Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Step 1: Open the package, familiar with all the components. If you have ordered 20 pin configuration, you will not get B and G in the picture. If you have ordered 10 pin configuration, you will not get A and F.
Step 2: Cut one 100 Ohm resistor as shown in picture.
Step 3: Put some melted solder into the cup 2, 3, 4, 5, 13, and 18 to 25 of the DB25 male connector as shown in picture.
Step 4: Use the cutted resistor conductor to connect 18-25 pin together.
Step 5: Cut the rest resistors as shown in picture.
Step 6: Solder 5 resistors onto the DB25 connector (pin 2,3,4,5 and 13).
Step 7: Cut the resistor conductors as shown in picture.
Step 8: Put some melted solder onto the bare conductors.
Step 9: (10 pin configuration) Cut and strip the flat cable as shown.
Step 10: (20 pin configuration) Cut and strip the falt cable as shown.
Step 11: (10 pin configuration) Put some melted solder onto the bare wires, then put the heat shrink tube onto the wires.
Step 12: (20 pin configuration) Put some melted solder onto the bare wires, then put the heat shrink tube onto the wires.
Step 13: (10 pin configuration) Solder flat cable onto the DB25 connector as shown in picture.
Step 14: (20 pin configuration) Solder flat cable onto the DB25 connector as shown in picture.
Step 15: (10 pin configuration) Put heat shrink tubes onto the resistors to prevent short circuit.
Step 16: (20 pin configuration) Put heat shrink tubes onto the resistors to prevent short circuit.
Step 17: (10 pin configuration) Align wires on the IDC connector. Make sure line 1 is under the little triangle as shown in the picture. Then squeeze two halves of the IDC connector together until both retainer loops snap over the ribs and lie flat against the sides.
Step 17: (20 pin configuration) Align wires on the IDC connector. Make sure line 1 is under the little triangle as shown in the picture. Then squeeze two halves of the IDC connector together until both retainer loops snap over the ribs and lie flat against the sides.
Step 19: (10 pin configuration) Put the strain relief onto the IDC connector. Squeeze the strain relief and the IDC connector.
Step 20: (20 pin configuration) Put the strain relief onto the IDC connector. Squeeze the strain relief and the IDC connector.
Step 21: Prepare the DB25 shell as shown in picture.
Step 22: (10 pin configuration) Take the two wire holders and clamp them onto the cable. Pay attention to red arrow in the picture.
Step 23: (20 pin configuration) Take the two wire holders and clamp them onto the cable. Pay attention to red arrow in the picture.
Step 24: Put the DB25 connector into one half of the DB shell.
Step 25: Close up the DB25 shell. Use the remaining two screws and nuts to finish the assembling.
Step 26: Close up the DB25 shell. Use the remaining two screws and nuts to finish the assembling.
Step 27: Congratulations! You are done! resimdeki kabloyu kullanacağınız diye bi kaide yok renkli koblo kullanırsanız bence daha iyi olur ben öyle yapmıştım ucları karıştırmamak için
kablonun ucuna bağlı gördüğünüz soketi yapmanıza gerek yok TDO, TRST, TDI, TCK, TMS bu uçları unutmayın
resimler alıntıdır uzun zamandır uğraşmıyorum çünki
cihazın jtag girişine uygun kabloları lehimliceksiniz iş bu kadar
buda pin bağlantı noktaları resmi incelersen bacakları nasıl bağlanacağı hakkında
flaş programlarken kullanacağınız programı da aşağıdaki linkten indirebilirsiniz
Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir. Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
istediğinizi kullanın
bu işlem ıbm işlemcili bordları desteklemez
flaşı sökerek detekleyen bordda da yapabilirsiniz
bununla sadece flaşdump atabilirsiniz
rs232 den attığınız programı atamassınız
örnek bağlantılar Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
sunyy-kaon Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
vestel
09-02-2009, 04:50
yusufcuk
Korunmali flaslari desifre etme
Bildindigi uzere sadece iki turlu flash kiliti vardir:
Birincisi hardware kilit
Ikincisi software/hardware combinasyonu kilit
Asagida resmi gosterilen flaslarin ayni sifre configurasyonu ve hardware desifresi
vardir Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Type1 " Harsdware Unlock" :
Notlar:
1-WP numarasi sifre atmel flaslarinda bulunmamaktadir ve Vpp, WP numarasi oteki sozu edilen oteki flaslarda bulunmaktadir.
