Orijinalini görmek için tıklayınız : Soma'da Maden Faciası 301 Madenci Vefat Etti
bayram tv
13-05-2014, 19:05
Only the registered members can see the link
Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen patlamada yüzlerce işçi mahsur kalırken ilk belirlemelere göre en az 20 işçi hayatını kaybetti. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi ve ambulans sevk edilirken Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da Soma'ya hareket ettiği belirtildi.
Trafonun patlamasıyla çıkan yangında elektrikler kesildi, asansörler çalışmadı. Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı madende 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını açıkladı. Atçı, yerin 2 bin metre altında madende patlamanın ardından yangın çıktığını söyledi.
AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş 20 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı:
"Ölen vatandaşlarımıza rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Şu anda 20 tane ölü var bu bölgede. 200 civarında yaralı var. 30 ambulansımız bölgeye sevk edildi. Dumandan boğulma ve yanık yüzünden ölüm mevcut. Hastaneye gelmeden ölenler. Şu anda çıkanlar zaten ölü olanlar. Hastaneye henüz intikal eden vaka sayısı 20-30 yaralı civarında."
Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ise katıldığı bir canlı yayında şunları söyledi:
"Yer altında yüzün üzerinde arkadaşımız var. Vardiya değişimi sırasında oluyor olay. Elektrik trafosu patlaması, bu yangına sebep olmuştur. Göçük vardır. Durum iç açıcı değil. Bütün tedbirler alınmış durumda. Ambulanslar oraya yığılmış durumda. Yerin altı tabi göremiyorsunuz, sonucunu hakikaten merak ediyoruz. Şu anda yer üstünden olduğu kısım, 200 metrenin altında ama iki kilometre falan yol yürüyüp öyle yürüyorlar. 1-2 kilometre arasındaki arkadaşlar yer altındalar. Haber alınamayan arkadaşlarımız da onlar. Ülkemiz dünya birincisi bu konuda. Her ne kadar da bunları dillendirsek de alınan tedbirler buna yetmiyor. Bir trafo nelere mal oluyor. Özellikle bu firma bu konuda çok duyarlı bir firmaydı. Ben de çok üzgünüm bu manada. Kesin bilgilere sahip olmadığımız için bir şey diyemiyorum."
Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Soma İtfaiye Müdürü, madene temiz hava vermeye çalıştıklarını söylerken, Ege Bölgesi’ndeki kömür işletmelerine ait bütün arama kurtarma ekipleri Soma’ya yönlendirildi.
SOMA KAYMAKAMI BAHATTİN ATÇI: İÇERİDE 200-300 İŞÇİ VAR
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ise, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 1'inin hayatını kaybettiğini söyledi. Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi. Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevk edildi. Bir tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" dedi.
BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİ
Çalışma Bakanlığı, olayla ilgili olarak üç müfettiş görevlendirdi. Müfettişler olay yerinde incelemelerde bulunacak. Kızılay bölgeye araç ve 5 kişilik uzman ekip gönderdiğini duyurdu. Kızılay'dan yapılan açıklamada şu an için kan ihtiyacı olmadığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı da bölgeye 23 ambulans ve ambulans helikopter sevk etti.
Vedat Ünal (Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri): Böyle bir talihsiz kaza olmuş... Nasıl yaşandı, trafo nasıl patladı? Uzmanlar gelecek, tespitlerini yapacak. Müfettişlerin tutanağından sonra ortaya çıkacak. Bugün bir trafo patladı. Tam vardiya dönüşündeyken, henüz net rakamı tespit edemedik. Yaralı olanları hastaneye götürüyorlar.
(Radikal ve Ajanslar)
bayram tv
13-05-2014, 20:08
Şehit olan kardeşlerim var
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma'daki maden kazasıyla ilgili "Şehit olan kardeşlerim var ama rakamlarla ilgili bilgi veremem. Yeraltına şu an temiz hava veriliyor" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden kazasıyla ilgili, "Şu anda ilk olarak işçi kardeşlerimize ulaşmamız lazım. Şu anda verilecek rakamlar yanıltıcı olur" dedi.
AK Parti'li Yurttaş: 20 işçi öldü
AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Soma'da maden ocağındaki yangında 20 işçinin öldüğünü, 200'e yakın kişinin yaralandığının tahmin edildiğini söyledi.
Yurttaş, Manisa Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan kriz merkezinden edindiği bilgiye göre, madenden dumandan zehirlenmesi ve yanıklar sonucu 20 işçinin ölü olarak çıkarıldığını bildirdi.
Madenden şu ana kadar hastaneye 30'a yakın kişinin hastanelere sevk edildiğini, 1'i dışında bu yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını anlatan Yurttaş, "Madenin içinde 200'e yakın dumandan etkilenen işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Manisa, İzmir ve Balıkesir'deki tüm hastaneler hazır hale getirildi. 1 helikopter ambulans olay yerine sevk edildi."
Bölgedeki madenlerde zaman zaman göçük ve benzeri konularda kazalar yaşandığını, madenciliğin bu tür riskleri barındırdığını, önlem alınmasına rağmen böyle olayların önüne geçilemediğini dile getiren Yurttaş, "İncelemeler yapılacaktır, sorumlusu varsa ortaya çıkarılacaktır" dedi.
(AA)
bayram tv
14-05-2014, 00:25
Yüz karası değil, kömür karası. Böyle kazanılır ekmek parası...Geçmiş olsun "Soma" dualarımız seninle .. Hayatını kaybeden maden işçilerine ALLAH'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.
umarım fazla can kaybı yaşanmaz..
Maaelsef 201 maden işçisi vefat etti. 201 ailenin acısı çok büyük.. yakınlarına allah sabır versin.. :(
aliharbiye
14-05-2014, 08:20
çok üzücü bir olay. gecelerini gündüze katıp çucuklarını yetiştirmeye çalışıyorlar, ölüm onları çok kötü bir yerde yakaladı. allah rahmet eylesin geriye kalalnlara allah sabırlar versin. çok üzüldüm, inşallah bunun gibi facialar bir daha yaşanmaz.
beaverss
14-05-2014, 09:22
Yüz karası değil, kömür karası. Böyle kazanılır ekmek parası...Geçmiş olsun "Soma" dualarımız seninle .. Hayatını kaybeden maden işçilerine ALLAH'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.
umarım fazla can kaybı yaşanmaz..
..........
geçmiş olsun, ölenlere Allahtan rahmet diliyorum.....
Milletimizin başı sağolsun gerçekten çok vahim bir durum,Allah yakınlarına sabır versin.
çok üzücü bir olay. gecelerini gündüze katıp çucuklarını yetiştirmeye çalışıyorlar, ölüm onları çok kötü bir yerde yakaladı. allah rahmet eylesin geriye kalalnlara allah sabırlar versin. çok üzüldüm, inşallah bunun gibi facialar bir daha yaşanmaz.
Amin Dostum Amin,Bizde bu vurdum duymazlık devam ettiği sürece malesef bu tip acıları yaşamaya devam edeceğiz..İnşallah bu son olsun Allah başka acılar yaşatmasın ocaklar sönmesin diyelim biz yinede..
Allah cc.rahmet eylesin. ailelerine de sabır versin..
sahin_42
14-05-2014, 10:38
gerçekten ekmeğini taştan çıkaran emekçiler. ALLAH vefat eden kardeşlerimize rahmet eylesin, yaralılara acil şifalar versin ve tüm yakınlarına peygamber sabırları ihsan etsin.
seyfi505050
14-05-2014, 10:50
Milletimizin başı sagolsun. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı neden tekbir almazlar yüzlerce ailenin ocağına ateş düştü.Ölenlere Allahtan rahmet diliyorum, ailelerine sabırlar diliyorum. Yaralı insanlar acil şifalar diliyorum...
fbsakird
14-05-2014, 10:56
Soma'daki maden işçilerine geçmiş olsun, hakkin rahmetine kavusanlara allah rahmet eylesin,mekani cennet olsun,yakinlarina rabbim sabir eylesin.
fbsakird
14-05-2014, 11:03
bu acı faciada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza allahtan rahmet yaralı olanlarada acil şifalar diliyorum milletimizin başı sağolsuan ALLAH bidaha bizlere böyle kazalar yaşatmasın AMİN
ölenlere Allahtan rahmet diliyorum.....
asderfor
14-05-2014, 12:38
mevla boyle buyuk acılar ulusumuza bırdaha yasatmasın acımız cok buyuk turk ulusunun bası sag olsun olen kardeslerımıze ALLAH tan rahmet kederlı aılelerıne bas saglı dılıyorum
draculu45
14-05-2014, 12:46
ölenlere allahtan rahmet yakınlarının bası sagolsun allahcc kimseye böyle acı yasatmasın
ölen kardeşlerimize ALLAH.tan rahmet diliyor aile.lerine ALLAH.tan sabır diliyorum ALLAH rahmet ve magfiret eylesin
Soma'daki CHP'li vekillerden Kılıçdaroğlu'na gelen acı haber Türkiye'yi bir kez daha yıktı. Ölü sayısının 350'den fazla olduğu söylendi
Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağından, Salı günü saat 15.15′de trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Yetkililer tarafından maden ocağında 787 işçinin çalıştığı ifade edildi. Vardiya değişim saatinde meydana gelen acı olayda ise şimdiye kadar 205 işçinin öldüğü duyruldu.
ÖLÜ SAYISI EN AZ 350
Ancak, olayın meydana geldiği saatten bu yana Soma’da bulunan CHP’li milletvekillerinin Kemal Kılıçdaroğlu‘na verdiği rakamlar ise korkunç boyutlarda… CHP’li vekiller maden ocağında şuana kadar en az 350 işçinin hayatını kaybettiğini ve kaçak işçilerin sayısının belirlenememesinden dolayı ölü sayısının daha da artabileceği ifade ettiler.
H.K:Sözcü
uşaklı64
14-05-2014, 15:33
bu acı haberle yüreğimiz yandı 3 değil ,5 değil tam 205 can analara,babalara allah sabırlar versin ölen candaşlarımıza allahtan rahmet acılı yakınlarına analarına babalarına sabırlar versin ülkemizin başı sağolsun.faciada ölenlere ALLAH rahmet eylesin.
aliharbiye
14-05-2014, 16:33
Kimi insanlarımız yerin en az 1000./1500 metre altında kara kara karınlarını doyurmaya çalışırken kimileride yer yüzünde zevki sefa yapıyor.
Buyrun Bürokrat sofrası.
Buda yerin altında kimbilir kaç bin metrede karınlarını duyurmaya çalışan maden işçilerimiz.
Tum milletimizin başı saolsun :(
tüm milletimizin başı sağ olsun
ölenlere allah dan rahmet geride kalanlara
allah sabırlar versin
GeÇİmlerİnİ u zor Şartlar altinda saĞlarken hakka yÜrÜyen kardeŞlerİmİze rahmet aİlelerİne sabir yaralilara Şİfa dİlerİm
ölenlere ALLAH'tan rahmet yaralılara acil şifilar dilerim....aile ve yakınlarına metanet ile sabır temenni ederim....
bayram tv
14-05-2014, 18:52
MANİSA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma Belediyesi'nde Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Partili Manisa ve Balıkesir milletvekilleri ile basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Erdoğan, yakın tarihin en büyük iş kazalarından birine şahit olunduğunu belirterek, "Özel sektöre ait maden işletmesinde çıkan yangın nedeniyle ilk belirlemelere göre 238 işçimizi Hakk'a uğurladık. Yine ilk belirlemelere göre 80 işçimizi de yaralı olarak kurtardık. Bunların şu an itibarı ile 19'u taburcu edildi. Fakat bu taburcu edilme süreci hızla devam ediyor. Ağır yaralı olarak herhangi bir yaralımız kalmadı. Milletimizin başı sağolsun. Milletçe 77 milyon çok büyük bir acı yaşıyoruz. Tahammülü son derece meşakkatli bir süreçten geçiyoruz" diye konuştu.
Erdoğan, ekmek parası için alın teri döken emekçileri kaybetmenin yürek parçalıyıcı hüznünün yaşandığının altını çizerek, şunları söyledi:
"Rabbim hayatlarını kaybeden kardeşlerimizi rahmeti ile kuşatsın. Kur-an'ı Kerim'de 'Hakikaten insan oğlu için emeğinden başkası yoktur' buyuruyor Rabbimiz. Rabbim ekmeğinin peşinde, çoluk çocuğunun rızkının peşinde hayatını yitiren bu kardeşlerimizin mekanlarını cennet eylesin. Şunu ifade etmek isterim ki; geride kalan acı sadece vefat eden kardeşlerimizin değil, hepimizin, 77 milyonun ortak acısıdır. Hem vefat eden kardeşlerimizin ailelerinin hem milletimizin başı sağolsun. Şu anda ilk tedavileri tamamlanan ya da hastanelerimizde tedavileri devam eden kardeşlerimize de Allah'tan acil şifalar temenni ediyorum.
Bu vesile ile kaza anından bu yana son derece sorumlu yayın gerçekleştiren, kamuoyunun hızlı ama doğru bilgilendirilmesini sağlayan, bunu da zor şartlar altında gerçekleştiren medya mensubu arkadaşlarımıza, kuruluşlarımıza şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum."
Serin kanlı yaklaşan siyasetçiler
Başbakan Erdoğan, bu büyük acı karşısında sağduyulu ve serinkanlı yaklaşım sergileyen siyasetçilere şükranlarını sunarak, kaza anından itibaren çok büyük gayretle kendi hayatlarını riske atarak, arama kurtarma çalışmalarına katılan, sağlık ve güvenlik hizmeti verenleri tebrik ve teşekkür etti.
Acı olay karşısında metanetini muhafaza eden, ülkenin her köşesinde madencilerin selameti için dualar eden millete de teşekkürlerini sunan Erdoğan, kaza haberinin alınması ile en yakından en uzağa tüm imkanları hızlı bir şekilde seferber ettiklerini bildirdi. Erdoğan, ulusal ve uluslararası programları iptal ettiklerini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Manisa ve Balıkesir milletvekillerini süratle bölgeye gönderdiklerine dikkati çekerek, "Taner Yıldız Beyin, koordinatörlüğünde Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Kızılay, Genelkurmay Başkanlığımız, Emniyet Teşkilatımız, Zonguldak Taş Kömürü İşletmeleri, Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri, bütün komşu illerden arama kurtarma ekipleri, sağlık ekipleri, uzmanlar, teknisyenler bölgeye intikal ettiler. Mümkün olan en hızlı şekilde, en modern tesisatla madendeki kardeşlerimize ulaşmanın gayreti içinde olduk" diye konuştu.
"Adli tıp çalışmalarını Kırkağaç'a aldık"
Erdoğan, böyle büyük çaplı acı bir olay karşısında devletin tüm imkanlarını devreye aldıklarını kaydederek, ocaklardan çıkan yaralılar ve ebediyete intikal edenlerle ilgili adli tıp çalışmalarını da Kırkağaç'a alarak süratle otopsilerinin gerçekleştirildiğinin belirtti. Erdoğan, cenazeleri otopsi için Soma'dan İzmir'e göndermenin zor ve herkesi rahatsız edici bir durum olacağını aktararak, "Başsavcı kardeşlerimizle beraber yaptığımız istişarelerde bunun en uygun olacağı kanaatine vardık ve Adalet Bakanımızı da uyararak, o da yurt dışındaydı, sağolsun o da müsteşarımla beraber bu konuda adımları attılar" dedi.
Sadece arama kurtarma değil, vefat edenlerin kimliklerinin belirlenmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü anlatan Erdoğan, "Bu yanlış anlaşılmasın. Vefat eden kardeşlerimizin üzerlerinde kimlikleri yok. Yoksa vücutlarında en ufak bir darbe, yara söz konusu değil. Ama kimlik olmadığı için üzerlerinde, kim kimdir bilinmiyor. Onun için burada fotoğraflarla beraber ailelere gösterilmek suretiyle, kendileri geliyor, orada yerinde görerek, teşhisi bu şekilde yapıp, oradan da kendi yakınını alıyor ve köyüne götürüyor" değerlendirmesini yaptı.
"Her türlü ayrıntının üzerinde duruluyor"
Erdoğan, konuyla ilgili ihtiyaçların karşılanması dahil, her türlü ayrıntının üzerinde durduklarını anımsatarak, bu aşamadan itibaren gereken her şeyi yapacaklarını bildirdi. Erdoğan, madden ve manen ne gerekiyorsa Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve işletme olarak atılması gereken adımların hepsinin yapılacağının altını çizerek, "Adli ve idari olarak yapılması gereken çalışmalar da şu anda başlamıştır. Bunun da bilinmesini istiyorum" dedi.
Başbakanlık tarafından yayımlanan genelge ile Türkiye genelinde 3 günlük yas ilan edildiğini hatırlatan Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucu bugün selalar verildiğini, Kur'an kurslarında Hatm-i Şerifler'in okunduğunu ve cuma günü okunacak hutbenin de bu konuya ayrıldığını belirtti.
"Hiçbir ihmalin gözardı edilmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz"
Erdoğan, "Arkadaşlar şundan herkesin emin olmasını istiyorum, bu kaza en ince ayrıntılarına, en küçük detaylarına kadar araştırılacak ve araştırılıyor. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Olayı aydınlatacak ve hem yakınlarının hem kamuoyunun tatmin olacağı adımlar da atılacaktır. Herkes bu konuda müsterih olsun" ifadesini kullandı.
İlk işin cenazelerin defni olduğuna vurgu yapan Erdoğan, önce yaraların sarılacağını ve yas tutulacağını, ardından da bu acının tüm boyutları ile konuşularak gerekenin yapılacağını söyledi.
Erdoğan, Soma'daki maden faciasının ardından TBMM'nin tatil edildiğini, yaralıların, vefat edenlerin yakınlarının ve çocuklarının yanında olacaklarını dile getirerek, Soma ve bölge halkının yanında olmak için Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Gençlik Haftası dolayısı ile düzenlediği etkinlikler ile AK Parti'nin cumartesi günü Malatya'daki etkinliklerinin de iptal edildiğini aktardı.
"Tahmini olarak 120 civarında işçinin halen içeride olduğu söyleniyor"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'da meydana gelen maden faciasıyla ilgili, "Şu anda arkadaşlarımızın ve iş yerinin verdiği rakamlardan hareketle tahmini olarak 120 civarında içeride şu anda halen işçinin olduğu söyleniyor" dedi.
Erdoğan, sağlıklı bilgilendirme konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve yetkililerin açıklamalarının dikkate alınmasını özellikle rica ettiğini belirtti.
Söylentilere, dedikodulara, özellikle fırsatçılara bu hassas dönemde daha da dikkat olunmasını isteyen Erdoğan, "Vefat edenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına, milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Fakat burada tüm medyanın huzurunda milletime bir şeyi daha duyurmak istiyorum o da şudur, bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar var, gruplar var. Bunlara da değer verilmemesinin ülkemizin huzuru için, ülkemizin birliği beraberliği için çok çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.
Yaralılara acil şifalar temenni eden Başbakan Erdoğan, "Rabbim milletimize inşallah böyle acılar tekrar yaşatmasın temennisinde bulunuyorum" ifadesini kullandı.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "Bu kadar tehlikeli bir iş yapıp da böyle bir kazaya hazırlıklı olmayan hatta bu kadar büyük felaketi beraberinde getirme potansiyeli olan bir işletme nasıl olup da faaliyetlerine devam edebildi? Burada sorumluluk kime ait? Bakanlıklarınıza düşen sorumluluk var mı" şeklindeki bir soru üzerine şöyle konuştu:
"Bir gazeteci olarak zannediyorum dünyada kömür madenlerinin nasıl çalıştığını pek yakından takip etmiyorsunuz. Bu belki de şundan kaynaklanıyor olabilir, Katar'da pek kömür madeni yok orada doğalgaz var. Ben size şurada birkaç tane rakam vereceğim, neyin ne olduğunu görmeniz bakımından bu çok çok önemli. Bakın bu ocakla ilgili mart ayı sonunda yapılmış gerek sağlık gerekse güvenlik kontrolünde bu ocağın bu noktada işçi sağlığı ve iş güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir."
Türkiye'de 1942 yılından 2010 sonuna kadar benzer kazalarda toplam yaklaşık 900 civarında işçinin hayatını kaybettiğini söyleyen Erdoğan, "Bunların içerisinde 1992 yılında Zonguldak Kozlu ilçesinde yaşanan ve 263 işçinin öldüğü grizu faciası en büyük kaza olarak kayıtlara geçti. Aynı yıl toplam 277 işçi hayatını yine kaybetti" dedi.
