Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Vitamin deposu: Dondurma



hallederiz
04-07-2006, 16:17
Müjde! Artık dondurma yerken vicdan azabı çekmeye son! Dondurmanın bir vitamin deposu olduğu ve sanıldığı kadar kilo aldırıcı özellik taşımadığı anlaşıldı. Yine de ölçüyü kaçırmadan tüketmeye dikkat etmeli tabiii... Sıcak havalarda bizi serinletmesini umarak en çok tükettiğimiz besinlerden biridir dondurma. Ancak hem yeriz, hem de kilo alacağız diye vicdan azabı çekmeden duramayız. Belki de dondurma yerken, vücudumuza gereken pek çok vitamini aldığımızı bilsek, bu ferahlatıcı lezzeti gönül rahatlığıyla mideye indirmeye devam ederiz, ne dersiniz? O halde sıkı durun, size bir müjdemiz var. Dondurma gerçekten de müthiş bir vitamin deposu. Ayrıca sandığınız kadar da şişmanlatmıyor. Aslında kilo almanızın dondurma yiyip yemediğinizle fazla ilgisi yok. Diğer besinlerden aldığınız kalorilere dikkat edip biraz daha fazla hareket ederseniz, dondurma yememeniz için hiç bir neden yok.



Uzmanlara kulak verin!
Beslenme uzmanları, dondurmanın kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında oldukça faydalı olduğunu belirtiyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için haftada bir ya da iki kez dondurma tüketimini öneriyorlar. Ancak önemli olanın besinlerin tüketim sıklığı ve miktarının ayarlanarak beslenme programına konması olduğunun da altını çiziyorlar. Dondurmanın kiloyu etkilemesi ise, günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkili... Neyse ki, dondurmanın kalori değeri diğer baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşük! Kısacası, sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız, hareketli bir yaşam tarzına sahipseniz ve egzersiz yapıyorsanız, dondurma tüketmenizde de hiçbir sorun yok!



Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, salep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar kullanılır. Yüksek miktarda süt içerdiği için besin değerleri açısından zengindir. Yapısında, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunur.

Dondurma seçiminde bunlara dikkat!
Bildiğiniz gibi, süt mikroorganizmaların kısa sürede üreyerek ciddi sağlık problemlerine sebep olabileği besin maddesi. Bu yüzden dondurma mutlaka pastörize sütten yapılmalı. Üretim sırasında gıda maddeleri tüzüğüne uygun olan katkı maddelerinin kullanılması, uygun paketleme ve etiketlemenin yapılmış olması ve üretim sonrası dağıtımının soğuk zincire uygun yapılması da büyük önem taşıyor! Eğer ben dışarıda satılan dondurmalara güvenmiyorum diyorsanız, ona da bir çözüm önerimiz var: Kendi dondurmanızı kendiniz yapmaya ne dersiniz? O kadar kolay ve sağlıklı ki inanamazsınız! Kendi yaptığınız dondurmayı arkadaşlarıza ikram etmenin keyfi de bir başka olacaktır! Hatta olayı abartıp dondurma partisi de verebilirsiniz, neden olmasın! İşte kolay dondurma tarifiniz!




Kolay dondurma


4 kişilik dondurma için malzemeleriniz:
2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı vanilya
4 yumurta sarısı
1 su bardağı tozşeker
200 gr süt kreması
Yapılışına gelince... Önce 2 bardak sütü çelik tencereye alın, vanilyayı ilave edip orta ateşte karıştırın. Kaynamaya başlayınca ateşten alıp 15 dakika dinlendirin. Sonra da bu sütü tel süzgeçten geçirerek ayrı bir kaba dökün. Sütü boşalttığınız tencereye 4 yumurta sarısı ve tozşekeri alıp el mikseri ile hızlı hızlı çırpın.



Ilık sütü yumurtalı karışıma azar azar dökerek sürekli karıştırın. Tencereyi içi su dolu başka bir kabın içine oturtup kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Böylece karışım tencereye yapışmayacaktır, siz de dibi tutan tencereyi temizlemek zahmetine katlanmayacaksınız! Ancak karışımı kaynatmamaya özen gösterin, sadece krema kıvamına gelinceye kadar 10-15 dakika pişirin. Krema, kaşığa yapışmaya başlayınca ayrı bir kaba döküp soğumaya bırakın. Üzerinin kaymak tutmaması ve pürüzsüz bir krema kıvamında olması için arada bir karıştırın.
Ayrı bir kasede 200 gr süt kremasını hafifçe çırpın. Hazırladığınız soğuk kremaya azar azar dökerek karıştırıp yedirin. Üzerini kapatıp buzlukta hafifçe donuncaya kadar bekletin. Sonra karışımı derin bir cam kalıba alın ve üzerini alüminyum folyo ile örtün. Buzlukta 20 dakika daha bekletin. Karışım, biraz toparlamaya başladığı zaman buzluktan çıkarıp mikserle birkaç saniye çırpın. Üzerini alüminyum folyo ile örtün. Buzlukta 20 dakika daha bekletin. Tekrar çıkarıp mikserle çırpın. Dondurma kıvamına gelene kadar bu çırpma işlemini tekrarlayın. Birkaç kez çırptıktan sonra nihayet dondurmanız hazır! Ensevdiğiniz kaselerde servis yapmaya başlamak için daha ne duruyorsunuz