Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
3 yeni film gösterimde
Bu hafta yerli yapımlar ağırlıkta. Biri tarihi, diğeri komedi iki yerli yapıma karşılık, yabancı sinemayı ‘Hayatındaki Azizleri Keşfetme Kılavuzu’ adlı yarı otobiyografik film temsil ediyor.
Kenan İmirzalıoğlu ile Cansu Dere’nin başrolleri üstlendiği ve Suat Yalaz’ın çizgi karakteri Yandım Ali’den esinlenerek beyazperdeye uyarlanan kostüme yapım SON OSMANLI :YANDIM ALİ, Dito Montiel’in yönettiği ve Robert Downey Jr., Rosario Dawson, Chazz Palminteri ile Dianne Wiest’in oynadığı film HAYATINDAKİ AZİZLERİ KEŞFETME KLAVUZU, TV dizisi olarak başarı kazanan yapım şimdi de beyazperdede EMRET KOMUTANIM ŞAH-MAT
YANDIM ALİ
Son Osmanlı: Yandım Ali
Mustafa Şevki Doğan’ın yönettiği ve Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Emin Boztepe ile Engin Şenkan’ın oynadığı ‘Son Osmanlı: Yandım Ali’, Özen Film tarafından gösterime sokuldu.
Yandım Ali, Bahriye Mektebi’nden kaçak, donanmadan terhis, yıllarca cephelerde savaşmış ve memleketin kurtuluşundan ümidi kesmiş bir külhanbeyidir. Evli bir sevgilisi vardır. Tek hayali biraz para kazanıp sevgilisini kaçırmak ve Viyana’ ya gitmektir. Ancak… Yandım Ali’nin yolu bir gün Mustafa Kemal’le kesişir. Ve o anda fikri değişir.
Tarih 13 Kasım 1918… Düşman donanması Boğaziçi’ ne demirlemiş… Manzara Vahim… İstanbul İşgal Altında! Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Aynı gün Haydarpaşa Garı’nda, trenden genç bir paşa iner. Suriye cephesinden dönüyordur… Boğazı geçerken vahim manzarayı yani düşman gemilerini görür. Herkes çaresizlik içindedir. İstanbul’un üzerinde kara bulutlar geziyordur ama o, “Geldikleri gibi giderler” der! Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Çünkü O, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’dan başkası değildir.
Aynı tarihlerde, İstanbul sokaklarında, donanmadan terhis edilen bir bahriye çavuşu vardır. O da Tahtacızadelerin Yandım Ali’sidir. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Yandım Ali Bahriye Mektebi’nden kaçak, donanmadan terhis, yıllarca cephelerde savaşmış ve memleketin kurtuluşundan ümidi kesmiş bir külhanbeyidir. Evli bir sevgilisi vardır. Tek hayali biraz para kazanıp sevgilisini kaçırmak ve Viyana’ya gitmektir. Ancak…
Yandım Ali’nin yolu bir gün Mustafa Kemal’le kesişir. Ve o anda fikri değişir. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Sokaklarında düşman zulmünün kol gezdiği öyle bir ihanet içindedir ki memleket, kimin kimi sırtından vurduğu belli değildir. İhanet doğan güneş gibi sessiz ve batan gün gibi çabuktur artık.