Yurt dışında benzer olaylarla ilgili de bilgi veren Erdoğan, şunları kaydetti:
"İngiltere'de, şöyle biraz geçmişe gidiyorum, 1862 bu madende göçük 204 kişi ölmüş, 1866 grizu ve kömür tozu patlaması 361 kişi ölmüş yine İngiltere'de. Belçika'da 87, metan gazı patlaması 120, İngiltere'de 1894 kömür ocağında patlama 290, Fransa'ya geliyorum, 1906 dünya tarihinin en ölümlü ikinci kömür madeni kazası ölen bin 99. Daha yakın dönemlere geleyim diyorum burada da farklı şeyler var, Japonya 1914'de 687, Kyushu Adası'nda Mitsubishi Hojo kömür madeninde bu meydana geldi. Çin 1942'de dünyanın en çok ölümlü madeni kazasına gaz ve kömür tozu karışımının neden olduğu sanılıyor. Ölüm sayısı ne biliyor musunuz, bin 549. Aynı şekilde yine Çin'de 1960'ta kömür madeninde metan gazı patlaması 684 ve Japonya'da 1963'te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan'da 1965 grizu patlaması 375, yine Hindistan'da 1975'te metan gazı alev aldı patlamayla madenin çatısı çöktü ve 372. Bu ocakların bu noktada bu tür kazaları sürekli olan şeyler. Bakın Amerika, teknolojisiyle her şeyiyle... 1907 iki ayrı madende grizu ve kömür tozu patlaması 361."
"Bu tür olaylar olmaz diye yorumlamayalım"
Madenlerde bu tür olaylar yaşanabildiğini belirten Erdoğan, "Arkadaşlar biz bir defa bu tür ocaklarda, kömür ocaklarında, madenlerde bu olanları, lütfen, 'buralarda hiç bu tür olaylar olmaz' diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Bakın literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok. Başka işlerde de olur, iş kazası. Burada da oldu. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey madenlerde yok. Tabii işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır. Bizi derinden üzmüştür ve yapılan kontrollerle de burası gerçekten gerek işçi sağlığı, gerek işçi güvenliği açısından da iyi noktada olan kömür ocaklarından birisi olarak değerlendirmesi yapılmış ve nisan, mayısta da bu şekilde çalışmalarına devam etmiştir" diye konuştu.
Madenden henüz çıkarılamayan işçi sayısına ilişkin soru üzerine Erdoğan, "Bunu yüzde yüz olarak söylemeyelim ama arkadaşlarımızın ve işletmenin verdiği rakamlardan hareketle tahmini olarak 120 civarında içeride şu anda halen işçinin olduğu söyleniyor. Bu üç aşağı beş yukarı olabilir ama işverenin verdiği rakam bu" dedi.
Rakamın biraz daha azalmış olduğunu düşündüğünü belirten Erdoğan, bir taraftan hayatını kaybedenlerin çıkarıldığını, bir taraftan da yaralı da olsa çıkarılabilecekler olmasını umduklarını söyledi.
Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sağlık Bakanı ve ilgili birimlerin hepsinin burada kalacaklarını aktardı.
İlk belirlemelere göre patlamanın neden yaşandığı ve aileler için tazminat söz konusu olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı noktasında bir prosedürü olduğunu ve çalışacağını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun dışında aynı şekilde bu prosedürün yanında tabii ki işverenin kendisinin bu olay sebebiyle yapabileceği olabilir. Kendisine düşen vardır onu doğal olarak tabii ki yapar ama bunun dışında yapabilecekleri vardır bunu yapar. Aynı şekilde biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak yapabileceklerimizi yaparız. Çünkü vatandaşımızın bir defa mağduriyetini istismar etmeye de fırsat vermek istemeyiz. Şu anda kalkıp da 'şu kadar rakam şundan gelecek, bu kadar rakam bundan gelecek' gibi ebediyete uğurladığımız kardeşlerimizin hayatı üzerine bunları konuşmanın doğru olacağını düşünmüyorum. Ama definlerimizi her şeyimizi bir halledelim. Bu arada tabii ilgili bakanlığımız, bakanlıklarımız ve başbakanlık olarak da bizler gerekli çalışmaları yapıyoruz, yapacağız. Öbür tarafta da işin adli idari boyutu bununla ilgili olarak çalışmalarımız da devam ediyor."
"Başlıkta Soma geçiyor ama içeride Soma ile ilgili herhangi bir şey yok"
"Tartışılan bir konu da şu oldu kazadan sonra; 'CHP'li vekiller, daha önce Meclis'te Soma'daki madenlerin araştırılması için önerge vermiş, ancak AK Partili milletvekillerin oylarıyla reddedilmiş' Bu konu çok tartışılıyor, bununla ilgili ne demek istersiniz" sorusuna, Başbakan Erdoğan, şu yanıtı verdi:
"Önce ben o günkü Meclis tutanağını bir incelemenizi sizden özellikle isterim. O günkü gündemde, bu Soma ile ilgili CHP'li milletvekilinin getirdiği öneri yada önerge, sadece o günkü gündemi engellemeye yöneliktir. Ve kendi konuşmasında da Soma'yla ilgili bir kelime bulamazsınız. Ben bugün hemen getirttim, 'şu tutanağı bir getirin' dedim. Şöyle süratle bir okudum, başlıkta Soma geçiyor ama içeride Soma ile ilgili herhangi bir şey yok. Gerekli olan cevabı zaten arkadaşlarımız da verdiler, 'bunu bir başka zamanda gündeme getirip konuşalım, konuşabiliriz' dediler. Ve olay, tam böyle bir anda, tam bir suistimal olarak kullanılma gayreti içerisindedir ve bunun istismarına da biz zaten fırsat vermeyiz. Olay zaten mart ayının sonunda olmuştur, 1,5 ay geçmiştir. Tutanak gerçekten şaşırtıcıdır, çünkü içeride konuyla alakalı en ufak bir şey yok. Üzücü olan da bu."
"Çalışmalarını gayretle sürdürecekler"
"Şu anda 120 civarında işçinin madende olduğunu söylediniz. Arama kurtarma ekiplerinin, o işçilere ulaşmasını engelleyen bir durum var mı" sorusuna, Erdoğan, "Şu anda arama kurtarma ekiplerimiz çalışıyor. Ben de tam ocağın girişine kadar gittim arkadaşlarımla beraber. Orada o ekiplerle de görüştük, tabii kolay değil. Oradan belli bi, diyelim ki 150 metrelik bir kademe, onun bazı yerlerinde 250 metrelik kademe... Ama yatayda tabi bu 3-4 kilometreye kadar çıkıyor. Ama bazıları bunu 4 kilometre di*** olarak anlaşılır gibi anlatıyorlar, böyle bir şey söz konusu değil. Bu yatay bir yerdir. Bende Zonguldak kömür ocaklarına girdim, biliyorum. Bu yatay olarak uzun bir mesafe. Oradan onlara ulaşıp, onları tabi alıp getirmek kolay bir iş değil" cevabını verdi.
Ekiplerin yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, "Temenni ederim ki süratle gerek bugün... Gece şartlar ne olacak tabii onu şu anda kestiremem ama çalışmalarını gayretle sürdürecekler. İmbat A.Ş'nin başındaki genel müdür olan arkadaşımız da 'sonuna kadar bu gayretimizi, mücadelemizi sürdüreceğiz' dediler. Aynı şekilde Soma A.Ş'nin elemanları hakeza ve bizim AFAD olsun, bütün diğer kurtarma ekiplerimiz olsun hepsi bu çalışmada yerlerini almış vaziyetteler. Kısa zamanda bitirmenin gayreti içindeyiz" dedi.
Kurtlar puslu havayı sever
Başbakan Erdoğan, Manisa'nın Soma ilçesinde, yaptığı basın toplantısının ardından Belediye Binası'ndan ayrılırken, bina önünde toplanan vatandaşlara hitap etti.
Erdoğan konuşmasına başlarken alandan "hükümet istifa" sloganı atılmasına bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, "Bu tür kendini bilmezlere cevap vermenize gerek yok. Biliyorsunuz kurtlar pusulu havayı sever. Bunlar puslu havayı ararlar. Bugün bizim acılı günümüzdür, biz bu acılı günü ancak şu anda acıları paylaşarak çözeriz" diye konuştu.
"30 Mart zaten bunlara gereken cevabı vermiştir, hele hele Soma'da zaten bunların konuşacak mecali kalmamıştır" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Değerli kardeşlerim bizler bugün ziyaretlerimizi yaptık. Dün akşamdan itibaren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanım, bakanlıklarımız, bunun yanında tüm ilgili birimlerimiz burada çalışmalarını sürdürdüler. Bu çalışmalar neticesinde şu anda ebediyete uğurladığımız vatandaşlarımızın, Kırkağaç'ta, orada tespitler yapılıyor, teşhisler yapılıyor. Bunlar görüntü vesaireden kaynaklanan bir şey değil, bütün bunlar yapıldıktan sonra da sahiplerine teslim etmek suretiyle onlara karşı manevi görevlerimizi yerine getirmiş olacağız."
Ülkenin birliğinin, beraberliğinin, huzurunun bir dayanışma içerisinde yürüdüğünü vurgulayan Erdoğan, "Ama bu birliği bozmak isteyenler her zaman olmuştur, her zaman olacaktır. Bu tür bağıran çağıranlar, dikili taşı bile olmayanlardır. Bunlar sizi üzmesin" diye konuştu.
Maden ocaklarındaki kazaların sadece Türkiye'de olmadığını, dünyanın birçok ülkesinde bu tür kazaların yaşandığını anlatan Erdoğan, "Bugün acıları paylaşma günündeyiz, acıları istismar gününde değiliz. Bu acıları istismar edenlere sizler haddini zaten 30 Mart'ta bildirdiniz. Bunlara haddini siz demokrasi içinde bu işin cevabı vereceğinize inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Maden ocağında ölenlerin ruhuna Fatiha okunmasını da isteyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz bu yola böyle devam edeceğiz. Onlar da işte değişik yerlerde, bağırarak, çağırarak kendilerini farklı yerlerde tatmin etmek suretiyle yollarına devam etsinler. Bizler işimizin içindeyiz. Bütün kardeşlerimizin ailelerine karşı maddi, manevi sorumluluğumuz neyse bunları yapacağız gibi adli ve idari bütün incelemeler araştırmalar, bunlar da yapılıyor. Bunların neticelerini kısa zamanda alacak, ona göre de gerekli açıklamaları ondan sonra yapacağız. Ben sizin nezaketinize, inceliğinize, duyarlılığınıza şahsım, bakan arkadaşlarım, milletvekili arkadaşlarım adına en kalbi şükranlarımı sunuyorum."
Bazı vatandaşların protestolarını sürdürmesi üzerine güvenlik görevlileri müdahalede bulundu. Başbakan Erdoğan, makam aracına binerek Manisa'nın Akhisar ilçesine hareket etti.
Başbakan Erdoğan, Ankara'ya gitti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "DAP" uçağı ile saat 18.00'de Ankara'ya gitti.
Soma'daki maden ocağında incelemeler yaptıktan sonra Soma Belediyesi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Erdoğan, daha sonra kara yoluyla Akhisar'a geçti. Erdoğan, Akhisar Devlet Hastanesi'nde tedavi altındaki madencileri ziyaret etti.
Hastaneden Akhisar Hava Meydan Komutanlığı'na giden Erdoğan, "DAP" uçağı ile 18.00'de Ankara'ya hareket etti.
Başbakan Erdoğan'la birlikte Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Ankara'ya gitti.
bayram tv
14-05-2014, 18:52
14 Mayıs 2014 16:59 (Son güncelleme 14 Mayıs 2014 18:44)
Soma maden faciasında hayatını kaybedenler için ilçe mezarlığında yan yana 110 mezar hazırlandı.
MANİSA
Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 11'inin cenazeleri, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde toprağa verildi.
Olayda 27 yaşında ölen iki çocuk babası İsmail Değirmen'in cenazesi, Çarşı Camisi'ne getirildi. Bu sırada fenalaşan eşi Gamze Değirmen'e, sağlık ekipleri müdahale etti.
Değirmen'in cenazesi, cami bahçesinde ikindi vakti kılınan cenaze namazını müteakip Karaoluk Mahallesi Mezarlığı'nda defnedildi.
Faciada 46 yaşında hayatını kaybeden Şevket Saban'ın cenazesi ise İstiklal Camisi'nde kılınan cenaze namazını müteakip ilçe mezarlığında toprağa verildi.
İlçe merkezinde iki, bağlı mahallelerde 7 işçinin daha cenazeleri, kılınan namazların ardından defnedildi.
Savaştepe'ye getirilen ve belediyeye ait soğuk hava deposunda bekletilen diğer 5 cenaze için törenler ise yarın yapılacak.
110 mezar hazırlandı
Soma maden faciasında hayatını kaybedenler için ilçe mezarlığında yan yana 110 mezar hazırlandı.
Soma Belediyesi ekipleri, ilçe mezarlığında defin işlemleri hazırlıklarına başladı. Belediyeye ait 2 iş makinesi ve işçiler aracılığıyla birer metre arayla kazılan 110 mezar dikkatleri çekti. Kırkağaç Belediyesi ekipleri de ilçedeki mezarlıkta çok sayıda mezar açtı.
Faciada hayatını kaybeden ve savcılık işlemlerinin tamamlanan işçilerin cenazeleri de aileleri tarafından teslim alındı.
Esnaf işyerini açmadı
Ailesi tarafından alınan İsmail Canbal'ın (52) cenazesi, Parkaltı Camisi'nde Diyanet İşleri Başkan vekili Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Soma Belediye Mezarlığı'na defnedildi.
Daha sonra 3 işçinin daha cenaze namazları kılınarak, Soma ve Kırkağaç'ta toprağa verildi.
Öte yandan felaketin yaşandığı ilçede bir çok esnaf da, camlarına "başımız sağ olsun" yazısı asarak iş yerlerini açmadı.
İkiz kardeşlerin cenazeleri toprağa verildi
Manisa'da 11 yıl önce madenlerde çalışmaya başlayan ikiz kardeşler İsmail-Süleyman Çata, Soma'daki maden ocağında meydana gelen yangında hayatını kaybetti.
Soma'nın Bayat köyünde 1982 yılında doğan ilkokul mezunu ikiz kardeşler İsmail Süleyman Çata'nın aynı gün askere gittiği öğrenildi. Önce farklı yerlerde askerlik yapmaya başlayan Çata kardeşlerin, babaları Ahmet Çata'nın dilekçesiyle aynı birlikte askerliklerini tamamladığı öğrenildi. 7 yıl önce aynı gün evlenen kardeşlerden İsmail Çata'nın ikiz çocuğu, Süleyman Çata'nın ise 1 çocuğu oldu.
Maden ocağında aynı vardiyada çalışan ikizler, çalıştıkları maden ocağında çıkan yangında yaşamlarını yitirdi. Baba Ahmet Çata tarafından teşhis edilen ve Bayat köyünde evlerinin bahçesinde dua okunan İsmail-Süleyman kardeşlerin cenazeleri köy mezarlığında toprağa verildi.
Sebahat Tuncel, maden alanına geldi
HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel Soma'daki maden faciası üzerine olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.
Tuncel, beraberinde HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve partililerle birlikte Soma'ya gelerek maden sahasına geçti. Burada yürütülen çalışmaları inceleyen Tuncel, daha sonra AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret ederek Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'la görüştü.
Olay ve çalışmalar hakkında bilgi alan Tuncel daha sonra alandan ayrıldı.
2 işçi İzmir'e sevk edildi
Soma ilçesindeki maden ocağında çıkan yangında yaralanan 2 maden işçisi İzmir'deki hastanelerde tedavi altına alındı.
Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen yangında yaralanan ve Akhisar Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Hasan Kuzu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk EĞitim ve Araştırma Hastanesi'ne, Engin Altınöz (30) ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.
Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.
bayram tv
14-05-2014, 18:53
14 Mayıs 2014 10:23 (Son güncelleme 14 Mayıs 2014 15:10)
Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren 3 günlük milli yas ilan edildi.
ANKARA
Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Soma'da yaşanan facianın aziz milleti hüzne boğduğu belirtildi.
Açıklamada, maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014'den itibaren 3 günlük milli yas ilan edildiği, yas alameti olarak bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayrakların yarıya indirileceği kaydedildi.
Türkiye'nin tüm camilerinde sela okutacak
Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığı, Soma'da maden ocağındaki yangında hayatını kaybedenler için Türkiye'nin tüm camilerinde sela okutacak.
Diyanet Basın Merkezi'nden alınan bilgiye göre, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz başkanlığındaki heyet Soma'ya intikal etti.
Avrasya İslam Şurası Sekreteryası'nın organizasyonuyla düzenlenen "Avrupa Müslümanları Buluşması" için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de programını iptal ederek Soma'ya gitmek üzere yola çıktı. Görmez'in, akşam saatlerinde Soma'da olması bekleniyor.
Soma'da maden ocağındaki yangında hayatını kaybedenler için Türkiye'nin tüm camilerinde sela okutulacak. Cuma namazından sonra vefat edenler için dua edilecek, cuma hutbesi de bu konuda olacak.
Ailelerin acılarını paylaşmak ve cenaze kaldırma işlemlerini gerçekleştirmek üzere bölge müftüleri ile yaklaşık bin 500 din görevlisi ilçeye gönderildi.
Bayraklar yarıya indirildi
Soma'da maden ocağındaki yangının ardından ilan edilen milli yas dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Başbakanlık Merkez Bina başta olmak üzere tüm kurumlarda bayraklar yarıya indirildi.
Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen yangın nedeniyle, Başbakanlık tarafından, dünden itibaren 3 günlük yas ilan edilmişti.
Milli yas dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Başbakanlık Merkez Bina, İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere tüm kurumlarda bayraklar yarıya indirildi.
Milli yas nedeniyle İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü, ilçe belediyeleri ve üniversiteler başta olmak kamu kurum ve kuruluşlarının önünde bulunan Türk bayraklarını görevliler yarıya indirdi.
Taksim Meydanı ile Eminönü'ndeki vapur iskelelerinin aralarında olduğu birçok yerde de Türk bayraklarının yarıya indirildiği görüldü.
Türkiye'de milli yas ilan prosedürü
Türkiye'de milli yas, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu'nun 24. maddesi hükümlerine göre Başbakanlık tarafından ilan ediliyor.
Türkiye'de milli yas ilan prosedürü, Türk Bayrağı Kanunu ve bu kanuna bağlı tüzük tarafından belirleniyor.
İlgili yasa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat yıl dönümü olan 10 Kasım günleri haricinde Türk bayrağının yarıya çekileceği halleri belirleme yetkisini Başbakanlığa veriyor.
Türk Bayrağı Kanunu'nun "Bayrağın Yarıya Çekilmesi" başlıklı 4'üncü maddesindeki, "Türk bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Başbakanlıkça ilan edilir" hükmüne göre Başbakanlık, Manisa Soma'daki maden faciası üzerine 3 günlük milli yas ilan etti.
Bayrakların yarıya indirilmeyeceği yerler
Türk Bayrağı Kanunu'nun uygulanışını düzenleyen Türk Bayrağı Tüzüğü'nde ise sürekli bayrak çekilecek resmi daire ve kuruluşlar "TBMM, Anıtkabir, Polis, jandarma, hudut, gümrük, muhafaza karakolları ile hudut kapıları" olarak belirleniyor.
"Cumhurbaşkanlığı, Hükümet kanalları, limanda demirli veya seyir halinde bulunan makineli, büyük ve küçük her çeşit deniz aracıyla devlet işlerinde kullanılan makinesiz deniz araçları" her gün bayrak çekilecek yerler olarak sıralanıyor.
Yasa hükmüne göre, milli yas ilan edilmesi halinde dahi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve 10 Kasım günü hariç Anıtkabir'de bayraklar yarıya indirilmiyor.
Uluslararası camiada yankı uyandıran toplumsal facialar üzerine de milli yas ilan edilerek, bayraklar yarıya indiriliyor. Milli yas kararı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Başbakanlıkta yapılan değerlendirmenin ardından gerekli görülmesi halinde alınıyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı sebebiyle 14 Ocak 2012'de, Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunamide hayatını kaybeden Japonlar için 18-21 Mart 2011'de Türkiye'de ulusal yas ilan edilerek, bütün yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilmişti.
KKTC'de iki günlük yas ilan edildi
Bu arada KKTC'de de Soma'da meydana gelen maden faciası nedeniyle 15 ve 16 Mayıs'ta iki günlük ulusal yas ilan edildi.
KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Soma'daki maden kazası nedeniyle KKTC’de de ulusal yas ilan etme kararı aldıklarını söyledi.
Özdil Nami, 15 ve 16 Mayıs'ta ulusal yas ilan edildiğini belirterek 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı resmi törenleri dışındaki şenliklerin de iptal edildiğini duyurdu.
Ağrı'da, AK Parti ve BDP seçim çalışmalarını durdurdu
Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından ilan edilen 3 günlük milli yas dolayısıyla Ağrı'da, AK Parti ve BDP seçim çalışmalarını durdurdu.
Seçim çalışmaları kapsamında Ağrı'da bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasının tüm yurt sathında derin bir üzüntüye neden olduğunu belirtti.
Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkede 3 günlük milli yasın ilan edildiğini anımsatan Aydın, şunları kaydetti:
"Bu acı olay ülkemizi derin bir üzüntüye boğmuştur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız'ın koordinesinde bölgede arama ve kurtarma çalışmaları, sağlık hizmetleri ve cenaze işlemleri eksiksiz bir şekilde devam etmektedir. Devletimiz bütün birimleriyle Soma'ya seferber olmuştur. İçimiz kan ağlıyor. Acımızı paylaşmaya ifadeler yetersiz kalır. Türkiye ağlıyor, yüreğimiz yanıyor."
