Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiyeyi Aglatan Gözyaşlarına Bogan Ezan!!!
Tam 55 yıl önce, yani 16 Haziran 1950 de, 1933 yılından beri
Türkçe olarak okutulan ezanın Arapça orijinal haliyle okunabilmesine
imkan sağlayan kanun Meclis’te kabul edildi.
Meclis’in aldığı karar radyolardan ilan edilince, Türkiye’nin dört bir yanında
halk sevinçten sokaklara döküldü. Tüm gözler minarelere çevrildi ve ilk
ezan sesi beklenmeye başlandı. Halk sevinçten çılgına döndü. Gözyaşları
tüm Türkiye’de sel olup aktı.
O gün ne olduğunu ayrıntılı anlatacağım. Ama önce, o günlere nasıl
gelindiğine bir bakalım.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 18 Temmuz 1932 tarih ve 636 sayılı genelge ile,
ezan ve kametin birkaç ay içinde Türkçe okunacağını bildirdi.
İşte o Türkçe ezan ...
Aralarında Hafız Burhan, Sadettin Kaynak, Hafız Nuri gibi isimlerin
bulunduğu komisyonun çevirisini yaptığı "Türkçe ezan" metni şöyleydi:
‘‘Tanrı uludur, Tanrı uludur
Şüphesiz bilirim, bildiririm
Tanrı’dan başka yoktur tapacak.
Şüphesiz bilirim, bildiririm
Tanrı’nın elçisidir Muhammed.
Haydin namaza, haydin namaza
Haydin felâha, haydin felâha
Tanrı uludur, Tanrı uludur
TAnrı’dan başka yoktur tapacak.’’(Haşa)
Ezanın Türkçe’ye çevrilmeyen tek kelimesi "felâh" oldu. Sebebi,
halkın ‘‘felah’’ kelimesinin ‘‘kurtuluş’’ anlamına geldiğini bilmemesini
sağlamak ve ‘‘haydin kurtuluşa’’ mânâsına gelecek bir çağrıda
bulunmamaktı.
Yasanın 17 Haziran 1950 tarihli resmi gazetede yayınlandığı gün, aynı
zamanda Ramazan ayının da ilk günüydü. Bu durum halktaki duygu
yoğunluğunu daha da artırdı.
O gün Türkiye’nin dört bir yanında yaşananlar, başlı başına ansiklopedik
bir kitap olur. O gün Türkiye’nin dört bir yanında, cami sayısınca bir sevinç
yumağı, insan sayısınca mutluluktan ağlayan bir yürek vardı.
Antalya Aksekili işadamı Ali Katırcıoğlu; ‘‘Bir cuma günü idi, ikindi
kılıyordum, ilan ettiler ‘bugün ezan okunacak' diye. Herkes sokaklara
döküldü. O cuma günü Allahü Ekber, Allahü Ekber diye duyduğum o ilk
ezanı asla unutamıyorum. Demokratikleşme dediniz de, benim için en
büyük demokratikleşme işte o ezandır" der.
O gün İstanbul’da neler olduğunu, aynı günlerde Eyüp’te asker olan
babamdan dinlemiştim. Ezanın orijinal haliyle okunacağını haber alan
İstanbulluların Eyüp Camii avlusunu doldurduğunu ve herkesin ezanı
dinlemek için gözlerini minareye diktiğini söylemişti. Minareden, ‘‘Allahü
Ekber, Allahü Ekber’’ sesleri yükselmeye başladığı andan itibaren,
insanların sevinçten kendilerini yerlere attığını, ezanların bitişini müteakip
de, kurbanların kesildiğini söylemişti.
O gün Erzurum’un bir başka yerinde yaşananları Mehmet Kırkıncı şöyle
anlatılır: "Erzurum halkı ikindi vaktinden itibaren ezanın aslıyla okunacağını
haber aldı. Bütün halk sokaklara döküldü. Bir bayram havası yaşanıyordu.
