PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : "Türkiye'ye ihtiyacımız kalmadı"



ahmeTTaşar
09-06-2008, 10:51
"Türkiye'ye ihtiyacımız kalmadı"
"İran'a saldırırsak, sakın karışmayın"

Only the registered members can see the link ABD Kongresi’nin önde gelen isimlerinden, Ortadoğu politikasını ‘şekillendiren’ Mark Kirk: ABD eskiden Türkiye’nin AB üyeliği için Almanya ile çarpışmaya bile hazırdı. Ama bizim size ihtiyacımız olduğu zaman siz ortada yoktunuz! 1 Mart tezkeresinden sonra Türkiye’nin önemi yüzde 90 azaldı diyebilirim. ABD artık Türkiye’den hiçbir şeye karışmamasını bekliyor. Belçika gibi
İster kabul edelim, ister etmeyelim, dünyada hiçbir ülkenin politikası boşlukta salınamaz. O politikayı global sistem büyük ölçüde belirler. Bu sistemin ana aktörü de hâlâ ABD’dir. Bu yüzden bir ülkenin iç siyasetini, ABD’nin politikalarını ve bakış açısını anlamadan deşifre etmek imkansızdır.
Bu tezden yola çıkarak geçtiğimiz haftayı global sistemin merkezi Washington’da geçirdik. Zamanlama tesadüf değildi. Türkiye’nin iç karmaşasının arttığı, ABD’nin başkan adaylarının ikiye düştüğü ve Dışişleri Bakanımızın uzun bir Amerika gezisine çıktığı haftayı tercih ettik. Ve geçiş sürecindeki ABD’den geçiş sürecindeki Türkiye’ye bakmaya çalıştık.
Bunun için eski büyükelçiler, Pentagon’un kilit isimleri, Kongre üyeleri ve Obama kampanyasının dış politika mimarları ile temasa geçtik. Onlarla “yeni ABD”yi, onun Türkiye’ye bakışını ve şu andaki Türkiye algılamasını konuştuk. Yer yer Amerikan politikası ile ilgili ağır eleştiriler dinledik, yer yer de Türkiye üzerine düşündüren ithamlarla karşılaştık...
Bu yazı dizisinin ilk konuğu Mark Kirk. Kirk ABD Kongresi’nin önde gelen isimlerinden, Washington yönetimine yakınlığı ile tanınan bir milletvekili. Irak Savaşı döneminde aktif bir rol oynadı ve üç yıldır İran’ın nükleer tehdidini bertaraf etmek için özel bir plan üzerinde çalışıyor. Uzmanlık alanı Ortadoğu olduğu için Türkiye’yi ve iki ülke ilişkilerini yakından takip ediyor, bu ilişkilerin şekillenmesinde rol oynuyor.
Çarşamba günü meclisteki ofisinde konuştuğumuz Kirk iki ülke ilişkileri üzerine samimi ve sert eleştiriler yaptı. Türkiye’nin ABD gözünde büyük kredibilite kaybettiğini ve artık Ortadoğu’da güvenilmez bir aktör olarak görüldüğünü söyledi ve hükümetin içeride popüler olmak için dışarıdaki imajına büyük zarar verdiğini iddia etti.
ABD’nin 2008 Ortadoğu resminde Türkiye’nin yeri neresi?
- Washington’un gözünde Türkiye’nin etkisi oldukça sınırlı. Mart tezkeresi tarihi bir hataydı. Ve bu günkü yeri o karar belirliyor. Karar hükümete ait ve ABD’nin Türkiye ile ilgili imajı da bugünkü Türk hükümetinin şekillendirdiği bir imaj.

İki ülke ilişkilerinde tezkere meselesini aşmamış mıydık?
- Hayır. Reagan döneminde Türkiye en etkili ortağımızdı. Aslında bu, 1940’lardan itibaren yürütülen politikaların bir sonucuydu. 40’ları 70’ler ve 80’lerde ABD lehinde öncelikler izledi. Türkiye bu dönemde Washington ile ilişkilerine öyle büyük bir önem veriyordu ki buradaki desteği çok kuvvetliydi. Kongre Türkiye’ye her konuda destek verirdi, Türkiye karşıtlarına prim vermezdi. O dönemle kıyaslandığında bugün Türkiye’nin etkisi 10’a 1 diyebilirim.
TÜRKİYE’NİN YERİNİ POLONYA ALDI
Tezkere Meclisin bir kararıydı. Hükümet daha sonra bunun yarattığı tahribatı azaltmak için büyük çaba gösterdi. Bu çabalar işe yaramadı mı?
- Ne kadar çabalanırsa çabalansın ABD’nin şu sorusunun cevabı değişti: NATO’da sırtını dayayacağı müttefik kimdir?