Aydın, facia nedeniyle Ağrı'daki seçim çalışmalarını durdurduklarına dikkat çekerek, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ülkemizde ulusal yas ilan edildi. Bugün biz de Ağrı’da yapılan seçim çalışmalarını durdurduk. Böylesine bir acıyla karşılaşmışken AK Parti teşkilatımızın sahada çalışma yapması mümkün olamazdı. Şimdi dua zamanı. Yüreğimizi dağlayan bu elim kazayı sağduyulu bir şekilde aşacağız. Mevlam böyle bir acıyı ülkemize yaşatmasın" ifadelerini kullandı.
BDP Ağrı Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Ağrı'da sürdürdükleri seçim çalışmalarını dünden itibaren birkaç güne kadar askıya alarak durduklarını belirtti.
Muhabir: Yusuf Çelebi, Esra Altınmakas, Serdar Açıl, Fatih Çakmak
bayram tv
14-05-2014, 18:54
14 Mayıs 2014 16:02 (Son güncelleme 14 Mayıs 2014 16:45)
Soma'daki maden faciasıyla ilgili tespitlerin 11 savcı tarafından yürütüldüğü, delillerin toplanmasına yönelik de bilirkişi oluşturulduğu bildirildi.
MANİSA
Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, yaptığı açıklamada, Eynez Karanlıkdere mevkisinde bulunan kömür işletmesinde "trafo patlaması neticesinde yangın çıktığı ve neticesinde ölüm olayı olduğu"nun bildirilmesi üzerine konuyla ilgili ilk inceleme için olay yerine Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na bağlı Soma'daki nöbetçi cumhuriyet savcısının yönlendirildiğini bildirdi.
Gerekli inceleme, delil tespiti yapılarak tutanakların tanzim edildiğini, lehe ve aleyhe olan delillerin toplanılarak soruşturmanın ivedi bir şekilde tamamlanması için işlemlerin başlatıldığını bildiren Şahiner, "Soma Cumhuriyet Savcısı talimatı ile bilirkişi heyeti oluşturuldu; bilirkişi heyeti marifeti ile gerekli delil tespiti çalışmalarının yapılması noktasında tüm önlemler savcılarımız tarafından alındı" bilgisini paylaştı.
Şahiner, olayın fail veya faillerinin kusur durumunun tespiti noktasında soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcısı Ömer Türken tarafından çalışmaların süratli şekilde devam ettirildiğini ifade ederek, basın açıklamalarının Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca aşama aşama teyit edilerek en doğru bilgilerle medya kuruluşlarına duyurulacağını ifade etti.
Muhabir: Soner Övümlü
bayram tv
14-05-2014, 19:07
Ölenlerin sayısı 245'e yükseldi
14 Mayıs 2014 18:52 (Son güncelleme 14 Mayıs 2014 19:02)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da madendeki yangında ölenlerin sayısının 245'e yükseldiğini söyledi
bayram tv
14-05-2014, 19:10
Manisa Soma'daki bir kömür ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden yurttaşlarımız için kulüpler başsağlığı mesajı yayınladı.
Galatasaray Kulübü
Galatasaray Kulübü, Soma'daki bir kömür ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden yurttaşlarımız için başsağlığı mesajı yayınladı.
Mesajda şu ifadeler yer aldı;
"Soma'daki bir kömür ocağında meydana gelen patlama nedeniyle 3 yurttaşımızın hayatını kaybettiğini, çok sayıda yurttaşımızın da madende mahsur kaldığını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.
Müessif kazada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dilerken, yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, kurtarma çalışmalarının sevindirici haberlerle tamamlanmasını yürekten temenni ediyoruz."
Fenerbahçe Kulübü
Fenerbahçe Kulübü, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasıyla ilgili "Milletimizin başı sağolsun" başlıklı mesaj yayınladı.
"Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonrasında bazı madencilerimizin hayatını kaybettiğini ve bazılarının ise mahsur kaldığı haberini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.
Şehit olan madencilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dilerken, mahsur durumda bulunan madencilerimizin ise bir an önce sağ salim kurtulmasını temenni ederiz."
Beşiktaş Kulübü
Beşiktaş Kulübü, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında vefat edenler için başsağlığı mesajı yayımladı.
"Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında bazı vatandaşlarımızın yaşamını yitirdiğini ve birçok madencimizin de mahsur kaldığını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.
Milletimizi derinden üzen müessif kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diler; göçük altında kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden sevindirici haberlerin gelmesini yürekten temenni ederiz."
bayram tv
14-05-2014, 19:13
bayram tv
14-05-2014, 19:16
Beşiktaş Kulübü, Gençlerbirliği maçı hasılatını Soma'daki ihtiyaç sahiplerine bağışlama kararı aldı.
Beşiktaş Kulübü internet sitesinden yapılan açıklamada, milli yas ilan edilen Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciası nedeniyle duyulan üzüntü ifade edildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Çok sayıda vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, birçok madencimizin mahsur kaldığı ve çok sayıda yaralının bulunduğu bu elim olay sonrası, Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu, Spor Toto Süper Lig'in 34. haftasında cumartesi günü oynayacağımız Gençlerbirliği maçının tüm hasılatının Soma'daki ihtiyaç sahiplerine bağışlanmasını kararlaştırmıştır. Soma'daki bu elim olay sonrası ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza destek olmak isteyen taraftarlarımızı, 17 Mayıs Cumartesi günü Atatürk Olimpiyat Stadı'na davet ediyoruz."
bayram tv
14-05-2014, 19:17
Kardemir Karabükspor bu maçı Soma için oynuyor
Kardemir Karabükspor Kulübü yönetimi, futbolcuları ve teknik kadroları, 18 Mayıs Pazar günü Sivasspor ile oynanacak süper lig karşılaşmasından elde edilecek gelirlerini Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde yaşamını yitiren emekçilerimizin aileleri ile paylaşmaya karar vermiştir.
Kamuoyuna Duyurulur.
Kardemir Karabükspor Kulübü
selim789
14-05-2014, 19:31
bu acı olay ile içimiz yandı. ölenlere Allahtan rahmet ailelerine baş sağlığı diliyorum. tüm türkiyenin başı sağ olsun.
Hakkınızı helal edin ! bu ........... lar sizlere bakamadılar !!!:praying:
Kuzu, maden ocağı için ''Adete köstebek yuvası'' derken, Tayyar CHP'yi Meclis'i tıkamakla suçladı. Prof. Orhan Kural ise maden faciasında yaşanan ölümler için ''tatlı ölüm'' gafı yaptı. Gazeteci Fatih Tezcan da attığı tweette Gezi Parkı direnişine gönderme yapması çok konuşuldu.
bayram tv
14-05-2014, 20:07
'' Çizmeyi Çıkarayım Sedye Kirlenmesin '' kurban olsun bu devlet senin çizmelerine sen 900 lira ile çalışırken 13.000 lira alan köpekler utansın kurban olsunlar senin kömür karası yüzüne de çizmelerine de
bayram tv
14-05-2014, 20:28
Galatasaray Spor Kulübü, önümüzdeki dönemde yapacağı özel maçın gelirini, kaza kurbanlarının yakınlarına bağışlama kararı almıştır.
Dayanışmamız bundan sonra da çeşitli yollarla devam edecektir.
Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal’la yönetim kurulu üyeleri, özel bir uçakla bölgeye giderek, Soma’daki acılı ailelere taziye ziyaretinde bulunacaktır.
bayram tv
14-05-2014, 21:30
bayram tv
14-05-2014, 21:45
korfez41
14-05-2014, 22:00
Only the registered members can see the link (Only the registered members can see the link)
Gözyaşının rengi yok sanıyordum bu maden işçisini görene kadar. Varmış dostum; onların kaderi de gözyaşı da karaymış
madenci kardeşlerimize Yüce AIIah’tan rahmet, ailelerine ve tüm Türk miIIetine sabırIar dilerım
bayram tv
14-05-2014, 22:18
bayram tv
14-05-2014, 22:20
bayram tv
14-05-2014, 22:21
bayram tv
14-05-2014, 22:22
bayram tv
14-05-2014, 22:25
bayram tv
14-05-2014, 22:30
14 Mayıs 2014 22:23
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında ölenlerin sayısının 274'e yükseldiğini söyledi.
rselturk
14-05-2014, 23:06
Soma alevler içinde.Benim yüreğim de yangın yeri!..
Sevgili forumdaşlar,can dostlarım!Bir acıyı tüm ulusça paylaşıyoruz...Hepimiz cenaze evinde yaşıyor gibiyiz.Bu durum yaslı ailelerin acısını elbette azaltmaz.Ama böyle bir durumda tümüyle yurdum insanının birlik ve dayanışma içinde olması,tüm görsel medyanın tarafsız haber akışı içinde olması,toplum olarak aklı selimin eğemen olması çok çok önemli.Allah hepimizi aklını kullanan,sağduyu ile donanmış ve birbirini seven kullarından eylesin.
Forum dostlarının içten yazılmış mesajlarını dikkatle okudum.Hepsiyle aynı duyguları paylaştığımı gördüm...Haber olarak "evet" ama,yine de içeriğinden dolayı "beğendim" diyemiyorum..Birey olarak,toplum olarak ve ulus olarak bir daha böyle acıları yaşamamak dileğimle...:frown:
şimşek59
14-05-2014, 23:17
2014 olan bir yılda teknolojinin okadar hızlı geliştiği dünya da biz hep gerideyiz 1992 yılında zonguldakta 262 işçi ölmüştü yıl 2014 bu gibi facialarda yıllar geçtikçe çok az kayıpla atlatmamız gerekirken daha fazla kayıplar oluyor bu türkiye nin nasıl yönetildiğini göstermekte çok açık rezilik
ekmek parası için yerin dibinde çalııyorlar ve böyle kötü bir sonla karılaşıyorlar ateş düştüğü yeri yakaıyor ve kaç aiile perişan oluyor ihmal varsa neden önlem alınmıyor işalah bu son olsun ALLAH bir daha böyle acılar yaşatmasın miletimizin başı sağ olsun mekanları cennet olsun
gladyator
15-05-2014, 00:03
vefat eden emekçi tüm kardeşlerimize cenabı Allahtan rahmet diliyorum kederli ailelerinede baş sağlığı dilerim cenabı rabbimiz den dileğim inşallah bir daha böyle acılar yaşatmasın hepimizin başı sağ olsun
madenden halen cıkrılamayan işçiler le beraber ölü sayısı 400 ün belkide 500 ün üzerinde.
Bazı bankalar ölen madencilerin kredi borçlarını silme kararları aldı. Bu kimsenin acısını hafifletmez ama kurumsal olarakta bir duyarlılık meselesidir. Yalnız bu haberi okuduğum bir stede bu duyurunun altına beyinsizin biri borç kapama ücretide alınacakmı diye yazmış.. Bulunduğumuz durumu idrak edemiyecek kadar zihniyetsiz ve merhametten yoksun insanlar var.
Allah ölen madencilerimizin ailelerine sabır versin maden ölümü başka ölümlere benzemez.. Aileler zaten hergun canlarını bile bile ölüme gönderiyorlar bunu yaşamayan bilmez.
Yerel kanallara konuşan madenciler 500den fazla ölü olduğunu söylüyor..
zaten hesap kitap ortada. kuratılan, ölenler belli, içeride halen 200-300 kişi var sanırım.
bayram tv
15-05-2014, 18:51
Türkiye yasta... can kaybı 282
15 Mayıs 2014 18:03 (Son güncelleme 15 Mayıs 2014 18:11)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 282'ye yükseldiğini bildirdi.
MANİSA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 282'ye yükseldiğini bildirdi.
Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, faciada hayatını kaybeden 282 işçinin cansız bedenlerinin ailelerine peyder pey teslim edildiğini, sadece 8 işçinin cesedinin teslim edilmediğini belirtti.
Bugün itibarıyla yangın noktasının konveyör sistemine sıçradığını, bunun da aralıksız sürdürülen kurtarma çalışmalarını aksattığını dile getiren Yıldız, konveyördeki söndürme çalışmalarının olumlu gittiğini, madendeki karbonmonoksit seviyesinin düşmeye başladığını, bunun da yangının küçüldüğü anlamına geldiğini ifade etti.
Yıldız, yangının tamamen söndürülmediğini ancak 3-4 saat içerisinde söndürülmesi halinde kurtarma faaliyetlerine daha hız verileceğini kaydetti.
"İki bloğa henüz ulaşılamadı"
Maden içerisinde 2 bloğa henüz ulaşılamadığını ifade eden Yıldız, "Bugün itibarıyla daha dikkatli olmamız gerekiyor, buradaki yoğunluğun bir gösteriye dönüşmemesi gerekiyor. Biz bütün işçi kardeşlerimizi çıkaralım, ondan sonra kim ne yapmak isterse daha rahat bir şekilde yapacaktır" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da şu anda hastanelerde 27 yatan hastanın bulunduğunu, durumu iyi olanların ise gün içerisinde yapılacak kontrollerin ardından taburcu edilebileceğini belirtti.
bayram tv
15-05-2014, 18:54
15 Mayıs 2014 15:07 (Son güncelleme 15 Mayıs 2014 18:23)
Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler memleketlerinde toprağa veriliyor.
BALIKESİR
Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden 11'inin cenazeleri, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı cenaze namazından sonra toprağa verildi.
Ayhan Avcı, Sedat Toprak, Ahmet Avcu, İsmail Şengül, Cengiz Çantal, Hayri Türker, Emrah Çakır, İsmail Gezer, Mustafa Çalı, Emin Mazı ve Bilal Malkoç'un cenazeleri, yakınları tarafından Savaştepe Belediyesi Soğuk Hava Deposu'ndan alınarak evlerinin önlerine götürüldü. Cenazeler, helallik alınması ve dua edilmesinin ardından Zafer Meydanı'na taşındı.
Alanda toplanan işçilerin aileleri ve yakınları, cenazelerin getirilmesi sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.
"Bütün camilerimizde kardeşlerimize dua edeceğiz"
Törende helallik alınmasından önce konuşan Görmez, bu madencilerin, emek ve alın teriyle helal rızk peşinde koşmanın ne kadar mübarek olduğunu ve haram lokmanın, kul hakkına tecavüzün ne kadar kötü olduğunu öğrettiğini söyledi.
Görmez, ateşin sadece madende yaşamını yitirenlerin değil herkesin evine düştüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:
"Hatta az önce yolda gelirken Azerbaycan'dan, Kosova'dan, Saraybosna'dan diyanet işleri başkanları aradı, 'Ateş, bizim de evlerimize düştü. Yarın bütün cuma namazlarında, bütün camilerimizde kardeşlerimize dua edeceğiz. Başka ne yapabiliriz hocam?' diye sordular. Onun için bu ateş sadece sizin acınız değil, bilin ki bütün milletimizin ortak acısıdır. Yüce Rabbimiz, bu kardeşlerimizin, evlatlarımızın geride bıraktığı, hayatın bütün çilesini birlikte paylaştığı eşleri hanımefendilerin kalplerine sabır, metanet, sekinet lütfetsin. Bu kardeşlerimizin, gençlerimizin varlık sebebi olan annelerine, babalarına Yüce Rabbimiz, Eyyub'un sabrını lütfetsin, kalplerine huzur ve sekinet versin. Bu kardeşlerimizin, gençlerimizin, evlatlarımızın geride bıraktığı çocuklarına, gençlerine Yüce Rabbimiz, sıhhat, selamet içinde uzun ömürler lütfetsin. Bugün bizim onlara karşı en büyük vazifemiz; onları dualarla, salavatlarla, namazlarla ebediyete uğurlamaktır. Bugün onlara karşı en büyük görevimiz; onların geride bıraktığı yaralı eşlerine, annelerine, babalarına, çocuklarına, yavrularına teselliler sunmak, onların acılarını yürekten paylaşmaktır."
Madencilerin manevi hatıralarına gölge düşürecek her türlü davranıştan uzak durulması gerektiğini anlatan Görmez, onların dualarla ebediyete uğurlanmasını istedi.
İslam dinine göre "ölüm" kavramına değinen Görmez, şunları kaydetti:
"Ne mutlu bize ki bu gibi hallere düştüğümüzde, başımıza musibetler, afetler geldiğinde, Rabbimize sığınacak iman gibi bir hazinemiz var, (Biz Allah'tan geldik, Allah'a gideriz) diyecek bir imanımız var. Allah'a hamdolsun biz öyle bir inancın mensuplarıyız ki bizim inancımızda ölmek yok olmak değil, ebediyete gitmek, Rabbimizle vuslat, cennet ve cemaliyle karşılaşmak, sonsuzluktur. Onun için hep birlikte diyoruz ki (Biz ondan geldik, hep birlikte ona gideceğiz) Yüce Rabbimiz, her birine rahmet eylesin. Yüce Rabbimiz, mekanlarını cennet eylesin. Aslında bizim, onların şehadetlerine ihtiyacımız var. Onların bizim şehadetlerimize ihtiyaçları yok çünkü onlar, çocuklarının helal rızkını temin etmek için yerin altında can verdi. Aslında imkan olsa da biz onlara haklarımızı helal ettirsek, onlar bize, milletimize haklarını helal etse. En büyük umudumuz o."
8 işçinin cenazeleri yan yana toprağa verildi
Görmez tarafından öğle vakti ayrı ayrı kıldırılan cenaze namazlarına, CHP Balıkesir Milletvekilleri Haluk Ahmet Gümüş ve Namık Havutça, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Salih Göldal, AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı ve binlerce vatandaş katıldı.
Daha sonra araçlara konulan cenazelerden 8'i, Makbule Mezarlığı'na taşınarak yan yana toprağa verildi. Diğer 3 cenaze ise ilçedeki başka mezarlıklarda defnedildi.
Faciadan 4 gün önce işe başlamıştı
Faciada hayatını kaybeden işçi İbrahim Sungur'un (34) cenazesi, Tavşanlı Belediyesine ait cenaze nakil aracıyla Soma'dan alınarak Tavşanlı ilçesine bağlı Elma Ağacı köyündeki evine getirildi.
Sungur'un Türk bayrağına sarılı cenazesi, duaların ardından Elma Ağacı Köyü Camisi'ne götürüldü. Sungur için öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazına, ailesi, yakınları, Tunçbilek Belde Belediye Başkanı Agah Aşkın, ilçe kaymakamlığından yetkililer ve vatandaşlar katıldı.
Daha sonra köy mezarlığına kadar omuzlarda taşınan Sungur'un cenazesi, buraya defnedildi.
Evli ve Ali (3 aylık) ile Oğuz (3) adlı iki erkek çocuğu bulunan Sungur'un, kazadan 4 gün önce Soma'daki maden ocağında çalışmaya başladığı öğrenildi.
"Helal rızkın ne kadar kutsal bir şey olduğunu öğrettiler"
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin alın terinin, helal rızkın ne kadar kutsal bir şey olduğunu öğrettiğini belirterek, "Aynı zamanda emeği sömürmenin, haram lokmanın, kul hakkına tecavüzün ne kadar kötü bir şey olduğunu da öğrettiler" dedi.
Görmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, maden faciasında hayatını kaybeden 282 kişinin dualarla, salavatlarla ebediyete uğurlanması gerektiğini, geride bıraktıkları annelerinin, kardeşlerinin, eşlerinin acılarının da paylaşılması gerektiğini, bütün milletin bu acıyı paylaşıyor olmasının da en büyük teselli olduğunu söyledi.
Görmez, şöyle dedi:
"Aslında bugün ebediyete uğurladığımız, yerin altında can veren kardeşlerimiz bize iki büyük mesaj vererek, iki şeyi öğreterek gittiler. Birincisi emeğin, alın terinin, helal rızkın, helal kazancın ne kadar mübarek olduğunu, ne kadar kutsal birşey olduğunu öğrettiler ama beraberinde birşey daha öğrettiler. Aynı zamanda emeği sömürmenin, haram lokmanın, kul hakkına tecavüzün ne kadar kötü bir şey olduğunu da öğrettiler. Onun için ben şahsen bu kardeşlerimizi, kendi çocukları için yer altında rızıklarını temin ederken öldükleri için Allah'ın şehit kullarıyla birlikte haşrolmalarını diliyorum.
Eşlerine, çocuklarına, annelerine, babalarına başsağlığı diliyorum. Ve şunu bilsinler ki ateş sadece Soma'ya, onların evlerine düşmedi. Ateş aynı zamanda ülkemizde yaşayan her insanın kalbine, evine düştü. Bu acıyı milletçe paylaşıyor olmamız en büyük tesellimizdir."
Cuma hutbesinde değinilecek
Prof. Dr. Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ekiplerinin vefatların olduğu her ilçede olduğunu hatırlattı.
Cuma hutbesinde emek uğruna, helal lokma uğruna verilen mücadelenin anlatılacağını vurgulayan Görmez, "Yarın sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada, Türk cumhuriyetlerinde, Balkanlarda, yurt dışındaki millet varlığımızın olduğu yerlerdeki bütün camilerde bir tek konu var. O da bu kardeşleremizle acıları paylaşmak, onlara dualarımızı iletmek ve Cuma hutbesinde de onların konumunu, onların bu emek uğruna, helal lokma uğruna verdikleri mücadeleyi de ifade etmiş olacağız" diye konuştu.
