PDA

Orijinalini görmek için týklayýnýz : Allah Batýla Sapmayalým Diye, Kur'an ý Ben Açýkladým Diyor.

halukgta
30-07-2018, 14:51
Bizler acaba Kur’an ý anlayabilmek adýna, hangimiz çaba harcýyoruz? Yoksa biz Kur’an ý anlayamayýz, onu alimler, veli insanlar anlar diyerek, Kur’an ý anlamayý baþkalarýna mý býraktýk. Ýþte bu sorunun cevabýný eðer, akýl ve Kur’an merkezli veremiyorsak, gittiðimiz yolun doðruluðundan asla emin olamayýz. Bir arkadaþýmýz bu sorunun cevabýný, hala kafasýnda doðru bulamadýðýndan olsa gerek, bana þöyle sitemli bir cevap yazmýþ.

“Anlaþýlamayan Kur'an'ý Haluk GÜMÜÞTABAK uzun uzun anlatýnca anladýk. Allah'ýn Resulü okumamýþ cahilin teki olduðu için anlatamazdý , Allah buna bu yüzden izin vermemiþti ..”

Bizler önce þunu asla unutmamalýyýz, Kur’an ý Allah batýla ve hurafeye sapmayalým diye, bizzat kendisinin açýkladýðýný, nice örneklerle Kur’an da izah ettiðini söylüyor. Bir örnek.” SONRA ONU AÇIKLAMAKTA BÝZE AÝTTÝR.” (Kýyame suresi 19) Benim ne haddime ki, Kur’an ý açýkladýðýmý söyleyebileyim. Allah dinin anasý, temeli olan muhkem ayetlerini açýkladýktan sonra, bir baþkasýnýn bu görevi üstlenmesi ne haddine. Hâþâ Allah kullarýna hükümlerini anlatamadý, açýklayamadý da, bunu elçisi mi baþardý, bunu da mý akýl edemiyoruz. Bu düþüncelerle Allah ýn elçisini ön plana çýkartýrken, Allah a yaptýðýmýz saygýsýzlýðýn farkýnda mýsýnýz?

Allah uzun uzun ve birçok ayetlerle Kur’an ý nice örneklerle ben açýkladým diyor. Eðer Allah ýn bu ayetlerini, verdiði bu bilgileri görmezden gelip üstünü örtersek, bizlerin Kur’an gerçekleri ile buluþup, gönül gözümüzü açmamýz asla mümkün olmayacaktýr.

Bu arkadaþýmýzýn sanki benim, Allah ýn resulünü devre dýþý býrakýyormuþum izlenimi verdiði sözlerini kýnýyorum. Hiç kimse Allah ýn elçisini devre dýþý býrakamaz, onu görmezden gelemez. Ama hiç kimse, Allah ýn elçisine vermediði bir yetkiyi de vermeye çalýþamaz. Allah ýn resulüne, nispet etmem mümkün olmayan bir düþünceyi, benim söylediðimi ima etmesini, Allah a havale ediyorum. Allah benim düþüncelerimi biliyor.

Elbette Allah ýn elçisi, Allah ýn verdiði hikmetle/ilimle, Kur’an ý en iyi anlayandýr ve topluma teblið edip anlatandýr. Bunda þüphe yok. Ama PEYGAMBERÝMÝZ, ALLAH IN AYETLERÝ ANLAÞILMIYOR OLUP DA, ANLAÞILIR HALE GETÝRMÝÞ DEÐÝLDÝR. Allah ýn elçisi gelen ayetlerle, daha önceki kitaplarda indirilmiþ ayetler arasýndaki farký anlatýp açýklayýp, kitaplar arasýnda nesih edilme nedenlerini topluma izah ve ikna etmiþ ve toplumu Kur’an gerçekleri ile buluþturmuþtur. Çünkü Allah Maide suresi 101. ayetinde, Kur’an indirilirken kafanýza takýlan konular olursa, indirilirken sorun size nedenlerini açýklarýz diyor. Çünkü bazý konularýn daha önceki kitaplarda, daha farklý olduðunu gören toplum, tedirgin oluyor ve Allah ýn elçisine sorular soruyormuþ. Allah da bunun açýklamasýný getiriyor ve diyor ki, buna benzer sorularýnýz varsa, ayetler indirilirken sorun, daha sonra sormayýn, çükü Allah bu konulardan söz etmeyerek baðýþlamýþ, vazgeçmiþtir. Ýþte Allah ýn elçisi bunlara açýklýk getiriyor ve ümmetine anlatýp, izah ederek onlarý ikna ediyor.

Ne yazýk ki günümüzde, Allah ýn elçisine iftira atarcasýna, günümüze ulaþan ve Allah ýn elçisinin sözleridir diye nakledilen tüm hadislerin, peygamberimize ait olduðunu söylemekten çekinmiyoruz. Kur’an ile çeliþmesi bizleri hiç tedirgin bile etmiyor. Hükümlerin Kur’an dan onay almasý gerektiðini düþünen bile yok. Allah muhkem ayetlerini, birçok ayetinde açýkladýk, izah ettik ki anlayasýnýz dedikçe, birileri hala emin olmadýðýmýz bilgilerin, Peygamberimize ait olduðunda ýsrar etmektedir.

