PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Cola'daki alkol haram mı?' tartışması

umut55
17-02-2011, 17:44
Coca-Cola'nın formülü açıklandı. İçinde alkol bulunan kolanın haram olup olmadığı tartışmanın fitilini ateşledi

Dünyanın en popüler içeceği olan Coca-Cola'nın içinde ne olduğu yıllarca saklandı, türlü türlü efsanelere konu oldu içeriği. Coca- Cola'nın 125 yıllık sırrını ilk kez 1886 yılında kimyager John Pamberton buldu. Ancak önceki gün büyük sır açığa çıktı. Coca-Cola'nın içerisinde 226.4 gram alkol olduğu deşifre edildi.

HELAL Mİ HARAM MI

Hal böyle olunca, kola içmek helal mi haram mı tartışması alevlendi. Kimi uzmanlara göre kesinlikle içilmemesi gerekirken, kimileri ise daha uzlaşmacıydı. Hemen herkesin severek içtiği kolanın haram olup olmadığı yönünde görüşler de farklı çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinde alkollü içeceklerle ilgili bölümünde tavrını net olarak gösterdi: "Zararlı maddeler kullanıldığında nefis tehli***e atılmakta, nesil de maalesef manen ve maddeten bozulmaktadır. Yüce dinimiz alkollü içkiler gibi, diğer zararlı maddelerin de, kullanılmasını, imalâtını ve satışını da yasaklamıştır." Öte yandan Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise yaptıkları incelemelerde tüm gazozlarda da alkol tespit ettiklerini söyledi. Kaya, "1 litre gazozda 1.4 gram alkol var" dedi. Bu arada Coca- Cola ise açıklanan formülün sahte olduğunu belirtti.

SARHOŞ ETMEZ Kİ...
CÜPPELİ AHMET HOCA:
Kola içmeye haram diyemeyiz. Birşeyin içindeki alkolün fazlası insana sarhoş ediyorsa bunun azı da haramdır. Kolanın içindeki alkol ne kadar çok içilirse içilsin sarhoş etmeyeceği için haram diyemeyiz.

SAKINCASI YOK...
PROF. DR. M. SAİM YEPREM:
İçeceklerde kosantre aromayı azaltmak için alkol kullanılıyor. Az miktarda kullanılan alkol, o içeceği alkollü içicek yapmaz. Kola alkollü içecekler grubuna dahil değil. Eğer öyle olsaydı devlet alkollü içecekler grubuna dahil ederdi. Kola içilebilir.

İÇİLMEMESİ GEREK
ESKİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANI DR. TAYYAR ALTIKULAÇ:
Alkollü içecekler İslam dininde yasaklanmıştır. İslam'a göre sarhoşluk veren herşey yasaklanmıştır. Alkolün azı da çoğu da haramdır. İçilmemesi gerekir

Catapult®
17-02-2011, 18:35
Kardeşim insanlar cola yüzünden birbirine zülüm veya hastalık vermiyorsa. Helal dir
Dinimizde İnsanın Sağlığını Bozucak Şeyler Haramdır.

umut55
17-02-2011, 19:32
bende çok içiyorum colayı

salihkalp
18-02-2011, 00:02
Cola ve benzeri asitli içeceklerin vücudumuz için zararlı olduğunu biliyorum ben meyve suyunu tercih ediyorum

muslum-baba
18-02-2011, 00:15
kola kemik erimesi yapar zararı budur ama haram degildir
içki oda haram degildir (bana sorarsanız)
asıl haram sıgara çoluk çoçuyunun rıskını veriyorsun

gacvokem
18-02-2011, 09:13
-valla sigara helalse içerim,
-haramsa yakarım,:),
boşverin dünyanın tadını çıkarın

cellini
18-02-2011, 10:23
yani 1999 dan beri içkiye tövbeliyim.eğer doğruysa bilmeden yıllarca alkol almışız. allahım inşallah affeder...

muslum-baba
18-02-2011, 10:46
doktora gittim karnımda agrı var diye doktor film çekti sende dedi 2 tane taş var dedi bende sordum hoçaya ben bunları nasıl düşürürüm diye bol bol su iç dedi sonra dedim hoçam bira da düşürüyor varmı öyle bişey evet dedi aç karnına sabahları 1 tane iç dedi şimdi bunun neresi haram !demekki birada ilaçmış.

