PDA

Orijinalini görmek için týklayýnýz : ALLAH IN ELÇÝSÝNÝN BÝZLER ÝÇÝN ÖRNEK OLUÞUNU, NASIL ANLAMALIYIZ?

halukgta
13-04-2019, 13:12
Kur’an ý dikkatli okuyan bir Müslüman, Allah ýn resulü nün bizler için güzel bir örnek olarak Allah ýn gösterdiðini anlar. PEKÝ ALLAH ELÇÝSÝNÝ, BÝZLER ÝÇÝN HANGÝ KONULARDA ÖRNEK GÖSTERÝYOR VE BÝZLERE HANGÝ KONULARDA ÖRNEK ALMAMIZI ÝSTÝYOR? Bu konu geleneksel Ýslam anlayýþýnda, çok yanlýþ anlaþýlan, hatta Kur’an a taban tabana ters düþen öyle yanlýþ bilgileri, sözleri topluma kabul ettirebilmek için kullanýlýyor ki, bu anlatýlanlara inanan bir Müslüman, adeta Kur’an dan uzaklaþýr. Hatýrlatmak isterim, Allah elçisini bizlere bir insan olarak ÖRNEK GÖSTERÝYOR, DÝNDE HÜKÜM ORTAÐI OLARAK DEÐÝL. Gelin birlikte, Allah ýn Resulünü hangi konularda örnek gösteriyor, onu birlikte anlamaya çalýþalým.

“Yemin olsun, Allah resulünde sizin için, Allah'ý ve âhiret gününü arzu edenlerle Allah'ý çok ananlara GÜZEL BÝR ÖRNEK VARDIR.” (Ahzab 21)

Dikkat ederseniz Allah Resulünün, bizler için iyi, güzel bir örnek olduðundan bahsediyor. Yine ayný konuda Kalem 4. ayetinde, SEN ELBETTE YÜCE BÝR AHLÂK ÜZERESÝN diyerek, elçisinin ahlakýný bizlerin örnek almasýný istiyor. Aþaðýdaki ayetler üzerinde, lütfen birlikte düþünelim.

“Yemin olsun, içinizden size ONURLU BÝR RESUL gelmiþtir. Sizi rahatsýz eden þey onu da üzer. Çok düþkündür size. MÜMÝNLERE ÝSE DAHA ÞEFKATLÝ, DAHA MERHAMETLÝDÝR.” (Tevbe 128)

O zaman Allah'tan bir rahmet olarak onlara YUMUÞAK DAVRANDIN! ÞAYET SEN, KABA VE KATI YÜREKLÝ OLSAYDIN, hiç þüphesiz, etrafýndan ayrýlýp giderlerdi. (Ali Ýmran 159)

Bakýn Allah ýn elçisinin, bizler için en önemli örnek oluþu konusunda Allah, bizlere onun çok önemli özelliklerinden örnekler veriyor ve ders almamýzý istiyor. SÝZLERDE BÖYLE OLUN DÝYOR. Bizler Allah ýn elçisini örnek almak istiyorsak, ONURLU, ÞEREFLÝ, DÝN KARDEÞÝNE ÞEFKATLÝ, MERHAMETLÝ VE YUMUÞAK BÝR ÞEKÝLDE ÝNSANLARA SAYGILI OLMALIYIZ. Asla kaba saba, saygýsýz bir þekilde onlarla konuþmamalýyýz. Hatta karþýmýzdaki inanmamýþ bir insan olsa bile onlara saygýlý davranmalýyýz. Peki, bizler böylemi davranýyoruz? Bizim gibi düþünmeyen ve inanmayanlara karþý, Allah ýn elçisinin örnek davranýþlarýndan ders alýyor muyuz? Elbette hayýr. Ben Müslüman ým diyen din kardeþlerimize bile bizler, kendimiz gibi düþünmediði ve inanmadýðý için, aðza alýnmayacak küfürleri eðer söylüyorsak, bizler Allah ýn elçisini örnek almýyoruz demektir. Kur’an da Allah elçisine, deki onlara diye bazý ayetleri teblið etmiþ ve bir örnek bakýn ne demiþ.

