19 Ekim 2008 Pazar Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Su ve çamur sıçratacak biçimde araç süren sürücülere 60 YTL ceza kesilecek. Ehliyet için kursa gitme şartı da artık yok!
Hükümet, geçen dönem çok tartışılan ancak üzerinde sadece kısmı rötuşlar yapmakla yetinilen Karayolları Trafik Kanunu’nunu değiştirme çalışmalarında son aşamaya geldi.
Hazırlanan kanun tasarısı bakanlıkların ve ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşüne açıldı.
Görüşe açılan tasarı taslağında yer alan ilginç düzenlemelerden bazıları şöyle:
Djital harita: AB’ye uyum çerçevesinde, alt yapısı olan yerlerde taksiler için, dijital harita üzerinde aracın bulunduğu yeri ve gideceği yönü gösteren cihazın bulundurulması zorunluluğu getirildi. Bunu yerine getirmemenin cezası da 500 YTL olacak.
Kurs kalkıyor: Bir çok AB ülkesinde olduğu gibi, sürücü belgesi almak için sürücü kurslarına katılma zorunluluğu Türkiye’de de kaldırılıyor. Yürürlükteki yasanın 41. maddesinde sürücü belgesi alma şartları arasında yer alan ’Sürücü kursuna katılmış ve yapılan sınavları da başararak sertifika almış olmaları’hükmüne yeni tasarıda yer verilmedi.
Çamur sıçratmak: Tasarı ile “saygısız” araç kullanma nedeniyle idari para cezası uygulanacak suçlar arasına “Araçların bir başkasının üzerine su veya çamur sıçratacak şekilde kullanılması” da alındı. Bu hükme aykırı hareket edenler 60 YTL ceza ödeyecek.
Acemiye alkol yasak: Mevcut yasada belli seviyelerde alkollü olarak araç kullanmaya ilişkin idari para cezaları ve suçun tekrarına bağlı olarak ehliyetin geri alınması hükmü yer alırken, tasarı ile acemi sürücülere ilk 2 yıl için tümüyle alkol yasağı getirildi.
Hız limitleri: Tasarıda şehirlerarası karayolları ve otoyollardaki hız sınırları mevcuttaki gibi 90 Km ve 120 olarak aynen korunurken, bölünmüş yollarda hız sınırı ise 110 Km olarak belirlendi.
Vakıflar plaka basacak: Mevcut yasa uyarınca plakaların asım ve dağıtımını, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalar yapıyor. Tasarı ile TŞOF’un bu yetkisine son verilerek “Tescil plakaları yönetmelikte belirtilen esas ve usullere uyulmak kaydıyla, valiliklerce yetkilendirilen gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerince (şirket, dernek, vakıflar...)bastırılır’hükmü getirildi.
Uyanıklara hapis: Geçiş üstünlüğüne sahip olmadıkları halde, bu kolaylıktan yararlanmak amacıyla hileli davranışlarda bulunanlar 3 aydan 2 yıla kadar hapis ile cezalandırılacak.
Kaçana da hapis: Kazanın oluşuna ilişkin gerekli tespitler yapılmadan aracı ile birlikte olay yerinden ayrılan sürücüler hakkında 3 yıldan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek. Yürürlükteki yasada bu suç için sadece para cezası hükmü yer alıyor.
Zabıta ceza kesecek: Tasarı ile belediyelere ”yerleştirdikleri teknik cihazlarla tespit ettikleri, duran trafikle ilgili ihlaller“ için ceza yazma yetkisi getiriliyor.
Gazeteport
19-10-2008, 15:32
pencere77
ehliyetleri nerden alacaz???motor ehliyeti mesela.araba var.motor yok
evet arkadaşlar kursa katılma zorunluluğu yok derken anlatılmak istenen o...yani isteyen katılacak istemeyen katılmayacak ..mesela sınav için evde veya bilen birinin yanında hazırlanabilir insanlar o anlamda söylenmiş...çoğu kişinin trafik tecrübesi oluyo ama kurs mecburiyeti olduğu için bildiği şeyler için kurslara boş yere para ödemiş oluyo..zaten günümüzde sınvalarda zor sorular yok ve bunlara hazırlayan bi sürü kitap cd satılmakta ve yanında da tecrübeli biri ile çalışırsan eminim kursa gitmeden ehliyet alınabilir..