11 işçi Kınık'ta toprağa verildi
Maden faciasında ölen işçilerden 11'inin cenazeleri de Kınık'a bağlı Elmadere mahallesinde toprağa verildi.
Kütahya
Hayatını kaybeden Mustafa Elibol'un (47) cenazesi Kütahya''nın Emet ilçesine bağlı Dereli köyünde, Halil Koca'nın (51) cenazesi ise Yarış köyünde defnedildi.
Balıkesir
Maden faciasında 30 yaşında hayatını kaybeden işçi Ramazan Savaşan'ın cenazesi, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde toprağa verildi.
Erzurum
Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden maden işçisi Şemayil Aktaş, memleketi Aşkale ilçesinde toprağa verildi.
bykomedi
15-05-2014, 19:34
Başımız sağolsun!
bayram tv
15-05-2014, 19:51
bayram tv
15-05-2014, 22:13
Galatasaray, geliri Soma’ya bırakılmak üzere Atletico Madrid ile hazırlık maçında karşı karşıya gelecek.
Galatasaray Kulübü’nün yaptığı resmi açıklama;
Soma’da hepimizin yüreğini dağlayan maden kazasının ardından, Galatasaray Spor Kulübü, kurbanların yakınlarıyla dayanışma için adımlar atmaya devam ediyor.
Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal’ın, Galatasaray camiasının yardımlarını ulaştırmak ve taziye ziyaretleri için Soma’ya gitmesinden sonra, kurbanların yakınlarına yardım amacıyla, Atletico Madrid’le özel bir maç yapılması konusunda bugün anlaşmaya varıldı.
Galatasaray’ımızın İspanya’daki elçisi Arda Turan’ın takımıyla, Ağustos başında yapılacak karşılaşmanın tüm geliri, kaza kurbanlarının yakınlarına bağış olarak aktarılacak.
On yıl Ali Sami Yen’in kapalı tribününde asılı kalan pankarttan bize selam yollayan “Soma kömür diyarı”nın emekçilerine camiamızın ve ülkemizin vefa borcunu ödemeye devam edeceğiz.
Kömür karası değil, yürek yarası içimizdeki…
O yaranın bir nebze olsun iyileşmesine katkıda bulunmak boynumuzun borcudur.
GALATASARAY SPOR KULÜBÜ
bayram tv
15-05-2014, 22:14
Soma’da yaşanan maden faciasının ardından bölgeye yardımlar devam ediyor. Son olarak Fenerbahçe Kulübü, resmi internet sitesinden Somalı çocukların eğitim masraflarını üstlendiklerini açıkladı.
İcra Kurulu Başkanı Hasan Hakkı Yılmaz’ın oluşturulan burs havuzu ile ilk etapta 100 çocuğun 5 yıl süreyle eğitim masraflarının karşılanacağı belirtildi.
Yılmaz’ın kulüp televizyonuna yaptığı açıklamaların yer aldığı haberde, “Soma’da, bu büyük faciada hayatını kaybeden şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Tüm Soma Halkının, Türk Halkının başı sağ olsun. Tabii günler geçtikçe de acımızı daha da derinleşiyor, tarifi daha da zorlaşıyor. Biz de Fenerbahçe Ailesi olarak Soma’ya katkıda bulunmak istiyoruz. Yönetim kurulumuz uzun uzun konuşmalar, uzun tartışmalar yaptı. Açık söylemek gerekirse, kısa vadeli nakdi yardımlar yerine, bizim istediğimiz daha uzun vadeli çözümlere ortak olmak ve uzun vadeli faydalarda bulunmak. Onun için Soma’da ailesini yitiren; babasını, ağabeyini yitiren çocuklarımızın eğitimini üstlenmeye karar verdik. Bir burs havuzu oluşturuyoruz ve bu burs havuzuyla buradaki çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunacağız. Burs havuzumuza ilk aşamada, sadece Yönetim Kurulu Üyelerimizin katkısıyla 100 tane çocuğun eğitimini üstleniyoruz; önümüzdeki 5 sene için. Tabii bu, bu kadarla da kalmayacak. Aynı zamanda Fenerium şirketimizin ürettiği tişörtler var. Bu tişörtleri satışa sunacağız. Soma anısına çıkan bu tişörtlerin gelirinin tamamını bu burs havuzuna aktarıyoruz. Diğer taraftan, Profesyonel Futbol Takımımızın yapacağı ilk hazırlık maçının tüm hasılatını yine bu burs havuzuna aktaracağız. Bu rakamın çok daha büyük aşamalara geleceğini, yüzlerce çocukla ifade edileceğini düşünüyoruz. Taraftarlarımız da bundan uzak kalmak istemeyecek, onlar da muhakkak katkıda bulunmak, bunun bir parçası olmak isteyeceklerdir. Onların da nasıl katkıda bulanacaklarını en kısa zamanda detaylı bir şekilde açıklayacağız.
Acımız gerçekten çok büyük. Milletimizin başı sağ olsun. Umarım böyle kazalar, böyle facialar bir daha tekrarlanmasın. Eğitilen çocuklarımız, daha iyi eğitim gören çocuklarımız, böyle kazaların bir daha tekrarlanmasına müsaade etmesin” ifadelerine yer verildi.
Kaynak: NTV Spor
bayram tv
15-05-2014, 22:16
Gençlerbirliği maçının hasılatını Soma halkına bağışlayacak olan Beşiktaş Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu’na çağrıda bulundu.
Soma’da yaşanan maden faciasından dolayı Cumartesi günü oynayacağı Gençlerbirliği maçının hasılatını Soma’ya bağışlama kararı alan Beşiktaş Yönetimi bilet satışı için Futbol Federasyonu’nun resmi kararını bekliyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Futbol A Takımı Yöneticisi Ahmet Kavalcı “Bu hepimizin acısı. Keşke hiç yaşanmasaydı. Biz de Beşiktaş olarak bu faciadan dolayı Soma halkının acılarını en derinden yüreklerimizde hissediyoruz. Yapabileceğimiz şey maddi ve manevi desteklerimizi Soma halkından esirgememek. Henüz bilet satışına başlayamadık, çünkü federasyonun onayını bekliyoruz. Böyle bir zamanda Federasyon da bize yardımcı olmalı ve bu maç için elektronik bilet uygulamasını kaldırmalı, çünkü E-Bilet ile daha önce yaptığımız satışlar ortada. Mümkün olduğunca çok bilet satıp Soma halkına daha çok yardım etmek istiyoruz ve Türkiye’deki en duyarlı taraftar olan Beşiktaş taraftarının stadı dolduracağını biliyoruz. Artık vakit çok geçmeden Federasyon bir an önce bu onayı vermeli” diye konuştu.
Beşiktaş Yönetimi Futbol Federasyonu’ndan gelecek onayın ardından hemen bilet satışına başlayacak ve Gençlerbirliği maçının hasılatını Soma’ya bağışlayacak.
Bu arada başkan Fikret Orman Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile birlikte yarın Soma’ya giderek halkın acılarını paylaşacak.
Kaynak: 3puan.com
bayram tv
15-05-2014, 22:17
Florya’da Galatasaraylı futbolcular Soma’da hayatını kaybeden ve yaralanan aileler için harekete geçti.
Florya’da Galatasaraylı futbolcular Soma’da hayatını kaybeden ve yaralanan aileler için harekete geçti. Sarı kırmızılı oyuncular, Soma’da vefat eden ve yaralanan aileler için yardım kampanyası başlattı.
Takım içinde toplanan yaklaşık 5 milyon liralık maddi yardım ve bağışlar İşçi ailelerine verilecek. Aynı zamanda Florya’da forma, giyecek gibi ürünlerde işçi ailelerine gönderilecek. Hangi futbolcunun ne miktarda para verdiğinin açıklanmayacağı belirtildi. GS TV de bu rakamı doğruladı.
Kaynak: Skorer
bayram tv
15-05-2014, 22:18
İspanya 1. Futbol Ligi’nde (La Liga) şampiyonun belirleneceği Barcelona-Atletico Madrid maçında, İspanya Futbol Federasyonu (RFEF) izin vermesi halinde, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler anılacak.
Atletico Madrid Kulübü, Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatlarını kaybeden işçilerinin anılması için RFEF’e başvurdu.
Atletico Madrid’in, Barcelona maçında siyah bant takılması, madencileri anan bir pankartın açılması ya da Soma’ya atıf yapan tişörtler giyilmesi gibi olasılıklar üzerinde durduğu öğrenildi.
RFEF’nin vereceği izine göre hareket edeceklerini söyleyen Atletico Madrid Kulübü yetkilileri, takımlarında oynayan milli futbolu Arda Turan’ın Barcelona maçına her durumda siyah bant takarak çıkacağını ifade etti.
Öte yandan Atletico Madrid resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kaza kurbanı ailelerin acılarını paylaşıyoruz” mesajını yayınladı.
Atılan tweette Türk bayrağı ve Soma yazılı siyah kurdele dikkat çekti.
Kaynak: LİG TV
çok duygusal bir şiir okurken çok duygulandım paylaşmak istedim
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Şerif Erginbay tarafından 20 Mayıs 2010'da yazılan bu şiir, Soma'daki faciayı en iyi anlatan dizeler belki de....
ŞİİRİ OKUYAN SPİKER GÖZYAŞLARINI TUTAMADI/VİDEO
IŞIĞIM SÖNDÜ
Karıcığım hoşçakal, ışığım azalıyor,
Yanımda ölü arkadaşlarım.
Artık kömür kokulu ekmekler getiremeyeceğim sanırım.
Buraya kadarmış çocuklarım, hoşçakalın,
Hakkınızı helal edin; anacığım, babacığım.
Işığım azalıyor, hoşçakalın..
Üstüme değil içime çöken ocağın sessizliğinde
Tek tek seslerinizi duyuyorum, yüzlerinizi görüyorum,
Işığım azalıyor, soluğum azalıyor, biliyorum,
Yavaş yavaş dünyanın kara kalbine gömülüyorum.
Işığım söndü, işte gidiyorum..,
Ah, en çok da şimdi, bir bilseniz
Nasıl da bulutları, ağaçları, gökyüzünü özlüyorum.
Işığım söndü.. hoşçakalın, arkadaşlarım çoktan gitti,
Artık ben de gidiyorum...
Gerçekten yüregimiz yandı malesef :(
Only the registered members can see the link***no=0&l10n=tr
allah rahmet eylesin yakınlarına sabırlar versin insanın beynine kan yürüyor bu nasıl kazadır? inanmak öyle zorki?
Hakkınızı helal edin ! bu ........... lar sizlere bakamadılar !!!:praying:
böyle bir acılı günde durumdan vazife çıkarmışsın.:smiles22:
Yorumsuz...
bayram tv
16-05-2014, 18:54
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madende 18'den fazla işçi olmadığını düşündüklerini bildirdi.
MANİSA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Gerek ailelerimizin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları verdiği veriler neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz" dedi.
Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, maden ocağında 284 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, yangının tamamen söndürülmesine ve maden içerisinde yanan destek kalaslarının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. Yangın ve ters hava akımlarıyla maden ocağının yorulduğunun söylenmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yıldız, "Çok daha dikkatli arama ve kurtarma çalışmalarını takip etmemiz gerekiyor. O yüzden zamanı daha iyi değerlendirmemiz lazım ancak hızımızı yavaşlatan unsurlar var" dedi. Yıldız, şu anki en büyük hassasiyetlerinin arama ve kurtarma ekiplerinin zarar görmeden gereken işlemleri yapabilmesi olduğunu ifade etti.
İşçi yakınlarına ulaşamayan ailelerin kendilerine müracaatta bulunduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:
"Şu ana kadar 16 ailemizden DNA testi için de örnekler alındı ve adli tıp kurumunda değerlendiriliyor. Sayıyı vermekten kaçındığımız speküle edilen konu üzerinde söyleyebileceğimiz, gerek ailelerimizin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu 16'ya da düşebilir, bu konuda özellikle ailelerimizin beyanlarını dikkate alarak bunu söylüyorum.
Bazı işçilerimizin vardiyadan çıktıktan sonra tekrar kurtarma çalışmalarına katıldıklarını anlıyoruz. 2-3 civarındaki tereddüdümüz bundan kaynaklanıyor, dolayısıyla biz bu maden kazasında 300 işçi kardeşimizi veya 301-299 civarında nihayetlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Şimdiye kadar bu sayıyı vermiyor oluşumuz tamamen daha hassas davranma isteğinden kaynaklanmıştır. Şu ana kadar verdiğimiz bütün veriler elimizde somut elde edilebilir ve üzerine teyit ettiğimi rakamlar idi. Ama gerek sosyal medyada gerekse bazı yerlerde bu çok fazla speküle edildi. Amacımız bunu en nihayetinde vermekti ama bu rakamı şimdi telaffuz ediyoruz. Şu anda maden ocağında yeraltında 18'den daha fazla olmamak kaydıyla işçi kardeşlerimizin bulunduğunu görüyoruz. Toplam sayı da bu; 300 civarında. 301 302 olmayacağını tahmin ediyoruz, düşünüyoruz. Dolayısıyla böyle bir sayıda kapatabiliriz diye öngörüyoruz."
Yıldız, kurtarma çalışmalarının tamamen bitmesinin ardından ocağın tekrar aranacağını ve nihai rakamın kamuoyuyla paylaşılacağını kaydederek, "En azından üst sınırını burada telaffuz etmiş olduk, ümit ediyoruz ki daha altında çkar" dedi.
Kurtarma çalışmasına katılan ekiplerin bir yandan güçlendirecekleri tavan altından geçip, daha ilerde bulunan işçileri ocak dışına çıkartacaklarına dikkati çeken Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İçeride karbonmonoksit seviyesinin düne göre biraz daha düştüğünü görüyoruz ama bir doyum noktasına geldi. Madende yangın bir miktar devam ediyor bu da karbonmonoksit yayılımı yapıyor. Ama düşme eğilimi var. Şimdi yangının tamamen söndürülmesi için arkadaşlar zaman harcayacaklar, tahkimat için zaman harcayacaklar, ondan sonra daha arkada bulunduğunu düşündüğümüz 2 bloğa da girecekler. Dün 1 tanesine kısmen girmişlerdi. Şu anda vardiya ile çalışan ve karbonmonoksit altında çalışan kurtarma ekibinin sıhhatini ön plana almış durumdayız, o yüzden hızımızda yavaşlama olabilir."
"Elimizdeki en büyük veri içerde en fazla 18 civarında işçi kardeşimizin olduğudur"
Yıldız, henüz teslim edilmeyen cenazeler için başvuru olmadığını, bunların gün içinde teslim edileceğini düşündüğünü belirterek, halen kurtarma çalışmalarına toplam 530 kişinin katıldığını söyledi.
Bunların hepsinin maden sahasına giremediğini, değişimli olarak madende çalıştığını kaydeden Yıldız, iyi niyetle Soma'ya gelen bazı kurtarma ekiplerinin madencilikten anlamadığı için kullanamadıklarını söyledi.
Yıldız, bazı araçları azaltma talimatı verdiğine değinerek, başka illerden gelenlerle birlikte 76 civarında olan ambulans sayısını 35-36'a kadar indirdiklerini söyledi.
Kamuoyuyla olanları paylaştıklarını kaydeden Bakan Yıldız, "Bazı yerlerde olmayanlar üzerinden yönetim yapılmaya çalışılıyor, bunu doğru bulmuyoruz. Bu çok ciddi bir iş, üzüntümüz büyük. 77 milyon kalbiyle, yüreğiyle buraya odaklandı. Vefat eden işçi kardeşlerimize yanlış olduğunu düşünüyorum. Biz bu işi nihayetlendirdiğimiz zaman, içeride hazır olan denetim ekipleri çalışmalarını yapacaklar. Ama bu maden ocağına denetim ekiplerini sokamayız" diye konuştu.
Taner Yıldız, adli ve idari soruşturmanın kazanın olduğu saatten itibaren başlatıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu veballi bir iş, hem dünyamızı hem ahiretimizi ilgilendiren bir iş. Bu kazanın ardından 300 civarında işçi kardeşimizi kaybedeceğiz. Bu konuda herhangi birini ister kamudan olsun ister özel sektörden olsun eğer hatası varsa bununla alakalı tahammülümüz olmaz. Bu vebale kimse de girmemeli, arkadaşlarımı da bundan sonraki süreçle uyardım."
Bir gazetecinin içeride 100'den fazla kişi olduğunu söylemesi üzerine Yıldız, şunları kaydetti:
"Yeni mi geldiniz. Biz bunu açıklamıştık. İçeride yüzlerce dediğiniz rakamı en fazla 18 işçi kardeşimiz civarında olduğunu biliyoruz. Ben bu rakamları tekrar vermek istemiyorum. Dolayısıyla yüzlerce rakamını iştahla bazı yerlerde telaffuz edildiğini utanarak izliyorum. Onlara da bunu ithaf ediyorum. Bir an önce bitirmek istiyoruz. Şimdi elimizdeki en büyük veri 284 kaybımızın olduğu, içerde en fazla 18 civarında işçi kardeşimizin olduğu ve 77 milyonun da yaralı olduğudur. Şu anda elimizdeki en büyük veri bu arkadaşlar."
Yıldız, maden sahibinin eşiyle ilgili bir soru üzerine, şu cevabı verdi:
"Özel sektörle görüşeceksiniz, onlara her şeyi sorabilirsiniz. Ben burada hükümetimiz adına devletimiz adına bütün ekibimizle bu işi doğru yönetmek için buradayız ve önceliğimiz şu işçi kardeşlerimizin çıkartılması, bunun dışında başka bir şey konuşmuyoruz."
bayram tv
16-05-2014, 18:55
Soma'da meydana gelen maden faciası ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcılığı'nca olayın tanığı ve mağdurlarının ifadelerinin alınmasına başlandığı bildirildi.
MANİSA
Soma'da meydana gelen maden faciası ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Soma Cumhuriyet Savcılığı'nda görevli tüm savcılar tarafından madendenki olayın tanığı ve mağdurlarının ifadelerinin alınmasına başlandığı, ayrıca maden, elektrik mühendisleri ile iş güvenliği uzmanlarından oluşturulan bilirkişi heyetinin de incelemelerini sürdürdüğü bildirildi.
Soma Cumhuriyet Savcılığı'ndan, Eynez Karanlıkdere mevkisindeki kömür işletmesinde çıkan yangının neden olduğu duman neticesinde ölüm olaylarıyla ilgili soruşturmanın seyri konusunda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapıldı.
Soruşturmanın Soma'da görevli tüm Cumuhuriyet Savcıları tarafından yürütüldüğü bildirilen açıklamada, olayın tanığı ve mağduru olan kişilerin ifadelerinin alınmaya başlandığı bildirilen açıklamada, "Olay yerinde delillerin tespiti ve muhafaza altına alınması için Soma'da görevli tüm Cumhuriyet Savcıları tarafından gerekli önlemler alınmış, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı olay yeri inceleme birimleriyle olay yerinde gerekli incelemelerin yapılarak delillerin tespiti sağlanmıştır" ifadelerine yer verildi.
Olay yerinde ve çevresinde olayın aydınlatılmasına imkan verecek delil niteliğinde olan tüm bilgi ve belgelerin muhafazasının sağlandığı kaydedilen açıklamada, sebebinin tespiti için bilirkişi heyeti oluşturulduğu bildirilerek şu bilgiler aktarıldı:
"Oluşturulan bilirkişi heyetinin olay yerinde Cumhuriyet Savcısı huzuruyla gerekli incelemeleri yaparak delil tespiti çalışmalarına başlamıştır. Üçlü bilirkişi heyeti olarak oluşturulan heyette akademik kariyeri profesör doktor olan maden mühendisleri, elektrik mühendisi bulunmaktadır. Ayrıca iş güvenliği uzmanlarının da heyete dahil edilerek maden kazasının sebebinin tespitine yönelik Cumhuriyet Savcısı talimatıyla çalışmalara devam etmektedir.
Kazanın meydana geliş sebebinin hiç bir kuşkuya mahal bırakmayacak şekilde belirlenebilmesi için çalışmalar Soma'da görevli olan tüm Cumhuriyet Savcıları tarafından sürdürülmektedir. Olayın faili veya faillerinin tespiti, kazanın sebebinin tespiti, kusur durumunun tespiti hususunda adli yönden gereken tüm çalışmaların olay yeri ve çevresinde sürdürülmektedir.
Adli inceleme ve soruşturmanın en kısa sürede tamamlanarak yasal anlamda Soma'da görevli Cumhuriyet Savcıları tarafından gereğinin yapılacağı kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur."
bayram tv
16-05-2014, 18:57
16 Mayıs 2014 12:04 (Son güncelleme 16 Mayıs 2014 18:23)
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan, üretimin bittiği bölgedeki yaşam odasının iptal edildiğini, alttaki üretim alanında yeni bir yer planlarken kazanın yaşandığını söyledi.