İşte bu ihanetler içinde Yandım Ali, vatanın kurtuluşunun elzem olduğunun farkına varır… Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir. SAYILARLA YANDIM ALİ Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Yandım Ali’nin çekimleri İstanbul’un çeşitli semtlerindeki tarihi dokusu korunmuş mekanların yanı sıra İstanbul’da kurulan setlerle gerçekleşti. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Filmin dekor kostüm aksesuarlarının yanı sıra ışık ve ses malzemelerinin taşınabilmesi için 7 kamyondan yararlanıldı. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Çekimlerde yaklaşık 2000 figüran görev aldı. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Yandım Ali filminde kağnı arabaları ve atlarda kullanıldı. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Film için 800 ün üzerinde kostüm hazırlandı. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
50 çift döneme özgü kadın ayakkabısı ve erkek ayakkabı çizmesi hazırlandı. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Yandım Ali filmi için 30 civarında dönemi yansıtan İstanbul kayığı(kancabaş) yapıldı. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
1919 yıllarına ait 2 kamyon bir askeri ambulans ve 10-15 civarında eski araba kullanıldı. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
İ.Ü. Orman Fakültesi’ne ait bir arazi üzerine Atatürk’ün Şişli Köşkünün ön cephesi ve bulunduğu sokak inşa edildi. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Dekor üretimi için kurulan ekipte 30’a yakın heykeltıraş,marangoz ve demir ustaları çalıştı. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Filmde 500’e yakın silah kullanıldı. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
1919 yılına ait çeşitli aksesuarlarda Yandım Ali filmi için yeniden üretildi. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir. Filmin Künyesi
YÖNETMEN: Mustafa Şevki Doğan
ESER: Suat Yalaz
ÖYKÜ: Mehmet Soyarslan
SENARİST: Mehmet Soyarslan - Baykut Badem - Suat Yalaz
YAPIM: Özen Film Filmcilik Ve Sinemacılık TAŞ.
YAPIMCI: Mehmet Soyarslan
UYGULAYICI YAPIMCI: Nöbetçi Yapım - Berna Akpınar - Ömer Can
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Zekeriya Kurtuluş
SANAT YÖNETMENİ: Filiz Ekinci - Hakan Dündar
KOSTÜM: Nalan Türkoğlu
MÜZİK KOORDİNATÖRÜ: Mehmet Soyarslan Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Oyuncular:
YANDIM ALİ - Kenan İmirzalıoğlu
DEFNE - Cansu Dere
ÇUKURÇEŞMELİ OSMAN - Engin Şenkan
GURO - Emin Boztepe
JERAR - Öner Erkan
SCOTT - Levent Öktem
NADYA - Anna Babkova (Ukrayna Güzellik Kraliçesi 2004)
KARA NECATİ - Hasan Yalnızoğlu
DİMİTRİ - John Baker
YORGO - İlker Ayrık
İSKELET - Murat Tayyar
KELLE - Baykut Badem
ÇOPUR TALAT - Engin Yüksel
RUM NİKO - Doğan Tank
ALEKO - Akın Erozan
ÇENGEL - Murat Kılıç
RUM MEYHANECİ - Hakan Dündar
TÜRK ÇAVUŞ - Latif Akgedik
DOKTOR ŞAKİR - İstemi Betil
TEODOR - Selim Mizrahi
MARİA - Uğur Demirpehlivan
BURGAZLI ABDULLAH - Cem Cücenoğlu
KAYMAKAM - Kaya Gürel
ANDON - Atilla Karagöz
EBE MÜZEYYEN - Mutlu Polat
GAZETECİ ÇOCUK - Baran Akgedik
VATMAN - Ramiz Yalçın
ARAP KADRİ - Bülent Özkaya
TERCÜMAN MİŞON - Fatih Doğan
MİRALAY - Fırat Demirağ
İNGİLİZ AMİRAL - Charles Carroll
ALİDİS - Ahmet Bilgin
TOPAL OSMAN - Güray Kip
HARİCİYE NAZIRI - Nami Esatgil
GAZETECİ ÇOCUK - Ayberk Koşar
RUM ŞARKICI - Ziynet Sali
TÜRK ŞARKICI - İsmail Hakkı Demircioğlu
RECEP YÜZBAŞI - Ragıp Savaş
KOLET - Kim Feenstra
AHMET İZZET PAŞA - Mehmet Soyarslan
MUSTAFA KEMAL - Alican Yücesoy
HAYATINDAKİ AZİZLERİ KEŞFETME KLAVUZU
Hayatındaki Azizleri Keşfetme Kılavuzu
Dito Montiel’in yönettiği ve Robert Downey Jr., Rosario Dawson, Chazz Palminteri ile Dianne Wiest’in oynadığı ‘Hayatındaki Azizleri Keşfetme Kılavuzu’ (A Guide to Recognizing Your Saints), Chantier Films dağıtımıyla gösterime girdi.