Herkes kurban keseceği ne varsa alıp, Tebriz Kapı mevkiinden Lâlâ Paşa
Camii'ne kadar dizildi. Minarelerden Ezan-ı Muhammedi okunmaya başladığı
an, herkes sonsuz bir sevince gark oldu. Müftü Solakzade Sadık
Efendi, ‘'Ya Rabbi! Ölmeden önce bize bu günleri gösterdin’’ diye
hıçkırıklar halinde ağlamaya başladı..
muhteşem
08-10-2007, 17:33
o günleri rahmetli dedem anlatır anlatır aglardı nur içinde yatsın
ülkemiz bir daha böyle bir keşmekeşliğe magruz kalmasın inşallah
Pasilobus
08-10-2007, 17:47
gerçekten çok ibret verici bir hikaye teşekkürler
o günleri yaşatanlara lanet olsun kabirlerinde yatamasınlar hocalar anlatır duydugum aglıyarak ezan okurlarımış o günlere lanet olsun
teşekürler paylaşımın için..:) usta
bende duyarıdm eskiler anlatırdı o zamanlar ezanı türkçe istemeye istemeye okurlarmış:(
selametle
furkan4304
09-10-2007, 12:09
ALLAH bizi ezansız, bayraksız ve vatansız bırakmasın.
Özgür Erge
09-10-2007, 12:20
valla benim bile gözlerim dolu dolu oldu . ne günler geçirmişiz :(:(
16 yıl ezan türkçe okunmuş. Nesiller artık ezanın orjinal halini unutmuşlar. "Yalan söyleyen tarih utansın" Kitabında yazıyordu.bazı taşra şehirlerinde ezanı arapça bilen vatandaşlar aranmış. Milleti o şekilde unutturmuşlar. İsmet inönünün toprağımı bol olsun diyelim ne diyelim bilmemki. Tabi sadece o değil bunu yapan. O nun grubu. takımı. İlk istiklal mahkemeleri ile başlanmış icraata. Meşhur 3 aliler in gayreti yabana atılamaz. Ne kadar bilindik alim varsa apar topar asılmış. İçlerinden en akılda kalanı iskilipli atıf hoca. Allah gani gani rahmet eylesin. Yukarıdaki yazılan olayı bize hatırlatan arkadaşa teşekkür eder muhabbetle ellerinden sıkarım. Neler yaşadığımızı bilmemiz gerek. Önümüzü daha iyi görelim. selametle.
16 yıl ezan türkçe okunmuş. Nesiller artık ezanın orjinal halini unutmuşlar. "Yalan söyleyen tarih utansın" Kitabında yazıyordu.bazı taşra şehirlerinde ezanı arapça bilen vatandaşlar aranmış. Milleti o şekilde unutturmuşlar. İsmet inönünün toprağımı bol olsun diyelim ne diyelim bilmemki. Tabi sadece o değil bunu yapan. O nun grubu. takımı. İlk istiklal mahkemeleri ile başlanmış icraata. Meşhur 3 aliler in gayreti yabana atılamaz. Ne kadar bilindik alim varsa apar topar asılmış. İçlerinden en akılda kalanı iskilipli atıf hoca. Allah gani gani rahmet eylesin. Yukarıdaki yazılan olayı bize hatırlatan arkadaşa teşekkür eder muhabbetle ellerinden sıkarım. Neler yaşadığımızı bilmemiz gerek. Önümüzü daha iyi görelim. selametle.
bu dileklerin için rabbim senden razı olsun
selametle
bilim-ilim
09-10-2007, 12:51
işin komik tarafıda Felah kelimesnin tercüme edilmemesi !
Evet baskı ile hiç bir şey olmuyor
Zülkarneyn (a.s.) ordusuyla gece giderken, ordusuna;
- Ayağınıza takılan şeyleri toplayın … diye emir verir.
Ordu bu emri duyunca içlerinden bir gurup ;
- Çok yürüdük , çok yorgunuz. Gece vakti bir de ayağımıza takılan şeyleri toplayarak boşuna ağırlık mı yapalım ? Hiçbir şey toplamıyacağız .. diyerek , birşey toplamıyorlar.
İkinci gurup ise ;
- Madem komutanımız emretti, birazcık toplayıp emre muhalefet etmeyelim, zira ordunun komutanına itaati gerektir diyerek; biraz topluyorlar.
Üçüncü gurup ise;
- Komutanımız birşeyi boşuna emretmez, muhakkak bildiği birşey , bir hikmet vardır … diyerek abalarını ağzına kadar hınca hınç doldururlar.
Sabah olunca birde bakarlar ki geçtikleri yerler bir altın madeni ve ayaklarına takılanların altın olduğunu anlayınca; hiç almayan birinci gurup;
- Ah niçin almadık ! Hiç değilse bir parça alsaydık ! Komutanımızı niye dinlemedik, keşke alabilseydik… diye pişman oluyorlar.
Az alan ikinci gurup ise ;
- Ah ne olaydı biraz daha alsaydık. Ceplerimizi abalarımızı hınca hınç doldursaydık.. diye kendi kendilerine sitem ediyorlardı.
