken suç ve ceza arasındaki adil dengenin korunmasının sağlanması ve öngörülen cezanın, cezalandırmada güdülen amacı gerçekleştirmeye elverişli olması gibi esaslar dikkate alınır. Suç ve ceza arasında adalete uygun bir oranın bulunup bulunmadığının tespitinde ise o suçun toplumda doğurduğu infial ve etki, kişiler üzerinde oluşturduğu tehlike ve zarar ile bunların azlığı veya çokluğu, suçun işlenme oranındaki azalma veya artış gibi faktörlerin de dikkate alınması gerekir. Aksi takdirde, yapılan düzenleme gerçek amacının dışında sonuçlar doğurabileceği gibi toplumun adalete olan güven duygusunun sarsılmasına da sebep olur.

Bu itibarla, incelenen Kanunla öngörülen değişikliklerin, ölçülülük ve caydırıcılık gibi ceza hukukunun temel prensiplerini etkisiz kılacağı ve yukarıda belirtilen sakıncaları doğurabileceği düşünülmektedir.

Diğer taraftan, 6222 sayılı Kanunda değişiklik öngören bu Kanunun gerekçesinde, yapılan değişikliklerin, diğer kanunlarda öngörülen suçlara verilen cezalar dikkate alınmak suretiyle adil ve hakkaniyete uygun cezalar belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildiği belirtilmekte ise de, kamuoyunda, genel ve gereklilikten doğan bir düzenleme olmaktan ziyade, halen yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında bulunan kişilere yönelik özel bir düzenleme olduğu intibaını uyandırdığı, bu durumun da değişikliğin esas amacı dışında özel bir saikle hazırlandığı eleştirilerine sebebiyet verdiği görülmektedir.

Yayımlanması yukarıda açıklanan gerekçelerle uygun görülmeyen 6250 sayılı "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" Türkiye Büyük Millet Meclisince bir kez daha görüşülmesi için, Anayasanın değişik 89 ve 104 üncü maddeleri uyarınca ilişikte geri gönderilmiştir."

Bundan sonra ne olacak?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiği "şike yasası" yeniden Meclis'e gelecek.

Gül'ün veto ettiği yasa, spor ve adalet komisyonlarında kabul edildikten sonra Genel Kurul'a gelmişti. Meclis Başkanlığı yasayı, bu komisyonlara gönderecek.

Sonrası için üç seçenek var:
Komisyonlar veto doğrultusunda düzenleme yapabilir. Yasanın yeni hali komisyondan geçtikten sonra Meclis Genel Kurulu'na gelir. Yasa Meclis'te kabul edilirse Gül'ün önüne yeni yasa gider.

Komisyonlar bu yasayı askıya alabilir. Bu seçenek gerçekleşirse Nisan ayında düzenlenen "şike yasası" devam eder.

Bir diğer seçenek, Gül'ün veto ettiği yasayı aynen kabul edip Köşk'e göndermek. Bu seçenek gerçekleşirse, Cumhurbaşkanı veto ettiği yasayı bu defa kabul edebileceği gibi yasayı halk oylamasına (referandum) sunabilir. Anayasaya aykırılık görmesi durumunda da yasayı Anayasa Mahkemesi'ne verebilir.



Cumhurbaşkanı şike yasasını veto etti! - - Mynet Spor (Only the registered members can see the link)

beydemir
03-12-2011, 04:19
Aslında başlık şöyle olmalıydı:utanç yasası veto edildi 4 ay önce çıkarılan bir yasa var bu yasayı kulüpler oybirliğiyle onaylıyorlar 4 ay sonra diyorlarki bu yasayı beğenmedik içeride adamlarımız var kişiye özel tekrar yasa çıkarın
sayın Yıldırım Demirören kulüpler birliğini topluyor yeni yasa için karar aldırıyor bu yasanın altına BJK kulübü adına imza atıyor karar alndıktan birkaçgün sonra bizim içerde tutuklu arkadaşlarımız var imzamızı çekiyoruz (vatandaşta yedi)karar alınmış imzamı çektim desen ne çekmedim desen ne fark eder bu arada kararda hayır oyu kullanan takımları dik duruşlarından dolayı kutlarım.gene sayın demirören çıkıyor cumhurbaşkanı bu yasayı imzalaması lazım diyor.siyasi partileri siyasi kaygudan dolayı yanınıza aldınız bırakın cumhurbaşkanıda cumhurun yanında olsun

can123
03-12-2011, 11:25
ama ne hikmetse deniz fenerinden veya kayseri belediye başkanından hiç utanmıyorlar yada sıvasta katliyam yapanlardan yada memleketi yabancı mahkemelere şikayet etmekten hiç ama hiç utanmıyorlar

zekı62
03-12-2011, 12:40
Allah Allah iddaaname çıktı ! Veto Çıktı yine bir garip memleket? Allah Allah hayırdır !

Yasanın tekrar gündeme gelmesi beklenmiyor

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilen kanun değişikliğinin Meclis gündemine gelmesi için iktidar partisinin destek vermesi gerekiyor. AK Parti'nin onay vermesi durumunda kanun değişikliği önce komisyon ardından ise TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. İade edilen kanun değişikliği komisyon ve TBMM Genel Kurulu'nda değişikliğe uğramadan kabul edilirse Cumhurbaşkanı onaylamak zorunda kalacak. Kanun değişikliğinde en ufak bir değişiklik yapılması durumunda ise Cumhurbaşkanı Gül tarafından yeniden veto hakkı doğacak. Kanun değişikliğini AK Parti'nin yeniden gündeme getirmesi beklenmiyor. İktidar partisinin desteklemediği bir kanun değişikliğinin Meclis gündemine gelme ihtimali bulunmuyor.

Volkan
03-12-2011, 13:19
ama ne hikmetse deniz fenerinden veya kayseri belediye başkanından hiç utanmıyorlar yada sıvasta katliyam yapanlardan yada memleketi yabancı mahkemelere şikayet etmekten hiç ama hiç utanmıyorlar


senın yazdığının bu konu ile alakası ne. Bir daha konu içeriği ile alakalı olmayan mesaj yazarsan ceza alırsın. Konuyu dağıtmayalım.

zekı62
03-12-2011, 15:33
"Siyasi partiler gayret göstermeyecektir"
Bülent Arınç Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği yasa ile ilgili çok çarpıcı sözler sarfetti.


olay bitmiştirrrrrrrrrrr


Sayın Cumhurbaşkanımızın şike yasasının vetosunun hukuki gerekçesine aynen katılıyorum. Bence hayırlı oldu. Sanıyorum siyasi partilerden hiçbir temsilci bu kanunun çıkması için gayret göstermeyecektir. Dün akşam itibariyle Meclis'ten çıkarılan yasanın bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e gönderildiğini biliyorum. Demek ki, hukukçuların incelemesiyle endişeler üst üste gelmiş ve bu kanunun bir daha görüşülmek üzere veto edilmesi kararlaştırılmış'' dedi.

euronews52
03-12-2011, 15:36
helal cumhur başkanıma

umut55
03-12-2011, 18:13
bence cumhurbaşkanı haklı kişiye özel yasalar değişmemeli kim olursa olsun..yapan cezasını çeksin