Orijinalini görmek için tıklayınız : Cumhuriyet deyince aklınıza ilk ne geliyor?
Bugun kafama takıldı cumhuriyet osmanlı imparatorlugunun yıkılıp cumhuriyetin kurulması yani halkın kendi kendini yonetmesi anlamı tasır ama kim kendi kendini yonetebiliyorki acaba zamanmı degisti yoksa cumhuriyet anlamca farklı birseylermi anlatıyor ben suanda kendi kendimi yonetemiyorum bu cumhuriyet kuruldugundada oyleymiş acaba sırf osmanlıyı yıkmak icinmi cumhuriyet kuruldu?
not:siyasi anlmalara cıkarmayın sadece ideolojik ve anlamsal olarak acıklama yapınız!!
outflatted
25-10-2013, 16:39
Cumhuriyet, Osmanlı'nın son dönemlerinde başlayan yenileşme ve çağdaşlaşma hareketinin bir sonucu olarak kurulmuştur. 20. yüzyılda dünyada artık imparatorluklar ve krallıklar yerini modern ulus devletlere bırakıyordu. Ve Osmanlı da artık bir imparatorluk olarak varlığını sürdüremezdi.
Cumhuriyet'in kurulması bir sonuçtur. Çağı yakalamayan, dünyanın her alanda gerisinde kalan Osmanlı malesef I. Dünya Savaşı'nda iyiden iyiye işgal edilmiş ve savaşın sonunda İç Anadolu'ya kadar sıkışmıştır.
Gelelim bugünkü duruma. Cumhuriyet'in öngördüğü düzen elbette bugünkü gibi çarpık bir yapı değildi. Türkiye siyasi tarihindeki birçok iktidar (bugünkü de dahil), Cumhuriyet kazanımı parlamenter sistemin gelişmesi için değil kendi iktidarlarını sürdürmek için siyaset yaptılar. Ve malesef bugünkü çarpık yapı oluştu. Elbette darbeler, dinin siyasete alet edilmesi, yolsuzluklar vs. malesef Cumhuriyet'in kazanımlarını ortadan kaldırmaya başladı.
aliharbiye
25-10-2013, 16:49
cabbari ustam osmanlı döneminden, cumhuriyet kurulduğundan bu yana ülkemizde cumhuriyet adına yapılan doğru dürüst bir şey görmüyorum. kişisel olarak kendi doğru yanlış kararlarımı alabilirim. ama alamıyorum. şahsen kendi üstümde veya üzerimde bir cumhuriyet insanı olarak kendimi görmüyorum, neden? çünkü özgür değilim. neden çünkü haklarımı kimse korumuyor. neden çünkü cumhuriyetin adı var kendi yok. beni kimsenin yönetmesini veya temsil etmesini istemiyorum. herkes kendini temsil etsin.
Zaten cumhuriyetin kurulmasını sadece tarih kitaplarında ve tarihte bugunlerde anlayacaz.Cumhuriyetin temel esas kavramı suydu aslında egemenlik milletindir.Bu ideoloji yıkılalı cok yıllar oldu belki 1923 yılları biz görmedigimiz için bilemiyoruz ama sunu biliyorumki demokratik bir ortamda kendi kendimize yoneltmeye bırakın yabancı devletler biziyöneltiyor.Cumhuriyet bayramınıda zaten kutlamayacaz buda kaldırıldı eskiden hiç değilse bu tür gunlerde herkes bir hazırlık içinde olurdu artık 29 ekim sıradan bir gun oldu cumhuriyetin anlamını yitirildigi bu dönemde gerekte yok deniliyor sanırım
Zaten cumhuriyetin kurulmasını sadece tarih kitaplarında ve tarihte bugunlerde anlayacaz.Cumhuriyetin temel esas kavramı suydu aslında egemenlik milletindir.Bu ideoloji yıkılalı cok yıllar oldu belki 1923 yılları biz görmedigimiz için bilemiyoruz ama sunu biliyorumki demokratik bir ortamda kendi kendimize yoneltmeye bırakın yabancı devletler biziyöneltiyor.Cumhuriyet bayramınıda zaten kutlamayacaz buda kaldırıldı eskiden hiç değilse bu tür gunlerde herkes bir hazırlık içinde olurdu artık 29 ekim sıradan bir gun oldu cumhuriyetin anlamını yitirildigi bu dönemde gerekte yok deniliyor sanırım
evet haklısın usta ; şimdi cumhuriyetin kurulmasını
böyle kutluyoruz
Açılışlarla
Only the registered members can see the link
29 Ekim'deki törenle hizmete girecek.
BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NDEN DUYURULDU
İstanbul'un iki yakasını denizin altından birleştirecek 153 yıllık hayal, Marmaray, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yılının kutlanacağı 29 Ekim Salı günü açılıyor.
Sultan Abdülmecid'in 1860'ta ortaya attığı ve ancak 2004 yılında inşasına başlanabilen "Asrın Projesi" Marmaray'ın Üsküdar girişinde düzenlenecek açılış törenine, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile bazı yabancı devlet adamlarının katılımı bekleni
Cumhuriyet deyince aklınıza ilk ne geliyor? Açılışlar,tüneller-köprüler aklımıza getiriliyorrrrr!!
ben cumhuriyete karsı degılım hatta aksine savunanlardanım ama cumhuriyetle birlikte bizim dini degerlerimiz zarar gormeye basladı tabi bunlar bilincli yapılan kasten zarar vermek için cabaladılar ve o anda cumhuriyeti kurdurup farkli bir seneryoya basvurdular maalesef cumhuriyet anlam itibariyle cok hos ama suanda uygulanan sistemde maalesef zaaf gösteriyor
artı uzun yıllardır darbelerle faili meçhullerle terorle cumhuriyet kavramı kalmadı sahsen ben kendi kendimi yonetemiyorum ve hür degilim arkadaslar
erturk48
25-10-2013, 20:23
cumhuriyet deyince aklıma ilk gelen.....
aliharbiye
25-10-2013, 20:30
işte dedim ya hiç bir güvenlik söz konusu yok. karanlıklar ülkesi adeta, giden pisi pisine gidiyor. inşallah gelecek nesil bu sorunu çözer.
artı uzun yıllardır darbelerle faili meçhullerle terorle cumhuriyet kavramı kalmadı sahsen ben kendi kendimi yonetemiyorum ve hür degilim arkadaslar
Sadece sen değilsin benide kat :) kimse hür değildir hür gibi görunsekte birilerine bagımlıyız malesef
bayram tv
25-10-2013, 20:31
edit..
aliharbiye
25-10-2013, 20:43
bayram bey siz çok bilmişsiniz herhalde. gerçi bilgi sahibi olsaydınız bir yerlerden mesaj copy yapmayıp fikrinizi herkes gibi beyan ederdiniz. bize ders vermeye çalışıyorsunuz. bizler kendi tarihimizi çok iii biliyoruz. kendi tarihini bilmeyen araştırsın öğrensin. şekil a gibi. herkes ne güzel sohbet eder gibi kendi fikrini yazmış. siz ise utanmadan kalkıp bize ders vermeye çalışıyorsun. siz hocamısın allah aşkına. neden herşeyi tadında bırakmıyorsunuz. eyer cevap yazarsanız size reply yazmıyacam. ama lütfen sizde yazacağınız mesajlarınıza dikkat ediniz. bakınız super mod bölümünde yer alıyorsunuz, ama neyin doğru neyin yanlış olduğunu kestiremiyorsunuz. allaha emanet olun.
bayram tv
25-10-2013, 20:56
utanmayı sizden ögrenecek degilim mesajıda editledim artık bol bol yaz .. birdahaki mesajlarınızda ihbar butonuna bas bana utanmaz çok bilmiş diyerek hakaret etmeyide bırak..
herşey ilk kurulurken iyimiş sadece cumhuriyet denilince nedense ejdadımın yazdıgı kelimeyi özel dersle almak zorunlulugu aklıma gelmekte keşke harf kanunu olmasaydı..tabii o günlerin şartlarımı bunumu gerektirdi onuda bilemeyiz vardır bir bildikleri..
ercomert
25-10-2013, 21:11
Arkadaşlar lütfen birbirimize kırıcı cümleler kullanmayalım. Biz "Supersatforum Ailesiyiz" bize yakışmıyor. Selamlar..
