usta analizi sen yapmışsın valla helal olsun valla ben Aydın'dan gelen suyu içiyorum inşlalla iyidir analiz de damak tadımız başka yerler de içiyorum hemen farkediliyor nasıl su olduğu tabii damak tadını bileceksin :)
Printable View
usta analizi sen yapmışsın valla helal olsun valla ben Aydın'dan gelen suyu içiyorum inşlalla iyidir analiz de damak tadımız başka yerler de içiyorum hemen farkediliyor nasıl su olduğu tabii damak tadını bileceksin :)
İstanbul'da 120 su firması kaynak suyu diye kuyu suyu satıyor...
İstanbul'da faaliyet gösteren 120 su firmasının yarısının kaçak olduğu, yasadışı çalışan firmaların kaynak suyu diye kuyu suyu sattıkları belirlendi.
Tarım Bakanlığı'nın AB standartlarına uymaları için su firmalarına tanıdığı süre 17 Şubat 2007 tarihinde sona erecekken, şimdiden kendilerini AB standardına hazırlayan su firmaları kaçak satım yapan işletmelere tepki gösteriyorlar. İstanbul genelinde 120 su pazarlama firması faaliyet gösterirken, bunlardan 60 tanesinin ruhsat ve belgesi olmaksızın vatandaşa su dağıtımı yaptığı öğrenildi. Türkiye'de son bey yıldır AB standartlarında faaliyet gösterdiklerine dikkat çeken Hamidiye Suları Genel Müdürü Kenan Kılıç, özellikle kenar semtlerde su pazarlayan işletmelerin, dere suyu sattıklarını iddia etti. İSKİ suyunun kalitesinin dünya standartlarının üstünde olmasına karşın, insanların bunu içmeyerek kaçak satılan sulara yöneldiğini anlatan Kılıç, "İstanbul'da faaliyet gösteren 120 su firmasından yarısından fazlası kayıt dışı. Tüketici ucuz diye bu firmaların sattığı sulara yöneliyor. İSKİ suyunu içmeyen vatandaş, dere suyunu içiyor. Bu sular sağlık açısından son derece zararlı" dedi.
EN KALİTELİ KAYNAK SUYU TÜRKİYEDE
Türkiye'nin ilk AB standart belgesi alan firması olan Saneta Su Genel Müdürü Bülent Sürmen ise, son dönemde uluslararası firmaların Türkiye'deki kaynak sularına büyük ilgi gösterdiklerine dikkat çekerek, dünyanın en kaliteli kaynak sularının Türkiye'de olduğunu söyledi. HACCP'ı (Kritik kontrol noktalarında denetim) Türkiye'de alan ilk firma olduklarını söyleyen Sürmen, "17 Şubat 2007 tarihinden itibaren firmalar şişelerin üzerine, kaynak suyu, doğal su veya işlenmiş su etiketini yapıştırmak zorundalar. Biz şimdiden gerekli tedbirlerimizi aldık. Ancak insanlara kaynak suyu diye kuyu suyu içiriyorlar. İşlenmiş suyu kaynak ve doğal su diye içiriyorlar. Bu da sağlık açısından son derece riskli sorunlara neden oluyor" diye konuştu.
Su firmanızı kontrol edin
Kenan Kılıç, kayıt dışı suları kullananlarda ishal gibi hastalıklar ortaya çıktığını belirterek, "Tüketiciler, su aldıkları firmaların, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde kayıtları olup olmadığını öğrenebilirler. Ayrıca kaçak olarak kuyu ve dere suyu satanlar, haksız rekabete yol açıyor. Bütün işlemlerimizi yaptırdık. Kalitemize güveniyoruz" dedi.
kaynak:alıntıdır
Yağmur suyu kireçtaşına ya da mineral bakımından zengin toprağa sızarsa çözünür:
kalsiyum + magnezyum = toplam sertlik (GH)
ve
karbonat + hidrojen karbonat = karbonat sertliği (KH)
Havuz balığı beslemek için en uygun su sertliği değerleri 6 – 16°dGH ve 5 – 10°dKH arasıdır.
Asidik ve bazik suyun oluşması
Suyun asidlik ve bazlık derecesi pH değeri ile ifade edilir. Su asidik oldukça pH değeri düşer. Diğer taraftan, suyun bazlık derecesinin yükselmesi pH değerini yükseltir. pH değeri 0’dan (kuvvetli asidik) 14’e (kuvvetli bazik) kadar uzanır. Nötr suyun pH değeri 7.0’dır. Musluk suyunun pH derecesi, içme suyunuz hazırlanırken şehrinizin sular idaresi tarafından ayarlanır. Normalde musluk suyunun pH değeri (7.5 – 8.5).zayıf bazik Asidik su, su borularına zarar verir.
Yağmur suyu genellikle asidiktir, pH değeri 5.0'ın altındadır. Çoğunlukla, son derece asidik olan 3.5 pH değerini de gösterir. Yağmur suyu turba içeren topraktan sızarsa, hümik asitleri ve mevcut olan asitleri ayrıştırır. Bu alandan gelen kuyu suyu kesinlikle asidik olacaktır. Bunun aksine, yağmur suyu kireçtaşını yoğun bir şekilde içeren toprağa sızdığı zaman, su içinde bulunan asidik maddeler kireç taşı tarafından tutulur böylece su sert ve bazik hale gelir.
Fazla asidik ya da fazla bazik olan aşırı pH değerleri balıklar ve bitkiler için zararlıdır. Kırsal alanlarda bile, pH değeri 3.5’tan az olan bol miktarda asidik suyun sağnak yağışlarla havuza dahil olabileceğini unutmayın. Balıkları asit yağmurunun zararlı etkilerinden korumak için, gereken durumlarda sera KOI PROTECT ve sera pH-plus kullanarak suyu uygun hale getirin. Karbonat sertliğini düzenli olarak kontrol etmeyi ve gerekliyse artırmayı da unutmayın.