MANİSA
Soma Holding Maden İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, şirketlerinin düşüncesine göre kazanın "140 kotunda 4. bant" olarak tabir ettikleri ana yolda meydana geldiğini belirterek, "Tespit edilmesi mümkün olmayan kömür içinde kızışma meydana geldi. Ocağın genel hava girişi olduğu için aşırı hava hızı var. Meydana gelen kızışma nedeniyle yukarıdan düşen korlar çok çabuk yangını şiddetlendirdi. Trafoyla alakası yok" dedi.
Maden işletmesinin yöneticilerinin facianın meydana geldiği alanda bulunan konferans salonunda düzenlediği, yerli ve yabancı çok sayıdaki basın mensubunun takip ettiği toplantıda, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, işletmeciliğini yaptıkları madeni "Türkiye'nin en ileri düzeydeki emniyetli madenler safhasına getirdiklerini" savunarak, olay nedeniyle büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi
Soma'da facianın yaşandığı madenin işletmeciliğini yapan Soma Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, maden üst düzey yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.
"Elim bir kaza sonucu canımızı, ciğerimizi kaybettik, yaralılarımız var" diyerek büyük üzüntü yaşadıklarını aktaran Alp Gürkan, devletin ilk günden itibaren tüm kurumlarını seferber ettiğini belirterek, destek olanlara teşekkür etti. Jeoloji mühendisi olduğunu ve 49 yıldır bu mesleğin içerisinde jeolog olarak başlayıp maden işletmeciliği ile devam ettiğini kaydeden Gürkan, 1984'te küçük bir işletmeyi devralarak işletmeye başladığını 30 senede 6 bin civarında kişinin çalıştığı büyük bir işletmeler grubuna dönüştüklerini bildirdi.
Önem verdiği şeyin elde ettiği gelirin tümünün işlettiği madenlerin geliştirilmesine, çalışanların hayat standartlarını yükseltilmesine yatırmak olduğunu kaydeden Gürkan, "Hayatımın en büyük elemini yaşadığım bu kazanın olduğu maden işletmesini Türkiye'nin en ileri düzeydeki emniyetli madenler safhasına girmesinin mutluluğunu yaşıyordum" dedi.
Salı günü gelen habere inanamadığını söyleyen Gürkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Olması imkansız bir şey söylüyorlardı. Nasıl olduğunu da anlamamıştım. Trafo patlaması diyorlardı, başka şeyler söylüyorlardı. 49 senelik bütün hayatını maden işletmelerinde geçirmiş, onlarla yerin altında çalışmış, onların çoğunu oğlum kardeşim gibi görmüş bir insan olarak böyle bir trafonun patlayabilmesinin imkansızlığını düşündüm. Acilen geldim. İçerideki arkadaşların ıstırabını yaşayarak diğerlerinin de çıkarılmasına çalıştım. Canım yanıyor, içim yanıyor. Beni tanıyan insanlar beni çok yakından bilirler. Bunların babaları benim yanımda çalışarak emekli olmuş kişilerdir" dedi.
Gürkan, zaman zaman ağlayarak devam ettiği toplantıda hiçbir işçiyi diğerinden ayırmadığını ifade etti. Alp Gürkan yorgunluk ve sağlık sorunları nedeniyle konuşması ve hafızasının bulanıklaştığını dile getirdi.
"Trafoyla ilgisi yok"
Soma Holding Maden İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ise gazetecilerin faciaya ilişkin sorularını yanıtladı.
Madende elim bir kaza yaşandığını ifade eden Doğru, havzada 25 yıldır çalışan bir maden mühendisi olarak kaybedilen insanların çoğunu tanıdığını ve büyük acı yaşadığını belirtti.
Doğru, "Burada 2 bin 941 civarında çalışanımız vardı kazadan önce işletmemizde. Soma Grubu'nda çalışan toplam personelimiz ise 5 bin 800 civarındadır" dedi.
Kazanın tam olarak nasıl yaşandığını, cenazelerin alındıktan sonra ancak inceleme yapacak bilirkişinin söyleyebileceğini dile getiren Doğru, şöyle konuştu:
"Biz yorum yapıyoruz. Bizim görüşümüz şudur, bu kaza bizim 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz ana yolda meydana gelen kaza. Tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi. Kömür içinde kızışma meydana geldi. Ocağın genel hava girişi olduğu için aşırı hava hızı var. Meydana gelen kızışma nedeniyle yukarıdan düşen korlar çok çabuk yangını şiddetlendirdi. Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Arkadaşlarımız şu an o noktada çalışıyor. Trafoyla ilgimiz yok bizim."
Madenin İşletme Müdürü Çelik
Burada konuşan madenin işletme müdürü Akın Çelik de, beraber ekmek yedikleri maden işçilerinin hayatını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşadığını belirtti.
Yangınlarla madencilikte karşılaşıldığını ve nasıl söndürüleceğini bilen insanlar olduklarını, kendisinin de kurtarmanın her aşamasında yer aldığını anlatan Çelik, "kömür madenciliğinde bir yangın çok basit şekilde söndürülebilir, yangının büyüklüğüne göre ilave önlemler alınır" dedi.
Yangına karşı hazırlanan özel karışımların yer aldığı kül tesislerinin bulunduğunu ve yangın alanının bunlarla doldurulduğunu ifade eden Çelik, ocakta metan gazı olduğu yönündeki iddiaları da yalanladı.
Ocağın temiz hava girişinde hiçbir zaman metan gazının olmayacağını, her noktaya temiz hava gönderdiklerini, ayrıca ocakta 50 yerde metan gazı ve oksijene hassas sensörlerin bulunduğunu dile getiren Çelik, "Ocakta sensörlerden gelen değerler var. Böyle bir şey hissedilmedi. Şimdiye kadar böyle bir şeye rastlamadık. Biz de bunu araştırıyoruz. Biz de sizin gibi (olayın meydana gelişi) sorunun cevabını arıyoruz" diye konuştu.
"Kabloların yanarak trafoya kadar ulaştığı ve trafoyu patlattığı" yönündeki iddiaları da yalanlayan Çelik, ocakta yanmaz tipte kablo kullanıldığını, 20 yıldır çok yangınla mücadele ettiğini, bu tür durumlarda çok değişik iddiaların olabileceğini belirtti.
Kaçış odaları
Madende daha önceden 500 kişilik kaçış odasının bulunduğunu, buranın yerini değiştirdiklerini ve bunu ikiye böldüklerini, bir tane kaçış odasını madenin çıkış yerine yakın bölgeye kurduklarını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
"Esas problem, burada olayın 3-5 dakika içinde gerçekleşmesi. O yüksek gazın çalışan üretim yerini doldurması 3-5 dakikada gerçekleşti. Mühendisler oraya yönlendirdi. Arkadaşlarımız yoğun duman nedeniyle hareket edemediler. Sensörlerle olayın gerçekleştiği süre 5 dakika. 5 dakika madencilikte tartışılabilir. Kimse gidemedi, çıkamadılar. Oksijen maskeleri işçilerin çoğunda var. Monoksit maskeleri tüm çalışanlarda var. Yoğun dumanın yolları kapatmasıyla ilgili sıkıntı oldu. Görüş mesafesi 1 metreye kadar düştü. Kazanın neden gerçekleştiğini bilmiyoruz. O bölgeye daha ulaşamadık. Sıkıntı bu, biz de bilmiyoruz. Bu olayda hiçbir ihmalimiz yok. Canla başla çalıştık. 20 yıldır böyle bir olay görmedim. 18 işçiye daha ulaşamadık. Oraya ulaşmak için mücadele ediliyor."
"Trafoyla hiç alakası yok"
Maden işletmesinin genel müdürü Ramazan Doğru ise olayın meydana gelmesinin ardından konunun kendilerine "Ocakta trafo patladı, göz gözü görmüyor, duman var" şeklinde bildirildiğini, trafonun bin 800 metrede, yangının olduğu yerin ise 2 bin 200 metre civarında olduğunu belirterek, "Trafoyla hiç alakası yok. Trafolarımız sağlamdır" dedi.
"Vicdanım son derece kötü durumda"
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan da gazetecilerin "vicdanının rahat olup olmadığı, yastığa başını koyduğunda rahat uyuyup uyumadığına" yönelik sorusuna, "Benim vicdanım son derece feci kötü durumda. Ölümlerin bende yaratmış olduğu muazzam bir infial var. Yasal olarak bir maden işletmesinde yapılması gereken, alınması gereken en üst düzeydeki emniyet tedbirleri konusunda işletme müdürlerinin yapmış olduğu şeylerin tamamen doğru olduğunu söylüyorum" yanıtını verdi.
Basın mensuplarının art arda soru sormak istemeleri karışıklığa neden oldu.
Maden işletmesinin insan kaynakları müdürü Gökaşan
Burada konuşan Celalettin Gökaşan, yer altına giren toplam işçi sayısının 787 olduğunu, yangın başladığında bunlardan 363 tanesini bir yerde topladığını, işçi servisine bindirdiğini anlattı. Bunun haricindeki 122 kişinin ambulanslarla hastanelere sevk edildiğini, şu anda 284 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Gökaşan, ulaşılamayan 2 galeride muhtemelen 18 işçinin bulunduğunu ifade etti.
Yaşı küçük ve sigortasız işçi çalıştırıldığı iddiası
İşletmede yaşı küçük ve sigortasız, taşeron işçi çalıştırıldığı yönündeki iddiaları da yanıtlayan Gökaşan, 15 yaşında olduğu iddia edilen Cemal Yıldız'ın nüfus cüzdanını göstererek 27 Mart 1995 doğumlu olduğunu söyledi.
Yıldız'ın işe giriş bildirgesini de gösteren Gökaşan, bu konuda çok ciddi bir firma olduklarını, ayrıca 18 yaşını doldurmuş herkesin yer altında çalışabileceğini belirtti.
Gökaşan, "Bir tane yabancı uyruklu, bir tane 18 yaşın altında, bir tane sizin söylediğimiz gibi taşeron işçi bulabilirseniz o zaman yazmanız gerekir. Bizde taşeron uygulaması kesinlikle yoktur. 2 bin 941 işçinin tamamı Soma kömürlerinin işçisidir. Bizde ekip başları vardır. Ekip başlarına taşeron diyorlarsa bilmiyorum" dedi.
Kayıt sistemini bilirkişi inceleyecek
İşletme Müdürü Akın Çelik ise temiz havanın yanlış bölgeye verildiğine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını, temiz havayı insanların çıkacağı yere verdiklerini bu şekilde 100 kişinin hayatını kurtardıklarını bildirdi.
Madende sensörlerden gelen verilerin merkezde bir kayıt cihazında toplandığını, bunu da savcılığın aldığını ifade eden Çelik, şöyle dedi:
"Yangın kavşak noktasında çıkıyor, temiz havanın olduğu yerde. Ocağın her yerinde sensörlerimiz var. Burada bir yükselmeyle birlikte operatöre uyarı geliyor. Operatör "sıkıntı var" diye mühendisleri arıyor. Mühendisler buraya yönlendiriyor arkadaşlarımızı. Kritik olan sürecin hızlı olması. Bu bölgeye ulaştığımız zaman olayın oluşunu biz de bileceğiz. Kızışma dediğimiz kömürün oksijenle ısınmasıdır. Dışarıda bıraktığınız kömür bile yanar. Bunla ilgili olduğunu söylemiyorum. Biz de sizin kadar merak ediyoruz. Yanarak can verme ihtimali yoktur. İşçiler, karbonmonoksit gazından zehirlendi."
Alp Gürkan
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan da, daha önceden yaptığı "işletmenin karlı olduğu" yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine, kazma kürek ya da daha ileri gelişmiş olan işletmecilikle fiyatların altından kalkınmasının mümkün olmadığını, işletmeleri tamamen mekanize yürüyen, emniyet açısından en iyi teknolojiye getirdiklerini, eski bir işletme olan bu madende de kısmen bunu gerçekleştirdiklerini anlattı. Bu madende çalışan insanların her türlü göçüğe, emniyete karşı güvende olduğunu, yaptıkları çalışmalarla maliyetleri düşürdüklerini ifade eden Gürkan, "Devletin yapmış olduğu maliyeti esas alarak "Kömürün maliyeti budur" demek doğru değil Bu maliyet geçerli maliyet olsaydı o zaman kamu kurumu bunu özelleştirmeye gerek duymazdı. Bizim bu işletmelerde ne bizim ne de diğer işletmelerde yüksek kar marjı yoktur. Buradaki işletmelerde çalışan şirketlerin yıllık kar marjları yüzde 10-15'i geçmez" dedi.
Yaşam odası tartışmaları
İşletmenin genel müdürü Ramazan Doğru, daha önceden yaşam odalarının 500 kişilik olduğunu, bu bölgedeki üretimin bitmesi nedeniyle buranın sökülerek iptal edildiğini, yeni bir yer planladıklarına işaret etti.
İşletme müdürü Akın Çelik de yer üstüne yakın bölgede bir bölümü yapılan yaşam odasına 8 kişinin sığındığını, bunların da hemen zaten yer üstüne çıktığını söyledi.
Çelik, "Arkadaşlarım kaçış noktasına gidemediler. 20 metre gidemediler" dedi.
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan da yaşam odalarının ana taş bölgeye yapılması gerektiğini, esas üretim alanının alt kısma kayması nedeniyle yeni bir yaşam odasının yapılmasının planlandığını anlattı.
Gürkan, "Takdiri ilahi gibi o tür şeylere girmek istemiyorum. Bu kaza eğer 3-4 ay sonra olsaydı bu odalar da bitmiş olacağı için bu insanların hepsi buraya girmiş olacaktı" ifadelerini kullandı.
"Madende olay anında 787 kişinin olduğu bilgisi net"
Soma Holding İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan işçilerin madene manyetik kartla giriş yaptığını, o gün çalışan 787 kişi bulunduğu bilgisinin net olduğunu dile getirdi.
Maden faciasının meydana geldiği işletmenin yöneticilerinin düzenlediği basın toplantısında konuşan Gökaşan, madene işçilerin manyetik kartla giriş yaptığını bildirdi. Buna dayanarak madende olay günü çalışan 787 kişi olduğu bilgisinin net olduğunu ifade eden Gökaşan, bunların bir bölümünün kendi imkanlarıyla ocağı terk ettiğini, bir bölümünün kurtarma ekiplerince çıkarıldığını, 284 işçinin de cansız bedenine ulaşıldığı bilgisini verdi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan, ihmal olup olmadığına yönelik soru üzerine "Arkadaşlarım ihmal var dese de yok dese de benim için önemli olan yapılacak incelemedir" dedi.
Gürkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlardan tepki olup olmadığıyla ilgili soruya da "Hükümetten tepki yok, çok bitik vaziyette olduğumuz için geçmiş olsun dediler hepsi bu" yanıtını verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile daha önce görüşmediğini kaydeden Gürkan, ilk kez toplantı odasında bir araya geldiklerini anlattı.
İşçilerin nasıl bir sosyal düzen içerisinde, nerede yaşadı bilmediğini, madende kazada hayatını kaybetmiş ya da sakat kalmış insanlara hep yardım ettiğini bildiren Gürkan, "İstanbul'a işçilerin aile ve çocuklarının geleceğiyle ilgili, kanuni hakların dışında da, bu arkadaşların sürekli ihtiyaçlarının karşılanması için talimat verdim. Çocuklarının tahsillerini sürekli karşılayabilmek için vakıf kurulacak. Hepsini bir sitede toplayıp gerekli konutları ve çocuklarının eğitimi sağlamak mümkün olabilir" diye konuştu.
Maden ocağının genel müdürü Ramazan Doğru da savcılığa ifade verip vermedikleri sorusunu "Mutlaka savcılığa ifade vereceğiz, içeride 18 arkadaşımız var" diye cevapladı.
Doğru, gazetecilerin sorusu üzerine eşinin Manisa'da AK Parti'den belediye meclis üyesi olduğunu ifade etti.
İşletme müdürü Akın Çelik ise dumanın çok kısa sürede yayıldığını, işçilerin 5 dakika içinde dumandan etkilendiğini ve kaçış noktasında ilerleyemez hale geldiğini belirtti.
Yaşam odasının bulunması gereken yerde 5 can kaybı yaşandığını ifade eden Çelik, işçilerin doğal bir refleksle madenden çıkmaya çalıştığını kaydederek "Ben de bir yerde kalacağıma yer üstüne çıkardım" diye konuştu.
Muhabir: Efsun Yılmaz/Ramazan Ercan
böyle bir acılı günde durumdan vazife çıkarmışsın.:smiles22:
kardeş sizn vazifenizi alalım bakalım siz ne anladınız !:mad2:
rselturk
16-05-2014, 23:08
Böyle acılı bir günde söylenecek çok şey var.Ama eleştirmek yasak!..Üç vardiyalı bir iş yerinde,çalışanlarına soyunma dolabı bile almayan işvereni sorgulamak varken,çamaşırlarını kovalara doldurup tavana asan işçilerin davranışına dikkat çekmek "durumdan vazife çıkartmak mı ?"Bu söyleminiz beni çok şaşırttı Selvi dost!İzmir valisinin "Bu kazada ölenler,aklını kullanmayanlardır" ifadesiyle ne de çok örtüşüyor!..:nono:
bayram tv
16-05-2014, 23:21
Böyle bir acılı günlerde benim partim iyi senin partin yaramaz anlamına gelen gereksiz tartışmalara girmeyelim. elbette bizler halk olarak gerekeni en güzel cevap olarak sandıkta verecegiz. bakalım acılı aile bireylerinin bulundugu ortamda tekme tokat ile taziye sunanları bu millet unutmayacaktır..
madenlerde ve ve riskli ortamlarda çalışan bizlerin güvenlik önlemlerini almayan ve aldırtması için gerekli yasal çalışmaları yapmayan siyasi partileri ALLAHA havale ediyorum..
saygılarımla...
bayram tv
17-05-2014, 01:05
Hayatını kaybeden 8 işçiye daha ulaşıldı
16 Mayıs 2014 21:56 (Son güncelleme 16 Mayıs 2014 23:49)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma'da facianın meydana geldiği maden ocağında 8 işçinin daha cesedine ulaşıldığını bildirdi.
MANİSA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, madendeki aramanın aralıksız sürdüğünü söyledi.
Yangın söndürme faaliyetlerinin tamamlanmasıyla işçilere daha hızlı ulaşmanın mümkün olabildiğini söyleyen Taner Yıldız, şöyle konuştu:
"Yangın söndürme faaliyetleri bittikten sonra önemli ölçüde rahatlayacağımızı ve işçilere daha hızlı ulaşacağımızı söylemiştik. Hamdolsun söylediğimiz gibi oldu, mahçup olmadık. İki blok var, birincisinde 8 işçimiz tespit edildi. Onlar şimdi dışarı alınıyor. Mesafe 2 kilometre civarında. Dolayısıyla biraz sürecek. İnşallah kazasız belasız kurtarma ekipleri onları çıkarırsa o bölüme geçecekler."
Çalışmaların kesintisiz sürdüğünü ifade eden Yıldız, "Sabah 4-5-6 hızlıca bu işi yapmamız lazım. Buradan Akhisar'daki hastaneye geçiyor. Gece gündüz demeden uğraşıyoruz, ailelerimizin o halini görünce nasıl kayıtsız kalacaksın, bütün arkadaşlarımız da öyle davranıyor çalışanlar ailelerin o yapısını görüyorlar orada uğraşmaktan başka gayret etmekten başka bize bir şey kalmıyor" dedi.
Bakan Yıldız, madende kalan işçi sayısı konusunda somut açıklamayı da ilerleyen saatlerde yapacaklarına işaret etti.
Bu arada Taner Yıldız, maden ocağı çıkışındaki yardım çadırlarını ziyaret etti, gönüllülerle sohbet etti. Kızılay mobil mutfak aracında kazandaki çorbayı kepçeyle karıştırdı.
Baldemir
17-05-2014, 10:12
Maden Faciasında sayı 299 çıktı
Bu ülkede o kadar kendini bilmez varki.
Orda 300 tane belki daha fazla ailenin canı ciğeri yandı... Ama kendini bilmezler siyaset yapıcaz kendilerine rant sağlamak için oraya buraya saldırıyorlar. Suçlu aranacaksa ilk önce yaralar sarılır sonra suçlu aranır..
Bunlar yara sarmak yerine yerine vay efendim devlet hükümet partı peşine düşmüşler. Böylemi muhalefetlik yapılır. Yakıp yıkmakla mı protesto edilir.
Gidip sroun bakalım o acılı aileye sizin siasetiniz rantınız onların umrundami. Onların sığınacakları babaları abileri kardeşleri gittti.
Onlar için şu an en önemli şey metanet ve sabır.