Alevlenmeyin arkadaslar....
Onemli olan burada acikca yorumlarimizi dile getirmek.
Bize yillarca onumuze set gerdiler simdi o devir gecti acik acik konusabiliriz
Peki daha acik sorayim size cumhuriyetin ilaniyla biz hangi haklari kazandik ne kaybettik kazandiklarimizi kullanabiliyormuyuz
aliharbiye
25-10-2013, 21:17
bende hepinizi çok seviyorum, bayram bey sizide çok severim, mesajlarımdan alındıysanız. kesinlikle amacım sizi kırmak değil. sevgiler arkadaşlar. ben çıkıyorum yarın görüşürüz, eve yemeye yetişmem gerek yoksa hanım beni kapı içeri almayıp dışarda bırakır valla, hadi en iii akşamlar.
bende hepinizi çok seviyorum, bayram bey sizide çok severim, mesajlarımdan alındıysanız. kesinlikle amacım sizi kırmak değil. sevgiler arkadaşlar. ben çıkıyorum yarın görüşürüz, eve yemeye yetişmem gerek yoksa hanım beni kapı içeri almayıp dışarda bırakır valla, hadi en iii akşamlar.
Eve bagli insanlari severim halk arasinda kilibik tabir ettigimiz bu olguya sahip olsalarda benim icin hep ayni statudelerdir:)
bayram tv
25-10-2013, 21:38
ali abi size karşı veya forumlarda kimseyle münakaşa ya girmemek için genellikle siyasi tartışmamalara girmemeye özen göstermekteyim ne yapayım birisi ejdada dil uzatınca dayanamıyorum emin ol yazdıklarım copy degildi onları biliyordum sadece yılları dogrumu diye bakıp yazdım kopya yoktu tek üzüldügüm insanımıza kendi tarihimizi ya ögretemedik yada ögretirmediler saygılarımla..
bayram tv
25-10-2013, 21:46
Peki daha acik sorayim size cumhuriyetin ilaniyla biz hangi haklari kazandik ne kaybettik kazandiklarimizi kullanabiliyormuyuz
cumhuriyetle çok şeyler kazanıldı yalnız düşüncem son 20 senden beri cumhuriyetimizin degerlerinden uzaklaştırılmaya başlandık seneler öncesinde insanımız cumhuriyeti bir bayram sabah gibi kutlarmışlar hatta ben okul çagındayken cumhuriyet bayramına bir kaç gün kala herkes diyebilirm evlerin camlarına arabalarına vs. şanlı bayragımızı asarlardı kutlama yerleri dolardı şimdi bakıyorum sorsam 29 ekim neyi hatırlatıyor nerdeyse bilmeyecekler cumhuriyet bayramı olacagını bu konu işte beni düşündürmekte..:(
cumhuriyetle çok şeyler kazanıldı yalnız düşüncem son 20 senden beri cumhuriyetimizin degerlerinden uzaklaştırılmaya başlandık seneler öncesinde insanımız cumhuriyeti bir bayram sabah gibi kutlarmışlar hatta ben okul çagındayken cumhuriyet bayramına bir kaç gün kala herkes diyebilirm evlerin camlarına arabalarına vs. şanlı bayragımızı asarlardı kutlama yerleri dolardı şimdi bakıyorum sorsam 29 ekim neyi hatırlatıyor nerdeyse bilmeyecekler cumhuriyet bayramı olacagını bu konu işte beni düşündürmekte..:(
günümüz sartlarında bu birazda derdi maişet derdine düşünce insanın para pul ev gecindirme derdinden öte gitmiyor maalesef o sebeple milli hassasietlerimiz bir nevi azaldı ama bu degilki içimizdeki ates sönüyor maddi gecerlilik sadece milli hassasiyetlerimizin önüne gecti o kadar
muhteşem
25-10-2013, 22:08
biz cumhuriyeti bu sekilde kazandık tırnaklarla kazıyarak kadın erkek coluk cocuk cumhuriyetimize laf ettirmeyiz cumhuriyet kuruldu evimiz barkımız belli oldu dünyadaki en gecerli sistemdir cumhuriyet
aliharbiye
26-10-2013, 09:49
Eve bagli insanlari severim halk arasinda kilibik tabir ettigimiz bu olguya sahip olsalarda benim icin hep ayni statudelerdir:)
Herkese günaydın. Cabbari ustam iş başı sabah 8. akşam dükkan iş çıkışı 8 3 erkek çocuğum var, çocukları sadece 1 saat görebiliyorum. elinizden öperler biri 7. sınıfa gidiyor, okula gitmesi için servis aracı sabah saat 6. geliyor, 9. yatırmaya çalışıyorumki sabah 6. evvel kalkıp kahvaltı yapsınki okula aç gitmesin, bide hanım bir çok zaman akşam yemeyi için beni bekliyor, geç gidersem yanlış olur, o yüzdem program bu. bende biraz kılıbık'lık var diye malesef prösedüre uymak zorundayım, yoksa hanım bulaşıkları bana yaptırır:puah:.
aliharbiye
26-10-2013, 09:56
ali abi size karşı veya forumlarda kimseyle münakaşa ya girmemek için genellikle siyasi tartışmamalara girmemeye özen göstermekteyim ne yapayım birisi ejdada dil uzatınca dayanamıyorum emin ol yazdıklarım copy degildi onları biliyordum sadece yılları dogrumu diye bakıp yazdım kopya yoktu tek üzüldügüm insanımıza kendi tarihimizi ya ögretemedik yada ögretirmediler saygılarımla..
Sevgili kardeşim bayram rahat ol, sıkıntı yok. cabbari ustamında dediyi gibi malesef yaşam bizlerden çok şey aldı, herkes kendi yaşam derdine düşmüş, kafada rahat olmayınca bir çok insan bir kitabı eline alıp inan iki cümle okuyacak ve anlıyacak kafa yok, herkes geçim derdinde, yoksa CUMHURİYET kadar milli değerler kadar güzel hiç bir şey olamaz o CUMHURİYETİ zamanında atalarımız kolay kolay kazanmadı.
aliharbiye
26-10-2013, 10:23
Cabbari ustam çok hassas bir soru oldu. Evet öncelikle cumhuriyet olmasaydı herkes krallar padişahlar ve sultanlar tarafından yönetilecekti. şimdi ise kişisel hak ve hukuklara sahip vatandaş yani yurttaş olduk, belkide insan olduğumuzu ve hiç bir şeye hakkımızın olmadığına inanacaktık. düşün bir kere fikir yasağı, kelime yasağı, yasaklarla dolu köle gibi bir hayat olacaktı, bunların hepsini cumhuriyet sayesinde atlattık.özellikle kadınlar cariyeden ve iş yapma kadını sıfatından asla çıkmayacaklardı, cumhuriyete en çok kadınlar sevinmeli diye düşünüyorum. okula gelelim şimdilerde herkes büyük küçük okula gidiyor, eğitim alıyor, okullarda herkes tıp sağlık doğru bilgiler alıyor, ileriye yönelik gelişimci, ilerici pozitif zeka eğitimi alıyorlar. cumhuriyetten önce sadece medreseler var olup, en çok dini bilgiler verilip çok affedersiniz hayvan gibi eğitim yapıyorlardı, kısaca cumhuriyetin bize kazandırdıklarına yatıp kalkıp cumhuriyete ve ATATÜRK'e ne kadar dua etsek azdır. ama şu an için malesef dini aletmiş gibi kullanıyorlar, cumhuriyet ülkesi olmamıza rağmen yine bazı haklar elimizden alınmış olsada gelecek nesil bunu ilerde illaki düzeltecektir, zira ileriki nesillerde her şey daha açık daha rahat ve insana yakışır olanı yapacaklarına inanıyorum. daha güzel bir dünya yaşamı için CUMHURİYET diyorum.