Hatýrlayýnýz Allah, emin olmadýðýnýz bilginin ardýna düþmeyin diye birçok kez uyardýðý halde, rivayetlere tevatür yoluyla günümüze gelmiþ bilgilerle Ýslam ý ve Kur an ý anlamamýz gerektiðini, hala nasýl söyleriz ve inanýrýz bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Ben Allah ýn elçisine, okumamýþ cahil demekten Rabbime sýðýnýrým ve asla böyle bir þey söylemeyeceðim gibi, söyleyenlerle de mücadele ediyorum, Rabbim þahittir.

Acaba Allah ýn elçisine cahillik yakýþtýrmasýný kimler yapýyor, isterseniz gelin ona bakalým. Ben mi diyorum, yoksa bana söylemediðim sözleri isnat edenler mi cahil diyor, Allah ýn elçisine. Allah Kur’an da elçisinin, ÜMMÝ olduðunu söylüyor ve ÜMMÝ kelimesini de birçok ayette ne anlama geldiðini açýklýyor. Bu açýklamalar sonunda, elçisinin hiç bir ehli kitaba tabi olmadýðýný, Allah ýn gerçek, doðru, batýl ve hurafe karýþmamýþ inancýnýn arayýþý içinde olduðunu bildiriyor.

Peki, günümüz FIKIH inancýnýn ve bölünmüþ mezheplerin inancý ne diyor ÜMMÝ kelimesine? “Ümmi okuma yazma bilmeyen anlamýndadýr, peygamberimiz anasýndan doðduðu gibiydi, okuma yazmada bilmezdi.” Peki, okuma yazma bilmeyen bir insana ne denir? Kime sorarsanýz sorun böyle insana cahil denir. Ama gönülleri el vermediði için, hem okuma yazma bilmiyordu diyorlar, ama cahil demekten kaçýnýyorlar.

Yani aslýnda Allah ýn elçisine cahil diyen, bizzat kendileri. Hâlbuki Peygamberimiz okuma yazma biliyordu, hatta yaþadýðý dönemde, en güvenilen bir insandý ve ticaretle uðraþýyordu. Ticaretle uðraþan bir insanýn, nasýl okuma yazma bilmediðini söyleriz. Allah okuma yazma bilmeyen bir elçiyi, neden göndersin? Bakýn bizzat kendileri Allah ýn elçisine iftira atýyorlar, ama kendi yanlýþlarýný fark edemiyorlar.

Allah birçok ayetinde, bizlerin düþünmesini emreder. Peki, neden bunu yapmamýzý ister bizlerden? Sizin anlamanýz için, düþünmenize gerek yok, elçim size anlatýr açýklar demiyor. Çünkü düþünmeyi baþkalarýna býrakýrsak, eðriyle doðruyu asla ayýramayýz ve bizleri Allah ile aldatanlar emellerine ulaþýrlar. Eðer bizler, Allah ýn muhkem ayetlerini okuduðumuzda anlayamayacak olsaydýk, Allah onlarca kez, AYETLERÝM ÜZERÝNDE DÜÞÜN, AKLINI KULLAN EY KULLARIM DER MÝYDÝ? Anlayamasaydýk, siz anlayamazsýnýz onun için elçim sizlere anlaþýlýr hale getirecek derdi. Kur’an ýn hiç bir ayetinde böyle bir hüküm yoktur. Ne yazýk ki batýl inançlarýmýzý aklamak adýna, kelimelere öyle anlamlar yüklüyoruz ki, Kur’an ýn tamamýna ters düþmesi, bizleri hiç etkilemiyor.

Bu hatayý ne yazýk ki hiç düþünmeden sürekli yapýyoruz. Eðer bizler okuduðumuzda, muhkem ayetlerin özüne vakýf olamayýp anlayamasaydýk, Allah ýn elçisi bu ayetleri bizlerin anlayacaðý þekilde bizlere yazýlý kayda aldýrýp ulaþtýrmaz mýydý? Neden saðlýðýnda týpký Kur’an ayetlerini tek tek yazdýrdýðý gibi onlarý yazdýrmamýþtýr. Neden yüzlerce yýl sonra kayda alýnma gereði duyulmuþtur diye lütfen düþünelim. HEM NEDEN ALLAH BÝZLERÝN ANLAYAMAYACAÐI ÞEKLÝYLE MUHKEM AYETLERÝNÝ GÖNDERÝP, BÝZDEN HESAP SORSUN. Adý üstünde muhkem, yani þüphe duyulmayacak kadar açýk ve anlaþýlýr anlamýnda. Allah bu ayetlerin anlaþýlabilmesi için, bizleri rivayet bilgilere muhtaç býrakýr mý? Bunu damý akýl edemiyoruz.

Bizler ne yaparsak yapalým, ayný þeyleri yüzlerce kez yazýp konuyu gündeme getirsek bile, bizler eðer Kur’an ile bir bað kuramadýysak, bu gerçekleri fark etmemizde mümkün olmayacaktýr. Farkýnda olmadan, Allah ýn nuruna öyle saygýsýzlýklar yapýyoruz ki, gerçeklerin önüne yüksek duvarlarý ellerimizle örüyoruz.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK

KUR'AN A DAVET (Only the registered members can see the link)
HALUK GÜMÜŞTABAK/ KUR'AN A DAVET. (Only the registered members can see the link)
BATILDAN UZAK, İSLAMI YAŞAYABİLMEK. (Only the registered members can see the link)
Only the registered members can see the link
Only the registered members can see the link