2- Vpp,WP# sifreleri control sifreleridir.
3-Bilgisayarinizin paralel portunun (kapisinin) EPP/ECP ye kuruldugundan emin olmaniz
gerekir. Eger degilse BIOS degerlerini EPP/ECP ye donusturun. Ayrica Paralel port
adresini not alin. Normal olarak 378 dir.
Islemler:
1-Flash Atmel ise VPP sifresinin dogrudan dogruya processor'a yada PNP transistorunun
collector'una bagli oldugundan emin olun.
Eger flash Atmel'den baska ise WP numarasinin ve Vpp nin dogrudan dogruya processor'a yada PNP transistorunun collector'una bagli oldugundan emin olun.
2-Eger dogrudan dogruya processor'a bagli ise, onlARI VE vpp yi birbirine bagliyan
kabloyu kesin (Atmel flaslari icin), oteki flaslar icin VPP ve WP# 3.3v ye baglayin.
Eger dogrudan dogruya PNP trasistor'unun collector'una bagli iseler onlari direct
olarak herhangi 3.3v ye baglayin. Bu durumda kesmenize gerek yok.
NOte: Cogu alicilarin WP numarasi ve VPP sifresi birbirine baglidir veya WP numarasi
3.3v vcc sifre 47 flasda ve Vpp Pnp transistorunun collector'una bagilidir.
3-JTAG paralel fisini bilgisarinizin paralel portuna baglayin ve aliciniza power verin.
(Electrige baglayin demek istiyorlar zannedersem.)
4-Wall 'i baslatin. Adimlar:
a)Ok tiklayin uyari (Warning) mesaginda.
b)Reset Up 3 kere tiklayin. Her tiklamadan sonra uyari mesaginda ok ye tiklayin.
c)Wall'i bilgiyarinizin ekraninda acik birakin.
5-J***s baslatin. Processorunuzin tipini asagidaki sekilde tanimasi gerekir :
Device ID : 0x1D405041
Device : STi5518BVC
6-IDR modelini secin
7-Flash programining'a tiklayin. Hemen programlamaya baslamasi gerekir.
8-J***s flash tipini hemen tanimasi gerekir. Programing Panelini aciniz. Eger Mfg veya
Device ID hakkinda Error (Yanlis) mesagi alirsaniz hersey yolunda gitmemis demektir.
J***s.def documaninin dogru oldugunu teyit edin.
9-Flashi silip yeniden programlayabilirsiniz.
10-Programlamayi tamamladiginizda IRD yi fisden cikarip oteki baglantilarini kapatin.
Islemler:
Yukaridaki ilk 6 adimi ayni sekilde uygulayin.
7-Bu adim Processor'a (Omega) emir gonderip bize yolu acar. Development Panel'ina
tiklayin. Orada soylenen adimlara onem vermeyin. Sadece Ok'ye tiklayin.
8-Development Panelinin Sol tarafinda asagidakini yazin:
Boylece SA0 actiniz.
Eger oteki sektorleri acmak isterseniz onlar icinde baslangic adresleri ile yukarida
soylenilenleri yapin
10-Development Panel'ini kapatin.
11-Flash Programing'a tiklayin ve oteki gerekli adimlari uygulayin.
09-02-2009, 10:41
yargıç_1
teşekkürler paylaşım için
konu sabitlenmiştir
09-02-2009, 12:57
hasan
Arkadaşım bu uygulamayı gm 30300 için uygulayabilirmiyiz, bu cihaza uyan flaş programı hangisi... bu uygulamayı rs 232 kablosuyla direkt cihazla bilgisayar arasında bağlantı kurarak flaşı silip yükleyemeyiz mi?