Herkese günaydın. Cabbari ustam iş başı sabah 8. akşam dükkan iş çıkışı 8 3 erkek çocuğum var, çocukları sadece 1 saat görebiliyorum. elinizden öperler biri 7. sınıfa gidiyor, okula gitmesi için servis aracı sabah saat 6. geliyor, 9. yatırmaya çalışıyorumki sabah 6. evvel kalkıp kahvaltı yapsınki okula aç gitmesin, bide hanım bir çok zaman akşam yemeyi için beni bekliyor, geç gidersem yanlış olur, o yüzdem program bu. bende biraz kılıbık'lık var diye malesef prösedüre uymak zorundayım, yoksa hanım bulaşıkları bana yaptırır:puah:.
Bu senin yazdiklarin erkekligin fitratinda var sadece sana özgu degil merak etme Allah bagislasin mutlu gunler dilerim
serkansgrl
26-10-2013, 11:25
tarihi bilmeyen cumhuriyeti nasıl çıklasın senin osmanlının patişahı kaçınça ülke sahipsiz kaldı ee bu durum böyle olunca bir ATATÜRK çıktı oydu buydu derken bu kanı bozuk yahudi ve avrupalılardan bizi kurtardı ve sonra nasıl yönetilir bu ülke diye düşünmüşler o an en çağdaş cumhuriyet ile ülke yönetimi vardı onu kurdu ve yıllardır biz cumhuriyet ile yönetiliriz ha sen kendini yönetemiyorsan ayrı cvp ise biz turk olrak adı üzerinde barbar derler en buyuk sıkıntımızda parasızlık fukaralık olunca kendimizi yönetemez olduk.
tarihi bilmeyen cumhuriyeti nasıl çıklasın senin osmanlının patişahı kaçınça ülke sahipsiz kaldı ee bu durum böyle olunca bir ATATÜRK çıktı oydu buydu derken bu kanı bozuk yahudi ve avrupalılardan bizi kurtardı ve sonra nasıl yönetilir bu ülke diye düşünmüşler o an en çağdaş cumhuriyet ile ülke yönetimi vardı onu kurdu ve yıllardır biz cumhuriyet ile yönetiliriz ha sen kendini yönetemiyorsan ayrı cvp ise biz turk olrak adı üzerinde barbar derler en buyuk sıkıntımızda parasızlık fukaralık olunca kendimizi yönetemez olduk.
Kendimizi yonetemiyoruzdan kasit artik kendi kararlarimizi kensimiz alamiyoruz bircok brokrasi buna engel resmi arak herseyimiz kayitli adim atsan dur bakalim diyorlar cumhuriyet metodunda halkin kendi kendini yonetmesi ibaresi vardir ama cumhuriyet kuruldugundan beridir bizi dış mihraklar yonetiyor onlar ne derse biz yapiyoruz bize cumhuriyeti kurfurup koklu imparatorlugu yikarak bir nevi bize sahip oldular ne derlerse o oluyor tum darbeler suikastlar kardesin kardesi vurmasi teror olaylari kurt turk meseleleri bunun en iyi ornegidir
outflatted
26-10-2013, 12:54
İlköğretim okullarındaki andımız bile kaldırıldı. O andımızı okuyan çocuklar en azından güne motivasyonla başlıyor, bazı değerlerini hatırlıyor, büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi duymasını öğreniyordu. Türk'üm, doğruyum, çalışkanım diyordu. Ama iktidar sahipleri bundan rahatsız oldu. İlköğretim okuluna giden çocukların "Türk'üm doğruyum çalışkanım" demesinden rahatsız oldular ve andımızı kaldırdılar.
İşte Cumhuriyet Türk'üm, doğruyum, çalışkanım demeyi öğretmek istiyordu. Büyüklerine saygıyı, küçüklerine sevgiyi öğretmek istiyordu. Ama bugünlerde kaldırıldı artık.
:45: ANTALYA bu yıl Cumhuriyet Bayramı'nda Türkiye'ye örnek bir kutlama yapacak!
Büyükşehir Belediyemizin desteği ve öncülüğü ile Antalyamızda ağırlayacağımız Türk Hava Kuvvetleri'nin gözbebeği TÜRK YILDIZLARI Antalya semalarını al bayrağımızın rengine boyayacak.:present:
Pasilobus
26-10-2013, 14:46
umarım bu sene gecen senelerdeki gibi taslı sopalı kutlamayız cumhuriyet bayramımızı izin verdi vermedi derdi olmaz
Yarin cumhuriyet bayramini kutlayacagiz umarim Kavgasi gürültüsüz olur
:45: ANTALYA bu yıl Cumhuriyet Bayramı'nda Türkiye'ye örnek bir kutlama yapacak!
Büyükşehir Belediyemizin desteği ve öncülüğü ile Antalyamızda ağırlayacağımız Türk Hava Kuvvetleri'nin gözbebeği TÜRK YILDIZLARI Antalya semalarını al bayrağımızın rengine boyayacak.:present:
Aynı gün Aynı saat te AntalyaOnly the registered members can see the link boş geççççççç !
TÜRK YILDIZLARI Antalya semalarında
UNUTMAAAAAAA!
outflatted
28-10-2013, 13:12
Yarın Cumhuriyetimizin 90. yılını kutlayacağız. Andımızı da okuyacağız. Diyeceğiz ki: "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım".
aliharbiye
28-10-2013, 15:11
inşallah kavga dayatma arbede olmadan cumhuriyet bayramımızı kutlarız. arkadaşlar bugün yarım gün resmi dairelerin çalışması var. yarında tam gün tatil.
umarım bu sene gecen senelerdeki gibi taslı sopalı kutlamayız cumhuriyet bayramımızı izin verdi vermedi derdi olmaz
yanına sapanını molotofunu taşını sopasını alan çapulcular yarinki cumhuriyet kutlamaları için istanbuldan otobüslerle düşmüşler ankara ottü yollarına...yarın ALLAH polise sabır versin...aşağı sümkürse başka yukarı tükürse bambaşka...
