-
(62Vasiyet) Asla Yalan Söylemeyin
Safhan bin Süleym (ra)`dan: dedi ki:
-“Ey Allah`ın Resulü! Mü`min korkak olur mu?”
-“Evet olabilir” buyurduŞöyle denildi:
-“Peki mü`min cimri olur mu?”
-“Evet olabilir” buyurdu
-“Mü`min yalancı olabilir mi?”
-“Hayır asla!” buyurdu (Malik)
İnb Ömer (ra)`dan: (Peygamberimiz aleyhisselam buyurdu) :
-“Kul yalan söylediği zaman, yaptığı şeyin kötü kokusundan melek ondan tam bir mil uzaklaşır” (Tirmizi)
alıntı
-
63Vasiyet) Kuràn Öğrenin Ve Kuràn Öğretin
Mus`ab İbnu Sad`ın babası anlatıyor:
“Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-“En hayırlılarınız Kur`anı öğrenen ve öğretenlerdir”
alıntı
-
64Vasiyet) Dini Bozmak İsteyenler Dikkat Edin
Mikdam İbnu Ma`dikerib (ra) anlatıyor: Resululah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
-“Haberiniz olsun, rahat koltuğunda otururken kendisine benim bir hadisim ulaştığı zaman kişinin: “Bizimle sizin aranızda Allah`ın kitabı vardırOnda neler denmişse onları helal bilirizNelere de haram denmişse onları haram addederiz” diyeceği zaman yakındırBilin ki, Resulullah`ın haram kıldıkları da tıpkı Allah`ın haram ettikleri gibidir” (Tirmizi, İlim 16)
alıntı
-
(65Vasiyet) Çok Salevat Okuyun
Ubeyy İbnu Ka`b (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam gecenin üçte ikisi geçince kalkar ve:
-“Ey insanlar! Allah`ı zikredin! Allah`ı zikredin! “zelzele” kesinlikle gelecektir “takipçi” de onun arkasından gelecektirÖlüm, içindeki (şiddet ve sıkıntı) lerle gelecek, (öyleyse ahirete hazırlanın!)” derdiÜbey devamla dedi ki:
-“Ey Allah`ın Resulü dedim, ben sana çok salat okuyorumDuamda ne miktarını sana salat-u selam yapayım?”
-“Dilediğin kadar!” buyurdular
-“Dörtte bir?” dedim
-“Dilediğin kadar”! buyurdular, “Eğer artıtırsan, bu senin için daha hayırlı!” dediler
-“Yarı?” dedim
-“Dilediğin kadar!” buyurdular “Eğer artırırsan, bu senin için daha hayırlı!” dediler
-“Üçte iki?” dedim
-“Dilediğin kadar!” buyurdular, “Eğer artırırsan, bu senin için daha iyi!” dediler
-“Duamın tamamını size salat-u selam okumaya ayırayım mı?” dedim
-“Bu takdirde, dileğin kabul edilir, günahın affedilir!” buyurdular” (Tirmizi, Kıyamet 24 (2459)
alıntı
-
66Vasiyet) Münakaşa Etmeyin
Hz Enes İbnu Malik (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-“Batıl ve haksız yolda iken (münakaşa ve) yalanı bırakana cennetin kenarında bir köşk bina inşa edilirHaklı olduğu halde münakaşayı bırakan kimse için cennetin ortasında bir köşk bina edilirKim de ahlakını güzelleştirse ona cennetin en ala yerinde bir köşk bina edilir”
alıntı
-
(67Vasiyet) Zenginliğin En Güzelini Seçin
Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam dediler ki:
“Allahü Teala hazretleri şöyle buyurdular:
-“Ey ademoğlu! Kendini ibadetime ver, gönlünü zenginlikle doldurayım, fakirliğini kapayayımBöyle yapmasan ellerini meşguliyetle doldururum, fakrını da kapamam” (Tirmizi, Kıyamet 31)
alıntı
-
68Vasiyet) Dilinize Ve Şehvetinize Sahip Olun
Sehl İbnu Sa`d (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-“Kim bana çeneleri ile bacakları arasındaki şeyler hususunda garanti verirse, ben de ona cennet hususunda garanti veririm” (Tirmizi, iman 11 (2627)
Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: “Resullulah aleyhisselam buyurdular ki:
-“Kişi zina edince iman ondan çıkar ve başının üstünde bir bulut gibi asılı dururZinadan çıkınca iman adama geri döner”
alıntı
-
69Vasiyet) Müslümanların Kusurlarını Araştırmayın
Cündüb (ra) anlatıyor:
“Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki
-“Kim (başkalarının kusurlarını teşhir edip herkese) duyurursa, Allah da (onun kusurlarını) duyurur,Kim de riya yaparsa Allah da onun riyasını ortaya çıkarır” (Buhari, Rikak 36)
alıntı
-
70Vasiyet) Alçak Gönüllü Olun, İsraf Etmeyin
İyaz İbnu Hımar (ra) anlatıyor: “ Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-“Allah Teala Hazretleri, bana “Mütevazi olun, öyle ki, kimse kimseye zulmetmesin, kimse kimseye karşı böbürlenmesin” diye vahyetti”
(Ebu Davu, Edep 48)
İbnu Amr İbni`l As (ranhüma) anlatyor: “Resullulah aleyhissaltu vesselam buyurdular ki:
-“Yiyiniz, tasadduk einiz, giyinizFakat bunları yaparken israfa ve tekebbüre kaçmayınız” (Buhari, Nesai)
alıntı
-
71Vasiyet) İntiharı Hiçbir Zaman Düşünmeyin
Ebu Kılabe merhum anlatıyor: “Sabit İbnu Dahhak (ra) anlatmıştı: “Resullullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-Kim, bile bile, yalan yere İslam`dan başka bir din ile yemin ederse, bu kimse dediği gibidirKim kendisini bir şeyle öldürüp (intihar ederse) Kıyamet günü o şeyle azap verilirKişinin gücü dışında olan bir şey üzerine yaptığı nezir muteber değildirMü`mine lanet etmek onu öldürmek gibidirBir mü`mine küfür nisbet etmek onu öldürmek gibidirKim kendisini bir şeyle keserse kıyamet günü onunla kesilirKim malını çok göstermek için yalan bir iddiada bulunursa,Allah onun azlığını artırır” (Buhari, Müslim)
alıntı
-
72Vasiyet) Helak Sebeplerinden Hiçbirini İşlemeyin
İbnu Abbas (ranhüma) anlatıyor:
-“Bir kavimde gulül (devlet malından hırsızlık) zuhur ederse, Allah o kavmin kalblerine korku atarBir kavim içinde zina yayılırsa orada ölümler artarBir kavim, ölçü ve tartılarda (hile yaparak) miktarı azaltırsa Allah ondan rızkı keserBir kavmin (mahkemelerinde) haksız yere hükümler verilirse, o kavimde mutlaka kan yaygınlaşırBir kavm ahdinden dönüp gadre yer verirse, Allah onlara mutlaka düşmanlarını musallat eder” (Muvatta, Cihad 26)
alıntı
-
73Vasiyet) Edepli Olun
İbnu Abbas (ranhüma) anlatıyor: “Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam`ın terkisinde idimBana şu nasihatte bulundu:
-“Yavrun! Allahà karşı (emir ve yasaklarına uyarak edebini) koru, Allah da seni (dünya ve ahirette) korusun! Allah`ın üzerindeki hukukunu koru ki onu karşısında (dünya ve ahiretin fenalıklarına karşı hami) bulasın veya önünde demişti: Bollukta Allah`ı tanı ki, darlıkta da O, seni tanısın(Dünay ve ahrettle ilgili) bir şey isteyince Allah`tan isteYardım talep edeceksen Allah`tan yardım dileZira kullar, Allah`ın yazmadığı bir hususta sana faydalı olmak için bir araya gelseler, bu faydayı yapmaya muktedir olamazlarAllah`ın yazmadığı bir zararı sana vermek için bir araya gelseler, buna da muktedir olamazlarKalemlerin mürekkebi kurudu ve sayfalar dürüldüSen, yakini bir imanla, tam bir rıza ile Allah için çalışmaya muktedir olabilirsen çalış; şayet buna muktedir olamasan, hoşuna gitmeyen şeyde, sabırda çok hayır varŞunu da bil ki Nusret sabırla birlikte gelir, kurtuluşta sıkıntıyla gelir, zorlukta da kolaylık vardır, bir zorluk iki kolaylığa asla galebe çalamayacaktır”
alıntı
-
74Vasiyet) Fazla Gülmeyin
Ebu Hureyre anlatıyor: “Bir gün, Resulullah aleyhissalatu vesselam ashabına:
-“Şu kelimeleri kim benden alıp onlarla amel edecek ve onlarla amel edecek olana öğretecek? BuyurdularBen hemen atılıp:
-“Ben! Ey Allahìn Resulü!” dedimAleyhisselatu vesselam elimden tuttu ve ve beş şey saydı:
-Haramlardan sakın, Allah`ın en abid kulu ol!
-Allah`ın sana ayırdığına razı ol, insanların en zengini ol!
-Komşuna ihsanda bulun, mü`min ol
-Kendin için istediğini başkaları için de iste, Müslüman ol!