Nedir bu sorunun cevabı?
- Eskiden Türkiye’ydi. Artık Polonya. Polonya parmağını kıpırdatınca Washington kulak kabartıyor.

Ama Polonya’nın konumu Türkiye ile kıyaslanamaz. Ortadoğu’da Türkiye’nin yerine kimi koydu ABD?
- İstihbarat alanında Ürdün ve Kuveyt’i. İkisi de bu konuda çok iyiler ve bize büyük destek veriyorlar. Bahreyn de ABD hükümetinde önemli ve etkili bir partner. Bu ülkeler Türkiye’ye göre daha güvenilir ve daha sıkı işbirliği içinde olduğumuz ülkeler.

Türkiye’nin artık ABD tarafından önemsenmediğinin ipuçları neler?
- AB politikasına ABD’nin son dönem yaklaşımına bakın. Artık Türkiye’nin üyeliği için eskisi gibi çaba göstermiyor. Oysa eskiden bunun için Almanya ile çarpışmaya bile hazırdı. Şimdi Türkiye, ABD’ye “Avrupa’nın kapısını açmak için size ihtiyacımız var diyor ve şu cevabı alıyor: Bizim size ihtiyacımız olduğu zaman siz ortada yoktunuz!”

Çizdiğiniz resim kalıcı mı? Yoksa hükümetle birlikte değişebilen bir resim mi?
- Tabii ki değişebilir. Bu Türkiye’nin yaklaşımına bağlı. Türk politikacılar içeride popüler olmak uğruna kendilerini ABD düşmanı gibi göstermekten çekinmiyorlar. Bu size oy getirebilir ama dışarıdaki imajınızı mahveder.
CUMHURİYETÇİLER ÖZALCI

İçeride popüler olmaktan bahsettiniz. Oldukça popüler olan iktidar partisinin kapatılması konuşuluyor Türkiye’de. Dışişleri Bakanımız Babacan “Washington’da iki ayrı düşünce akımı var. İlkini Bush ve Rice temsil ediyor ve demokrasiye vurgu yapıyor, diğerini ise Cheney temsil ediyor” dedi. Siz böyle bir ayrım görüyor musunuz?
- Mevcut yönetim içindeki ayrım değil de iki parti arasında bir ayrım gördüğümü söyleyebilirim. Cumhuriyetçiler Özal dolayısıyla Türkiye’ye özel bir önem verirler. Demokratlar ise daha çok etnik politika güderler. Dediğim gibi bu hükümet de Cumhuriyetçi olmasından kaynaklanan özel bir önem veriyordu Türkiye’ye, ama artık işler değişti.

Washington Türkiye’yi ‘güvenilmez’ ilan etmiş olsa da konumu gereği ona ihtiyaç duyacağı önemli meseleler olacaktır. Örneğin İran. Bazı çevreler İran’a bir saldırının olası olduğunu söylüyorlar. Böyle bir durumda ABD, Türkiye’den ne bekler?
- Öncelikle şunu söyleyeyim: İran’a saldırı yalnızca İran, İsrail’e ya da Körfez’e saldırırsa gündeme gelir. O zaman da ABD Azerbaycan, Bahreyn ve Kuveyt’ten yardım bekleyecektir.

Türkiye’den ne bekleyecektir?
- Hiçbir şeye karışmamasını. Belçika gibi.

Bu konumdaki bir ülke Belçika gibi olabilir mi?
- Tabii olabilir.

Bahsettiğiniz izolasyon değil mi?
- Hayır, değil. Türkiye Ortadoğu’da ve ABD’nin politikalarında etkili olmak istemiyor ve artık değil de.

Etkili olmak istemiyor diyorsunuz ama bunun tersini kanıtlamak istercesine son zamanlarda bayağı çaba sarf ediyor. Lübnan ve Suriye arasında arabuluculuğa soyunuyor, Ortadoğu ile ilişkilerini güçlendiriyor...
- O çabalar şık görünüyor ama hepsi bu. Başka bir şey olmaz. Zaten kimse de bir şey beklemiyor.

--------------------------------------------------------------------------------

Irak’ta güç Şiilere devredilecek

ABD’nin çekileceği bir Irak nasıldır?
- Şii ağırlıklı bir demokrasidir. Kürtlerle işbirliği yapılmıştır ve Sünniler artık ül***i yönetme sevdalarından vazgeçmişlerdir.