Sosyal medyadan örgütleniyor hicbur amaci olmayan sirf kendine macera arayan tipler bunlari gezi parkindada gorduk kime neeye yaradi turizmle ugrasanlara %8 lik bir kayip oldu oda genel anlamda byuk kayip
rselturk
28-10-2013, 16:13
:present::present:Cumhuriyet deyince...Çocukluğumdan kalma bir anı canlandı gözümde:Ozamanlar eğitim-öğretimde iki ara tatil vardı.Birinci sınıfa "Alfabe" ile başlanır ve "1.yıl" diye bir kitapla eğitim-öğretim yılı tamamlanırdı.Tabii 1.yıl'a başlamak,okuma-yazmayı sökmekle eş anlamlıydı;şimdilerde bunun adına "elma kızartma" diyorlar.Her neyse,birinci yıl kitabımızda Cumhuriyet rejimini vurgulayan iki çarpıcı resim vardı:Birinci resimde bir grup genç hemen yanında bir yaşlılar grubu.Bu resmin altındaki yazı:"Askere böyle gidilir,böyle dönülürdü."Tabii fire verilmezse.Onbir yılını askerde geçirmiş ve bir bacağı olmadan bile olsa babaocağına dönmeyi sans şayan dedem için bu resim bir tarih özetiydi...İkinci resim de ise yine iki görüntü yanyana;birinci karede kimliği ve ne olduğu asla bilinmeyen ama kadına benzeyen "karaçarşaflı" bir süliet,ikinci karede modern giyimli Türk kadınları.Resmin altındaki yazı,"eskiden böyle giyinilirdi şimdi ise böyle".....
Bugün Cumhuriyet denilince bende yarattığı çağrışım,bürokrasiye girmiş türban,sokağa taşmış karaçarşaf,kent meydanlarında türbe görünümünü engelliyor diye kaldırılan "Özgürlük heykeli" ve de "Bu sanat sa,içine tüküreyim böyle sanatın"diyebilen bir belediye başkanı,"kabadayı"ağzıyla konuşan hükümet erkanı...Kul toplumundan özgür vatandaşlığa,ümmet toplumundan laik yurttaşlığa geçenlerin ve bunu yaşam biçimine dönüştürenlerin Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!...
:present::present:Cumhuriyet deyince...Çocukluğumdan kalma bir anı canlandı gözümde:Ozamanlar eğitim-öğretimde iki ara tatil vardı.Birinci sınıfa "Alfabe" ile başlanır ve "1.yıl" diye bir kitapla eğitim-öğretim yılı tamamlanırdı.Tabii 1.yıl'a başlamak,okuma-yazmayı sökmekle eş anlamlıydı;şimdilerde bunun adına "elma kızartma" diyorlar.Her neyse,birinci yıl kitabımızda Cumhuriyet rejimini vurgulayan iki çarpıcı resim vardı:Birinci resimde bir grup genç hemen yanında bir yaşlılar grubu.Bu resmin altındaki yazı:"Askere böyle gidilir,böyle dönülürdü."Tabii fire verilmezse.Onbir yılını askerde geçirmiş ve bir bacağı olmadan bile olsa babaocağına dönmeyi sans şayan dedem için bu resim bir tarih özetiydi...İkinci resim de ise yine iki görüntü yanyana;birinci karede kimliği ve ne olduğu asla bilinmeyen ama kadına benzeyen "karaçarşaflı" bir süliet,ikinci karede modern giyimli Türk kadınları.Resmin altındaki yazı,"eskiden böyle giyinilirdi şimdi ise böyle".....
Bugün Cumhuriyet denilince bende yarattığı çağrışım,bürokrasiye girmiş türban,sokağa taşmış karaçarşaf,kent meydanlarında türbe görünümünü engelliyor diye kaldırılan "Özgürlük heykeli" ve de "Bu sanat sa,içine tüküreyim böyle sanatın"diyebilen bir belediye başkanı,"kabadayı"ağzıyla konuşan hükümet erkanı...Kul toplumundan özgür vatandaşlığa,ümmet toplumundan laik yurttaşlığa geçenlerin ve bunu yaşam biçimine dönüştürenlerin Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!...
Son cumleniz pek hosuma gitmedi "ümmet toplumundan laik yurttaşluga gecenlerin...." biz kimin ummetiyiz peygamber efendimizin ummetiyiz bundan daha otesi yok baska bir yere gecme sansimiz luksumuzde yok ben bir ummet olarak yerimden cok memnunum ve biryerede gecmeye niyetim yok Allah boyle birseylede bizleri imtihan etmesin
başındaki türbanı sokakta otobüste evinde orda burda şurda giyen bir bayan çalıştığı kurumda giyememesi öncelikle kendine sonrada ALLAHına bir saygısızlık samimiyetsizlik deyilmidir...sabah akşam cumhuriyet diyen birilerinin PAŞA gönlü istedi diye ALLAHa inancının bir gereği olarak başındaki örtüsünü hala çıkaracağını sananlar şunu bilmelidirki artık o eskide kalmış olan cumhuriyet ve laiklik anlayışı tarihin çöp tenekesine atılmıştır....bugün gerçek bir cumhuriyet vardır üstelik bugün darbeden yargılanan o yere göye sıgdıramadığınız çakma cumhuriyetinizi korumak amacıyla bunu yaptığını idda eden kenan evrenin siparişiyle(insan haklarına özgürlüklere gösteri yürüyüşü ve muh.sendikal hak.başörtüsü vs vs ayaklar altına alan)yapılan 1982 anayasasına rahmen...genelgelerle kanun hükmündeki kararnamelerle mevcut anayasanın arkasından dolanarak insan ve toplum bazında birşeyler yapılmaya çalışılıyor....deyişim içinde olan ülkede maddi ve manivi kayba uğrayan ülkenin elit ve kalbur üstü beyaz yakalı kesminin cırtlak sesinin nedenini anlayabiliyorumda halkın içinden gelip bizzat sakallı türbanlı çarşaflı kesimle komşuluk akrabalık yapıp onunla aynı mahalleyi semti paylaşıp aynı kahvanede çay içen birilerinin bu kesimi eleştirip öcü gibi lanse etmesini anlayamıyorum...KUL TOPLUMUNDAN çıkıp ÖZGÜR VATANDAŞLIĞA geçilince bir başka vadandaşın özgürlüğünü neden başındaki takkesinde türbanında veya sakalında arıyorsun hani özgür vatandaşlığa geçmiştik cumhuriyetle birlikte...burada ya senin cumhuriyetin yanlış veya senin kafanın içindeki fikir yanlış....çağdaşlık sabahtan akşama mini etekle dolaşmak, yatağa gravatla girmekmidir yoksa avrupalı veya amerikalı gibi günü barda meyhanede geçirmekmidir...kriteriniz bunlarsa ben böyle medeniyeti çağdaşlığı almayayım....
rselturk
28-10-2013, 18:31
Son cumleniz pek hosuma gitmedi "ümmet toplumundan laik yurttaşluga gecenlerin...." biz kimin ummetiyiz peygamber efendimizin ummetiyiz bundan daha otesi yok baska bir yere gecme sansimiz luksumuzde yok ben bir ummet olarak yerimden cok memnunum ve biryerede gecmeye niyetim yok Allah boyle birseylede bizleri imtihan etmesin
Dost merhaba! İnsanların özgür olarak düşüncelerini belirtmesi,eleştirmesi ve bu düşüncelerini yasalar güvencesinde yayması yine cumhuriyetin niteliklerindendir.Bu konularda zaten hiç kimseyle uyuşmazlığım da yok.Allaha şükür müslümanım,peygamberimizin ümmeti olmaktan da övünç duyarım.
Karşı olduğum tek şey,ümmet toplumunu bir devlet düzeni haline getirmektir.Bilmem derdimi analatabildim mi?Sevgiler,saygılar!...:45:
Bana kalirsa laiklik desiginiz sey literatur anlami din islerini devlet islerine karistirmama bu bir ilkedir ve oyle kalmistir simdi bakiyoruz birileri laiklik arkasina saklanip birseyler yapma cabasinda sorsan nedir diye laikligin tanimini yapamaz simdi goruyoruz artik laiklik turban din meselelerini ortaya koyup cikar pesinde kosanlari artik halk yemiyor o eskidendi herkes esit isteyen istedigini yasar ama sinirlar dahilinde cikmadan
Dost merhaba! İnsanların özgür olarak düşüncelerini belirtmesi,eleştirmesi ve bu düşüncelerini yasalar güvencesinde yayması yine cumhuriyetin niteliklerindendir.Bu konularda zaten hiç kimseyle uyuşmazlığım da yok.Allaha şükür müslümanım,peygamberimizin ümmeti olmaktan da övünç duyarım.
