PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Petrol Ve ElektrİĞe Zam HazirliĞi

uzman_elhan
07-05-2008, 11:23
Uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatının 120 doların üzerine çıkması üzerine Türkiye'de petrol ürünleri, doğalgaz ve elektriğe zam yapılması gündeme geldi. Hükümetin zam konusunda çalışma yaptığı bildirildi.

Geçtiğimiz aylarda yüzde 20 zamlanan elektrik tarifesi, artan petrol fiyatları ve enflasyon nedeniyle bir kez daha zamlanacak. Arzda yaşanan açık nedeniyle özel sektörden alınan elektriğin maliyeti de faturalara yansıtılacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun ilgili yönetmeliği bu hafta görüşmesi bekleniyor. Yetkililer, özel sektörden pahalı alınan elektriğin faturalara ek maliyetinin yüzde 8 ila 10’u bulacağını vurguluyor.

Petrol ürünleri

Hükümetin, petrol ürünleri ile doğalgaza da zam yapmak için çalışma yaptığı kaydedildi. Zamma gerekçe olarak, ham petrol fiyatlarının artmasının gösterileceği belirtiliyor.

Petrol ve doğalgaz zammıyla hükümetin bütçe harcamalarında ortaya çıkan sürpriz artışları karşılamak ve vergi gelirlerindeki aşınmayı gidermek istediği öne sürülüyor.

Buna göre, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan "maktu" Özel Tüketim Vergisi'nin artırılması gündemde. Bunun anlamı benzine, mazota, tüp gaza zam gelmesi demek.

Dünyanın en pahalı benzini

Türkiye, dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülke durumunda. Yeni yapılacak zamla bu ünvanı daha da pekişecek.

Bir litre benzine Türkiye'de 3.44 YTL ödenirken, Türkiye'yi 3.02 YTL ile İngilizler, 3 YTL ile Avusturalyalılar izliyor. Almanya'da benzinin litre fiyatı 2.92 YTL, Fransa'da 2.71 YTL.

100 liralık benzinin 63 lirası vergiden oluşuyor. Hükümet bu yıl akaryakıttan 25.6 milyar YTL ÖTV geliri elde etmeyi hedefliyor. Bu rakam 171.2 milyar YTL'lik toplam vergi gelirlerinin yüzde 15'ine denk geliyor.

umuter
07-05-2008, 11:26
yapın yapın herşeye zam yapın zaten millet alıştı %200 zamlara bunlara yapılacak küçücük %2-3 puanklık zammın lafımı olur hiç :!!!!!!hayret bi şeyy yaaa ne günler yaşıyoruz insanlarımız bitme noktasına geldi ama kimsenin ilgilendiği yok resmen bitiyoruz yaa

uzman_elhan
07-05-2008, 11:36
usta valla aynen öyle ben arabayı petrole çekiyorum adama 20 ytl benzin koyduyorum adam benzini koyuyor ama deponun çeyreyi bile dolmuyor

gacvokem
07-05-2008, 12:48
usta valla aynen öyle ben arabayı petrole çekiyorum adama 20 ytl benzin koyduyorum adam benzini koyuyor ama deponun çeyreyi bile dolmuyor

aynen
:45:

osmann
07-05-2008, 13:14
yahu birde asgari ücrete zam olacağı zaman enflasyon yüzde 8-10 demeleri yokmu?
edep yahu...edep...
selametle...

sarıkanarya_41
07-05-2008, 14:12
cem uzan 1 ytl yapacakmıs ya gelsınde yapsın bu enflasyona kımse care bulamaz.semra ozal paraları halen barlarda dıskotekte bıtıremıyor,genclerle yıyıp ıcıyor.tabır_i caız_se.

aslan1
07-05-2008, 14:22
bu bize az bile bu hükümet yüzde 47 oy aldı bu zam az bile

satelcom
07-05-2008, 15:07
petrol ürünlerine %85 oranında vergi uygulanmakta.vergiler düşürülerek zam önlenebilir.devlet (hükümet) benim cebimden oy için rüşvet(kömür-gıda paketi-cep tlf-küçük altın) dağıtmayıp giderlerini düşürürse benzin ve mazot fiyatlarını 2ytl ye indirebilir.

uzman_elhan
07-05-2008, 15:14
suç bizde hakımısı savunamiyoruz

sarıkanarya_41
07-05-2008, 15:20
Uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatının 120 doların üzerine çıkması üzerine Türkiye'de petrol ürünleri, doğalgaz ve elektriğe zam yapılması gündeme geldi. Hükümetin zam konusunda çalışma yaptığı bildirildi.

