Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : ticaret hakkında.

osmann
13-12-2012, 13:05
bendeniz 39 yaşındayım. bu yaşıma kadar hep bir işletmem olsun istedim. çokta niyetli idim ama birtürlü kısmet olmadı. etrafımdaki insanların -ki özellikle ana ve babamın- olumsuz tavır takınmalarından dolayı giremedim. halbuki maddi olarak gücüm vardı. ama onların da olurunu almadan giremedim diyelim. yıllar yılı büyük şirketlerde farklı konumlarda çalıştık durduk-duruyoruz. bunada şükür tabi de içimde kaldı bu ticaret aşkı.
neyse anlatacağım şey kendim değil, başka şeyden bahsedeceğim. sizinde etrafınızda vardır dostlarınızdan dükkan/işletme açan sonra sinek avlayan dimi?
bir market açılır, sonrasında beklersin saatlerce biri gelip alışveriş yapsın diye. bizim bacanağa böyle oldu. 4 yıl sabah 06:00 akşam 23:00 çalıştı hanımıyla, ne hafta sonu ne bayram kapatamadılar ve battılar. buna benzer bir kaç tanıdığımda aynı şekilde kapattı gitti. satış bir türlü olmuyor ne hikmetse. tabi içlerinde istisnalarda oluyor ama az.
şimdi internette bakıyorumda adamlar bir film çekiyorlar, fragmanını bugünden veriyorlar, film 3 ay sonra gösterime girecek diyorlar ve ilk ay bilet bulamıyorsun...hemde müşterileri sadece kendi mahallesinden şehirden değil. tüm dünyaya bir güzel satıyorlar. aklım gidiyor yemin ederim nasıl bir ticaret nasıl bir pazarlamadır bu anlamıyorum.
keza oyunlarda öyle; call of duty mesela..bende severim bu oyunu. adamlar oyun ile multi zengin oluyorlar yahu. vay canına arkadaş, bunlardan biride diyormudur acaba "ulan bu oyunu yapıyoruz ama ya müşteri gelmezse"... ne müşteri gelmemesi, akşamdan kapalı dükkan önünde kuyruğa giriliyor.
benim böyle müşterisi olan bir marketim olsa keşke. düşünsenize müşterilerim, marketteki konserve,peynir,margarin vs. için gece kapıda bekleyecek. sabahta dükkana geliyorum ve oooooo mahalleye girilmiyor kuyruktan. harbiden rüya gibi. işte o film ve oyun yapımcıları uzun zamandır rüyaların canına okudular. itiraf etmeliyim ki heriflere imreniyorum...umarım bizdende böyle zeki adamlar çıkar. selametle...

hüseyin
13-12-2012, 14:34
osman inşallah ALLAH gönlüne göre verir....sıkma canını kardeşim...her doğan ALLAHIN ona mezara gireceği güne kadar bağışettiği rızık ile yetinmek zorunda....her malın mülkün paranın bir ağırlığı bedeli vardır.....sağlıcakla kal....

rselturk
13-12-2012, 20:38
Demek ki,pazarlama etkinliği sermayeden daha güçlü! Adamlar daha dükkanı doldurmadan müşteriyi kapı önüne yığmayı beceriyorlar.Bizim gibilere de şaşkınlıkla "acaba nasıl yaptılar?" diye sormak kalıyor!.:49::49:

Hikmet™
13-12-2012, 23:21
Evet osmann abi ticaret zor iş. Ben bu genç yaşımda çok iyi bilirim ne zor olduğunu. Neyse şimdi mevzuya bi girsem 5 sayfa hikâye çıkar heralde.

Saygılar.

umuter
12-02-2013, 22:55
ticaret konusu elbette güzel ve kazançlı bir olay ...ama her ticaret yapan da aynı paraları kazanamaz tam tersine büyük zararlar edebilir...
o yüzden rızkın hayırlısını ve bereketlisini istemek daha mühim...

mesela google dünyada bir numara bir şirket olmayı başarmış ...ama aynı mantık üzerine kurulmuş adını sanını bile duymadığımız binlerce arama motoru vardır..

verdiğiniz örnekleme ile belirtmişsiniz marketler zinciri açar biri diğeri bir marketi işletemez batırır ..

zor tabi ki ticaret olayı elini taşın altına koyuyorsun tüm servetini umutlarını hayallerni o işe yatırıyorsun...sonunda ya batmak var ya çıkmak var....

ama şöyle de bir durum var ayette belirtiliyor bu açık şekilde..."Allah zenginliği dilediğine verir...ve kime zenginlik vermek isterse tüm dünya bir araya gelse buna engel olamaz" denilmekte...o yüzden bazı kişiler bi anda büyük paralara ulaşabilirken kimileri ömür boyu ulaşamaz hatta rüyasında bile göremez..

ilk başta dediğim gibi kazancın helalini bereketlisini ve hayırlısını istemek sanırım en doğrusu olsa gerek...

trilyonlar kazancam derken ahiretini heba etmekte pek doğru bir ticaret olmasa gerek ..