Yakın gelecekte çekilmeyi öngörüyor musunuz?
- Evet, Irak’taki savaşın bir başlangıcı, bir ortası, bir de sonu var. Biz şu an sondayız. Başlangıç koalisyon güçlerinin ül***e girişiydi. Orta Sünniler’in ayaklanması, ortanın sonu, Saddam ve diğerlerinin öldürülmesi, son ise gücün Şiilere devredilmesi. Bu henüz sonlanmadı. Sadr ile olmuyor. O hâlâ İran’la yakın ilişkiler kuruyor. Oysa Irak’ta çok para var. Ve orada güçlenen Şiiler bu parayı İran’daki Şiilerle paylaşmak istemeyeceklerdir. Biz bunu öngörüyoruz.

İran’a olası bir operasyondan söz ediliyor?
- Askeri operasyonun son seçenek olduğunda herkes hemfikir. İran ile ilgili üç seçenek var. Ben üç yıldır üçüncü seçenek üzerine çalışıyorum. İlk seçenek uluslararası mekanizmaların İran’ı dengelemesi. Ama BM Genel Kurul üyelerinin çoğu diğer bir üye İsrail’i protesto ettikleri için oradan fikir birliği çıkmıyor. Yani BM’yi unutun.

İkinci seçenek ne?
- İsrail’in 81’de Irak’a yaptığı. Ama bu operasyon çok pahalı.

Sizin üzerinde çalıştığınız seçenek hangisi?
- İran’a benzin ithalatını sınırlamak. Mollalar İran ekonomisini öyle berbat bir hale getirdiler ki benzinde dışa bağımlı durumdalar. Ve İran benzini tek bir acenteden alıyor, Hollanda’da. Bu musluğu kısarsak büyük baskı yaratırız. Bunun üzerinde çalışıyoruz.

Böyle bir yaptırım için konsensüs gerekir.
- İlk etapta Hollanda, İngiltere ve Fransa’nın onayı alınır. Sarkozy’nin demeçlerine bakılırsa ABD’nin yanında duracaktır. İngiltere zaten müttefikimiz. Öbür tarafta Çin var ve şu an Çin’in işine istikrar gelir; İran’la ilgili bir karışıklık istemez.

İran beyaz bayrak çekerse önüne ne koyacaksınız?
- Nükleer silahsızlanma anlaşmasını imzalamasını isteyeceğiz. Nükleer çalışmaların altyapısını izleyebileceğiz.

Obama başkan olursa planlar değişebilir mi?
- İki senaryo gerçekleşebilir. İyi senaryoya göre; İran ısrar etmenin faydasız olduğunu görür. Kötü senaryoya göre ise ikinci bir Jimmy Carter vakası yaşanır. Ortadoğu zayıf bir ABD görür ve dengeler değişir. İran önce Lübnan’da kontrolü ele geçirir, ardından Ürdün’de istikrarsızlık yaratmayı hedefler. Sonra da Mısır’a açılır.

HaberTürk
(Nagehan ALÇI - AKŞAM)

katliam_290
09-06-2008, 16:55
saldırsınlar canım ama İRAN halkı TÜRKlerden sonra en savaşçı halktır öle Irakta oldu gibi bi savaş olmaz ......

satelcom
15-06-2008, 18:18
yahu şu amerikalılarda çok nankör.bir taraftan akp bir taraftan mhp ve chp bu ül***i kaşarlaşmış emperyalist ingiltere ve onun çırağı abd ye peşkeş çektiler.maden ve petrol yasaları ile ve vakıflar yasaları ilede devleti teslim ettiler.yine de yaranamadılar.yahu bu adi ve aşşağılık emperyalistlere birtek erbakan hoca ve işçi partisi lideri doğu perinçek'ten başka karşı çıkabilecek bir lider yokmu?milletimize Allah'ın lütfu olan M.Kemal ATATÜRK'ten başka bir lider çıkamadı bu şerefsiz sömürgecileri ortadoğudan kovabilecek.Atatürk'ün ölümünden hemen sonra tekrar ortadoğuya döndüler ve har islam ülkesinde birçok devirilmiş işbirlikçi bularak dünyayı globalsiyonist sermayenin emrine sokmak için harekete geçtiler.ırakıda işgal ederken toplu imha silahları ve nükleer çalışmalar var diyorlardı.esas gayeleri ırak petrollerini abd-ingiliz petrol şirketlerine teslim etmiyen saddam idi.şimdi de sırada iran var.rusyanın derhal devreye girerek irana yapılacak müdaheleyi rusyaya yapılmış sayarım diyerek olaya müdahale etmesi gerekiyor.ama rusya abd ile iranın bölüşülmesi konusunda anlaştıysa sesi çıkmaz.