Geçtiğimiz aylarda yüzde 20 zamlanan elektrik tarifesi, artan petrol fiyatları ve enflasyon nedeniyle bir kez daha zamlanacak. Arzda yaşanan açık nedeniyle özel sektörden alınan elektriğin maliyeti de faturalara yansıtılacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun ilgili yönetmeliği bu hafta görüşmesi bekleniyor. Yetkililer, özel sektörden pahalı alınan elektriğin faturalara ek maliyetinin yüzde 8 ila 10’u bulacağını vurguluyor.

Petrol ürünleri

Hükümetin, petrol ürünleri ile doğalgaza da zam yapmak için çalışma yaptığı kaydedildi. Zamma gerekçe olarak, ham petrol fiyatlarının artmasının gösterileceği belirtiliyor.

Petrol ve doğalgaz zammıyla hükümetin bütçe harcamalarında ortaya çıkan sürpriz artışları karşılamak ve vergi gelirlerindeki aşınmayı gidermek istediği öne sürülüyor.

Buna göre, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan "maktu" Özel Tüketim Vergisi'nin artırılması gündemde. Bunun anlamı benzine, mazota, tüp gaza zam gelmesi demek.

Dünyanın en pahalı benzini

Türkiye, dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülke durumunda. Yeni yapılacak zamla bu ünvanı daha da pekişecek.

Bir litre benzine Türkiye'de 3.44 YTL ödenirken, Türkiye'yi 3.02 YTL ile İngilizler, 3 YTL ile Avusturalyalılar izliyor. Almanya'da benzinin litre fiyatı 2.92 YTL, Fransa'da 2.71 YTL.

100 liralık benzinin 63 lirası vergiden oluşuyor. Hükümet bu yıl akaryakıttan 25.6 milyar YTL ÖTV geliri elde etmeyi hedefliyor. Bu rakam 171.2 milyar YTL'lik toplam vergi gelirlerinin yüzde 15'ine denk geliyor.
Benzine zam yolda

Petrol fiyatlarına ÖTV artışı eklendi Hükümet, zam için düğmeye bastı.

Ekonomi yönetimi, bütçedeki sürpriz açığı kapatmak ve vergi gelirini arttırmak için yeni bir önlem hazırlığında. Buna göre dünyada fiyatı 120 doların üzerine çıkan petrol ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi artacak. Bu da vatandaşa zam olarak yansıyacak.

Eyvah, akaryakıta yine 'zam' geliyor

Petroldeki şok yükselişin etkisiyle artan akaryakıt fiyatlarına şimdi de vergi zammı gündemde Ekonomi yönetimi, maktu ÖTV'de artış planlıyor. Bu; benzin, mazot ve tüpgaza zam getirecek.

2008-2011 yıllarını kapsayan 'Orta Vadeli Mali Plan' için hazırlıklarını sürdüren ekonomi yönetimi, bütçe harcamalarında ortaya çıkan sürpriz artışları karşılamak ve vergi gelirlerindeki aşınmayı gidermek için yeni bir önlem almaya hazırlanıyor. Buna göre; akaryakıt ürünleri üzerinden alınan 'maktu' Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılması gündemde. Bunun anlamı benzine, mazota, tüpgaza zam gelmesi demek.

'KDV geliri yükselecek'
Akaryakıt fiyatlarındaki artışın, kur ve ham petrol maliyetindeki şok yükselişten kaynaklandığını kaydeden teknisyenler, "Akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV oransal değil. Benzin zamlandıkça tahsil edilen vergi geliri artmıyor. Çünkü sabit miktarda vergi alınıyor. Maktu vergide yapılacak enflasyon düzeltmesi ile vergi tabanı genişleyecek, KDV gelirleri de artacak" dedi. 'İstanbul 2010 Kültür Başkenti' projesi kapsamında da akaryakıta litrede 1.5 kuruş zam yapılacağı açıklanmıştı. Öte yandan, yıl sonunda enflasyonun yüzde 9'un üstünde olacağının görülmesi nedeniyle de gerek akaryakıtta gerekse elektrikte fiyat ayarlamalarının daha esnek yapılabildiği belirtildi.

ÜRÜN............... ÖTV (Litre/YTL)
K. benzin (98 Oktan) . .1.5985
Süper benzin . . . . . . . . .1.4800
Benzin (95 Oktan) . . . . .1.4765
Motorin . . . . . . . . . . . . . .0.9945
Doğalgaz (Taşıtlar için) .0.6326
Doğalgaz (Diğerleri) . . .0.0230
LPG (Taşıtlar için) . . . . .0.9980

sarıkanarya_41
07-05-2008, 15:21
'Petrol 2 yıl içinde 200 dolar olabilir'