09-02-2009, 15:08
yusufcuk
Alıntı:
hasan Nickli Üyeden Alıntı
Arkadaşım bu uygulamayı gm 30300 için uygulayabilirmiyiz, bu cihaza uyan flaş programı hangisi... bu uygulamayı rs 232 kablosuyla direkt cihazla bilgisayar arasında bağlantı kurarak flaşı silip yükleyemeyiz mi?
yukarıda herşeyi anlattım demekki okumamışsınız
hala aynı şeyleri yazıyosunuz yukarı bakın hasan bey herşeyi anlattım daha ne soruyosunuz bu konuda bi sürü soru soran arkadaşlara en basit şekilde anlatmaya çalıştım yukarıda rs232 ile bu iş olmaz demişim
09-02-2009, 15:33
hasan
evet kardeş kusura bakma... bizim anlayışımız biraz kıt olduğundan... neyse kafanızı fazla yorduysak özür dileriz. Bilgisayarla yaptığımız devrenin ve cihazın iletişimini nasıl kuracağımızı yani gm 30300 fta nın flaşını sökmeden nasıl jtagla program yüklenebileceğini anlamaya çalışmıştım. Neyse kusura bakmayın!
09-02-2009, 18:19
yusufcuk
Alıntı:
hasan Nickli Üyeden Alıntı
evet kardeş kusura bakma... bizim anlayışımız biraz kıt olduğundan... neyse kafanızı fazla yorduysak özür dileriz. Bilgisayarla yaptığımız devrenin ve cihazın iletişimini nasıl kuracağımızı yani gm 30300 fta nın flaşını sökmeden nasıl jtagla program yüklenebileceğini anlamaya çalışmıştım. Neyse kusura bakmayın!
siz bu işi yapamassınız en basiti bu işi bi teknik servise yaptırın onlara sorun göstersinler))))
09-02-2009, 19:23
yusufcuk
jtag kullanım klavuzu
jtag kullanım klavuzu eklenmiştir
09-02-2009, 19:48
yusufcuk
JTAG'la Flash Yükleme
Elimde flash'ı bozulmuş (ekranında 'init' yazan) Vestel DVB 840 CI var. Cihazda en son çalışan yazılımın oyunlu aphron olduğu söylendi. Ben de bu cihazın flash dosyasını internetten 'dvb 3 840 cı kromaj tuşlu + oyunlu.zip' (depo'da flash dump>vestel dizininde) adıyla indirdim ve bilgisayara kopyaladım. Interface'i uygun bir şekilde (LPT'yi bilgisayara, JTAG'ı cihaza ve adaptörü fişe) bağladım. Artık flash dump için herşey hazır. Bundan sonraki işlemleri aşağıda sırasıyla göreceksiniz:
1- Receiver'ınızı fişe takın.
2- Wall'u çift tıklamayla çalıştırın (Wall’da yapılacak işlemler için bkz. Şekil 1).
2.1 Açılır açılmaz ilk gelen uyarıya 'ok' deyin.
2.2 'ResetEJTAG' ikonuna tıklayın ve gelecek uyarıya 'ok' deyin.
2.3 'ResetUp' ikonuna tıklayın ve gelecek uyarıya 'ok' deyin.
Şu ana kadar standart öğretilen işlemleri yaptık. Şimdiyse wall üzerinde hayati önem taşıyan flash adres ve bellek işlemlerini yapıcaz.
2.4 Eğer flash'ınız 1MB'sa (bunu daha önce datasheet'den öğrendik!) 'lenght Hex'den 100000, 2MB'sa aynı yerden 200000'yı seçin. Uygulamamızdaki vestel 2MB olduğu için biz buradan 2000000'yı seçtik.
2.5 Eğer flash base adresi FC ile devam ediyorsa 'Flash Base Addres'den 1FC00000'i, FE ile devam ediyorsa 1FE00000'i seçin. (Elinizdeki flash'ın base adresini öğrenmek için J***s'i çalıştırın. IRD model'den uygun flash'ı seçin. Sağ tarafta 'Save Memory' bölümünde 'Bytes' dizinini göreceksiniz. İşte orada base adres'in içinde FC ya da FE olduğunu görürsünüz.) Bizim uygulamamızda Vestel Base adresi FE olduğu için biz Wall üzerinde 1FE00000'i seçtik.