CABBARİ
15-06-2008, 20:58
artık müslümanları nasıl vuracaklarını şaşırdılar
ama gün gelecek müslüman ülkeler birlik olup gavura darbe vuracak
selametle

sarıkanarya_41
17-06-2008, 19:24
allah ın huzurunda hepımız dızılecez o zaman ne olacak bunu dusunemez bu gevurlar.

osmann
19-06-2008, 14:49
ben iranın böyle bir savaşı kazanabileceği kanısındayım. (tabi zayiatıda büyük olacaktır)ve eğer kazanırsa bu israilin sonu demektir. orada o itleri (israili) yaşatmazlar...
selametle...

temel50
19-06-2008, 15:39
Amerika kendini ne sanıyor ısıracak köpekler dişini göstermez müslümanlar hiç birşeyde korkmazlar amerikanın mayasılı azdı galiba

satelcom
22-06-2008, 15:37
bütün hrıstiyan alemi sömürgeci ve soykırımcıdır ve iflah olmaz islam düşmanıdırlar.bütün hristiyan alemi için en iyi müslüman ölü müslümandır.karaya vuran 3-5 balina için döktükleri gözyaşını bütün islam alemini katlederlerde dökmezler.ve birçok islam ülkesinin yöneticileri bu sömürgeci ve soykırımcı hristiyan batı tarafından devşirilmiş mandacı uşağı haline getirilmiştir.bir çok ülkenin milliyetci geçinen siyasi partileri bile amerkan-ingiliz kontrolüne geömiş durumdadır.yine bir çok ülkenin solcuları da amerikan solcusu olmuşlardır hatta bu solcular kendilerine (sosyal demokrat)demişlerdir.anti emperyalist olmayan bu amerikan solcuları meyhane solcusu sosyal demokratlar ayni emperyalist uşağı sağ partiler gibi özelleştirmeye-ab ye-yabancıya toprak satışına evet derler ve halklara özgürlük sloganları atarak ülkenin bölünmesine evet diyen demokrasi havarileridir.gerçek solcular ise (na abd ne ab tam bağımsız başıdik türkiye)sloganına ve atatürk devrimlerine sahip çıkan özelleştirmeye-ab ne-yabancıya toprak satışına karşı çıkan gerçek milliyetçilerdir.gerçek solcular halklara özgürlük demezler milli ulusal devlat derler.anti emperyalist olmayan amerikan solcusu sosyal demokratlerı iyi tanıyın.halklar özgürlük diyen amerikan solcularını iyi tanıyın.telkom satılmasın diye kendini paralıyan gerçek milliyetci ulaştırma bakanı enis öksüz'ü hem partiden hemde bakanlıktan atan amerikan milliyetcilerini iyi tanıyın.ipi atıp abdullah gül'ü kuyudan çıkarıp cumhurbaşkanı yapan emperyalizmin devşirilmiş yerli işbirlikçisi akp ye payandalık yapan amerikan milliyetçilerini iyi tanıyın.biz hasat toplayacağız deyip gerçek milliyetcileri haşat edenleri iyi tanıyın.milletimize ve tc devletimize,atatürk devrimlerine,vatanımıza sahip çıkalım.kan kardeşlerim din kardeşlerim uyanın.uyanın.

satelcom
22-06-2008, 15:39
Sen onların dinlerine uymadıkça, yahudi ve hristiyanlar senden kesinlikle hoşnut olacak değillerdir. De ki: "Şüphesiz doğru yol, Allah'ın (gösterdiği) yoludur." Eğer sana gelen bunca ilimden sonra onların heva (arzu ve tutku)larına uyacak olursan, senin için Allah'tan ne bir dost vardır, ne de bir yardımcı. (BAKARA SURESİ / 120)

satelcom
22-06-2008, 15:39
Ey iman edenler, yahudi ve hristiyanları dostlar (veliler) edinmeyin; onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden onları kim dost edinirse, kuşkusuz onlardandır. Şüphesiz Allah, zalimler topluluğuna hidayet vermez. (MAİDE SURESİ / 51)

