PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hangi besini nasıl saklamalı?



umsado
05-01-2006, 03:00
* Yoğurt buzdolabında kapalı olarak 1-3 hafta ekşimeden bekletilebilir. Yoğurtta bekletilmeyle veya çatlama ile açığa çıkan su, B2 vitamini açısından oldukça zengin.

* Etler plastik veya alüminyum folyoya sarılarak derin dondurucuda 2-3 ay saklanabilir. Eğer yüksek sıcaklıkta, ateşe çok yakın veya çok sıcak yağ içinde pişirilirse yüzeyinde kanserojen maddeler oluşur.

Balıklar temizlendikten sonra kağıda sarılıp birkaç gün buzlukta bekletilebilir. Buzluğa konmadan önce içine limon sıkılırsa ve daha sonra çözdürülüp pişirilirse koku daha az olur. Yağlı balıkların ızgara ya da kendi suyunda pişirilmesi öneriliyor.

Yeşil ve sarı sebzelerle yapılan salatalara limon veya sirke eklenir ve bekletilirse A ve C vitaminleri azalır. n

Konservelerin suyu dökülürse vitamin değeri kaybolur.

* Yağın yakıldıktan sonra yemeğe eklenmesi vücutta bulunan serbest radikallerin oksitlenmesine ve kanserojenik etki göstermesine neden olur.

* Yeşil sebzeler pişirilirken tencerenin kapağı kapalı olursa sebzelerin rengi kahverengiye dönüşür. Bu nedenle yeşil sebzeler pişirildikten sonra tencerenin kapağı bir kez açılmalı.

* Kurubaklagillerin kolay pişmesi için yıkandıktan sonra iki katı kadar su eklenerek 8-12 saat bekletilmesi doğru. Haşlama suları dökülmez, böylece besin değeri kaybolmamış olur.

* Sebze ve meyveler delikli naylon torba içinde buzdolabında 1-4 hafta süreyle saklanabilir. Kurutulmuş sebze ve meyveler bez torba içinde saklanmalı.

* Kuru besinlere iri tuz eklemek, ortamdaki nemi çekeceği için böceklenmeyi ve küflenmeyi önler. nYemek ve salatalarda zeytinyağı ve bitkisel sıvı yağ kullanılır. Pilav, börek ve dolma gibi yemeklerde istenirse margarin kullanılabilir.