Şekil 1 : Wall’un ana penceresi. Burada ‘uP’ ve ‘EJTAG’ı resetleyip flash’ın adresleme ve belleğini doğru girmeli ve yazılımı kapatmadan J***s’e geçmelisiniz. Bizim uygulamamızda işaretlenen değerler kullanılmıştır.
ÖNEMLİ NOT: J***s'de uygun flash'ı seçtiğinizde 'Save Memory'de 'start' ve 'bytes' yazan dizinlerin aynısını Wall'da yukarıda anlatılan seçeneklerde takip eder ve eşleştirirseniz işiniz çok daha kolaylaşacaktır.
Wall'la işimiz bitti. Şimdi hiçbir yere dokunmadan, yani wall'u kapatmadan ve 'minimize' yapmadan diğer aşamalara geçebiliriz...
3- J***s'i çift tıklayın. Yazılım açılır açılmaz JTAG info'da işlemci ID ve Device tanımlarını doğru olarak görmeniz gerekir.
Şekil 2 : Jkesy’in ilk açılan ana penceresi. Eğer JTAG Interface’i doğru yaptıysanız ‘JTAG Info’da receiver işlemcisinin ‘device’ değerlerini göreceksiniz
3.1- IRD Info bölümünde yükleyeceğiniz flash'ın receiver marka/model'ini seçin (Şekil 2 (1)). Bu iş en önemli aşamadır. Bunun için receiver'ın flash'ıyla IRD info’daki açılır menude bulunan flash'ları bilmeniz gerekir. Pire Cemil Hoca bizim için bu işlemleri kolaylaştırır def dosyalarını yayınlıyor. Açıkçası bu konuyu ben de oradan takip ediyorum. Ben uygulamamda buradan Vestel DVB 3'ü seçtim. Ancak şekilde eski bir def dosyası kullanıldığından 'SkyBox' görünüyor. Pire Cemil Hoca bizim için def dosyasında bu SkyBox'ı Vestel DVB 3 yapmış. Ellerine sağlık Pire Cemil Usta...
3.2- Eğer flash'ınız bozuk değil de yazılım yükseltmek için dump yapıyorsanız, flash'ın dizin hafızasını 'save memory' diyerek bilgisayarınıza kaydedin (Şekil 2 (2)). Çünkü olası bir hatada geri dönerek bu yazılımı yükleyip makinanızı eski haline getirebilirsiniz. Ancak eğer flash'ınız bozuk olduğu için flash dump yapıyorsanız bu noktada 'save' yapmanın bir anlamı olmayacaktır. Bu durumda bu aşamayı yapmadan geçebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Ben genelde yükleyeceğim flash'la save yaptığım flash'ı Hex editor yardımıyla heximal değerlerini karşılaştırırım. Eğer birbirlerini tutuyorsa işleme devam ederim. Tutmuyorsa receiver flash'ında ciddi bir hata var demektir. Bu durumda işleme devam ederim ama flash yükleyemezsem arıza çok ciddi olduğundan takımları toplar flash'ı kökten değiştirmek üzere diğer atölyeye göç ederim!...
3.3 Yazılım üzerinden 'Flash Programming' tuşuna basın. Eğer herşey yolundaysa flash programming penceresi açılacaktır (Şekil 2 (3))..
Şekil 3: J***s’de Flash Programming penceresi.
3.4 Buradan önce 'erase' yapın (Şekil 3 (4)).. İlk çıkan uyarı olan “erase whole flash” için 'evet' deyin. Bu işlem 1dk. gibi sürecek ve flash tamamen silinecektir.
3.5 'Program' ikonuna basın (Şekil 3 (5)).. İlk çıkan uyarı olan “program at add..., size...” için 'evet' deyin. Artık flash dump yapabiliriz.