Enbiya 45: De ki: BEN, SADECE, VAHÝY ÝLE SÝZÝ ÝKAZ EDÝYORUM. Fakat saðýr olanlar, ikaz edildikleri zaman bu çaðrýyý duymazlar. (Diyanet vakfý)

Allah ýn elçisi özellikle biz ümmetine, ben Allah ýn bizleri sorumlu tuttuðuna hükmettiði ve Allah beni uyararak, sana indirdiðim Kur’an ile kullarýma hükmet dediði Kur’an ile sizi ikaz ediyorum dediði halde, eðer bizler hala Kur’an dýþýndan, dini konularda kaynaklar arýyorsak, bunlarda Kur’an dýþýndan Peygamberimizin hükümleridir diyorsak, Peygamberimizi örnek almýyoruz kendi baþýmýza buyruk uydurulmuþ, Allah ýn elçisine iftira sözlerin ardý sýra gidiyoruz demektir. Bakýn Allah elçisine, görevini yerine getirirken, nasýl bir yol izlemesini istiyor. ÝÞTE BÝZLER PEYGAMBERÝMÝZÝ, BÖYLE ÖRNEK ALMALIYIZ.

Nahl 125: (Ey Muhammed!) Rabbinin yoluna, HÝKMETLE, GÜZEL ÖÐÜTLE ÇAÐIR VE ONLARLA EN GÜZEL ÞEKÝLDE MÜCADELE ET. Þüphesiz senin Rabbin, kendi yolundan sapanlarý en iyi bilendir. O, doðru yolda olanlarý da en iyi bilendir. (Diyanet meali)

Demek ki Peygamberimizin örnek oluþu, Ýslam ý topluma anlatýrken takýndýðý tavýrla da çok önemli. Hangimiz bu yöntemi kullanýyoruz? Hangimiz Peygamberimizin bu huyunu, yöntemini hayatýmýza geçiriyoruz. Lütfen bu soruyu kendimize soralým. Allah ýn elçisini örnek alan, önce onun Kur’an dan Allah ýn elçisine verdiði görev ve sorumluluðunu da doðru öðrenmeli ki, onun adýna uydurulan asýlsýz rivayetlere inanmasýn. YANÝ ALLAH IN ELÇÝSÝNÝ ÖRNEK ALMAK ÝSTÝYORSAK, RÝVAYETLERDEN DEÐÝL KUR’AN DAN PEYGAMBERÝMÝZÝ TANIMALI VE ÖRNEK ALMALIYIZ.

RESULE DÜÞEN, TEBLÝÐDEN BAÞKA BÝR ÞEY DEÐÝLDÝR. Allah sizin açýða vurduklarýnýzý da gizlediklerinizi de bilir. (Maide 99)

Allah'a itaat edin, resule itaat edin, sakýnýn. Eðer yüz çevirirseniz þunu bilin: BÝZÝM RESULÜMÜZE DÜÞEN SADECE APAÇIK BÝR TEBLÝÐDÝR. (Maide 92)

De ki: “Ben türedi bir peygamber deðilim. Bana ve size ne yapýlacaðýný da bilmem. BEN SADECE BANA VAHYEDÝLENE UYARIM. BEN SADECE APAÇIK BÝR UYARICIYIM.” (Ahkaf 9)
Bu ayetlerden de çok açýk anlaþýldýðý gibi, Allah ýn elçisinin görevi, Allah dan aldýðý vahyi yani Kur’an ý yalnýz teblið etmektir. Ayette Peygamberimiz, ben sadece apaçýk bir uyarýcýyým, sadece bana vahyedilen Kur’an a uyarým, asla bunun dýþýnda dinde hükümler koymam mümkün deðildir diyorsa, iþte bizlerin örnek alacaðý konulardan biriside, Kur’an ýn dýþýndan hiçbir bilgiye inanmamak olmalýdýr. Çünkü Allah ýn elçisi yalnýz Kur’an ý teblið etmiþ ve yalnýz Kur’an ý hayatýna geçirmiþtir. Allah ýn elçisinin çok önemli bir görevi de, bizlere mahþer günü þahit olacaðýdýr. Bakýn Allah bu konuda ne diyor.

Ýþte böyle! BÝZ SÝZÝ, ÝNSANLAR ÜSTÜNE TANIK OLASINIZ, RESUL DE SÝZÝN ÜSTÜNÜZE TANIK OLSUN DÝYE, orta yolu izleyen bir ümmet yaptýk. (Bakara 143)

Bu ayetten de anlýyoruz ki, Allah elçilerini yalnýz ayetlerini, mesajýný teblið etmek için deðil, mahþer günü þahit olarak görev yapacaklarýný da söylüyor. Elçiler hangi konuda þahitlik yapacaklar? Elbette Allah ýn ayetleri konusunda. Sizce Kur’an da hiç bahsedilmeyen konularý, Allah ýn elçisi bunlarda benim dinde koyduðum hükümlerdir der mi? Ýþte tüm bunlarýn cevabýný, Peygamberimizin þahitliðinde göreceðiz. Bu sorunun cevabý Kur’an da çok açýk var. Görmek istemeyenler, gözlerini bu ayetlere yumanlar, mahþer günü çok ama çok üzüleceklerini bilmelidirler.