Çok alan üçüncü gurup ise;
- Keşke gereksiz, lüzumu olmayan eşyalarımı atsaydım da , daha çok toplasaydım. Herşeyimiz doldursaydık daha fazla alsaydık… diyerek fazla almalarına rağmen üzülüyorlar.
İŞTE BU MİSALDE OLDUĞU GİBİ, AHİRETTE BÜTÜN İNSANLAR DA BUNUN GİBİ AĞITLARDA BULUNACAK…
Kafir olan ;
- Keşke iman etseydik , keşke inansaydık ta hiç olmazsa Cehenneme girdikten sonra iman etmemiz sonucunsa Cennete girseydik, ebedi cehennemden kurtulsaydık..der.
Mümin fakat az sevabı olan ,
- Keşke biraz daha sevap işleseydim de , biraz daha ikrama mazhar olsaydım..der.
Çok sevabı olan mümin ise ,
- Ah ne olaydı da makamımı biraz daha yükseltecek, bir vakit namaz daha kılsaydım, biraz daha sadaka verseydim, oruç tutsaydım, ne olurdu biraz daha sevap işleyecek ameller yapsaydım..der.
RABBİM BU MİSALLERDEN DERS ALAN KULLARINDAN EYLESİN…. AMİN
sarıkanarya_41
02-03-2009, 22:27
ürperdi içim cabbari..
cabbari arkadaşım eline gönlüne sağlık çok önemli bir konuyu açıkladın çoğumuz bilmez ayrıntısıyla vede verdiğin diğer hikayede çok anlamlı.ALLAH razı olsun ve ayrıca bu konuya mesaj yazan arkadaşlarında yüreğine sağlık. Demekki bu millet her hürlü hainlerin içinde kimisi dağda, kimisi yanı başımızda, kimiside seçilmiş yukarıda ne olursa olsun asla sırtı yere gelmez .YÜCE ALLAH'ım da bu millete zeval vermesin ve acılar yaşatmasın.
cabbari arkadaşım eline gönlüne sağlık çok önemli bir konuyu açıkladın çoğumuz bilmez ayrıntısıyla vede verdiğin diğer hikayede çok anlamlı.ALLAH razı olsun ve ayrıca bu konuya mesaj yazan arkadaşlarında yüreğine sağlık. Demekki bu millet her hürlü hainlerin içinde kimisi dağda, kimisi yanı başımızda, kimiside seçilmiş yukarıda ne olursa olsun asla sırtı yere gelmez .YÜCE ALLAH'ım da bu millete zeval vermesin ve acılar yaşatmasın.
İnşallah kardeş tüm kalbimle amin diyorum
Paylaşım Için Sagol Kardeş Okuyunca Sanki O Günleri Yaşadım Içim ürperdi Allah O Günleri Bu Millete Yaşatanlara Cennet Yüzü Göstermez Inşallah şükürkü Soyları Kesildi
Zülkarneyn (a.s.) ordusuyla gece giderken, ordusuna;
- Ayağınıza takılan şeyleri toplayın … diye emir verir.
Ordu bu emri duyunca içlerinden bir gurup ;
- Çok yürüdük , çok yorgunuz. Gece vakti bir de ayağımıza takılan şeyleri toplayarak boşuna ağırlık mı yapalım ? Hiçbir şey toplamıyacağız .. diyerek , birşey toplamıyorlar.
İkinci gurup ise ;
- Madem komutanımız emretti, birazcık toplayıp emre muhalefet etmeyelim, zira ordunun komutanına itaati gerektir diyerek; biraz topluyorlar.
Üçüncü gurup ise;
- Komutanımız birşeyi boşuna emretmez, muhakkak bildiği birşey , bir hikmet vardır … diyerek abalarını ağzına kadar hınca hınç doldururlar.
Sabah olunca birde bakarlar ki geçtikleri yerler bir altın madeni ve ayaklarına takılanların altın olduğunu anlayınca; hiç almayan birinci gurup;
- Ah niçin almadık ! Hiç değilse bir parça alsaydık ! Komutanımızı niye dinlemedik, keşke alabilseydik… diye pişman oluyorlar.
Az alan ikinci gurup ise ;
- Ah ne olaydı biraz daha alsaydık. Ceplerimizi abalarımızı hınca hınç doldursaydık.. diye kendi kendilerine sitem ediyorlardı.
Çok alan üçüncü gurup ise;
- Keşke gereksiz, lüzumu olmayan eşyalarımı atsaydım da , daha çok toplasaydım. Herşeyimiz doldursaydık daha fazla alsaydık… diyerek fazla almalarına rağmen üzülüyorlar.