satelcom
22-06-2008, 15:41
Allah'a ve ahiret gününe iman eden hiç bir kavim (topluluk) bulamazsın ki, Allah'a ve elçisine başkaldıran kimselerle bir sevgi (ve dostluk) bağı kurmuş olsunlar; bunlar, ister babaları, ister çocukları, ister kardeşleri, isterse kendi aşiretleri (soyları) olsun. Onlar, öyle kimselerdir ki, (Allah) kalplerine imanı yazmış ve onları kendinden bir ruh ile desteklemiştir. Onları, altlarından ırmaklar akan cennetlere sokacaktır; orda süresiz olarak kalacaklardır. Allah, onlardan razı olmuş, onlar da O'ndan razı olmuşlardır. İşte onlar, Allah'ın fırkasıdır. Dikkat edin; şüphesiz Allah'ın fırkası olanlar, felah (umutlarını gerçekleştirip kurtuluş) bulanların ta kendileridir. (MÜCADELE SURESİ / 22)

satelcom
22-06-2008, 15:45
türk olmak bir şereftir.islam alemini 1000 yıldır haçlı seferlerine ve batının soykırımına emperyalizmine harşı korumuşlardır.ne zamanki ilmden ve islamdan uzaklaşıp ingilizleri dost bildiler.ingilizlerin fitneleri ile koskoca bir osmanlı imparatorluğu yıkıldı.m.kemal ATATÜRK'ün kurduğu bağımsız ulusal devletimiz tc de bu gün ab ile dostluk ve bütünleşme sevdası yüzünden osmanlı ile aynı akibete sürüklenmektedir.

emmi
23-06-2008, 18:23
Arkadaşlar bu durum gerçekten yavaş yavaş ısınıyor. Bu geçen hafta takip edebildiğim kadarıyla İran'da işin şakaya gelir tarafının olmadığını anlamış ki Avrupa bankalarındaki mevduatları toparlayıp çekmeye başlamış. Özelliklede İngiltere ve ABD ile ortaklık yapabilecek ülkelerden. Puşt zihniyeti seçimi kazansada, kaybetsede bunu yapacaklarmış bu sonbaharda. Kazanırlarsa kendileri devam edeceklermiş, kaybetselerde gelen demokrat başkanın kucağına nur topu gibi yeni doğmuş İran savaşını bırakıp onu zor durumda bırakmakmış politikaları. Bizimkilerde yakında İran için bir tezkere daha getirmezlerse iyi olur diyeceğim, ama bunlara asla güvenmiyorum. Bu zihniyetin para için yapmıyacağı saçmalık yok. Korkarım, İran'la nerdeyse bin yıllık saldırmazlık anlaşmamızı bozacaklar diye. Gerisini düşünmek bile istemiyorum.
Saygılar.

Age_of
23-06-2008, 18:32
zaten ilk önce iran bizim dalmamızı istiyo ırağa ondan sonra kendisi dururmu kendiside dalcak

emmi
24-06-2008, 01:31
Kardeş sanırım 1. mesajı okumadın. Sonbahar veya kış aylarında ABD İran'ı havadan vurmayı planlıyor. Irak'ı değil. Bilgilerinize
Saygılar.

yusufdal
24-06-2008, 04:33
bu iş; gemiden roket atmaya benzemez buş efendi.
ırak gibi gariban ve çok parçalı bir yerde bile hala sonuç alamamışken,
iran gibi en savaşçı milletlerden biriyle asla başedemezsin.

intihar etmek istersen seni kimse engellemez.

ne demek sana ihtiyacım yok?
sen benim soydaşımı-dindaşımı vurmak isteyeceksin
ve ben de sana müttefikiz ayağıyla sana yardım edicem.

türkçenin en güzel sözüyle cevap veriyorum:
YAŞ MI ..........?

emmi
24-06-2008, 13:58
Peki arkadaşım, Irak hıristiyan bir ülkemiydi ki dini bütün yöneticilerimiz çakalların yanında yer almak için 1 Mart tezkeresini meclisten geçirmek için bir yerlerini yırttılar? Onun için mi 65 bin ABD askerini ülkemiz topraklarına yerleştirmeye kalkıştılar?
ABD, Irak'a gireceği zaman bizlerde şimdi senin düşüncedeydik. ABD, Irak'ı Afganistan'a benzetme diyorduk. Aaa! Birde ne görelim o iyi bir ordu sandığımız Irak ordusu ABD askerlerinin postallarını yalamıyor mu? Midemiz bulanmıştı bu davranışlara. Birde dikkat edersen kara harekatı yok. Sadece havadan tesis vurmayı planlıyorlarmış. Emperyalizm böyle birşey işte. Kendi küçük çıkarları için dünyayı ateşlere atarlar.
Saygılar.
Saygılar.