Karşı olduğum tek şey,ümmet toplumunu bir devlet düzeni haline getirmektir.Bilmem derdimi analatabildim mi?Sevgiler,saygılar!...:45:
Senin bu yazini okumadan bak ayni fikri farkli sekilde bir ust yazida yazdim zaten tum sikinti oradan cikiyor ne zaman biz dini degerlerimizi ortaya koyup medet umduk hep kaybettik o sebeple halk eakisi gibi degil daha bilincli davraniyor kula kulluk yapmadan siyaset yapabilirsek yol alabiliriz
outflatted
28-10-2013, 18:37
Madem kalburüstü beyaz yakalı eski Cumhuriyet geride kaldı, bugün neden Kenan Evren'in getirdiği %10 seçim barajı ve yine Kenan Evren'in anayasaya koyduğu zorunlu din dersleri kaldırılmıyor? Kenan Evren ile gönül bağı mı var? Neden Kenan Evren'in getirdiği yasalar kaldırılmıyor? Darbe karşıtıysan bunları kaldırırsın.
Gezi Parkı eylemlerine çapulcular, anarşistler diyerek karşı çıkanlar önce polisin sergilediği vahşeti düşünsün. Kendi halkına tomayla, biber gazıyla, plastik mermiyle, copla, sopayla saldırıp insanları öldürmek, yaralamak, sakat bırakmak dünyanın her yerinde vahşet olarak geçer.
Madem kalburüstü beyaz yakalı eski Cumhuriyet geride kaldı, bugün neden Kenan Evren'in getirdiği %10 seçim barajı ve yine Kenan Evren'in anayasaya koyduğu zorunlu din dersleri kaldırılmıyor? Kenan Evren ile gönül bağı mı var? Neden Kenan Evren'in getirdiği yasalar kaldırılmıyor? Darbe karşıtıysan bunları kaldırırsın.
Gezi Parkı eylemlerine çapulcular, anarşistler diyerek karşı çıkanlar önce polisin sergilediği vahşeti düşünsün. Kendi halkına tomayla, biber gazıyla, plastik mermiyle, copla, sopayla saldırıp insanları öldürmek, yaralamak, sakat bırakmak dünyanın her yerinde vahşet olarak geçer.
Kesinlikle katiliyorum ici curumus bir anayasayi hala kullanmaya devam ediyoruz sebebi ise birturlu uzlasma olmamasi herkes ayri bir kafa cekiyor Insallah en kisa surede eski anayasadan kurtulup piril pieil bir anayasaya kavusuruz
outflatted
28-10-2013, 18:51
Siyaset istemiyoruz.. Muhalefet olunca istemiyoruz.. evet..
sen bir polis müdürü olsan ne yapardın...emrindeki polislere nasıl bir talimat verirdinki çapulcuları oradan uzaklaştırmalarını sağlardın....bana bunun cevabını ver...
Muhalafet falan degil forum kurallarini okuyun lutfen ayni polis gibiyiz bizde admin ne yazdiysa onu uyguluyoruz dwvletin polisinin amirinin dedigini yaptigi hibi
aliharbiye
28-10-2013, 20:05
başındaki türbanı sokakta otobüste evinde orda burda şurda giyen bir bayan çalıştığı kurumda giyememesi öncelikle kendine sonrada ALLAHına bir saygısızlık samimiyetsizlik deyilmidir...sabah akşam cumhuriyet diyen birilerinin PAŞA gönlü istedi diye ALLAHa inancının bir gereği olarak başındaki örtüsünü hala çıkaracağını sananlar şunu bilmelidirki artık o eskide kalmış olan cumhuriyet ve laiklik anlayışı tarihin çöp tenekesine atılmıştır....bugün gerçek bir cumhuriyet vardır üstelik bugün darbeden yargılanan o yere göye sıgdıramadığınız çakma cumhuriyetinizi korumak amacıyla bunu yaptığını idda eden kenan evrenin siparişiyle(insan haklarına özgürlüklere gösteri yürüyüşü ve muh.sendikal hak.başörtüsü vs vs ayaklar altına alan)yapılan 1982 anayasasına rahmen...genelgelerle kanun hükmündeki kararnamelerle mevcut anayasanın arkasından dolanarak insan ve toplum bazında birşeyler yapılmaya çalışılıyor....deyişim içinde olan ülkede maddi ve manivi kayba uğrayan ülkenin elit ve kalbur üstü beyaz yakalı kesminin cırtlak sesinin nedenini anlayabiliyorumda halkın içinden gelip bizzat sakallı türbanlı çarşaflı kesimle komşuluk akrabalık yapıp onunla aynı mahalleyi semti paylaşıp aynı kahvanede çay içen birilerinin bu kesimi eleştirip öcü gibi lanse etmesini anlayamıyorum...KUL TOPLUMUNDAN çıkıp ÖZGÜR VATANDAŞLIĞA geçilince bir başka vadandaşın özgürlüğünü neden başındaki takkesinde türbanında veya sakalında arıyorsun hani özgür vatandaşlığa geçmiştik cumhuriyetle birlikte...burada ya senin cumhuriyetin yanlış veya senin kafanın içindeki fikir yanlış....çağdaşlık sabahtan akşama mini etekle dolaşmak, yatağa gravatla girmekmidir yoksa avrupalı veya amerikalı gibi günü barda meyhanede geçirmekmidir...kriteriniz bunlarsa ben böyle medeniyeti çağdaşlığı almayayım....
sen bir polis müdürü olsan ne yapardın...emrindeki polislere nasıl bir talimat verirdinki çapulcuları oradan uzaklaştırmalarını sağlardın....bana bunun cevabını ver...
hüseyin seninle hiç kimse kavga etmiyor, seninle hiç kimse münakaşa etmiyor, kendine gel, çok agrasif davranıyorsun, hiç kimsenin türbanla alıp vermediği yok, cumhuriyetten bu yana olan değişiklikleri ve özgürlükleri konuşuyoruz, bize düşman gözüyle bakmaya hakkın yok üstelik süper mod bölümündesin, neyse biraz daha yumuşak huylu olmanı rica ediyorum, özgürlüğü, insan haklarını, cumhuriyeti sadece birimiz için değil hepimiz için konuşuyoruz. lütfen konuyu dağıtmadan fikirlerimizi belirtelim. önemli olan eski yasalarla veya şiddet içieren kanunkarla değil şeffaf insana yakışır en iyii yasalarla hepimizin yaşama hakkını savunuyoruz selametle.
muhteşem
28-10-2013, 20:20
Yeni anayasa yapilmadan gunlerce haftalarca bu tartışmalar olacaktir cumhuriyet bir sembol ama anlamini tasimiyor saptiriliyor cumhuriyetimze sahip cikalim yoksa elimizden kayıp gidecek
hallederiz
28-10-2013, 22:32
cumhuriyet deyince benim aklıma ilk olarak köleleştirilmiş halk geliyor
cumhuriyet deyince benim aklıma ilk olarak köleleştirilmiş halk geliyor
usta böylemi : usta
marmarant..
Ne yolculuk süresi azalacak ne de trafik sorununu çözecek. Gayrimenkul rantı yarataRak.