Dito Montiel’in yarı otobiyografik romanı ‘A Guide to Recognizing Your Saints’ kitabından sinemaya uyarlanan film Montiel’in evini ve geçmiş yaşamını terk etmesi ve sonra tekrar evine geri dönmesini konu alıyor. “Gerçek Bir Yaşam Hikayesinden...”
Modern zamanların “Mean Streets”i olan HAYATINDAKİ AZİZLERİ KEŞFETME KILAVUZU, New York’ta Astoria Queens’in sıcak, ter kokulu ve şiddet dolu caddelerinde yaşanan gerçek bir hayat hikayesi. Bu hikayede yaşananlar, sadece Dito Montiel’in hayatını değiştirmekle kalmayıp çevresindeki herkesin yaşamını etkiler. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Hasta babasının, despot ruhlu arkadaşının ve tek koruyucusu Antonio’nun, adeta meydan savaşı yaşanan çevresinin ve gençliğin şehvet dolu baştan çıkarıcı arzularının arasında sıkışıp kalan Dito Montiel, oralardan çekip gitme ve bildiği, tanıdığı her şeyden uzaklaşma arzusunu zorlukla bastırabilmektedir. Günahlarının bedelini, ancak 15 yıl sonra Queens’e dönüp bir zamanlar yaşamını etkilemiş “azizler” ile yüzleştiğinde ödeyebilecek. ÖDÜLLER
2006 Sundance Film Festivali En İyi Yönetmen
2006 Sundance Film Festivali En İyi Oyunculuk
2006 Venedik Film Festivali Isvema Ödülü
2006 Venedik Film Festivali Eleştirmenler Haftası Ödülü ELEŞTİRMENLERİN YORUMLARI “Sundance Film Festivali’nde alıştığımız film türlerinden biri genç insanların ergenlikten yetişkinliğe geçiş öykülerini anlatan dürüst ve sağlam gözlemlere dayalı filmlerdir. Bu seneki festivalde, bu tarzın en iyi örneği Dito Montiel’in HAYATINDAKİ AZİZLERİ KEŞFETME KILAVUZU adlı çalışması oldu. Dito Montiel’in ilk yönetmenlik deneyimi olan ve kendi yaşamından yarı otobiyografik özellikler de taşıyan filmin, başkarakteri olan Dito’nun gençlik yıllarını Shia LaBeouf, 15 yıl sonraki yaşamını ise Robert Downey Jr oynuyor. İstikrarsız çevrelerde geçen “Mean Streets” drama geleneğine yepyeni bir hayat verme girişimi olarak kabul edilen filmin başarısı, sadece yönetmenin kalbine çok yakın bir materyal olmasından kaynaklanmıyor; aynı zamanda rahat ve akıcı stili ve aktörlerle çok iyi bir ilişki kurabilmesi sayesinde övgülerin çok daha fazlasını hak ediyor.” A.O. Scott - NEW YORK TIMES “Yıldızı parlayan yeni bir yönetmen ve sıradışı bir performans: ‘HAYATINDAKİ AZİZLERİ KEŞFETME KILAVUZU’nun baş tövbekarını oynayan Shia LaBeouf, Dito Montiel’in 80’li yıllar Queens’indeki zorlu koşullar altında geçen ergenlik yıllarından geriye kalan anılarını başarıyla ekrana taşıyor. Montiel’in kaleme aldığı kitabından uyarlanan filmde, geçmişinin aslında hiç de güzel olmadığını görüyoruz. Dito’nun yetişkinliğini oynayan Robert Downey Jr.’ın kötürüm babasıyla (Chazz Palminteri) olan diyalogu, filme çok güçlü bir duygusallık katıyor..” Lisa Schwarzbaum - ENTERTAINMENT WEEKLY “HAYATINDAKİ AZİZLERİ KEŞFETME KILAVUZU’nda Dito’nun geride bıraktığı insanların portresi Chazz Palminteri ve Dianne Wiest tarafından çok güzel çizilmiş. Filmi izlerken gözleriniz, Dito’nun kontrol edilemeyen tehlikeli arkadaşı Antonio rolündeki Channing Tatum’un üzerinde olsun. Fiziksel ve cinsel tehdit sızıntıları yayan gömleksiz Channing Tatum, Marlon Brando’nun ‘Streetcar’daki alanına gözünü dikmiş gibi…” Peter Travers - ROLLING STONE Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir. YAPIM NOTLARI
“A Guide to Recognizing Your Saints” kitabı ilk olarak Şubat 2003’te Avalon Yayıncılık Grubu tarafından yayımlandı. Dito Montiel daha sonra filmin yönetmenliğini ve senaristliğini de üstlenerek bu gerçek yaşam öyküsünü filme uyarladı. Bu onun ilk filmiydi.