Orda burda sokakalara cıkıp protesto edip yakıp yıkan salaklar siaysetçiyim diye tv ekranına geçip eleştirmekten başka bir icraat yapamayan beceriksizler gazeteciyim diye düzmece haber yapan bozuntular facebookta şurda burda atıp tutan klavyeci müsfetteleri sizden bu ül***e hiç bir yarar gelmez zaten 1 ay sonrada unutur gidersiniz.
bayram tv
17-05-2014, 12:50
Maden işçisi bir babanın oğlu olan Tümer Metin, Soma faciasından yaralı kurtulduktan sonra “Çizmemi çıkarayım sedye kirlenmesin” sözleriyle yüreklere işleyen Murat Yalçın’ın borçlarını ödedi
SOMA’da madenden yaralı kurtulan ve sedyeye yatarken “Çizmemi çıkarayım kirlenmesin” diyen Murat Yalçın, Show TV’deki ‘Yeni Bir Gün’ programına telefonla bağlandı. Ev borcu olduğu için yeniden madene girip çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Yalçın; sunucular Simge Fıstıkoğlu ve İpek Durkal’ın ısrarlarına rağmen ne kadar borcu olduğunu söylemedi.
Yalçın’ın konuşmasını dinleyen Tümer Metin, program sonunda Yalçın’ı cep telefonundan aradı. Metin, “Artık Murat kardeşimin borcu yoktur” diyerek, madencinin ev borcunu üstlendiğini söyledi.
YANIK ET KOKUSU HÂLÂ BURNUMDA
Eski futbolcu Tümer Metin, ‘Yeni Bir Gün’ programında izleyiciyi gözyaşına boğdu. Kendisi de Zonguldak Kozlu’da yaşayan maden işçisi bir babanın oğlu olan ve facianın ardından tüm röportaj tekliflerini reddeden Metin, içinde bulunduğu ruh halini ilk kez anlattı. Çocukluk yıllarında babasını her sabah helalliğini alarak uğurladıklarını anlatan Metin, 1983 yılında Kozlu’da meydana gelen grizu patlamasının ardından yıllarca burnuna yanık et kokusunun geldiğini ve Soma faciasıyla birlikte bu travmasının yeniden canlandığını söyledi.
bayram tv
17-05-2014, 13:11
Fransız Kanalı, Soma Faciasıyla Dalga Geçti.. şerefsiz O.Ç....
bayram tv
17-05-2014, 13:11
bayram tv
17-05-2014, 13:24
Öyle ölüler vardır ki,
ben onların öldüklerini düşündükçe,
vakit olur,
yaşadığımdan utanırım.
N.Hikmet
Soma'da madenci babaya veda öpücüğü ...
bayram tv
17-05-2014, 13:38
aliharbiye
17-05-2014, 13:44
ölenlere Allahtan rahmet diliyorum. hepimizin başı sağ olsun. nice aileler zarar gördü, hatta manevi olarak yok oldular, inşallah hükümet yaralarını en iii bir şekilde sarar, ve mağdur etmez.
Baldemir
17-05-2014, 14:45
Malesef sayı 301 çıktı geri kalan 2 işçinin yeri ise tespit edilmiş
A.SÜLEYMAN
17-05-2014, 14:54
bu kazanın sorumlusu kım olabilir. onceden önlenemezmıydı.
bayram tv
17-05-2014, 16:49
17 Mayıs 2014 15:07 (Son güncelleme 17 Mayıs 2014 16:28)
Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden son 2 işçinin cesedi, yaklaşık 96 saat sonra çıkarıldı.
MANİSA
Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden son 2 işçinin cesedi, yaklaşık 96 saat sonra çıkarıldı.
Eynez bölgesindeki maden ocağında son iki işçinin çıkarılması için yürütülen çalışmalara, ambulansların maden ağzına giriş yaptığı alanın yağmur yüzünden balçık haline gelmesi nedeniyle ara verilmişti. Alanın mıcırla doldurulması ve ambulansların yanaşabilmesi üzerine çalışmalara devam edildi.
Maden ocağını işleten şirketin işçileri tarafından çıkarılan cesetler, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Böylece maden ocağından çıkarılan ceset sayısı 301'e ulaştı.
Bu arada çalışmalara katılan işçiler ile arama kurtarma ekiplerinin alanı terk ettiği görüldü.
bayram tv
17-05-2014, 16:50
17 Mayıs 2014 12:57 (Son güncelleme 17 Mayıs 2014 14:56)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma'daki maden faciasında şu ana kadar 485 işçinin kurtarıldığını, 301 işçinin de yaşamını yitirdiğini açıkladı.
MANİSA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu ana kadar 10 işçimiz vardı dışarı çıkarttığımız dolayısıyla 2 işçimiz de yer altındaydı, onların yeri tespit edildi. Bu saat itibarıyla ve çıkarılma işlemlerine başlandı, yangın kontrol altına alındı" dedi.
Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, madende yapılan çalışmalar neticesinde 2 işçinin daha yerinin tespit edildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Şu ana kadar 10 işçimiz vardı dışarı çıkarttığımız dolayısıyla 2 işçimiz de yer altındaydı, onların yeri tespit edildi. Bu saat itibarıyla ve çıkarılma işlemlerine başlandı, yangın kontrol altına alındı. Böylelikle 485 işçimiz kurtarılmış, 301 işçimiz hayatını kaybetmiş oldu. Büyük bir ihtimalle en az 10 işçinin otopsi ve DNA işlemleri sonuçlanacak, bunları ailelerine teslim etmeyi planlıyoruz."
Bugüne kadar Soma'da maden faciasındaki acının siyaset üstü olduğunu söylediğini hatırlatan Yıldız, Soma'ya gelerek acılarını paylaşanlara teşekkür etti. Bugüne kadar sakinliklerini koruduklarını ve bütün ekipleriyle Soma'da bulunduklarını hatırlatan Yıldız, bütün eleştirileri sineye çektiklerini içlerindeki fırtınayı "sessizlik" olarak tercüme etmeye çalıştıklarını kaydetti.
Yılmaz Özdil'in sözleri
Konuşmasında, gazeteci-yazar Yılmaz Özdil'in katıldığı bir televizyon programında Soma'daki maden faciasıyla ilgili değerlendirmesine atıfta bulunan Bakan Yıldız, "Ama şu kısmına dayanamayacağım arkadaşlar. Bir adam kalkıyor diyor ki, 'bunlar müstahaktı'. Burada hayatını kaybeden işçilerimize yalnızca AK Parti mitingine gitmiş olmaktan dolayı, yalnızca başbakanımıza 'parti lideri' demiş olmaktan dolayı 'evet bunlar müstahaktır' diyor.. Buna tahammül etmemiz söz konusu olmaz. 77 milyonumuzun yaralı olduğunu söylemiştim, o rakamdan 1 tanesini çıkarın arkadaşlar. Demek ki bu kişi bu adam yaralı değilmiş. Bizim burada yoğunlaştığımız bir iş vardı, Bugün 2 işçimizin de yerini tespit ettikten sora, bunu söylemek zorundayım. Şimdi çalışma arkadaşlarına sesleniyorum, benim ona söyleyecek hiçbir cümlem yok. Böyle bir insanla nasıl yan yana çalışılabilir ve bunu söyleyebilecek bir adamla nasıl herhangi bir fikir değerlendirilebilir. Biz basının özgür olmasını isteyen bir yapıdayız ama bu özgür olmak isteyen basına da bir istismar aracı olarak konulmuştur."
"Müstahaktır" demenin böyle bir ölümü eğer varsa kendi zihninde, kendi kalbinde makul hale getirmek olduğunu savunan Yıldız, şöyle konuştu:
"Bu acının içinde böyle bir cümle 77 milyon eksi 1 tarafından kabullenemez. Biz bütün acımızla beraber büyük bir ciddiyet içinde, yeni bir kaza olmasın, yeni bir sıkıntı olmasın düşüncesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama böyle bir insafsızlığa, insansızlığa böyle bir kutsalsızlığa tahammül edemeyiz. 'Müstahaktır' kelimesinin bedeli ödenmek durumundadır. Ben bunu kendi adıma değil, hükümetimizin adına da değil, işçi kardeşlerimin adına söylüyorum."
"Şu anda yeri tespit edilen 2 işçimizi çıkartacağız"
Yıldız, madende yakınları bulunan 12 ailenin başvuruda bulunduğunu, bu doğrultuda 10 işçinin madenden çıkartıldığını ve Akhisar Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü söyledi.
2 işçinin de hala yer altında olduğunu kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:
"Yapacağımız bir işlem vardı. Şu anda yeri tespit edilen 2 işçimizi çıkartacağız, daha sonra aileleriyle buluşturacağız. Bize yeni gelen bir talep olmadığı ve elimizdeki bilgiler teyit edildiği biz arama çalışmalarını nihayetlendirmiş olacağız. Bir kez daha arkadaşlarımız maden ocağında dört bir köşeye bakacaklar, taradıktan sonra bu nihai kararımızı tekrar kamuoyuyla paylaşacağız. Tabii ki bütün bu çalışmalar bittikten sonra kazanın olduğu 15.10 itibarıyla hem adli ve idari soruşturma zaten başlatılmıştı. Bununla ilgili bilirkişiler, savcılarımız, iş müfettişleri, her birimi bu çalışmayı sürdürecekler. Dikkat etmemiz gereken konulardan bir tanesi bu denetim ve soruşturma görevinin yürütülüyor olması, diğeri de sahanın korunabilmesi. Maden çekilmiş bir lastik gibi, bıraktığınızda olduğu gibi kalmıyor, tekrar geri geliyor."
Maden sahasının üretim içinde olmaması nedeniyle bir kısım korunma tedbirlerinin zorunlu hale geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buna çok önem vermemiz lazım. Hem soruşturmanın sıhhati hem de maden ocağının farklı riskler içermemesi herhangi bir yangının oluşturmaması, herhangi bir metan gazı boşalım oluşturmaması gibi. Bunun için bir bakıma ihtiyacı var, delillerin olduğu yerde bu vebali kimse üstlenmez. İster kamu isterse özel şirket, kim olursa olsun ihmali olduğuna inanılan ve rapor sonuçlarıyla beraber kimin burada ihmali varsa, o cezasını çekecektir ve çekmelidir. Bu konuda hiç kimsenin farklı müracaatı olamaz. Kamuoyu hassasiyetimizi biliyor, bununla hiçbir kimsenin herhangi bir zafiyet gösterme ihtimali olmaz, bizler bunun her zaman olduğu gibi farkındayız."
Yıldız, cenazesine ulaşılanların kimlik tespitinde herhangi bir yanlışlık yapmamak için tüm çalışmaları yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"En son noktayı koymak için de teşhis edilebiliyor, kimlik tanımlamaları yapılabiliyor olmasına rağmen DNA testinin teyidini beklemek durumundayız. Cenazelerin karışmaması, herhangi bir şekilde ailelerin yeni bir ızdırap yaşamaması için bunu yapmak zorundayız. Bizler DNA test sonuçlarını sayın Balıkesir valimizin teyitlerini vermesinden sonra netleştireceğiz."
Madende hayatını kaybedenlerin listesinin AFAD'ın internet sitesinde yayınlandığını hatırlatan Bakan Yıldız, "Olayın başından beri şeffaf olduğumuz bu yapı sürdürülecek. Aynı liste işçilerimizin bulunduğu illerin milletvekillerine gönderiliyor. Vefat eden işçilerimizin listesini AFAD'ın internet sitesinde isimlerini detaylandırmadan veriyoruz" şeklinde konuştu.
Yıldız, kriz merkeziyle ilgili olarak kalan cenazelerin ailelerine teslim edilmesinin ardından farklı değerlendirmelerin yapılacağını söyledi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ise kayıp başvurusunda bulunan bütün ailelerden DNA örneklerinin cenazelerden alınanlarla karşılaştırılması sonucu işlemlerin hızlı yapıldığını söyledi.
Bu arada konuşmanın son bölümünde aniden bastıran yağmur nedeniyle Bakan Yıldız, beraberindekiler ve basın mensupları ıslandı.
bayram tv
17-05-2014, 18:12
GALATASARAY SPOR KULÜBÜNDEN DUYURU | Satış amaçlı SOMA temalı hiç bir ürün GSSTORE tarafından üretilmemiştir. Piyasada satılan ürünler korsandır. İtibar etmeyiniz.
micromaxx52
17-05-2014, 19:50
bunun tek sorumlusu alan firmadır nasıl hesap vericek şerefsiz 1300 ile 1800 ile o para yanı maaşla gecinilirmi tekkelime ile kınıyorum ölen kardeşlerimize ALLAH tan rahmet diliyorum mekanları cennet olsun geride kalanlarada sabır diliyorum
bayram tv
17-05-2014, 21:33
Başbakanlık'tan Soma için yardım kampanyası
Soma Yardım Kampanyası Banka Hesap Numaraları şöyle:
-T.C ZİRAAT BANKASI ANKARA KAMU GİRİŞİMCİ ŞUBESİ
TL-Hesap IBAN No: TR940001002533555555555099
Hesap No : 55555555-5099
ABD Doları Hesap IBAN No: TR670001002533555555555100
Hesap No : 55555555-5100
EURO Hesap IBAN No: TR400001002533555555555101
Hesap No : 55555555-5101
Banka Swift Kod No : TCZBTR2A
-T. VAKIFLAR BANKASI A.O TUNALI HİLMİ/ ANKARA ŞUBESİ
TL-Hesap IBAN No: TR500001500158007302215787
Hesap No: 00158007302215787
ABD Doları Hesap IBAN No: TR710001500158048014688846
Hesap No: 00158048014688846
EURO Hesap IBAN No: TR690001500158048014688882
Hesap No: 00158048014688882
Banka Swift Kod No: TVBATR2A
-T. HALK BANKASI BAKANLIKLAR ŞUBESİ
TL-Hesap IBAN No: TR780001200940800005000020
Hesap No: 05000020
ABD Doları Hesap IBAN No: TR720001200940800058000152
Hesap No: 58000152
EURO Hesap IBAN No: TR450001200940800058000153
Hesap No: 58000153
Banka Swift Kod No: TRHBTR2A
Gerçek ve tüzel kişiler bu hesaplara doğrudan bağış yapabilecek.
Turkcell, Vodafone ve Avea GSM operatörlerinin "1866" SMS numarasına "Soma" yazarak 5 (Beş) TL karşılığı da bağışta bulunabilecek.
Başbakan Erdoğan imzalı genelge, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında da yayımlandı.
Böyle acılı bir günde söylenecek çok şey var.Ama eleştirmek yasak!..Üç vardiyalı bir iş yerinde,çalışanlarına soyunma dolabı bile almayan işvereni sorgulamak varken,çamaşırlarını kovalara doldurup tavana asan işçilerin davranışına dikkat çekmek "durumdan vazife çıkartmak mı ?"Bu söyleminiz beni çok şaşırttı Selvi dost!İzmir valisinin "Bu kazada ölenler,aklını kullanmayanlardır" ifadesiyle ne de çok örtüşüyor!..:nono:
usta doğru söze nedenir ağzına sağlık _Arkadaş tavandaki kovadan _ çıkardığı vazifeee ..RİVVVVRİVVV :45:
Başbakanlık'tan Soma için yardım kampanyası
Soma Yardım Kampanyası Banka Hesap Numaraları şöyle:
-T.C ZİRAAT BANKASI ANKARA KAMU GİRİŞİMCİ ŞUBESİ
TL-Hesap IBAN No: TR940001002533555555555099
Hesap No : 55555555-5099
ABD Doları Hesap IBAN No: TR670001002533555555555100
Hesap No : 55555555-5100
EURO Hesap IBAN No: TR400001002533555555555101
Hesap No : 55555555-5101
Banka Swift Kod No : TCZBTR2A
-T. VAKIFLAR BANKASI A.O TUNALI HİLMİ/ ANKARA ŞUBESİ
TL-Hesap IBAN No: TR500001500158007302215787
Hesap No: 00158007302215787
ABD Doları Hesap IBAN No: TR710001500158048014688846
Hesap No: 00158048014688846
EURO Hesap IBAN No: TR690001500158048014688882
Hesap No: 00158048014688882
Banka Swift Kod No: TVBATR2A
-T. HALK BANKASI BAKANLIKLAR ŞUBESİ
TL-Hesap IBAN No: TR780001200940800005000020
Hesap No: 05000020
ABD Doları Hesap IBAN No: TR720001200940800058000152
Hesap No: 58000152
EURO Hesap IBAN No: TR450001200940800058000153
Hesap No: 58000153
Banka Swift Kod No: TRHBTR2A
Gerçek ve tüzel kişiler bu hesaplara doğrudan bağış yapabilecek.
Turkcell, Vodafone ve Avea GSM operatörlerinin "1866" SMS numarasına "Soma" yazarak 5 (Beş) TL karşılığı da bağışta bulunabilecek.
Başbakan Erdoğan imzalı genelge, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında da yayımlandı.
arkadaşlar Kimse Yatırmasın Bu paraları yerler : BAKIN TÜMER METİN GİBİ YAPALIM
Madenci oğlu Tümer Metin, 'Çizmem sedyeyi kirletmesin' diyen işçinin borcunu üstlendi.
MADENCİNİN BORCUNU ÜSTLENDİ
Madenden yaralı kurtulduktan sonra sedye kirlenmesin diye çizmesini çıkarmak isteyen madenci Murat Yalçın da yayına telefona bağlandı. Ev borcu olduğu için yeniden madene girip çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Yalçın, program sunucularının ısrarına rağmen ne kadar borcu olduğunu açıklamadı ve yardım teklifini de "Allah razı olsun" diyerek reddetti.
Tümer Metin, program sonunda Yalçın'ı cep telefonundan aradı. "Artık Murat kardeşimin borcu yoktur" diyen Metin'in, Yalçın'ın ev borcunu üstlendiği öğrenildi.
BİZLERDE BİRER AİLEYE ULAŞALIMMMMM !!!:45:
bayram tv
18-05-2014, 12:55
@zeki62 milletin nasıl yardım yapacagına karışamayız isteyen devletin açtıgı kanallar ile yardımını yapar bir kısım tümer metin gibi bir aileye direk ulaşarak.. bizlerde aşırı zengin degiliz sms yardımı yapacaklarında önüne geçmek yardımı muhtaç ailelerine hakkına gasp olur rahat ol o parayı yiyemezler medyanın gözü önünde beceremeyecekleri için...
rselturk
18-05-2014, 14:06
Yardım kampanyaları çok önemli.Aile düzeni bozulmamış,aile bireylerınden dolayı büyük bir acı yaşamamış,bu ortamdan uzakta yaşayan herkesin karınca kararınca yapacağı her katkı çok önemli.Birlikte yaşamanın soydaş,dindaş kısacası insan olmanın gereğidir bu..
Can güvenliği,geçim kolaylığı diye davet edip te sokağa dilenci olarak saldığımız Suriyeli konuklar durumunua düşürmemek kaydıyla!...:wave:
Kimsenin birilerinin parlarını yediği yok...
Neymiş madende daha çıkarılmayan saklanan madenciler varmış Sözde 200 un üzerinde. Facebook twiteer gibi sosyal medyada iki gram beyni olmayanlar yaygara yapıyorlar..
Nerde bu madencilerin yakınları 200 tane madencinin en az iki tane yakını desek 400 kişi bu üzeri kapatılacak bir mevzumu..
Akıl mantık var bunu birde facebooklarında paylaşan larda da akıl fikir kalmamış siyaseti körü körüne takip edicem diye insanlıktan çıokmışlar artık...
Ayrıca Tümer Metin Borcunu ödeceğim dediği işçinin en son röportajıda aşağıdaki linktedir.
bayram tv
18-05-2014, 22:48
AFAD sağ kurtulan 486 işçinin ismini yayımladı
17 Mayıs 2014 21:40 (Son güncelleme 17 Mayıs 2014 21:51)
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Soma'daki maden faciasından sağ kurtarılan 486 işçinin ismini açıkladı.
ANKARA
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Soma'daki maden faciasından sağ kurtarılan 486 işçinin ismini açıkladı.
bayram tv
18-05-2014, 22:52
Elim kazada vefat eden 301 kardeşimiz isimleri AFAD tarafından yayımlandı..
bayram tv
18-05-2014, 22:54
Soma'daki maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında, şirketin yönetim kurulu başkanı dahil 25 kişinin gözaltına alındığı, mahkemeye sevk edilen 3 kişinin tutuklandığı bildirildi.
MANİSA
Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Soma Adliyesi önünde düzenlediği basın toplantısında,Soma ilçesine bağlı Eynez bölgesindeki maden ocağında, 13 Mayıs Salı günü saat 13.15 sularında facianın meydana geldiğini anımsattı.
Kamuoyunun söz konusu olayla ilgili doğru bilgilendirilmesini temin etmek amacıyla basın açıklaması yapılmasına karar verildiğini anlatan Şahiner, olayın ardından ilk etapta vefat eden madencilerin ölü muayene ve otopsi işleminin süratle yapıldığını söyledi.
Madenci cenazelerinin ailelerine tesliminin yapıldığı Kırkağaç ilçesinde görev yapmak üzere HSYK tarafından İzmir, Balıkesir, Bergama, Manisa, Akhisar, Soma, Kırkağaç ve Saruhanlı'dan toplam 28 cumhuriyet savcısının geçici yetkilendirildiğini vurgulayan Şahiner, Kırkağaç ilçesindeki 3 savcıyla birlikte bu sayının 31'e yükseldiğini belirtti.