Banliyö hattı güzergâhında İstanbul'un güney eksenine konumlanan Marmaray Projesi için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'ndan (TCDD) alınacak 2 milyon metrekarelik değerli gar, liman ve tesis sahalan ile büyük bir gayrimenkul rantı yaratılarak ? mı:46:
muslum-baba
29-10-2013, 00:13
cumhuriyet deyinçe ilk aklıma gelen başbakanın atatürk,ten nefret ettiği geliyor......
Only the registered members can see the link (Only the registered members can see the link)
outflatted
29-10-2013, 00:34
Gezi Parkı eylemlerini en baştan beri izledim. İnsanların tek derdi on yıllardır Taksim'in sembolü olmuş gezi parkındaki ağaçların kesilmesini orasının betonlaşmasını istemiyolardı. Bu yüzden demokratik haklarını kullandılar. Orada 60-70 yıllık çınarlar var. Bunlara sahip çıktılar.
Ne oldu sonra? Polis sabaha karşı orada kalan insanların çadırlarına saldırdı, çadırlarını yaktı, biber gazı attı, insanları copladı, tartakladı. Tüm olay böyle başladı. Oradaki insanlar polis müdahalesinden önce hiçbir taşkın harekette bulunmadılar.
Günlerce şarkılar söylediler, beraber iftar yaptılar, cuma namazı kılanlar oldu, kılmayanlar da polis müdahale etmesin diye namaz kılanların etrafında siper oldu. Ama birileri Gezi Parkı dayanışmasının, oradaki insanların birbirleriyle omuz omuza vermesini hazmedemedi. Çapulcu dediler, anarşist dediler, molotof atıyor dediler, türbanlı kızın üzerine işedi dediler, camiye ayakkabıyla girdi dediler. Olmadık iftiralar attılar.
İşte Cumhuriyet bana bunları hatırlatıyor. Bir milletin faşizme, diktatörlüğe karşı direnmesini hatırlatıyor. Namaz kılanın ve kılmayanın beraberce hoşgörü içinde yaşamasını hatırlatıyor. Farklı kültürlerin bir arada ağacına, doğasına sahip çıkmasını hatırlatıyor.
Gidin Taksim meydanının son halini görün. Beton yığınına çevirdiler. Allah'tan gezi parkı yıkılamadı da orada bir parça yeşil alan kaldı. Baktım geçenlerde gezi parkında polisler de gelip dinleniyor bir çınarın gölgesinde.
cumhuriyet denilince eskiden aklıma bağımsızlık gelirdi,atalarımın bu vatanı bize yaşanır kılmak için çektikleri gelirdi ve unutulmasın diye nesilden nesile anılsın diye meydanlardaki bayram coşkusu gelirdi.şimdi aklıma ne geliyor.hastalanmalar,yurt dışı gezileri,açılışlar geliyor,türk ten,atatürk ten,cumhuriyet ten ve değerlerinden nefret edenlerle kendini bu nefret edenlere karşı atatürkçü,cumhuriyetçi sananlar aklıma geliyor.dini bayramlarımızı islam aleminin bayramı olarak,bir müslüman olarak kutluyorsak,bu bayramda türk ün bayramıdır.bir türk olarak türk milletinin bu bayramı kutlu olsun.
Bizim tartistigimiz mevzulara bugun sabah gazetesi yazari yavuz donat guzel bir oneri vermis
Gezi Parkı eylemlerini en baştan beri izledim. İnsanların tek derdi on yıllardır Taksim'in sembolü olmuş gezi parkındaki ağaçların kesilmesini orasının betonlaşmasını istemiyolardı. Bu yüzden demokratik haklarını kullandılar. Orada 60-70 yıllık çınarlar var. Bunlara sahip çıktılar.
Ne oldu sonra? Polis sabaha karşı orada kalan insanların çadırlarına saldırdı, çadırlarını yaktı, biber gazı attı, insanları copladı, tartakladı. Tüm olay böyle başladı. Oradaki insanlar polis müdahalesinden önce hiçbir taşkın harekette bulunmadılar.
Günlerce şarkılar söylediler, beraber iftar yaptılar, cuma namazı kılanlar oldu, kılmayanlar da polis müdahale etmesin diye namaz kılanların etrafında siper oldu. Ama birileri Gezi Parkı dayanışmasının, oradaki insanların birbirleriyle omuz omuza vermesini hazmedemedi. Çapulcu dediler, anarşist dediler, molotof atıyor dediler, türbanlı kızın üzerine işedi dediler, camiye ayakkabıyla girdi dediler. Olmadık iftiralar attılar.
İşte Cumhuriyet bana bunları hatırlatıyor. Bir milletin faşizme, diktatörlüğe karşı direnmesini hatırlatıyor. Namaz kılanın ve kılmayanın beraberce hoşgörü içinde yaşamasını hatırlatıyor. Farklı kültürlerin bir arada ağacına, doğasına sahip çıkmasını hatırlatıyor.
Gidin Taksim meydanının son halini görün. Beton yığınına çevirdiler. Allah'tan gezi parkı yıkılamadı da orada bir parça yeşil alan kaldı. Baktım geçenlerde gezi parkında polisler de gelip dinleniyor bir çınarın gölgesinde.
kardeşim ben sana 47 mesajda birşey sordum sen soruma cevap verme yerine ilk iki günün hikayesini anlatıyorsun...ben ikinci günden sonrasında polise atılan taşları molotofları tahrik amacıyla polisin gözüne sıkılan lazeri küfürü hakareti çevredeki dükkan ve işyerlerine kaldırımlara duraklara verilen zararı soruyorum....30 yıldan beri adamın anasına avradına küfür edilip şehitlerimizin bir numaralı hükümlüsü olduğu tescillenen aponun ve pkk'nın posteri ile atatürkün posterinin yanyana omuz omuza haftalarca akm ve heykelde asılı olarak nasıl durabildiğini,memlekette ne kadar illegal yasadışı örgüt varsa bunların flama ve bayrakları taksimin göbeğinde sallandırılmadımı..bu örgütlerin elemanları onları destekleyen halk ve ulusal kanallarda taksimin kurtarılmış bölge olduğunu ilan etmedilermi.....tekrar soruyorum sana böyle bir rezillik karşısında sen bir polis olsan ne yapardın...
hüseyin seninle hiç kimse kavga etmiyor, seninle hiç kimse münakaşa etmiyor, kendine gel, çok agrasif davranıyorsun, hiç kimsenin türbanla alıp vermediği yok, cumhuriyetten bu yana olan değişiklikleri ve özgürlükleri konuşuyoruz, bize düşman gözüyle bakmaya hakkın yok üstelik süper mod bölümündesin, neyse biraz daha yumuşak huylu olmanı rica ediyorum, özgürlüğü, insan haklarını, cumhuriyeti sadece birimiz için değil hepimiz için konuşuyoruz. lütfen konuyu dağıtmadan fikirlerimizi belirtelim. önemli olan eski yasalarla veya şiddet içieren kanunkarla değil şeffaf insana yakışır en iyii yasalarla hepimizin yaşama hakkını savunuyoruz selametle.
güzel kardeşim burada fikirlerimizi tartışıyoruz,kimseylede alıp veremediğim yok,uslubum biraz farklı olabilir fakat dikkat ediyorum gezi olaylarından beri türk polisini şamar oğlanına çevirdiler,içeriden ve dışarıdan ağır eliştiriler geldi vede gelmelmeye devam ediyor.sanki taksimde hiçbirşey yokmuş olmamış fakat bir bölük polis gitmiş orada gezinen oturan vatandaşa gaz su sıkmış...böyle bir hava yaratılıyor...hükümete akp'ye polis üzerinden vurma eliştirme gayreti var burada...dışardaki hükümetleri kurumları anlayabiliyorumda içerdeki karşıtlar bu oyuna niçin geliyor anlamıyorum...emniyetin kendini anlatabilmesi için hergün basın toplantısı yapıp demeçmi vermesi bekleniyor...koca emniyet teşkilatında yaramaz adam yokmu var tabiki...bunlarda deşifre edelerek teşkilattan atılıyor zaten...bu ve buna benzer toplumsal olaylar karşısında tamamen hiyararşik şekilde konumlanmış olan kurumları eleştirirken,hele hele yasadışı örgütler karşısında biraz hakkaniyetli olalım....bunu göremediğimden dolayı size mesajlarım agrasif gelmiş olabilir....
hilalyıldız
29-10-2013, 13:52
usta böylemi : usta
marmarant..