Hikmet™
18-02-2011, 12:16
Cola ve benzeri asitli içeceklerin vücudumuz için zararlı olduğunu biliyorum ben meyve suyunu tercih ediyorum

Meyve sularıda aynı. Siz reklamlardakigibi taze meyve sulrından mı yapılığınısanıyorsunuz. Meyve su firmaları köylere gliyorlar nerede çürük çarık meyva varsa kilosu 25 kuruştan alıyorlar onlarla yapıyorlar. ben şahsen buna tanık oldum.

cellini
18-02-2011, 13:00
Meyve sularıda aynı. Siz reklamlardakigibi taze meyve sulrından mı yapılığınısanıyorsunuz. Meyve su firmaları köylere gliyorlar nerede çürük çarık meyva varsa kilosu 25 kuruştan alıyorlar onlarla yapıyorlar. ben şahsen buna tanık oldum.

evet bende bunu duymuştum ama meyve suyu üreticileri taze meyveden yaptıklarını iddaa ediyorlar günahları boyunlarına....

umut55
18-02-2011, 14:08
en iyisi dağlara çıkıp kaynak suyu içmek .en doğal içecek o dur herhalde))

gokbel
18-02-2011, 14:30
Birkaçyıl önce hıfzıssıhhanın yaptığı araştırmada değil kolanın bütün gazozların içinde alkol olduğunu tesbit etti ve firmaların yaptığı açıklamalar daha ucuz olduğu için KULLANMAK ZORUNDAYIZ oldu,yani gazozda içseniz alkol alıyorsunuz. valla o zamandan beri ne gazoz nede kola nede bisküvi yiyorum, biküvilerdeki nişasta bazlı şeker enaz sigara kadar zararlı,haramlık konusu ise azı haram olan şeyin çoğuda haramdır, ha bir yudum ha bir kilo farketmez.... sağlıcakla kalın

umut55
18-02-2011, 15:29
Şimdi de 'kola kanser yapıyor' iddiası
Koladaki karamel kanser nedeni KOLA üretiminde yaygın olarak kullanılan, kimyasal olarak yoğunlaştırılmış bazı karamel gıda boyalarının kansere neden olabileceği ve yasaklanması gerektiği öne sürüldü.

ABD’li tüketici hakları grubu Kamu Yararına Bilim Merkezi (Center for Science in the Public Interest CSPI) tarafından yapılan açıklamada, saf karamelin eritilmiş şekerden yapıldığı, ancak gıda boyamada kullanılan iki diğer türün kimyasal amonyak içerdiği ve hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda çeşitli kanser türlerine neden olan bileşimler ürettiği belirtildi.

CSPI, Gıda ve İlaç İdaresi’nden, koyu renkli diğer alkolsüz içeceklerde de kullanılan amonyak içeren karamellerin yasaklanmasını istedi. Dünyanın bir numaralı kola üreticisi Coca Cola ise kullandığı karamelin kansere neden olmadığını açıkladı. Şirket açıklamasında, kendi ürettikleri koladaki renklendirmenin pişerken ‘kararma reaksiyonu’ ile oluştuğunu ve bunun çeşitli yiyecek ve içeceklerde de bulunduğunu belirtti. CSPI, şeker ve amonyak arasındaki kimyasal reaksiyonun kanserojen madde üretebildiğini ve bunun da binlerce kanser vakasının nedeni olabileceğini belirtti. Amerikan Meşrubat Birliği ise, CSPI’nın açıklamasının ‘korkutma taktiği’ olduğunu iddia ederek, karamel gıda boyasında bulunan bileşimlerin insanlarda kansere neden olduğu yönünde bir kanıtın mevcut olmadığını öne sürdü.