Orijinalini görmek için tıklayınız : Eskiden okulda bu görgü kuralları öğretilirdi
Sayfaları sararmış kitapçığın üzerinde İstanbul Kız Lisesi/Muaşeret Kaideleri yazıyor. 1939 basımı on altı sayfalık risalede öğrencilerin sınıfta, sınıf dışında, sokakta, ailede, yemekte, cemiyet içinde nasıl davranmaları gerektiği madde madde açıklanmış.
Günümüzde öğrencilere görgü kuralları ne ders olarak gösteriliyor ne de okulların hazırlamış olduğu adab-ı muaşeret kitapçıkları var. Pazartesi günü okullar açılıyor. Yaklaşık 14 milyon öğrenci eğitim öğretime başlayacak. Biz de okulların başladığı bu hafta 70 yıl evvel hazırlanmış kitapçığa göz attık. Kitapçığın girişinde "toplu halde yaşayan insanların iyi geçinmeleri, tavır ve hareketlerinde nazik olmaları, birbirlerini kırmamaları, başkalarının bedii zevkini incitmemeleri, çalışma hayatında kendilerine, vatana, millete faydaları olmaları için konulmuş birtakım terbiye usulleri, muaşeret kaideleri vardır." denilip 'terbiye kaideleri' maddelerle gösteriliyor.
Sınıfa girerken acele ile birbirini itmeyerek sıra beklemek.
Sıralarda gürültü çıkarmadan sessizce oturmak, sınıftan çıkarken öğretmeni selamlamak.
Verilen vazifeleri günü gününe hazırlamak. "Haberim yoktu, defterim evde, arkadaşımda kaldı" gibi mazaretler bulmaya çalışmamak.
Önlüklerin temiz, ütülü olması, eteklerin altından başka renkte elbise görünmemesi.
İskarpinlerin eski de olsa daima boyalı olması.
Saçların kısa kesilmesi veya siyah kordela ile bağlanarak yahut arkadan sıkıca toplanarak dağınıklıktan kurtarılması.
Arkadaşlarla görüşürken hitaplara dikkat etmek. Birbirini "hişt" diye çağırmamak, kolundan dürtmemek.
Kütüphanede ses çıkarmadan, kendi varlığını hissettirmeden yürümek, başkalarını rahatsız etmeyerek oturup çalışmak.
Eve ait işlerde anaya yardım etmek, evde hizmetçi de olsa bir genç kızın hususi işlerini kendisi görmesi.
Fakir olsa da evin, yemek masasının temiz, tertipli olmasına dikkat etmek, yalnız da olsa temiz tertipli yemek yemek, sofraya hep birden oturmak.
Gece yatısı misafirliğinin vereceği rahatsızlık düşünülerek davet olunmadan veya ansızın kardeş evine bile gitmemek.
Tevdi edilen bir sırra hörmet etmek.
Hususi hayatımızdan kimseye bahsetmeme.
Değmez yere iddialara girişerek münakaşaları kavga şekline dökmemek
hey gidi erdem....elimizin tersi ile ittik seni...şimdi birbirimizi yiyoruz...
şuanki liselerimizin kapısına asılsa bu yazı, acaba ibretle okunurmu, yoksa dalga geçilip gülünürmü?
hangi devirdeyiz haa?
şu anki okullarda okuyan çocuklarımız kardeşlerimiz iskarpinide bilmez...
paylaşım için teşekkürler...
selametle...
Okullarda bırak,ailedede öğretmiyorlar.Bu yazılanlar küçük bir kısmı.Bakıyorum çevreye,sınıfıma,okuldaki kişilere hiç birinde yok,daha kötüsü var.Her kelime başı ve sonunda küfür.3. sınıftadaki bir çocukta bile görebilinecek birşey.Dersin ortasında birini küçümsemek.O yetmezmiş gibi öğretmende destekler bunu.Çok gördüm o diyalogları okulda.Öğretmenle bile sınıfın ortasında laf savaşı.Öğretmenlerde düzgün değil.
Kendi yaşıtlarınla yaptığın kötü/iyi davranışları büyüklerin arasındada yapmak en başta yer alıyor.