Soruşturmayla ilgili savcıların ivedilikle görevlerine başlayıp ölü muayene, otopsi işlemi ve defin ruhsatlarının düzenlenmesi, madenci cenazelerinin ailelerine en kısa sürede teslim edilmesi gibi işlemleri gerçekleştirdiğine işaret eden Şahiner, şunları kaydetti:
"Kırkağaç ilçesindeki işlemlerin tamamlanması üzerine HSYK tarafından yetkilendirilen cumhuriyet savcılarının yetkileri kaldırılmıştır. Olayın meydana geldiği yerde ve çevresinde ilk andan itibaren tüm önlemler görevli olan Soma Cumhuriyet Savcısı tarafından alınmış, delillerin tespiti ve muhafazası gerçekleştirilmiştir. Soma ilçesinde görevli iki cumhuriyet savcısı, maden ocağına maden mühendisleri, elektrik mühendisleri ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyetiyle birlikte girerek olayın meydana geliş sebebini tespit edebilmek için olay yeri keşfi işlemini gerçekleştirmişlerdir. Olayın olduğu ocak içerisinde cumhuriyet savcılarımız, olayın sebebinin ortaya çıkarılması için her türlü ihtimali değerlendirerek çok titiz bir şekilde saatler süren incelemeyi bilirkişi heyetiyle gerçekleştirmişlerdir."
"Trafo patlaması değil"
Maden ocağındaki olayın neden meydana geldiği hususunda birçok iddianın bulunduğunu, trafo patlaması sonucunda olup olmadığı konusunda gerekli incelemelerin yapıldığını aktaran Şahiner, bilirkişi heyeti tarafından cumhuriyet savcılarıyla yapılan keşif sonrasında olayın meydana geliş sebebiyle ilgili ilk raporun hazırlandığını dile getirdi.
Olayın trafo patlaması sonucu olmadığı, "transformatör patlaması" diye adlandırılan cihaz arızasından kaynaklanmış olamayacağının açıklandığını ifade eden Şahiner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bilirkişi heyetinin cumhuriyet savcılarımızla yapmış oldukları keşif sonucunda verdikleri ilk ön rapora göre yer altı kömür işletmesinde havayla teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıktığı, bu ısıyla teması sağlanan kömürün oksitlendiği, bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde birikerek ocak yangınlarına neden olabileceği... Meydana gelen olayın kömürün kendiliğinden yanması sonrası ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesiyle olabileceği belirtilmiştir. Olayın meydana geldiği gün ve öncesinde başlayan kömürün oksijen aldığı için yanması sonucu olay günü kömürün yanmasıyla çöktüğü, bunun sonucunda çok yoğun bir karbonmonoksit gazının maden ocağını kaplaması sebebiyle olayın meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmekle birlikte gerekçeli bilirkişi raporunun bilahare dosyaya sunulacağı beyan edilmiştir. Olayla ilgili maden içerisinde cumhuriyet savcılarımız ve bilirkişi tarafından yapılan incelenme sonucunda kusurlu olduğu değerlendirilen maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, saha sahibi, iş güvenliği baş mühendisi, yönetim kurulu başkanı, vardiya amirleri bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre cumhuriyet savcılarımız tarafından şüpheli olarak tespit edilmiş, şüphelilerin açık kimlikleri ve adresleri tespit edilerek yakalanmaları, gözaltına alınmalarıyla ilgili gerekli koruma tedbirleri gerçekleştirilmiştir."
HSYK tarafından görevlendirilen savcılar
Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, olayın soruşturmasının Soma ilçesinde görevli 3 cumhuriyet savcısı tarafında yürütülmekle birlikte olayın mahiyeti kapsamı ve genişliği delillerin ivedilikle toplanabilmesi, soruşturanın bir an evvel tamamlanabilmesi için HSYK tarafından Akhisar ilçesinde görev yapan 2 savcının geçici olarak,Soma Cumhuriyet Savcısı olarak yetkilendirildiğini bildirdi.
Cumhuriyet savcılarının ivedilikle görevlerine başlamak suretiyle soruşturmayla ilgili işlemleri devam ettirdiğini, olay hakkında soruşturmayı yürüten 5 cumhuriyet başsavcısı tarafından koordinatör olarak belirlenen kıdemli cumhuriyet savcısının koordinatörlüğünde, müşteki, mağdur ve tanıkların çok önemli bir kısmının ifadeleri alınıp, gözaltına alınmış olan şüphelilerin de ifadelerine başlandığına değinen Şahiner, şu bilgileri verdi:
"Şüphelilerden şirketin yönetim kurulu başkanı da dahil olmak üzere toplam 25 kişi gözaltına alınmış, ifadeleri alınan şüphelilerden 6'sı ilk etapta tutuklanmaları istemiyle Soma Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiş, yapılan sorgulama sonunda 3 şüpheli tutuklanmıştır. Kalan şüpheliler ise mahkeme tarafından serbest bırakılmıştır. Soma Cumhuriyet Savcılığı'nca sorgulanan 4 şüpheli, cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakılmıştır. Şüphelilerin üzerine atılı bulunan suç, bu aşamada, TCK'nın 85/2 maddesinde düzenlenen 'Taksirle birden fazla kimsenin ölüm ve yaralanmasına yönelik eylem' olarak vasıflandırılmıştır. Soruşturma süratli bir şekilde devam ettirilmekte olup, adil bir yargılanmanın yapılabilmesi, lehe veya aleyhe olan tüm delillerin toplanıp usulüne uygun olarak değerlendirilmesi hususunda soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından gereken her türlü önlem alınmıştır."
Muhabir: Ufuk Kırabalı, Halil Şahin, Ahmet Bayram
bayram tv
19-05-2014, 00:37
bayram tv
19-05-2014, 13:46
19 Mayıs 2014 10:14 (Son güncelleme 19 Mayıs 2014 13:35)
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu ve A Milli Futbol Takımı heyeti, Soma'daki maden faciasında vefat eden madencilerin kabirlerini ziyaret etti.
MANİSA
Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Akhisar'daki askeri havalimanına gelen heyet, buradan Soma'ya geçti. Daha sonra ilk olarak hayatını kaybeden maden işçileri için Soma Belediye Mezarlığı'nda oluşturulan şehitliğine geldi.
TFF Başkanı Yıldırım Demirören, yönetim kurulu üyeleri, teknik direktör Fatih Terim, teknik heyet ve futbolcuların bulunduğu heyettekiler, vefat eden işçilerin mezarlara karanfil bırakıp, dua etti. Daha sonra alanda Kur'an-ı Kerim okumasının ardından heyet ve alandakiler birlikte dua etti.
Basın mensuplarının ilgisi nedeniyle kafilenin şehitliğe gelmesiyle yoğunluk oluştu. Fotoğraf ve görüntü çekmek için mezar aralarına giren basın mensuplarına tepki gösterildi.
Heyet, daha sonra Ulu Cami'ye geldi.
Cami avlusunda kurulan masalarda TFF tarafından verilen hayır yemeğinde Somalılarla bir araya gelen heyettekiler, okutulan mevlidi dinledi.
Heyet, daha sonra taziye ziyaretlerinde bulunmak üzere Avdan köyüne hareket etti.
Muhabir: Ali Korkmaz
bayram tv
19-05-2014, 13:47
18 Mayıs 2014 21:45 (Son güncelleme 19 Mayıs 2014 12:32)
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığınca, Soma'daki maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 25 zanlıdan ilk etapta mahkemeye sevk edilen 5'i tutuklandı.
MANİSA
Jandarma ve emniyetteki ifadelerinin ardından Soma Adliye sevk edilen şüphelilerden Soma Maden İşletme Müdürü Akın Çelik ve mühendisler Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy, Selçuk Demirci, muhasebe müdür yardımcısı Ali Ulu, madenin emniyet vardiya amiri Yasin Kurnaz ile vardiya amiri Hilmi Kazık, savcılık sorgularının ardından TCK'nın 85/2 maddesinde düzenlenen "taksirle birden fazla insanın ölümüne sebebiyet vermek" maddesinden tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
Zanlılardan işletme müdürü Çelik, mühendisler Erdoğan ve Ersoy, madenin emniyet vardiya amiri Kurnaz ile vardiya amiri Kazık, tutuklandı. Diğer 8 zanlı ise adli kontrol kararı verilerek serbest bırakıldı.
Gürkan adliyede
Öte yandan, soruşturma kapsamında gözaltında bulunan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi daha jandarma ekiplerince Soma Adliyesi'ne getirildi.
"Soruşturmayı 31 savcı yürütüyor"
Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Soma Adliyesi önünde düzenlediği basın toplantısında,Soma ilçesine bağlı Eynez bölgesindeki maden ocağında, 13 Mayıs Salı günü saat 13.15 sularında facianın meydana geldiğini anımsattı.
Kamuoyunun söz konusu olayla ilgili doğru bilgilendirilmesini temin etmek amacıyla basın açıklaması yapılmasına karar verildiğini anlatan Şahiner, olayın ardından ilk etapta vefat eden madencilerin ölü muayene ve otopsi işleminin süratle yapıldığını söyledi.
Madenci cenazelerinin ailelerine tesliminin yapıldığı Kırkağaç ilçesinde görev yapmak üzere HSYK tarafından İzmir, Balıkesir, Bergama, Manisa, Akhisar, Soma, Kırkağaç ve Saruhanlı'dan toplam 28 cumhuriyet savcısının geçici yetkilendirildiğini vurgulayan Şahiner, Kırkağaç ilçesindeki 3 savcıyla birlikte bu sayının 31'e yükseldiğini belirtti.
Soruşturmayla ilgili savcıların ivedilikle görevlerine başlayıp ölü muayene, otopsi işlemi ve defin ruhsatlarının düzenlenmesi, madenci cenazelerinin ailelerine en kısa sürede teslim edilmesi gibi işlemleri gerçekleştirdiğine işaret eden Şahiner, şunları kaydetti:
"Kırkağaç ilçesindeki işlemlerin tamamlanması üzerine HSYK tarafından yetkilendirilen cumhuriyet savcılarının yetkileri kaldırılmıştır. Olayın meydana geldiği yerde ve çevresinde ilk andan itibaren tüm önlemler görevli olan Soma Cumhuriyet Savcısı tarafından alınmış, delillerin tespiti ve muhafazası gerçekleştirilmiştir. Soma ilçesinde görevli iki cumhuriyet savcısı, maden ocağına maden mühendisleri, elektrik mühendisleri ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyetiyle birlikte girerek olayın meydana geliş sebebini tespit edebilmek için olay yeri keşfi işlemini gerçekleştirmişlerdir. Olayın olduğu ocak içerisinde cumhuriyet savcılarımız, olayın sebebinin ortaya çıkarılması için her türlü ihtimali değerlendirerek çok titiz bir şekilde saatler süren incelemeyi bilirkişi heyetiyle gerçekleştirmişlerdir."
"Trafo patlaması değil"
Maden ocağındaki olayın neden meydana geldiği hususunda birçok iddianın bulunduğunu, trafo patlaması sonucunda olup olmadığı konusunda gerekli incelemelerin yapıldığını aktaran Şahiner, bilirkişi heyeti tarafından cumhuriyet savcılarıyla yapılan keşif sonrasında olayın meydana geliş sebebiyle ilgili ilk raporun hazırlandığını dile getirdi.
Olayın trafo patlaması sonucu olmadığı, "transformatör patlaması" diye adlandırılan cihaz arızasından kaynaklanmış olamayacağının açıklandığını ifade eden Şahiner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bilirkişi heyetinin cumhuriyet savcılarımızla yapmış oldukları keşif sonucunda verdikleri ilk ön rapora göre yer altı kömür işletmesinde havayla teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıktığı, bu ısıyla teması sağlanan kömürün oksitlendiği, bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde birikerek ocak yangınlarına neden olabileceği... Meydana gelen olayın kömürün kendiliğinden yanması sonrası ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesiyle olabileceği belirtilmiştir. Olayın meydana geldiği gün ve öncesinde başlayan kömürün oksijen aldığı için yanması sonucu olay günü kömürün yanmasıyla çöktüğü, bunun sonucunda çok yoğun bir karbonmonoksit gazının maden ocağını kaplaması sebebiyle olayın meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmekle birlikte gerekçeli bilirkişi raporunun bilahare dosyaya sunulacağı beyan edilmiştir. Olayla ilgili maden içerisinde cumhuriyet savcılarımız ve bilirkişi tarafından yapılan incelenme sonucunda kusurlu olduğu değerlendirilen maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, saha sahibi, iş güvenliği baş mühendisi, yönetim kurulu başkanı, vardiya amirleri bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre cumhuriyet savcılarımız tarafından şüpheli olarak tespit edilmiş, şüphelilerin açık kimlikleri ve adresleri tespit edilerek yakalanmaları, gözaltına alınmalarıyla ilgili gerekli koruma tedbirleri gerçekleştirilmiştir."
HSYK tarafından görevlendirilen savcılar
Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, olayın soruşturmasının Soma ilçesinde görevli 3 cumhuriyet savcısı tarafından yürütülmekle birlikte, olayın mahiyeti kapsamı ve genişliği delillerin ivedilikle toplanabilmesi, soruşturanın bir an evvel tamamlanabilmesi için HSYK tarafından Akhisar ilçesinde görev yapan 2 savcının geçici olarak,Soma Cumhuriyet Savcısı olarak yetkilendirildiğini bildirdi.
Cumhuriyet savcılarının ivedilikle görevlerine başlamak suretiyle soruşturmayla ilgili işlemleri devam ettirdiğini, olay hakkında soruşturmayı yürüten 5 cumhuriyet başsavcısı tarafından koordinatör olarak belirlenen kıdemli cumhuriyet savcısının koordinatörlüğünde, müşteki, mağdur ve tanıkların çok önemli bir kısmının ifadeleri alınıp, gözaltına alınmış olan şüphelilerin de ifadelerine başlandığına değinen Şahiner, şu bilgileri verdi:
"Şüphelilerden şirketin yönetim kurulu başkanı da dahil olmak üzere toplam 25 kişi gözaltına alınmış, ifadeleri alınan şüphelilerden 6'sı ilk etapta tutuklanmaları istemiyle Soma Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiş, yapılan sorgulama sonunda 3 şüpheli tutuklanmıştır. Kalan şüpheliler ise mahkeme tarafından serbest bırakılmıştır. Soma Cumhuriyet Savcılığı'nca sorgulanan 4 şüpheli, cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakılmıştır. Şüphelilerin üzerine atılı bulunan suç, bu aşamada, TCK'nın 85/2 maddesinde düzenlenen 'Taksirle birden fazla kimsenin ölüm ve yaralanmasına yönelik eylem' olarak vasıflandırılmıştır. Soruşturma süratli bir şekilde devam ettirilmekte olup, adil bir yargılanmanın yapılabilmesi, lehe veya aleyhe olan tüm delillerin toplanıp usulüne uygun olarak değerlendirilmesi hususunda soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından gereken her türlü önlem alınmıştır."
"Alp Gürkan hakkında gözaltı kararı yok"
Soma Kömür İşletmeleri'nden yapılan açıklamada ise Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmadığı bildirildi.
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Eynez Maden Ocağı’nda yaşanan elim kaza nedeniyle hakkında çıkan gözaltı kararını bu sabah öğrenmiştir. Soma’da emniyet güçlerine müracaat ederek hakkında gerekli işlemin yapılmasını talep eden Can Gürkan’ın ifadesi alınmaya devam edilmektedir. Soma Holding gözaltındaki tüm çalışanları için avukat görevlendirmiştir, aksi yönde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmamaktadır. Yapılan haberlerde hukuki sürecin başladığının göz önünde bulundurulmasını rica eder, hassasiyetiniz için teşekkür ederiz."
bayram tv
19-05-2014, 18:24
Azeri sanatçı emekli aylığını Soma'ya bağışladı
Sanatçı Nisa Kasımova, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının tahsis ettiği özel emeklilik aylığını, Azerbaycan Kızılayı'nın maden faciasında hayatını kaybedenler için açtığı yardım hesabına yatırdı.
Azerbaycan Kızılayı'nın başlattığı yardım kampanyasına, milletvekillerinin ardından sanat camiasından da destek geldi.
Devlet sanatçısı statüsündeki "halk sanatçısı" unvanına sahip Kasımova, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğini ziyaret ederek taziye dileklerinde bulundu ve burada açılan deftere duygularını yazdı.
Büyükelçilikte, Basın Müşaviri Hamit Karadeniz tarafından karşılanan Kasımova, Somada yaşanan facia nedeniyle tüm Azerbaycanlılar gibi üzüntü duyduğunu, şehit madencilerin ailelerinin acısını bir nebze olsun azaltmak için katkıda bulunmaya karar verdiğini söyledi.
Kasımova, üzüntüsünü ve düşüncelerini ifade ettiği anda göz yaşlarını tutamadı.
Büyükelçiliğe yaptığı ziyaret sonrasından AA'ya açıklamalarda bulunan Kasımova, Soma'da yaşanan faciadan Azerbaycan'da üzülmeyen bir ailenin bulunmadığını, kendisinin de çok sarsıldığını anlattı.
Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in "Bir millet, iki devlet" sözlerine hatırlatan Kasomova, sanatçıların iyi veya kötü toplumsal olayların dışında kalmaması gerektiğini ifade etti.
Kasımova, "Türk milletinin sevinci ile sevinmeli, kederi ile kederlenmeliyiz. Fakat sadece ağlamakla iş olmaz. Yeterince göz yaşı döktük. Ben cumhurbaşkanlığı özel emekli maaşı alıyorum. Bir aylık maaşım ile kampanyaya katıldım. Biliyorum bu küçücük bir şey fakat benim de elimden bu geliyor. Diğer sanatçı arkadaşlarımı da kampanyaya katılmaya davet ediyorum" dedi.
Azerbaycan Kızılayı Soma'da yaşanan maden kazasında hayatını kaybedenlerin aileleri için başlattığı yardım kampanyasına toplumun her kesiminden katılım sürüyor.(AA)
bayram tv
19-05-2014, 23:42
19 Mayıs 2014 16:40 (Son güncelleme 19 Mayıs 2014 19:11)
Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Mursi, mahkemede görüştüğü oğlu aracılığıyla Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için taziye mesajı gönderdi.
KAHİRE
Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Üsame Mursi, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, babasıyla "Hapishaneler baskını" davasının duruşması sonrasında bir araya geldiğini belirtti.
Mursi'nin, Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle Türk halkına taziye mesajı gönderdiğini belirten Üsame Mursi, mesajında şu ifadelere verdi:
" Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi,Soma maden ocağında meydana gelen elim faciadan dolayı başta Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına başsağlığı diliyor, bu elim olaydan dolayı Türkiye halkına Allah'tan sabır ve metanet temenni ediyor."
Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 130 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, eski Merkez Bölgesi Hapishaneleri Genel Müdür Vekili emekli Tümgeneral Mahmud eş-Şazili tanık sıfatıyla dinlendi.
25 Ocak devrimi sırasında hapishanelerde daha önce görülmemiş şiddetli olayların yaşandığını belirten Şazili, "Koğuşlara zarar verildi, battaniyeler yakıldı, mahkumlar avlulara çıktı ve hapishanelerin dışından silahlı saldırılar düzenlendi” dedi.
“29 Ocak 2011’de Ebu Zabel Hapishanesi’nde bulunduğum sırada doğu duvarından beyaz entari giyen bir grubun bize ateş açması beni şaşırttı" diye konuşan Şazili, baskını Hamas, Hizbullah ve Sina'daki Bedevilerin düzenlediğini iddia etti.
Yargılanan sanıkların hiçbirinin Ebu Zabel'de bulunmadığını kaydeden Şazili, saldırının hedefinin siyasi hükümlüleri kaçırmak olduğunu, zira adi suçlardan hüküm giyen kişilerin kaldığı koğuşlara baskın yapılmadığını dile getirdi.
Mursi'den mikrofon tepkisi
Bulunduğu kafesten mahkeme heyetini duyamadığını ifade eden Mursi ise “Başından beri sessiz oturuyorum, konuşmak istemiyorum. Tanık konuştuğunda, avukat konuştuğunda duyuyorum. Mahkeme heyeti konuşunca duyamıyorum” dedi. Mursi, “Bu sorunu halledin. İkinci mikrofon varsa takın ancak sizi duymamı istemiyorsanız siz bilirsiniz” ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti daha sonra kalan tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 7 Haziran’a erteledi.
"Vadi'n-Natrun Hapishanesi” olarak da bilinen davada, 105'i firari ve 26'sı tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011'de Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında "11 hapishane ve karakola saldırarak 3 subayı kaçırmak" suçlamasıyla yargılanıyor.
Muhabir: Hüseyin Kabbani
bayram tv
19-05-2014, 23:47
19 Mayıs 2014 18:08 (Son güncelleme 19 Mayıs 2014 23:41)
Soma'daki maden faciası soruşturmasında, şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan ve genel müdürü Ramazan Doğru da tutuklandı. Tutuklu sayısı 8'e yükseldi.
MANİSA
Soma'daki maden faciasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan tutuklandı.
