Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilgisayar oyunları yararlıymış



kralleo
20-01-2007, 02:36
Yeni bir araştırma bilgisayar oyunlarının, insanların derin psikolojik ihtiyaçlarını karşılayabileceğini ve en azından kısa vadede insanların huzurun arttırabileceğini ortaya koydu.

New York Rochester Üniversitesi’nden araştırmacılar, “Bir oyun, oynayanın bağımsızlık, başarma ve başkalarına bağlanma duygularını ne kadar arttırırsa oyuncu da oynamaya devam eder” diyorlar. Ve, “Oyuncunun gereksinimleri ne kadar çok karşılanırsa, oyundan sonra o kadar iyi hisseder” diye ekliyorlar.

Bugüne kadar yapılan araştırmaların hep bilgisayar oyunlarının, sosyal tecrit, bağımlılık ve şiddet gibi zararlı yönlerine odaklandığını belirten araştırmacılar, kendi bulgularının bir insan bilgisayar oyunu oynadığı sırada, psikolojik olarak gerçekte ne olup bittiğini ortaya koyan bir model olarak sunuyorlar.

Araştırmacılar ortaya koydukları sonuçların bilgisayar oyunlarının her zaman yararlı olduğu anlamına gelmediğine dikkat çekiyorlar. Amaçları daha çok, insanların bu oyunları oynamalarının ardında yatan gerçek güdüleri anlamak.

Deneysel çalışmalarını dört aşamada gerçekleştiren araştırmacılar önce 89 oyuncuya zıplama hareketleri içeren basit bir oyun oynatmışlar. Ardından 50 kişiye, biri popüler diğer ise daha az popüler olan iki macera oyunu oynatmışlar. Üçüncü aşamada 58 kişi dört farklı oyun oynamış. Son aşamada ise 730 kişi “multiplayer” (çok oyunculu) bir oyun oynatmışlar.

Elde edilen sonuçlara göre oyuncuların oyunlardan aldıkları tatmin, kendilerini yetenekli ve bağımsız hissetme düzeyleriyle doğru orantılı. Oyundan yeterince zevk alan oyuncuların özgüveninde ve canlılığında artış görülürken oyunda yeterince tatmin sağlayamayanların daha moralsiz ve cansız olduğu gözlenmiş.

Araştırmacılardan Dr. Scott Rigby, bilgisayar oyunlarının, özellikle de son derece zengin ve karmaşık olan modern oyunların insanları etkileme potansiyelinin muazzam boyutlarda olduğunu söylüyor. Bunun ise psikolojik açıdan verimli bir zemin sunduğunu belirtiyor.

Ayrıca, gerçek dünyada bağımsız ve yetenekli hissetme olanaklarının sınırlı olduğu göz önüne alınırsa, bilgisayar oyunlarında zorluklara başa çıkmanın sağlık üzerinde olumlu etkisi bulunabileceğini söylüyor.

pckolok
20-01-2007, 05:15
Bilgi için teşekkürler...!

TARANTİNO
20-01-2007, 19:34
Bende yararlı olduğuna inanıyorum...fakat aşırıya gidilirse elbet her şey gibi zararlı olur...ben fazla oynadığımda dünyayı üç boyutlu olarak görmeye başılıyorum...bir kaç saat bu böyle devam ediyor...bir nevi trans gibi bir şey oluyor...yinede oyun oynamak çok zevkli...:)

banshee8831
20-01-2007, 20:55
evet herşeyin sınırını bilmek lazım arkadaşlar.fazlası zarar azı karar...