19-10-2008, 18:28
hamdi_biyik
kursa gitmeden kendin hazırlanarak sınava girebilirsin vede kazanabilirsin ancak kurslarda günlük hayatımızdada bize yardımcı olabilecek bazı püf noktaları öğretiliyor, genelliklede direksiyon derslerinde, belki trafik, ilk yardım, motor gibi teorik bilgiler kursa gitmeden kendi çabalarınlada sınavda kazanılabilir vede ileride pek işine yaramayabilir, ama direksiyon vede trafik uygulamasında çoğu doğru olarak bildiğimiz şeylerin yanlış olarak uyguladığımızı görebiliriz, buda bizim trafik canavarı olmamızı önlemiş olur.:sunglasses2:
19-10-2008, 18:53
ayran
güzel bir düzenleme bari yolar'da araç seyrekleşir.
19-10-2008, 19:15
umuter
belediyelerin ceza kesme olayına karşıyım çünkü:yapılan binalarda otopark şartı koymadan ruhsat verdikleri...daracık caddeleri düzenlemeyip karmaşa halinde bıraktıkları...büyük marketlere şehir içinde otopark şartını yerine getirmeden ruhsat verdikleri...kazdıkları yerleri düzgünce hemen geri kapatmadıkları...kaldırımı işgal eden esnafa ses çıkarmayıp yayaları yollardan yürümeye mecbur ettikleri ve daha şimdi aklıma gelmeyen bi sürü eksiklerini düzeltmedikleri için ceza yetkisinin ve gelirinin verilmesini istemiyorum..önce gerçek hizmet bilincine varsınlar sonra ceza kessinler... eksik hizmetleri için biz onlara ceza kesebiliyor muyuz??? elbette hayır ..tek cezamız var o da 5 senede bir gelecek olan seçimler iyi iş valla..:mad2:
19-10-2008, 21:34
zabataygatör
kurslar olmasada da olur..sertifikali ogretmenler bulunup kurallara hazirlanicak ve sinava girilicek gayet guzel uygulama .araba kursundan once saglik trafik vs.. derslerine giriliyor..daha iyi ogreniliyor.kendi hazirlanan sinavi kazanamaz bence ama direksiyon sinavi icin hangi seviyede olucak o onemli
20-10-2008, 01:29
MUTAF
16 YAŞINDA YEĞENİM ne kursa gitti ne ders aldı.
motoruda bilir sağlığıda trafiğide. su gibi okur herkese.
yaşı tutmadığı için ehliyeti yok. kimsede araba kullanmayı öğretmedi.
ama en kral taxici gibi araç kullanır..
demek istediğim şu. ehliyet kursları bir sürü para kazanıyor milletten.
ben sadece kursa yazıldım. ama derse felan girmedim. sınav gününe kadar kendi kafama göre çalıştım kazandım ehliyeti. yani kurs bana sadece aracılık yaptı ehliyeti almamda.
ne sınıfını kullandım. ne dersini kullandım ne bişeyini..
ben gibi bir çok insan var. kendini yetiştiren çalışan...
ama gel gelelim kurs benden bir dunya para aldı...
az önce bahsettiğim yegenim daha bu yaşta açık açık diyorki ; ehliyet kursundaki hocalar gelsin ben onlara ders veriyim..
açok öğretim gibi herşey açık olsun.
sınav tarihi belli olsun. çalışan kazansın...
boşa yere ehliyet kursuna para vermesin bu tarz kişiler.
ama tabide kurslarda olmalı. çünkü herkes doğuştan şoför olmmuyor..