şuan okullarda binlerce cem uzanlar aydın doğanlar kemal horzumlar murat demirerler sedat pekerler çakıcılar ve bunların alt kadroları yetişiyor bundan kimsenin şüpesi olmasın...atatürk ülkenin geleceğini bu gençlere emanet ettiğini görseydi bandırma vapurunun yönünü samsuna deyil marmarise bodruma çevirip çilingir sofrasının ***fini çıkarırdı..inşallah bizleri yanıltırlar..
Bunları okuyunca içim sızladı.
Hayal değilmiş hatırladıklarımız, anlattıklarımız, beklediklerimiz. VarMIŞ.
Hala ilkokul öğretmenimin dediklerinden hatırlarım.
Bir toplulukla karşılaşıldığında ya da mekana girildiğinde genel bir selam verilir, kişiye özel selam vermek diğerlerine selam vermemek saygısızlıktır.
-Yolda biri ya da birileriyle yürürken içinizden biri tanıdığı biriyle karşılaşıp konuşurken diğerleri ilerleyip gitmez, bir-iki adım ileri gider ve bekler.
Çöpe atılacak birşey olursa çöp yok diye yere atılmaz, çöp görünceye kadar cebe ya da çantaya saklanır.
...
Bunları okuyunca içim sızladı.
Hayal değilmiş hatırladıklarımız, anlattıklarımız, beklediklerimiz. VarMIŞ.
Hala ilkokul öğretmenimin dediklerinden hatırlarım.
Bir toplulukla karşılaşıldığında ya da mekana girildiğinde genel bir selam verilir, kişiye özel selam vermek diğerlerine selam vermemek saygısızlıktır.
-Yolda biri ya da birileriyle yürürken içinizden biri tanıdığı biriyle karşılaşıp konuşurken diğerleri ilerleyip gitmez, bir-iki adım ileri gider ve bekler.
Çöpe atılacak birşey olursa çöp yok diye yere atılmaz, çöp görünceye kadar cebe ya da çantaya saklanır.
...
Dünya'nın her yerinde ister Müslüman,ister başka birşey mutlaka selam verilir.Ama bizim neslimizde böyle birşey yok.Sadece bu da değil.Ne ağızlarından Bismillah,ne de alay cümlesi dışında ''ALLAH'' kelimesi kullanılmamıştır.Benim yaşımda çok büyük değil.Ama sınıf arkadaşlarımın hepsinde böyle bir sorun var.
Çocukları geçtim.Matematik öğretmenim.Birisi bir yanlış yapınca söyleyince ona kızacağına onunla birlik oluyor.Türkçe öğretmeni Oruç tutmamak(hastalık ve ya başka bir özel sebeb) çok büyük bir marifet gibi anlatır.ALLAH Sonumuzu hayır etsin.
Dünya'nın her yerinde ister Müslüman,ister başka birşey mutlaka selam verilir.Ama bizim neslimizde böyle birşey yok.Sadece bu da değil.Ne ağızlarından Bismillah,ne de alay cümlesi dışında ''ALLAH'' kelimesi kullanılmamıştır.Benim yaşımda çok büyük değil.Ama sınıf arkadaşlarımın hepsinde böyle bir sorun var.
Çocukları geçtim.Matematik öğretmenim.Birisi bir yanlış yapınca söyleyince ona kızacağına onunla birlik oluyor.Türkçe öğretmeni Oruç tutmamak(hastalık ve ya başka bir özel sebeb) çok büyük bir marifet gibi anlatır.ALLAH Sonumuzu hayır etsin.
Selam vermek sünnet, almak farzdır denir.
Koyulaştırdığım yazında da ne yazık ki haklısın. Kullanan varsa hemen dalga geçiyorlar. Kullanmaktan utanıyorlar, sanki suçmuş gibi...:sad:
Anladığım kadarıyla yaşına göre oldukça farkında bir gençsin. 1 bence 0'dan iyidir. Suya atılan bir taşın halkası gibi yayılmasını sağlayabilirsin. :nod:
Öğretmenlerinin yaptığı, meslek ahlakını geçtim insanlığa aykırı. Değil eğitmen, yetişkin bile olamamış görünüyorlar. İnan bana çoğu öyle değil.:)
gungor1976
26-09-2010, 21:42
Selam vermek sünnet, almak farzdır denir.