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda yürütülen soruşturma kapsamında bugün jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınan Soma Madencilik AŞ Genel Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan, savcılık sorgusunun ardından nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
Nöbetçi mahkeme hakimi, ifadesi alınan Gürkan'nın tutuklanmasını kararlaştırdı. Böylece tutuklananların sayısı 8'e yükseldi.
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta 301 işçinin yaşamını yitirdiği, 486 kişinin yaralandığı facia sonrası Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda başlatılan soruşturmada, TCK'nın 85/2 maddesi gereğince "taksirle birden fazla insanın ölümüne sebebiyet vermek" suçlamasıyla 26 kişi gözaltına alınmıştı.
Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Soma Maden İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendisler Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy ile madenin Emniyet Vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Mehmet Ali Günay Çelik ve maden ocağının genel müdürü Ramazan Doğru tutuklanmıştı.
bayram tv
28-05-2014, 23:19
Maden ocağının genel müdürü de gözaltında
Soma'daki maden faciasıyla ilgili yürütülen soruşturmada maden ocağının genel müdürü Ramazan Doğru da gözaltına alındı.
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Soma Adliyesi'nde şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin sorgulamaları devam ediyor. Savcılığın talimatı üzerine jandarma ekipleri, maden ocağının genel müdürü Ramazan Doğru'yu da gözaltına aldı.
Doğru, savcılık talimatı doğrultusunda ifadesine başvurulmadan Soma Adliyesi'ne getirildi.
Öte yandan, polis ekipleri Soma Adliyesi'nin önündeki Cengiz Topel Meydanı'nı demir bariyerlerle çevirerek, basın mensupları ile vatandaşları dışarı çıkardı.
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta 301 işçinin yaşamını yitirdiği, 486 kişinin yaralandığı facia sonrası Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda başlatılan soruşturmada, TCK'nın 85/2 maddesi gereğince "taksirle birden fazla insanın ölümüne sebebiyet vermek" suçlamasıyla 25 kişi gözaltına alınmıştı.
Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Soma Maden İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendisler Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy ile madenin Emniyet Vardiya Amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık tutuklanmıştı.
(AA)
bayram tv
28-05-2014, 23:19
Fenerbahçe Ülker - Pınar Karşıyaka Maçının Hasılatı Soma'ya
Fenerbahçe Ülker ile Pınar Karşıyaka arasında oynanacak karşılaşmanın hasılatı Somalı çocukların eğitim havuzuna aktarılacak.
Beko Basketbol Ligi Play-off yarı final serisi ilk karşılaşmasında, Fenerbahçe Ülker ile Pınar Karşıyaka arasında yarın oynanacak maçın bilet satışından elde edilecek gelir, sarı-lacivertli kulübün Somalı çocukların eğitimi için oluşturduğu burs havuzuna aktarılacak.
Yarı final serisinde Fenerbahçe Ülker ile Pınar Karşıyaka arasında Fenerbahçe Ülker Sports Arena'da oynanacak ilk maç, yarın saat 21.00'de başlayacak. 19 Mayıs Pazartesi günü satışa çıkan maçın biletlerinin satışı halen devam ediyor.
Soma'da yaşanan maden faciasının ardından, Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu, Somalı çocukların eğitim masraflarını karşılamak için bir burs havuzu oluşturmuştu. Bölgeye kalıcı bir fayda sağlamak isteyen sarı-lacivertli yönetim kurulu, burs havuzu ile ilk etapta 100 çocuğun 5 yıl süreyle eğitim masraflarının karşılanacağını belirtmiş ve yine ilk etapta 100 öğrencinin eğitimi için 1 milyon 800 bin TL bütçe ayırmıştı.(İHA)
bayram tv
28-05-2014, 23:20
Altınordu'dan Soma'ya ücretsiz futbol okulu
Altınordu yönetimi, Soma'daki maden faciasında yaşamlarını yitiren 301 şehidimizin çocuklarına ücretsiz spor okulları açmayı kararlaştırdı.
1 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında Soma ve çevresinde düzenlenecek kurslarda erkek çocuklar futbol, kız çocukları ise basketbol ve voleybol eğitimi alacak. Kursa katılanlara ücretsiz spor ayakkabısı, eşofman, tişört, şort, çorap, şapka ve havlu dağıtılacak, ayrıca çocukların beslenmelerine destek verilecek.
Başkan Seyit Mehmet Özkan, "Çocuklarımıza ve gençlerimize sporu sevdirip onların sportmen bireyler olarak yetişmesine katkı sağlamak misyonu doğrultusunda, Soma'da yaşanan acıya bir nebze olsun ortak olmak istedik" dedi.
Kurslarla ilgili Yönetici Barış Orhunbilge, Bölge Futbol Okulları Direktörü Mahmut Gözüaçık, Merkez Futbol Okulu Direktörü İsmail Sütçü, Sportif Organizasyon Yöneticisi Gökhan Göktürk ve Sosyal Organizasyonlar Yöneticisi Eli Savut görevlendirildi(DHA)
bayram tv
28-05-2014, 23:20
Soma'da 2 müfettiş hakkında soruşturma
İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, Soma'da facianın meydana geldiği madende son olarak teftişte bulunan 2 müfettiş hakkında idari soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, Soma'da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın meydana geldiği madende, son denetimi yapan ve "olumlu" raporu veren 2 müfettiş hakkında idari soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Tezel, Soma'da çalışmalarını yürüttüğü ofisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Soma'daki elim kazanın hemen ardından bölgede Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) ait açık ocakta denetim yapan müfettişleri olay yerine sevk ettiklerini belirtti.
Kendisinin de kazanın ardından Soma'ya geldiğini ve kazayla ilgili iş başmüfettişi Yaşar Korkmaz başkanlığında maden, makine ve elektrik mühendislerinin yer aldığı 5 kişilik bir inceleme heyeti oluşturularak çalışmalarına başladığını kaydeden Tezel, kazanın meydana geldiği ocak dışında, bölgedeki diğer ocaklarda da farklı heyetlerce denetimlerin yapıldığını bildirdi.
Son denetime soruşturma
Tezel, kazanın ardından basında söz konusu madenle ilgili yapılan son denetime ilişkin haberler üzerine de harekete geçtiklerini ifade ederek, "Kazanın meydana geldiği madende son olarak teftişi gerçekleştiren 2 müfettiş hakkında idari soruşturma başlatıldı. Bu idari soruşturma için 3 arkadaş görevlendirdik onlar da çalışmalarına başladılar" dedi.
"İdari soruşturmada bir aksaklık bulunması halinde sürecin bundan sonra nasıl işleyeceği" yönündeki soruya da yanıt veren Tezel, şunları söyledi:
"Böyle bir aksaklık tespit ettiğimiz takdirde, bizim idari olarak yaptırımlarımız neyse bir defa onu yaparız. Bu konuda ihmal görüldüğünde de savcılığın müracaatına, "Biz tamam soruşturulsun" diye müsaade ederiz. Burada devletin genel yaklaşımı, bizim için de geçerli. Bu kazayla alakalı kimin ihmali varsa karşılığını görecek."
Dayıbaşı sistemine ayrı heyet
Tezel, kazanın ardından başlattıkları denetlemeler kapsamında, işçilerin bugüne kadarki çalışmalarından elde ettikleri hak edişlerinin tam ödenip ödenmediği ile örtülü taşeron olarak var olduğu iddia edilen "dayıbaşı" sistemine ilişkin de 2 kişilik bir müfettiş heyetinin görev yaptığını bildirdi.
"İş teftişinde skandal" iddiaları
Bugün bir gazetede, İş Teftiş Kurulu'nca kazanın meydana geldiği madende görevlendirilen başmüfettiş Aysel Ertürk'ün eşi Alparslan Ertürk'ün savcılık tarafından oluşturulan bilirkişi heyetinde yer almasını "skandal" olarak nitelendiren habere ilişkin olarak da şunları söyledi:
"Skandal iddiaları gerçek dışıdır. Bunların ikisi de olayın çözülmesiyle alakalı şeyler. Bunlar ayrı disiplinler. Birisi teftiş esaslı, biri adli esaslı, bunu bilmenizi isterim. Bilirkişilik ile teftiş arasında birbirini naksedecek, zayıflatacak birbirini örtecek bir şey yok."
Savcılık adli soruşturma istedi
Soma'da facianın meydana geldiği madende 2 müfettiş hakkında başlatılan idari soruşturmanın ardından cumhuriyet savcılığının da adli soruşturma için izin talep ettiği bildirildi.(AA)
bayram tv
28-05-2014, 23:21
SomaDestek.com
ultrAslan | SOMA YARDIM ORGANİZASYONU !
__________________________________________________ __
13 Mayıs Salı günü ne yazık ki Soma’da ülke tarihimizin en büyük maden faciası yaşandı. Bu vahim olayın hemen ardından ultrAslan olarak olay yerine ulaştık ve insanlarımızın yarasına nasıl çare olunabileceğini gözlemledik.
Bildiğiniz gibi ilk adım olarak yaşanan travmanın büyüklüğünden dolayı insanlara psikolojik destek sağlayabilmek adına gönüllü psikolog ve pedagog aradığımızı duyurduk ve bu duyurumuzun sonunda 150 den fazla kişi gönüllü olduğunu bizlere iletti. Şu an gönüllülerimizin çalışma programı hazırlanmaya devam ediyor. Bölgede hem psikolojik destek çalışmalarımızı yürüteceğimiz hem de özellikle bölgedeki çocukların gelişimlerine katkı sağlamaya yönelik aktivitelerin yapılacağı "ultrAslan Gönüllü Destek Merkezi" ise birkaç gün içerisinde çalışmalarına başlayacak.
Tüm bu profesyonel çalışmaların hazırlıklarının son sürat devam ettiği süreçte de bölgede yakınlarını kaybetmiş ailelere ev ziyaretlerine başladık. Sosyal Medya hesaplarımızdan da duyurduğumuz gibi babalarını cennete uğurlayan İbrahim, Rüveyda, Ali, Talha, Elif, Berkay ve nice küçük yavrumuzla tanıştık. Bundan sonra da bu ziyaretlerimiz devam edecektir.
Destek programımızın bundan sonraki aşamasını ise daha önce bir çok kez yaptığımız gibi siz Büyük Galatasaray Taraftarı'nın katkısı ile hayata geçireceğiz. Gerek psikolojik destek ve rehabilitasyon sürecinde gerekse de diğer zamanlarda bölgedeki çocuklarımızın kullanımına sunulmak üzere gönüllü psikologlarımız tarafından belirlenen ve aşağıdaki listede yer alan malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Gönderileriniz Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde toplanacak ve daha sonra toplu bir şekilde Soma'ya gönderilecektir.
bayram tv
02-06-2014, 21:01
Soma'da, 301 işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin yürütülen adli soruşturmada, savcılıkça alınan tanık ifadeleri, facianın ipuçlarını da ortaya koyuyor.
MANİSA - Turgay Duyar/Ufuk Kırabalı
Soma'nın Eynez mevkisindeki kömür madeni ocağında 13 Mayıs'ta meydana gelen faciayla ilgili Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen adli soruşturmada, kazadan sağ olarak kurtulan 486 işçinin ifadeleri alınmaya devam ediliyor.
AA'nın elde ettiği bilgilere göre, faciayla ilgili ifadesine başvurulan işçilerden, madende elektrik ustası olarak çalışan A.B, savcılığın yönelttiği sorular doğrultusunda kazanın ardından yaşananlar ile madende kazalara yol açabilecek nedenleri anlattı.
İfadesinde, kazanın, kendisinin bulunduğu bölgenin yaklaşık 100 metre aşağı kesiminde meydana geldiğini belirten A.B, olay anına ilişkin şunları anlattı:
"Saat 15.03'te enerji kesildi. O sırada yoğun bir dumanın üzerime doğru geldiğini gördüm. Bu duman gri renkliydi. Işığı tuttuğumda dumanın rengi yeşile dönüyordu. Ben bu dumanı görünce hemen 140 bölgesine giderek vardiya amiri Vedat Bey'e haber verdim. Olayı ilk görüp haber verenlerden biri benim."
"A ve S panoları çok sıcaktı"
A.B, ifadesinde, madende "sıcak kömüre" rastlamadığını ancak 3'üncü bant boyuna gittiğinde buradaki "A" ve "S" panolarında sıcaklık artışı hissettiğini dile getirerek, "Oraya gittiğimizde ceketimizi hırkamızı çıkarırdık, daha işe başlamadan kan ter içinde kalırdık. Orası çok fazla sıcaktı" beyanında bulundu.
"Ölümcül S panosu"
Madende "S" panosu olarak adlandırılan üretim bölgesinin aynı zamanda çok kirli havaya sahip olduğunu ifade eden A.B, şunları kaydetti:
"S panosu hava çıkışı üzerinde yer aldığı için Doğu 7 panosu, H panosu, 140 panosu ve A panosundan çıkan pis hava direkt S panosu üzerinden hava çıkışına gider. Bunun S panosundaki hava çok pistir, oksijen değeri düşüktür. Bu şekilde bir havalandırma sistemi yeterli olmadığı gibi özellikle S panosunda çalışanlar için uzun vadede öldürücü nitelikte sonuçlar doğurabilir."
"Denetimin zamanı da yeri de bilinirdi"
A.B, madendeki denetimlere ilişkin olarak da müfettişlerin geliş zamanlarının ve denetim yapacakları bölgenin önceden bilindiği söyledi.
Denetimler öncesinde kendisinden de sorumluluk alanındaki işlerde mevzuata uygun değişiklikler yapmasının istendiğini anlatan A.B, şu bilgileri verdi:
"Madende müfettişler gelmeden 15-20 gün önce haberimiz olurdu. Ayrıca, madende uğrayacağı ve gideceği güzergah da belli olurdu. Bu güzergahta gerekli tedbirler alınır, ev tipi telefonlar kaldırılır, anti grizu telefonlar konulurdu. En son denetlemede de müfettişlerin A ve H panolarına gideceği söylendi. Bunun üzerine bize bu güzergahta anti grizu telefonlar ve panolar yerleştirmemizi istediler."
"Müfettişler taklide onay vermiş"
Madendeki elektrik panolarının anti grizu özellikli olmadığını ama denetimlerde panoları o özellikte olanlara benzettiklerini bildiren A.B, son denetime ilişkin şu iddialarda bulundu:
"Biz bunları (anti grizuya benzettikleri elektrik panosu ve telefonlar), A ve H panosuna yerleştirmeyi yetiştiremedik. Yetiştiremeyince 140 panosunun bulunduğu alana yerleştirmemizi istediler. Biz de bunun üzerine 140 panosuna yoğunlaşıp orayı denildiği gibi yaptık. Gelen müfettişler, 140 bacasına girip çıktılar ve başka yere uğramadan gittiler. Müfettişler, anti grizu pano ve telefonları incelese bunların gerçek olmadığını, bir sıkıntı olduğunu rahat anlardı."
"Madende üretim baskısı vardı"
A.B, ifadesinde madendeki çalışma koşullarına ilişkin ayrıca işçilerin zorlanarak üretim baskısı altında çalıştırıldığını öne sürdü.
Madende özellikle son dönemde iş güvenliği ve emniyetin ikinci plana atılarak, daha fazla kömür çıkarılması için baskının giderek arttığını savunan A.B, güvenliği hiçe sayan şu örneği verdi:
"Nakil bantları, vardiya giriş ve çıkışlarında insanları taşıdığı için her ihtimale karşılık yavaşlatılır ancak vardiya giriş çıkışlarında fazla vakit kaybı olduğunu mazeret ederek, bu bantların hızını artırmaya başladılar. Hiç yavaş devre dönmedi. Kömür taşınması sırasında olan hızla insan taşıması sırasında olan hız aynı seviyeye getirildi."
"Daha çok kömür çıkarın" talimatı
Madende hava ustası olarak çalışan İ.D de iş yerindeki üretim baskısına ilişkin, "Maden ocağında amirlerimiz bize devamlı, 'çok çalışın, daha çok kömür çıkarın' gibi söylemlerde bulunarak baskı yapıyordu" beyanında bulundu.
Vardiya değişiminde de üretimde görevli işçilerin mevzuata aykırı olarak yer altında görev değişimi yapmak zorunda kaldıklarını anlatan İ.D, ifadesinde, "Üretimci olmayan arkadaşlar işlerini bitirdiklerinde, saat 15.30 civarında yer altından çıkıyordu. Üretimci olanlar, diğer vardiyadan gelecek olanları bekliyordu" sözlerine yer verdi.
bayram tv
19-10-2014, 19:25
SGK Manisa İl Müdürü Nesrin Aras, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisinin yakınlarına maaş bağlandığını söyledi.
MANİSA
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Manisa İl Müdürü Nesrin Aras, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisinin yakınlarına maaş bağlandığını söyledi.
Aras, kurum hizmet binasında düzenlediği bilgilendirme toplantısında, maden işçilerinin yakınlarından bazılarına maaş bağlanması konusunda Torba Yasa kapsamındaki bazı düzenlemelerin yapılması gerektiren noktaların giderildiğini kaydetti.
Düzenlemelerin yapılmasıyla 301 maden işçisinin hepsinin hak sahiplerine maaş bağlandığını ifade eden Aras, "Soma'da maaş bağlanmamış şehit yakını kalmadı. 301 maden işçisinin yakınlarının tamamına maaş bağlandı" dedi.
Aras, maaş miktarlarının işçilerin çalıştıkları gün sayılarına göre değişiklik gösterdiğini sözlerine ekledi.
bayram tv
19-10-2014, 19:26
Soma Kömürleri AŞ'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nda dördüncü ve beşinci ayakta üretime izin verilmesi ile birlikte yaklaşık bin 700 işçi işbaşı yaptı.
MANİSA
Soma'da maden faciasının yaşandığı Eynez Maden Ocağını çalıştıran Soma Kömürleri AŞ'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nda üretim için yaklaşık bin 700 işçi işbaşı yaptı.
Manisa'nın Soma, Akhisar ve Kırkağaç, Balıkesir'in Savaştepe ve İzmir'in Kınık ilçelerinden gelen ve henüz gün doğmadan servislerle binen işçiler, sabah saat 07.30'da madendeki mesailerine başladı.
Daha önce üçüncü ayakta üretim izni verilen ocakta üretim yapılacak.
Faciadan sonra yapılan denetimlerde iş güvenliği koşullarına uygun olmadığı gerekçesiyle iş müfettişlerince faaliyetleri durdurulan ve eksikleri giderilmesi süre verilen Işıklar maden ocağında 9 Eylül'de üçüncü ayakta üretim için bin 200 işçi işbaşı yapmıştı.
Soma Kaymakamı Bahatin Atçı dün yaptığı açıklamada Işıklar Maden Ocağı'nda üretimin yeniden başlaması için gereken iş güvenliği raporunun olumlu çıktığını belirtmişti.
İlçede 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında 301 işçi yaşamını yitirmişti.
bayram tv
20-11-2014, 20:42
Soma'da 28 madenci işten çıkartıldı!
Soma'da yaşanan facianın ardından yaşanan olumsuzluklara bir yenisi daha eklendi.
Manisa’nın Soma İlçesi’nde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Işıklar Maden Ocağı’nda çalışan işçilerden 28’i işten çıkarıldı.
301 madencinin öldüğü facianın meydana geldiği Eynez ocağını da çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Işıklar Maden Ocağı’na sabah vardiyasına giden işçilerin içinde bulunduğu otobüsler, ocak girişinde durduruldu. Otobüslerde ismi okunan 28 işçiye işten çıkarıldıkları bildirildi.
Ermenek kazasından sonra Soma'ya gitmek isteyen bazı işçiler otobüsten böyle indirilmişti. (Arşiv)
HAKLARINI ARAYACAĞIZ
Ege Bölgesi Maden İş Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Bülbül Şube Sekreteri Abdullah Öztürk ile birlikte açıklama yaparak, "13 Mayıs’ta meydana gelen üzücü maden kazasından sonra üzücü gelişmeler yaşandı. İşveren bazı zaman işçilerin maaşlarını ödeyemez oldu. İşçilerimiz uzun süre işsiz kaldı. Daha sonra yapılan yazışmalar ve çalışmalar sonucunda maaşlarını aldı. Ocaklara yapılan yenileme çalışmaları sonucunda sadece Işıklar Ocağı faaliyete geçti. Şimdi de bu ocakta çalışan 28 arkadaşımızın işine, işveren tarafından son verildi. Aldığımız bilgiye göre bu 28 arkadaşımız gündüz vardiyasından. Bu sabah araçları şirket görevlileri tarafından güvenlik noktasına gelmeden durduruldu. İçlerinden 28 arkadaşımız belirlenerek otobüslerden indirildi. Kendilerine ’Bundan böyle işe gelmeyin işinize son verildi’ denmiş. Fakat kendilerine neden işten çıkartıldıkları söylenmemiş. İşçilerimizin hakkını yasal yollardan arayacağız" dedi.
İddialar doğruysa kaza hakkında ifade verenlermiş işine son verilenler.
Buna söylenecek tek söz yazıklar olsun!!!
Ne yapmalıdı adamlar yani susup örtbas mı edeceklerdi işi?
Patronlarını mı kollayacaklardı ya da edilen ihmalleri belirtmeyip?
alıntı...