Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bayat Ekmeklerinizi Atmayın Değerlendirin..



Nakkus
10-05-2006, 18:50
Bayat ekmeği nasıl değerlendirelim?

* Bayat ekmeği değerlendirmenin en basit ve en bilinen yolu, köfte harcının içine katmaktır.

* Ekmek fırında veya açıkta bekletilerek kıtırlaştırıldıktan sonra öğütülüp galeta unu haline getirilir. Galeta unu, köfte yaparken, ekmek yerine harca katılabilir.

* Bayat ekmeği küp küp kesip fırında kıtırlaştırdıktan sonra çorbaların içine atarak değerlendirebiliriz.

* Bayat ekmeği yumuşatmak istenirse ekmek dilimleri bir kevgire konulur; kevgir, su dolu bir tencerenin üzerine oturtulup kapatılır. Su kaynadıkça, ekmeği nemlendirip yumuşatır.

Nakkus
10-05-2006, 18:51
|| TARİFLER ||


Ekmek çorbası


Malzemeler: 150 gr ekmek içi, 200 gr süzme yoğurt, 10 su bardağı et suyu, 1 çay kaşığı kırmızı biber, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1/2 tatlı kaşığı tuz.


Yapılışı: Elde ufalanan ekmek içi akşamdan yoğurt ile bir kapta iyice karıştırılır. Ertesi gün yeniden iyice karıştırılır. Bir tencerede et suyu kaynatılır. Yoğurtlu ekmek içi, karıştırılarak et suyuna yedirilir. Tuzu da ekledikten sonra hafif ateşte 5 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır. Bir tavada kızdırılan tereyağına kırmızı biber katılarak karıştırılır. Sonra çorbaya ilâve edilir. Çorba sıcak sıcak içilir.

***

Peynirli bayat ekmek köftesi


Malzeme: 1 adet bayat ekmek, yarım kalıp sert beyaz peynir, 1 demet maydanoz, 2 yumurta, 1 adet orta boy soğan, köfte baharı, tuz ve pul biber, galeta unu.


Yapılışı: 1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. Karışım yoğurularak köfte şeklinde parçalara ayrılır. Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.

***

Bayat ekmek kanepesi


Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır. Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür. Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir. Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alınıp, soğutmadan, kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır.

***

Vişneli ekmek tatlısı


Malzeme: 1 kilo toz şeker, 5 su bardağı su, 1 kilo vişne, 2 adet bayat ekmek, krema veya kaymak.


Yapılışı: Bayat ekmekten 2 cm kalınlığında dilimler kesilir. Kabuklar düzgünce kesilerek çıkarılır. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır; fırın tepsisine dizilir. Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. 1 kg toz şeker, 5 su bardağı su, bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır. Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg vişne, şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır. Vişne taneleri bir tabağa alınır. Ateşten alınan vişne şurubu, soğumadan, kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi ağır ateşte tutularak, içindeki şurup, koyulaşana kadar kaynatılır. Ara sıra tepsi hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice emmesi sağlanır. Şurup koyulaşınca, tepsi ateşten alınıp soğutulur. Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir. Üzerine krema veya kaymak konulur. Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir.

Alıntı..

CABBARİ
10-05-2006, 20:53
maalesef bizim ülkemizde bayat ekmekler dogru çöpe gidiyor ne yazık:(:(
oysa bunu beslediğimiz hayvanlara kadar verebiliriz benim kuşlara veriyorum yerler tavuklara veririm yerler çöpe atmak hiç hoş değil günahtır..
nakkuş ablamında dediği gibi en iyisi köfte harcı yapmaktır abla bir yapta yiyelim bee:):)

Özgür Erge
10-05-2006, 20:58
haklısın cabbari ama biz yeriz bayat taze farketmiyo

Nakkus
10-05-2006, 20:59
maalesef bizim ülkemizde bayat ekmekler dogru çöpe gidiyor ne yazık:(:(
oysa bunu beslediğimiz hayvanlara kadar verebiliriz benim kuşlara veriyorum yerler tavuklara veririm yerler çöpe atmak hiç hoş değil günahtır..
nakkuş ablamında dediği gibi en iyisi köfte harcı yapmaktır abla bir yapta yiyelim bee:):)
istediğin köfte olsun ablacım hemen yaparım :033102smile_1_prv:

Yaban Ali
10-05-2006, 21:05
Mesele ekmeği bayatlatmamak...

muzo
10-05-2006, 21:36
bu işi en iyi yabancılar yapıyor admlar hiç ekmek bayatlatmıyolar çünki 2 - 3 dilim ekmekyedikleri için fazla ekmek almıyolar ama biz sanki karnımız doymayacak gibi 3 - 5 tane ekmek alıyoruz sonrada bayatlıyor ve çöpeee

CABBARİ
11-05-2006, 10:23
bu işi en iyi yabancılar yapıyor admlar hiç ekmek bayatlatmıyolar çünki 2 - 3 dilim ekmekyedikleri için fazla ekmek almıyolar ama biz sanki karnımız doymayacak gibi 3 - 5 tane ekmek alıyoruz sonrada bayatlıyor ve çöpeee
:clap2: :clap2: :clap2: :clap2:
harikasın muzo çok dogru..
insanlar ekmegi çok alıyorlar doymayoız diye ama turistlere dikkat edin adamlar 2-3 dilimle doyuyorlar birde bira içmeseler adamlar tıg gibi saglıklarına dikkat ediyorlar..
selametle..

Karizma51
13-05-2006, 18:12
arkadaşlar ekmeği çöpe atmak dinimizce günah ve yasaktır, ayrıca bayat ekmek sağlık açısından son derece faydalıdır, midenin asidini ve yağını alır buna emin olunuz ve atmayınız..

Ödül Avcısı
28-05-2006, 01:26
Bu konuda aşırı israf var.