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı, petrol arzına ilişkin kaygılar yüzünden 121 dolara yaklaştı. ABD ham petrolünün varil fiyatı Haziran ayı teslimi 120.93 dolara çıkarak yeni bir rekora imza attı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 119.03 dolara ulaştı. Bu arada yatırım bankası Goldman Sachs'a göre, petrol fiyatları gelecek iki yılda, petrol arzının yeteri kadar artmaması nedeniyle 200 dolara kadar yükselebilir. Banka, gelecek 6 ila 24 ayda petrolün varil fiyatının 150-200 dolara çıkması olasılığının arttığını bildirdi.

sarıkanarya_41
07-05-2008, 15:22
Rekor bizde

* Dolar bazında benzin fiyatları analiz edildiğinde, en pahalı yakıtı Türk tüketicilerinin kullandığı görülüyor. 1 litre benzine Türkiye'de 2.7 dolar ödeniyor.
* Bu tutar Hollanda'da litre başına 2.24, Belçika 2.14, Finlandiya 2.13, Almanya'da 2.1, İtalya'da 2.08, Portekiz'de 2.03, Fransa'da 2.02, Avusturya'da 1.81, İspanya'da 1.66, Yunanistan'da ise 1.60 dolar.
* Türkiye, benzindeki vergi yükü açısından da rekortmen ülkeler arasında. 1 litre benzinin fiyatı içinde vergi payı İngiltere'de yüzde 65.2,Fransa'da yüzde 63.7, Almanya'da yüzde 63.4, İsveç'te yüzde 63.1, Türkiye'de ise yüzde 63...

sarıkanarya_41
07-05-2008, 15:22
Only the registered members can see the link
Elektrikte fiyat artışı kapıda

Enerji fiyatları Temmuz'da otomatiğe bağlanıyor. Ancak elektrikte % 15-20 zam ihtiyacı olduğu, fiyat ayarlamasının erkene çekilebileceği belirtiliyor.

Yılbaşında yüzde 20 zamlanan elektriğe, petrol fiyatları ve enflasyon nedeniyle bir zam daha yolda. Elektrikte yüzde 15- 20 zam ihtiyacı olduğu belirtiliyor. NTV'nin haberine göre; yetkililer, özel sektörden pahalı alınan elektriğin faturalara ek maliyetinin yüzde 8 ila 10'u bulacağını vurguluyor. Buna petrol fiyatları, enflasyon ve döviz kurundaki artış eklenince yeni zam ihtiyacının en az yüzde 15 ila 20'yi bulacağı söyleniyor. Ancak bunun tek seferde mi, yoksa izleyen dönemlerde bölünerek mi yapılacağı henüz karara bağlanmış değil. Aralarında EÜAŞ, TETAŞ, TKİ, elektrik dağıtım şirketleri ve BOTAŞ'ın da yer aldığı enerji KİT'leri, 1 Temmuz'dan itibaren, 'Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması'na geçiyor. Ancak elektrikteki zam ihtiyacının fiyat ayarlamasını Haziran ayına çekebileceğine dikkat çekiliyor. Doğalgaza da zammın gündemde olduğu ifade ediliyor.

uzman_elhan
07-05-2008, 15:38
saten rekor kimse kaptirmaz hükümet

emmi
09-05-2008, 03:37
Arkadaşlar, akşam alış-veriş yapmak icap etti. Çarşıya giderken arabanın benzini bttim bitiyorum dedi. Her zaman depoyu fuletirim. Bu bana bir 3-4 ay gidiyor. Akşamda bu tuzağa düştüm malesef. Önceleri 110 liraya yakın para veriyordum. Şimdi 161 lira olmuş. tabi ödedik kuzu kuzu. Depodan aldırmanın imkanı olsa aldıracaktım valla. Beter olalım demekten başka birşey gelmiyor içimden. Tüm bunlardan yüzde 47 çok menmundur herhalde.
Saygılar.

uzman_elhan
09-05-2008, 09:51
Arkadaşlar, akşam alış-veriş yapmak icap etti. Çarşıya giderken arabanın benzini bttim bitiyorum dedi. Her zaman depoyu fuletirim. Bu bana bir 3-4 ay gidiyor. Akşamda bu tuzağa düştüm malesef. Önceleri 110 liraya yakın para veriyordum. Şimdi 161 lira olmuş. tabi ödedik kuzu kuzu. Depodan aldırmanın imkanı olsa aldıracaktım valla. Beter olalım demekten başka birşey gelmiyor içimden. Tüm bunlardan yüzde 47 çok menmundur herhalde.
Saygılar.

artık benzin istasyonlarınada güven olmuyor

toycan
09-05-2008, 11:15
:8[1]: birileri zengin olaçak diye memleket ve insanı fakirleşmiş çok mu herşey bu güzel insanlar için sonuçta herzaman zengin olaçak onlar ve aileleri

kellebekir
09-05-2008, 11:33
vurun abalıya.milleti kötü yola sevk ediyorlar