Film boyuncu iki ana hikaye var:
Birincisi, genç Dito’nun (Shia LaBeouf) ve içinde bulunduğu şiddet dolu yaşamdan uzaklaşmasının hikayesi. İkinci hikaye ise yıllar geçtikten sonra Dito’nun (Robert Downey Jr.) Queens’e geri dönüşünü ve onun gidişini hiç affetmeyen hasta babasıyla (Chazz Palminteri) arasını tekrar düzeltmeye çalışmasını konu alır.
Filmin müziklerinden oluşan soundtrack albümünde Cat Stevens’ın “Trouble” ve Ace Frehley of Kiss’in “Back in the New York Grove” gibi tanınmış şarkıları yer alır.
Filmin başrollerinde Oscar ödüllü Dianne Wiest ve Oscar adayı Robert Downey Jr ile Chazz Palminteri gibi ödüllü oyuncular rol alıyor.
Görüntü yönetmenliğini, “The Motorcycle Diaries”, “Clean”, “Intimacy”, “Pola X” ve “Irma Vep” gibi filmlerdeki sıradışı çalışmasıyla tanınan Eric Gautier üstlendi.
Filmin yapımcılarından Charlie Corwin daha önce “The Squid & The Whale”in yapımcılığını gerçekleştirmişti. YÖNETMEN HAKKINDA
Doğma büyüme Queens Astoria’lı olan Dito Montiel, güvenlik görevlileriyle kavga ettiği için liseden atıldıktan sonra bu bölgede yaşanan “çılgınlıklardan bir bölümünü” kaleme alarak kitap haline getirdi ve Avalon Yayıncılık yayımlandı. Hardcore müzik yapan bir gruba katılarak karavanla turneye çıktı. Sonsuzluk ve ölümsüzlüğü aradığı bu turne sırasında bulabildiği her kamerayla kısa filmler çekti.
Kaliforniya’da bulunduğu sırada kitabı okuyan Robert Downey Jr, Montiel ile tanışarak film yapmasını teklif etti. Senaryo yazım tekniği konusunda hiç bilgisi olmayan Montiel, INT’nin “iç mekan”, EXT’in “dış mekan” olduğunu öğrendikten sonra senaryoyu yazmaya girişti. Bu senaryo daha sonra Sundance Senaryo Yazarları ve Film Yapımcıları Laboratuarı tarafından geliştirildi. HAYATINDAKİ AZİZLERİ KEŞFETME KILAVUZU, Montiel’in ilk filmidir. Filmin Künyesi
Yönetmen: DITO MONTIEL
Senaryo: DITO MONTIEL
Görüntü Yönetmeni: ERIC GAUTIER
Kurgu: JAKE PUSHINSKY, CHRISTOPHER TELLEFSEN
Yapımcı: T. STYLER, T. SWORDS, C. CORWIN, C. MARKOWICZ
Kostüm Tasarımı: SANDRA HERNANDEZ
Yapım Tasarımı: JODY ASNES
Müzik: JONATHAN ELIAS, JIMMY HAUN, DAVID WITTMAN
Set Tasarımı: CHERISH MEGENNIS Oyuncular
ROBERT DOWNEY JR., ROSARIO DAWSON, SHIA LABEOUF, CHANNING TATUM, DIANNE WIEST, CHAZZ PALMINTERI, ERIC ROBERTS, MELONIE DIAZ
EMRET KOMUTANIM ŞAH-MAT
Emret Komutanım: Şah Mat
TV dizisi olarak başarılı olan ‘Emret Komutanım’ın ardından, şimdi de Mustafa Altıoklar ve Taner Akvardar’ın yönettiği film ‘Emret Komutanım: Şah Mat’ beyazperdeye geldi.