Ne yolculuk süresi azalacak ne de trafik sorununu çözecek. Gayrimenkul rantı yarataRak.
Banliyö hattı güzergâhında İstanbul'un güney eksenine konumlanan Marmaray Projesi için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'ndan (TCDD) alınacak 2 milyon metrekarelik değerli gar, liman ve tesis sahalan ile büyük bir gayrimenkul rantı yaratılarak ? mı:46:
S.A.Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanın 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla hizmete açılacak.
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, konuk başbakanlar, bakan ve davetlilerin katılımıyla açılış Marmaray'ın Üsküdar İstasyonunda gerçekleşecek.
Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile katılımcılar, trenle denizin altından Avrupa yakasına geçerek Yenikapı İstasyonu'na gidecek. Yenikapı İstasyonu'nda gerçekleştirilecek organizasyonun ardından tören sona erecek.
AVRUPA-ASYA ARASINDA YOLCULUK 4 DAKİKA
Marmaray, teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilik bakımından dünyada ilkleri içinde barındırıyor.
Avrupa ve Asya yakasını İstanbul Boğazı'nın altından birleştiren Marmaray, Gebze ve Halkalı arasında konumlandırılan üç bölümden oluşuyor. 185 dakika süren Gebze ile Halkalı arası yolculuk süresi, Marmaray Projesi kapsamında iyileştirilmiş banliyö demiryolu sisteminin hizmete girmesiyle 105 dakikaya inecek. Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika olacak. Trenler, İstanbul Boğazı'nın Asya bölümündeki Üsküdar İstasyonu ile Avrupa yakasındaki Sirkeci arasını ise 4 dakikada katedecek. Böylece İstanbul Boğazı'nın altından Avrupa ile Asya arası yolculuk süresi de 4 dakikaya inmiş olacak.
GÜNDE 1 MİLYON 200 BİN YOLCU HEDEFLENİYOR
Boğaz geçiş kesiminde çift hat olarak Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yer altına giren Marmaray, Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyerek İstanbul Boğazı'nın altından geçip İstanbul'un Anadolu yakasında (Asya) Üsküdar'daki yer altı istasyonuna ulaşacak. Ayrılıkçeşme'de tekrar yeryüzüne çıkarak Söğütlüçeşme'ye ulaşan hattın yaklaşık 13,5 kilometre olan bu kesimi, bugün hizmete giriyor. Gebze-Halkalı banliyö hattının da hizmete girmesiyle Marmaray ile Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak. Tek yönde saatte 75 bin, günlük ortalama ise 1 milyon 200 bin yolcu taşınabilecek.
BİLET FİYATI 1,95 TL
Vatandaşların 1 Kasım itibariyle kullanacağı Marmaray'da uygulanacak bilet fiyatları, şehir içi ulaşım fiyatları düzeyinde, 1,95 lira civarında olacak. İstanbulkart, Marmaray'da da kullanılacak.
Vatandaşlar İstanbulkart'ı, Marmaray'da kullanabilecek. Açılışın ardından Marmaray'ın işletmesi TCDD Genel Müdürlüğüne devredilecek.
SULTAN ABDÜLMECİD HAYAL ETTİ
Dev projenin, teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilik şimdiden tüm dünyanın dikkatini çekerken, ‘Asrın Projesi’ diye de adlandırılan Marmaray’ın 153 yıllık uzun ve zorlu bir yapım öyküsü var.
İstanbul Boğazı'nın altından geçecek bir demiryolu tüneli ile ilgili ilk düşünce 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. İstanbul Boğazı altından geçiş ilk olarak deniz dibi üzerine inşa edilen sütunların üzerine yerleştirilen tünel olarak planlandı. Bu fikir, izleyen dönem içerisinde daha ileri düzeyde değerlendirildi ve 1902 yılında bir tasarım geliştirildi.
Bu tasarımda İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu tüneli öngörülüyordu, ancak tasarımda, deniz dibi üzerine yerleştirilen bir tünelden bahsedildi. O zamandan bu yana, çok farklı fikir ve düşünceler denendi ve yeni teknolojiler tasarıma dönüştü. İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısı isteği, 1980'li yılların başlarında giderek arttı ve 1987'de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi.
Çalışmalar sonucunda bugünkü projede belirlenen güzergah, en iyi güzergah olarak belirlendi. 1987 yılında ana hatlarıyla belirlenen proje, ilerleyen yıllarda tartışıldı ve 1995'te, daha detaylı etüt ve çalışmaların gerçekleştirilmesine ve 1987'deki yolcu talebi tahminleri dahil olmak üzere fizibilite etütlerin güncellenmesine karar verildi.
İLK KAZMA 2004'DE VURULDU
Bu çalışmalar 1998 yılında tamamlandı, elde edilen sonuçlar daha önceden elde edilen sonuçların doğruluğunu göstererek, projenin İstanbul'da çalışan ve yaşayan insanlara birçok avantaj sunacağını ve şehirdeki trafik sıkışıklığıyla ilgili hızla artan sorunları azaltacağını ortaya çıkardı. 1999 yılında Türkiye ve Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) arasında bir finansman anlaşması imzalandı.
Bu kredi anlaşması, projenin İstanbul Boğaz Geçişi bölümü için öngörülen finansmanın temelini oluşturdu ve Mart 2002'de proje için ihale dokümanları hazırlandı. Aynı yıl boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan sözleşme BC1 Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı, Tüneller ve İstasyonlar işi ihale edildi, ihaleyi alan ortak girişim ile Mayıs 2004'te sözleşme imzalanarak Ağustos 2004'te Türkiye’nin 1,5 asırlık rüyası için ilk kazma vuruldu.
Delme ve batırma tünelleri olmak üzere 13,6 kilometresi yer altında ve deniz altında olacak toplam 76,6 kilometrelik Marmaray Projesi’nin en önemli aşamalarından biri olan Ayrılıkçeşme-Üsküdar-Kazlıçeşme-Yenikapı arasında delme tünellerin kazılmasına 21 Aralık 2006 tarihinde başlandı.
İLK TÜP TÜNEL 2007'DE BATIRILDI
Marmaray’ın İstanbul Boğazı altından geçişini sağlayacak 11 tünelin ilki, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve dönemin DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle 24 Mart 2007’de denize batırıldı.
Dünyanın deniz altında en derine yerleştirilen tünellerin sonuncusu ise yine Bakan Yıldırım katıldığı törenle 23 Eylül 2008’de Boğaz’ın 60 metre altındaki yerini aldı.
İLK RAY KAYNAĞINI BAŞBAKAN ERDOĞAN YAPTI
Türkiye'nin 150 yıllık rüyasında, yeni bir dönüm noktası da 15 Ocak 2012’de Ayrılıkçeşme tünel girişinde gerçekleşti. Başbakan Erdoğan, geçen yıl 15 Ocak’ta Ayrılıkçeşme’de Marmaray’ın ilk ray kaynağını yaptı.