Koyulaştırdığım yazında da ne yazık ki haklısın. Kullanan varsa hemen dalga geçiyorlar. Kullanmaktan utanıyorlar, sanki suçmuş gibi...:sad:
Anladığım kadarıyla yaşına göre oldukça farkında bir gençsin. 1 bence 0'dan iyidir. Suya atılan bir taşın halkası gibi yayılmasını sağlayabilirsin. :nod:
Öğretmenlerinin yaptığı, meslek ahlakını geçtim insanlığa aykırı. Değil eğitmen, yetişkin bile olamamış görünüyorlar. İnan bana çoğu öyle değil.:) Selamün aleyküm forumdaşlar. Yine damar konularda döktürüyorsunuz. Derya denizsiniz varya helal olsun...
Şimdi öğretmenler öğrencileri değil tam aksine öğrenciler öğretmenleri eğitiyor sanırım öğrenci ne denirse yanlış veya doğru hepsi kabul ediliyor.ßenim okuduğum dönemde öğretmen yüzümüze baksa elimiz ayağımız tutulurdu sesimizi çıkaramazdık ama şimdi nerdee..!!
Ne saygı kalmış ne görgü kalmış nede sevgi bunların hepsi yerini saygısızlık ve edepsizliğe bırakmış maalesef :(
İlk cümle çok iddialı ve doğru değil Burak. "Öğrenci ne derse doğru-yanlış kabul ediliyor" diye bir sonuca nasıl vardın bilemiyorum.:(
İnsanların anne-babasına bile saygısı büyük ölçüde kötüyken okulda farklı olması zor ama kişiden kişiye dozu değişebiliyor.
Ben en çok faceboook'ta karşılıklı yazışmalarını görünce şok oluyorum. Türkçe yokolmaya yüztutmuş, çoğu sözüğü anlamak zor. Laubali ve aslında hakaret içeren sözcükler iltifat haline gelmiş.
İlkokula giderken ögretmenimizden kaçardık bize kızarmı diye şimdi ise herşey degişti eskiden 1 kanal vardı atlı karınca dizi vardı cok ögretici bir dizi idi.Şimdi bakıyorum teknoloji gelişti herşey değişti insanlar artık en ufak birşeyden cıkar arar oldular çok özledim ilkokul zamanlarımı ortaokul zamanlarımı
İlk cümle çok iddialı ve doğru değil Burak. "Öğrenci ne derse doğru-yanlış kabul ediliyor" diye bir sonuca nasıl vardın bilemiyorum.:([/B]
Elif hanım kusura bakmayın anlatma tarzım yanlış oldu sanırım her öğrenci ve öğretmen için geçerli değil tabiki,yaşadığım bölge itibariyle görüp şahit olduğum ve utanç duyduğum şeyler böyle bir yorum yapmama sebep oldu ve onların adına ben çok üzüldüm açıkcası :(
Nasıl bu sonuca vardım sorunuzu gerçekten cevaplamak isterdim fakat inanın utanç verici şeyleri görüyoruz ve şahit oluyoruz okullarımızda bunlar neden böyle bir sonuca ulaştığımı yeterince açıklıyordur inşallah..
İnşAllah artık düzelir diye ümit edelim o zaman.
İnşallah Elif hanım benimde tek düşünce ve isteğim düzelmesidir,amaa işte bildiğiniz gibi günden güne daha kötüye gidiyor bazı şeyler.. :(
Rabbim ne verirse hayırlısını versin hakkımızda..
Amiin.
Biz, önce kendimize sonra birilerine iyi birşeyler katabilelim, iyiliğe yeter.:)
Amiin.
Biz, önce kendimize sonra birilerine iyi birşeyler katabilelim, iyiliğe yeter.:)
Evet çok haklısınız katabilirsek ne mutlu bizlere :)