COEMAR
28-06-2006, 21:03
Biyodizelde yosun dönemiyle verimlilik 30 kat artacak ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) tartışmalarının bir türlü sonuca bağlanamadığı biodizelde kanola soya ve pamuk gibi yağlı tohumlardan sonra şimdi de yosunla üretim devri başlıyor. Tek hücreli yosunlardan, önce yağ sonra da biyodizel elde etmek için çalışmalar yapan Ege Biyoteknoloji, yosundan yakıt üretimine 18 ay içinde başlamayı hedefliyor. Gerekli çalışmalar için Tübitak’tan destek aldıklarını söyleyen Ege Biyoteknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, "Projenin yüzde 40’ını Tübitak karşılayacak. Şu an özellikle yağ verimi en yüksek olan tek hücreli yosunlar üzerinde çalışıyoruz. Üretimi Türkiye’de kolayca bulunan yosun türlerine de adapte edeceğiz" dedi. Tek hücreli yosunların hammadde olarak kullanılmasının verimliliği 30 kata varan oranlarda artırdığını belirten Akyarlı, "1 metrekarelik ark havuzundan sağlanan üretim, 30 metrekare tarlaya eşdeğer. Türkiye’nin yıllık bitkisel yağ açığı 1 milyon tona, bitkisel yağ ithalatı da 1 milyar dolara ulaştı. Bu açığın kapatılabilmesi için yağlı tohum bitkisi olan kanola ekimine de başladık. Şimdiden dekar başına 400 kilo kanola hasat ettik" dedi. Avrupa Birliği ülkelerinde biyodizelin mazota yüzde 5 oranında karıştırılmasının zorunlu olduğunu söyleyen Akyarlı, "Biyodizel, dizel araçlarda istenirse yüzde 100 oranında da kullanılabiliyor. Amerika’da eyaletler göl ve nehirlerde teknelerin yüzde 100 biyodizel kullanmasını zorunlu tutuyor. Cincinnati’de de tüm belediye otobüsleri biyodizelle çalışıyor. Ayrıca, Avrupa’nın birçok yerinde benzer uygulamalar var" diye konuştu.