İŞTE BU MİSALDE OLDUĞU GİBİ, AHİRETTE BÜTÜN İNSANLAR DA BUNUN GİBİ AĞITLARDA BULUNACAK…
Kafir olan ;
- Keşke iman etseydik , keşke inansaydık ta hiç olmazsa Cehenneme girdikten sonra iman etmemiz sonucunsa Cennete girseydik, ebedi cehennemden kurtulsaydık..der.
Mümin fakat az sevabı olan ,
- Keşke biraz daha sevap işleseydim de , biraz daha ikrama mazhar olsaydım..der.
Çok sevabı olan mümin ise ,
- Ah ne olaydı da makamımı biraz daha yükseltecek, bir vakit namaz daha kılsaydım, biraz daha sadaka verseydim, oruç tutsaydım, ne olurdu biraz daha sevap işleyecek ameller yapsaydım..der.
RABBİM BU MİSALLERDEN DERS ALAN KULLARINDAN EYLESİN…. AMİN
cok guzel
bence......
kürtlerin dilini yasaklamak...
başörtüsü yasağını hararetle savunmak...
demokrasiyi keşfetmemek.......vs.vs.
tüm yasakçı mantık...
ismet inönü avanesinin yaptığı zulümle eş değerdir...
güya, biz vatanı kurtarmıştık...
güya, gavurları yenmiştik.......
güya,kurtuluş savaşında,yurdumuzu şehit kanlarıyla sulamıştık..
tüm bunlar ezanın türkçe okutulması için miydi..?
bir ülke, bir ül***i fethedince,işgal edince...oranın taşını toprağını kendi üklesine götürmez arkadaşlar..ne yapar..?
kendi gibi düşünen yöneticileri atar o memlekete...
bizde de satılmış beyinler...kendi üklesine yabancı iktidarlar bu işi yapmıştır......
adı bizden olan..."yerli gavurcuklarınızı" bu millet çoookkk gördü ne yazıkk....!!!
zalimler için...yaşasın cehennem...!!!
muhteşem
03-03-2009, 17:59
merak etmeyin peygamber efendimizin övgüsüne mazhar olmuş bir padişahın kurdugu bir memleket barındırıyor ve kaç tane sahabiyle ayakta kalmaya çalışıyoruz rabbim zeval vemesin
bu ülke neler gördü neler çogu dilden dile devam eden birer hikaye ama biz baharda yaşıyoruz bundan emin olun
ne kışlar gelmiş geçmiş....
bu ülke neler gördü neler çogu dilden dile devam eden birer hikaye ama biz baharda yaşıyoruz bundan emin olun
ne kışlar gelmiş geçmiş....
aynen oyle neler yasanmıs allah o gunlerı bu mıllete yasatmasın bır daha ezan boyle daha guzel bence
orun0774
04-05-2009, 11:54
teşekkürler cabbari usta verdiğiniz değerli bilgi için.
ALLAH bizi ezansız, bayraksız ve vatansız bırakmasın.ağlayarak okudum paylaşım için teşekkürler
beydemir
22-05-2009, 04:29
o dönemleri dinine bağlı çoğumuz büyüklerinden dinlemiştir 1932-1950 arası çok sıkıntı çekmişler insanların Kuraanı kerim öğrenmesine bile müsade edilmemiş sebebi ne ise rahmetli babaannem anlatırdı çocuklar namaz dersleri ve kuranıkerim öğrenirken bir kişi nöbet tutarmış kontrola gelen olursa hemen kitaplarını saklarlarmış.ALLAH o yasakcı zihniyeti bir daha başımıza vermesin.AMİN.
ramazan_yk
22-05-2009, 10:00
Çok duygulandım gözlerim doldu :( Allah senden razı olsun kardeşim...
Evet, yıllarca irtica yaygarası koparmadılarmı bu milletin inancına inat. Nerde şimdi irtica buhar olup uçtu mu? Bu ülkenin hamuru ve mayasıyla eğitim görmüş ve yüksek mertebelere namzet kişilere iktidarı reva görmeyenler; şu günlerde çatlama aşamasına gelmek üzerelerdir..... Daha bir çok pürüzler var ama (S.Demirel, H. Cindoruk filan)hala utanmadan kim ister darbeyi diye nağme yaparak demirelvari milleti kandırmaya çalışıyor. Neyse görelim neyler, Neylerse Mevlam Güzel Eyler......