3.6 Açılan 'arama' penceresinden daha önce indirdiğimiz flash dosyasını seçin ve 'aç' deyin (Şekil 4)..
Şekil 4: Daha önceden indirdiğimiz cihazın flash dosyasını programlamadan önce seçmek gerekiyor.
3.7 Eğer herşey yolunda gittiyse flash'ınız 4-6 dk. gibi bir süre de programlanacaktır (Şekil 5).
Şekil 5: Programlanan flash’ın bu sıradaki bilgisayar görüntüsü. Programlama bittiğinde pencere başlığında 100% Of Flash Programmed yazacaktır.
ÖNEMLİ NOT: JTAG'la flash dump yapmada olası en ciddi sorun bu aşamada yaşanmaktadır ve uyarılarla işlem durur. Bu olası sorunları aşağıda 'soru-cevap' başlığı altında toparlamaya çalıştım.
4. Yükleme tamamlandıktan sonra ( yükleme penceresinde install işlemi biter ve tepede %100 of Flash Programmed' yazar, ‘ok’ aktifleşir) yazılımları kapatın ve receiver'ınızı fişten çekip 4-5 dakika bir ***if çayı molası verin. Daha sonra receiver'ınızı açın ve son güncel yazılımları makinanıza yükleyin.
Soru Cevap
Burada, forumdaki sorularda yanıtları verilmiş veya benim yaşadığım sorunları olabildiğince toparlamaya çalıştım. Bu başlığı diğer arkadaşların da yardımıyla geliştirmek en büyük dileğim olacaktır.
En sık gördüğüm sorunlardan biri. Bilgisayarınızı kapatıp tekrar açın ve özellikle altta çalışan yüklü yazılımlarınız varsa onları kapatın.
-“J***s’i açtığımda JTAG Info’da yalnızca 0xFFFFFFFFF görüyorum."
Sorun kesinlikle devre ya da bağlantılarında. İlk olarak receiver’daki JTAG portunu ters çevirip takın. Eğer düzelmezse interface’in devre bağlantılarını ve kablo uçlarını kontrol edin. Diğer taraftan receiver’ınız ya da devreniz elektriğe takılmamış olabilir. Onu da kontrol edin.
-“J***s’i açtığımda JTAG Info’da yalnızca 0x00000000 görüyorum. Bu nedenle başka işlem yapamıyorum”
Devreniz doğru ancak receiver’a yaptığınız JTAG bağlantınız yanlış. Bu bağlantıyı ters çevirin. Diğer taraftan receiver’ınız ya da devreniz elektriğe takılmamış olabilir. Onu da kontrol edin.
-“J***s’i açtığımda çeşitli ifadelerle ‘IRD error’ mesajı alıyorum”
Wall’u ya kapatmışsınız ya da değerleri tam ayarlayamamışsınız. Wall’u açın ya da açıksa Wall’da yaptıklarınızı kontrol edin.
-“J***s IRD Model’de aradığım flash modelini göremiyorum”
Bu bir sorun değil bir eksiklik. Olabildiğince en güncel j***s.def dosyasını elinizde bulundurun ya da yükleyeceğiniz receiver flash’ıyla j***s.def ’deki muadil olan flash’ı tespit edin. Bu tespit için usta elektronikçilerin forumdaki bilgilerinden yararlanmalısınız.
-“ 'Flash Programming’e bastığımda ekranda onlarca satırı bulan bir uyarı alıyorum”
IRD model’de seçtiğiniz flash’la receiver’ınızın flash bilgileri birbirini tutmuyordur. IRD Model’de receiver’ınızdaki flash’a uyan modeli seçmelisiniz.
-“ 'Flash Programming’de ‘erase’e bastığımda ‘sector error’ hata mesajı geliyor.”
En ciddi flash arızalarından biri. Bu durumda flash’ı değiştirmekten başka yapılacak bir şey kalmıyor.
-“Programlama sırasında belli bir süre sonra ‘sector error’ hata mesajı geliyor.”
En ciddi flash arızalarından biri. Bu durumda flash’ı değiştirmekten başka yapılacak bir şey kalmıyor.