Ahzab 39: ONLAR KÝ ALLAH'IN MESAJLARINI TEBLÝÐ EDÝP O'NDAN KORKARLAR, Allah'tan gayrý hiç kimseden korkmazlar. Hesap sorucu olarak Allah yeter. (Yaþar Nuri meali)

Fakat O, RESULÜN ÖNÜNDE VE ARKASINDA GÖZETLEYÝCÝ MELEKLER YÜRÜTÜR ki resullerin, Rablerinin vahiylerini teblið ettiklerini bilsin. Allah, onlarýn her hâlini kuþatmýþ ve her þeyi inceden inceye sayýp dökmüþtür. (Cin 27–28)
Bu zamana kadar Allah ýn gönderdiði elçiler, Allah ýn gönderdiði mesajlarý yani ayetlerini titizlikle teblið edip, yanlýþ yapmaktan dolayý Allah dan korkarlar diyor. Cin suresinde de Allah, görev verdiði Resullerin, Allah ýn vahyini gerektiði gibi teblið edip etmedikleri, melekler tarafýndan izlendiðini bizlere bildiriyor. Böyle izlenen bir Resul, sizce Allah ýn vahiylerinin dýþýnda, bunlarda Allah ýn emri diyerek, hükümler koyabilir mi? Bizler ise Allah ýn bu uyarýlarýndan habersiz, ya da bunca ayetleri görmezden gelerek, hala Allah ýn yanýnda elçileri de dinde hükümler koyar, yalnýz vahiyle din yaþanmaz demeye, korkmadan hala devam ediyoruz. Allah ýn elçisini örnek almak isteyen, bu yönünü asla göz ardý etmemelidir.

Ýþte peygamberimizi örnek almak, onun için bu kadar çok önemli. Peki, bizler günümüzde Allah ýn elçisini mi örnek alýyoruz, yoksa emin olamayacaðýmýz sözlerin ardýndan gidip, hesap veremeyeceðimiz sözlere mi inanýyoruz. Sizce Allah ýn elçisi, mahþer günü þahit olarak çaðrýldýðýnda, onca açýk ayetlerde söylediði gibi, ben yalnýz Kur’an ý, Allah ýn vahyini teblið ettim, onun dýþýnda hiçbir söz söylemedim, çünkü ben Allah dan Kur’an ýn asla sýnýrlarýný aþma emri aldým derse, BUGÜN ONUN SÖYLEDÝÐÝNE ÝNANDIÐIMIZ ONCA YANLIÞ ÝNANÇLAR KARÞISINDA, HALÝMÝZ NÝCE OLUR DÝYE ARAMIZDA DÜÞÜNEN VAR MI?

Allah ýn elçisinin örnek almamýz gereken bir yönü de, ÜMMÝ oluþudur. Peygamberimiz Allah ýn dininden sapmýþ, hurafe ve batýlý din edinmiþ Ehli kitaba tabi olmayýp, doðrularýn ve gerçeklerin arayýþýnda olmuþtur. Onun içinde Allah, görevlendireceði elçisini, Ehli kitaptan deðil, doðruluðu, dürüstlüðüyle yaþayan, toplumda sevilen örnek bir insan olan Hz. Muhammed i elçi olarak seçmiþtir. Bundan da alacaðýmýz, çok önemli dersler ve bizler için güzel bir örnek vardýr.

Lütfen bu dünyada vaktimiz dolmadan, elde Kur’an tekrar düþünelim. Hesabýn görüleceði gün, piþman olmanýn hiçbir faydasý olmayacaktýr. ONUN ÝÇÝN GELÝN, ALLAH IN ELÇÝSÝNÝ ÖRNEK ALALIM. O ben yalnýz Kur’an a uyarým, benim görevim sadece vahyi teblið etmektir, onun için yalnýz Kur’an ýn ipine sarýlýn, çünkü yalnýz Kur’an dan hesaba çekileceksiniz diyorsa, bizlere öðretilen hurafe yanlýþ bilgilerin, inançlarýn deðil, Allah ýn nuru, ýþýðý Furkan ýn ardý sýra gidelim ve Allah ýn uyardýðý gibi, YALNIZ KUR’AN IN ÝPÝNE SARILALIM. Lütfen unutmayalým Allah verdiði sözü mutlaka tutar.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK

KUR'AN A DAVET (Only the registered members can see the link)
HALUK GÜMÜŞTABAK/ KUR'AN A DAVET. (Only the registered members can see the link)
BATILDAN UZAK, İSLAMI YAŞAYABİLMEK. (Only the registered members can see the link)
Only the registered members can see the link
Only the registered members can see the link