Komedi ve aksiyonun birarada olduğu filmde; Sakatlar Haftası etkinlikleri kapsamında Alay Karargah Destek Bölüğü’ne 7 tane zihinsel engelli vatandaş 1 günlük askerlik yapmaya gelir. Yemin törenine giden asker kamyonları karışınca, engelli askerler ve mensup oldukları bölük, suikasti engelleyecek komando mangasının yerine geçer. Hepsi birbirinden farklı özellikleri olan bu konukların gelişi, yaşadıkları uyum sorunları nedeniyle karışıklığa neden olur.
Mehmet Ali Erbil, Sarp Levendoğlu, Seda Akman ile Hamdi Alkan’ın oynadığı ‘Emret Komutanım: Şah Mat’, UIP Filmcilik dağıtımıyla gösterime girdi. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
2006’da, filmleri Türkiye sinemalarında 3 milyon kişi tarafından izlenen Mehmet Ali Erbil ve Türk sinemasının yükselen yeni yıldızlarından Sarp Levendoğlu’nun başrollerini üstlendiği filmde; Seda Akman, Hamdi Alkan, Ahmet Mümtaz Taylan ve Cengiz Küçükayvaz gibi isimler de rol aldılar. FİLMİN UZUN ÖYKÜSÜ
Sakatlar haftası (Birleşmiş milletlere ait 156 ülkede 10-16 Mayıs arasında değerlendirilen ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı hafta) etkinlikleri kapsamında 56. Piyade Alayı Karargah Destek Bölüğü’ne 7 tane ruhsal özürlü vatandaş 1 günlük askerlik yapmaya gelir.
Askerliği takıntılı derecede çok seven Niyazi (Ahmet Mümtaz Taylan), eski bir pehlivan (Hamdi Alkan), eski bir kadın tüccarı Osman (Zühtü Erkan), kafasına uzaylıların zemberek taktığına inanan eski bir imam Habip (Cengiz Küçükayvaz), kendini anten zanneden Mahmut (Hakan Meriçliler), melankolik bir genç Melih (Mert Yavuzcan) ve Obsesif Tuncay’dır. (Rıza Kocaoğlu)
Ruhsal özürlü konukların birer birer Karargah Destek Bölüğü askerlerine (Dost Elver, Durul Bazan, Ufuk Özkan, Orçun Kaptan, Can Kahraman, İsrafil Köse, Mehmet Kurt, Ferdi Kurtuldu, Bora Karakul, Mustafa Üstündağ, Cenk Tunalı, Serkan Kuru) zimmetlenmesi ve askerlerin konuklarla uyum sorunları ortalığın karışmasına neden olur. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Böyle bir günde Alay’da herkesin konuklarla ilgileneceğinden emin olan eski ajan Karpov (Mehmet Ali Erbil), can düşmanı olarak kabul ettiği Levent Üsteğmen (Sarp Levendoğlu) ile geçmişteki hesabını kapatmak için aynı günü seçer. Alayda istediği sonuca ulaşamayan Karpov ne pahasına olursa olsun Levent Üsteğmen’den intikamını alacaktır. Karpov’un kararlılığı ve acımasız planlarına, konuklar ve askerlerin yarattığı kargaşa da eklenince Levent Üsteğmen için tehlike giderek artmaktadır. Çözüm için iki subay Levent Üsteğmen ve Deniz Yüzbaşı (Seda Akman) kolları sıvarlar.
20-01-2007, 03:22
Gabriel
bilgi için teşekkürler.. harika paylaşım...