Sadece Anadolu ve Avrupa yakalarını değil, bir anlamda, Pekin ile Londra arasını kesintisiz demiryolu hattı ile birleştirecek Marmaray Projesi’nde ilk test sürüşü 4 Ağustos 2013 tarihinde yapıldı.
İlk test sürüşünde makinist koltuğunda Başbakan Erdoğan oturdu. Erdoğan, kendi kullandığı trenle İstanbul Boğazı’nın altından Asya yakasından Avrupa yakasına geçti.
RAYLI SİSTEMLERİN PAYI ÖNEMLİ ORNANDA ARTIRILACAK
Kentiçi ulaşımda raylı sistemlerin payını yüzde 28'e çıkaracak ve İstanbul'un trafik sorununu önemli ölçüde azaltacak Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın yanı sıra İstanbul Metrosu'na da bağlanacak.
Açılış töreninin yapılacağı Üsküdar İstasyonunu, İstanbul Boğazı’nda ilk tüp geçit çalışması olan Çini pano ile İstanbul’a Üsküdar’dan bakışın yer aldığı seramik pano süsleyecek.
Yenikapı Arkeoparkı’nın hemen yanında yer alacak ve bir transfer merkezi gibi çalışacak Yenikapı İstasyonu da kum rengi doğal taşla dairesel kiriş boyunca istasyon bölgesinde yapılan arkeolojik kazıları anımsatan rölyef çalışması yer alacak. Proje kapsamında gerçekleştirilen arkeolojik kazılardaki buluntulardan esinlenerek dizayn edilen söz konusu istasyonda Neolitik Çağ, Bizans ve Osmanlı dönemlerini simgeleyen uygarlık katmanları yer alacak. Ayrıca 4-5. yüzyıldan kalma 12 nolu batığın replikası, sanat panosu içinde sergilenecek.
Projenin son istasyonu olan Kazlıçeşme ise İstanbul’un simgesi erguvanlarla renklendirilecek ve kaz motifleriyle süslenecek.
TARİHİ ESERLER SERGİLENECEK
Marmaray çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda 35 binin üzerinde tarihi eser ile 13 batık gemi çıkarıldı.
Marmaray’da çalışmalar, 2004'te Arkeolojik Kazı Başlatma töreniyle başladı. Kazılarda İstanbul'un tarihine ışık tutacak birçok eser gün yüzüne çıkarıldı. İstanbul tarihini 8500 yıl geriye MÖ 6500’lü yıllara götüren ilk İstanbullunun iskeleti ve 8500 yıllık ayak izleri bu kazılarda bulunurken, dünya literatüründe yer alan ama izine bir türlü rastlanamayan Thedesius Limanı'nın da Yenikapı’da olduğu ortaya çıktı. "Milenyum limanı" da denilen bu alanda, 37 batık gemiye rastlandı. Bu gemilerden en dikkat çekeni ise "12 nolu batık", yüküyle battığı günkü haliyle gün ışığına çıkarıldı.
Marmaray Projesi kapsamındaki arkeolojik kazılar ile buluntuların kaldırılması işlemleri geçen yıl tamamlandı. Bu tarihi değerler, Yenikapı 100 ada olarak nitelendirilen bölgede kurulacak Arkeopark’ta ve Marmaray Müzesi'nde sergilenecek.
GENİŞ KATILIMLI AÇILIŞ
Marmaray'ın açılış törenine, Afganistan Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı Dr. Davud Ali Najafı, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mammadov, Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Danail Papazov, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvırıkashvılı, Moldova Ulaştırma ve Yol Altyapısı Bakanı Vasile Botnarı, Arnavutluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Edmond Haxhınasto, İspanya Bayındırlık Bakanı Ana Maria Pastor Julıan ile Romanya Ulaştırma Bakanı Ramona Manescu ve Dışişleri Bakanı George Cıamba katılacak.
Japonya Bakanlar Kurulu Sekreter vekili Katsunobu Kato, Kara, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı Kıdemli Bakan Yardımcısı Tsuyoshi Takagı ile Kazakistan Bakan Yardımcısı Azat Bekturov, Almanya Ulaştırma, Bayındırlık ve Kentleşme Bakanlığı Müsteşarı Jan Muecke, Pakistan Limanlar ve Denizcilik Bakanlığı Müsteşarı Rukhsana Rehman'de hazır bulunacak.AEO.:clap2:::present::45:
outflatted
29-10-2013, 14:08
Apo'dan ve Pkk ile Gezi Parkı eylemlerini özdeşleştiriyorsan 2009 yılındaki Habur'dan giren Pkk'lılara nasıl devlet töreni yapıldığını. Dağdan gelen o teröristlerin nasıl davulla zurnayla karşılandığına bak. Google'dan küçük bir araştırmayla. Kaldı ki Abdullah Öcalan ve pkk ile pazarlık yapan bugünkü hükümetin başkasına terörist demeye hiçbir hakkı yoktur.
Gelelim Gezi eylemlerine. Gezi Parkı eylemlerine durduğu yerden sadece slogan atan parkta oturup şarkılar söyleyen, ekmeğini yemeğini paylaşan insanların üzerine biber gazıyla, copla, sopayla, plastik mermiyle gelirsen o insanlar da kendisi savunmak zorunda kalır. Gezi Parkı eylemcilerinin arasına sivil polis olarak girip taşkınlık yapan sonra da bu eylemciler sağa sola saldırıyor diyen devlet büyükleri gördük eylemler boyunca. Evin içine biber gazı atan, sokakta insanları tekme tokan döven, gözünü çıkaran polisler gördük. Polis saldırana kadar hiç kimse dükkanlara saldırmadı, molotof atmadı, taşkınlık yapmadı. Olayı devlet gözüyle görmekten vazgeçin. İnsan gözüyle görün. Ne dediğimi anlarsınız.
Atatürk'ten bahsederken ayyaş diyen bir başbakana kızmıyorsun, gidiyorsun gezi eylemlerini pkk ile bütünleştiriyorsun. Bu hükümet sayesinde artık pkklılar elini kolunu sallaya sallaya geziyorlar. Bir tepki de ona koy.
Arkadaslar tekrar uyariyorum forum kurallari geregi siyasi icerik parti adi parti lideri adi vs. Vermek yasaktir lutfen dikkat edelim herturlu goruse acik bir konu hassas bir mevzu
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İşadamı ve basından oluşan 100 kişi :8[1]:ile İstanbul'a
NEDEN : DEVASA bir tayyareyle gelmiştir Hiç düşündünüzmü ?:49: acaba ne götürecek marmarayyy dann.
cumhuriyet denince aklıma KEMALİST DEVRİM...
cumhuriyet denince aklıma KEMALİST DEVRİM...
O bir ideolojiydi yillarca bazilari onun arkasina saklanip siyaset yapti nasil bazilari dinimiz zerinden yapiyorsa simdilerde o tutmuyor artik duzgun siyaset cumhuriyeti anlama kivaminda daha etkili rol oynayacaktir
aliharbiye
29-10-2013, 20:15
eski yasalar ve kanunlarla yönetildiyimiz sürece ve yasalar değişmedikçe, başımızı kaldırıp cumhuriyetimizi savunmadığımız sürecede boynumuz bükük kalmaya mahkumdur. Cumhuriyetin için ne özgürlükler yokki. ama öncelikle laik olmak gerekiyor. her hakkını arayanın başına vurmamak gerek.