-Fazla gülmeÇünkü fazla gülmek kalbi öldürür” (Tirmizi, Zühd 2)
alıntı
-
(75Vasiyet) Son Nefesinde Allah Hakkında Hüsnü Zanda Bulun
Hz Cbir (ra) anlatıyor: (Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-“Sakın sizden kimse Allah hakkında hüznüzanda bulunmadan son nefesini vermesin” (Müslim, Cennet 81)
alıntı
-
76Vasiyet) En Hayırlı Kişi Olun
Hz Ebu Hreyre (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gün) :
-“Size en hayırlınızın ve en şerlinizin kim olduğunu haber vermiyeyim mi?” buyurdular ve bunu üç kere tekrar ettilerCemaat: “Evet, haber veriniz!” dedi
-“En hayırlınız, kendisinden hayır umulan ve şerri dokunmayacağı hususunda emin olunandır; en şerliniz de kendisinden hayır ümit edilmeyen ve şerrinden de emin olunmayan kimsedir” (Tirmizi, Fiten 76)
alıntı
-
Hz Aişe (ra) anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-“Nikah benim sünnetimdendirKim benim sünnetimle amel etmezse benden değildirEvleniniz! Zira ben, diğer ümmetlere karşı siz ile iftar edeceğimKimin maddi imkanı varsa hemen evlensinKim maddi imkan bulamassa (nafile) oruç tutsunÇünkü oruç, onun için şehveti kırıcıdır
İbnu Abbas (ranhüma) anlatıyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-“Sevişenler için nikah kadar sevgiyi artırıcı bir şey görmedik veya görülmedi”
İbnu Ebi Necih rahimehullah anlatıyor:
-“Resulullah aleyhissalatu vesselam: “Kadını olmayan erkek miskindir, miskindir!” buyurmuşlardırYanındakiler:
-“Çokça malı olsa da mı?” dediler
-“Evet çokça malı olsa da!” buyurdularSözlerine devamla:
-“Kocası olmayan kadın da miskinedir, miskinedir!” buyurdularYanındakiler:
-“Çokça malı olsa da mı?” dedilerAleyhissalatu vesselam:
-“Evet kadının çok malı olsa da!” buyurdular
Abdullah İbnu Amr İbni`l-As (ranhüma) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
“Dünya bir meta`dırDünya metaının en hayırlısı Saliha kadındır”(Müslim, Rada 64, Nesai, Nikah 15)
alıntı
-
(78Vasiyet) Dindarla Evlenin
Abdullah İbnu Amr (ranhüma) anlatıyor:
-“Güzellikleri sebebiyle kadınlarla evlenmeyinÇünkü güzelliklerinin onları (kibir ve gurur sebebiyle) alçaltacağından korkulurOnlarla mal ve mülkleri sebebiyle de evlenmeyin, zira mal ve mülkün onları azdıracağından korkulurFakat onlarla diyaneti esas olarak evleninYemin olsun, burnu kesik, kulağı delik siyahi dindar bir köle (dindar olmayan hür kadından) efdaldir”
alıntı
-
(79Vasiyet) Evlenenleri Tebrik Edin
Hz Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam, evlenen bir kimseyi şöyle tebrik ederdi: “Allah sana (evliliği) mübarek kılsın, üzerine bereket indirsin, ikinizin arasını hayırda birleştirsin” (Ebu Davud, Nikah 37)
alıntı
-
(80Vasiyet) Cima Esnasında Kapalı Olun
Utbe İbnu Abdi`s-Sülemi (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyrdular ki: “Biriniz hanımına temas edeceği vakit örtünsün, eşekler gibi çırılçıplak soyunmasın”
alıntı
-
(81Vasiyet) En Faziletli Kadınlardan Olun
Ebu Ümame (ra)`ın rivayetine göre: “Resulullah aleyhissalatu vesselam şöyle buyurmuşlardır:
-“Mü`min, Allah`a takvadan sonra en ziyade Saliha bir zevceden hayır görürBöylesi bir kadına emretse itaat ederOna baksa sürur duyar, bir şeyi yapıp yapmaması hususunda yemin etse, kadın bunu yerine getirerek onu yeminden kurtarır, kadınında ayrılıp uzak bir yere gitse, kadın hem kendi namusu ve hem de adamın malı hususunda hayırhah ve dürüst olur
alıntı
-
(82Vasiyet) Kabir Azabı Haktır
Hani Mevla Osman İbnu Affan (ra) anlatıyor: “Hz Osman (ra), bir kabrin üzerinde durunca sakalı ıslanıncaya kadar ağlardıKendisine: “Cenneti ve cehennemi hatırladığın vakit ağlamıyorsun, fakat kabri hatırlayınca ağlıyorsun!” dedilerBunun üzerine: “”Çünkü Resulullah aleyhissalatu vesselam`ın şöyle dediğini işittim:
-“Kabir, ahiret menzillerinin birinci menzilidirKişi ondan kurtulabilirse, ondan sonrakiler daha kolaydırOndan kurtulamasa ondan sonrakiler bundan daha zordur, daha şediddir”
Hz Osman devamla Resulullah aleyhissalatu vesselam`ın şu sözünü de nakletti:
-(Ahiret aleminden gördüğüm) manzaraların hiçbiri kabir kadar korkutucu ve ürkütücü değildi!”
-Eğer ondan necat buldunsa, büyük musibetten kurtuldun, Aksi halde senin kurtulacağını hayal etmem (Tirmizi, Zühd 5)
alıntı
-
(83Vasiyet) Dedikodu Yapmayın
İbnu Abbas (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gün) iki kabre uğradı ve:
“(Bunlarda yatanlar ) azap çekiyorlarAzapları da büyük bir günahtan değil” buyurdularSonra sözlerine şöyle devam ettiler:
“Evet! Biri, nemimede (laf getirip götürmede) bulunurduDiğeri de idrar sıçrantısına karşı korunmazdı “Aleyhissalatu vesselam sonra yaş bir hurma dalı isredi, ikiye böldüBirini birinin üzerine dikti, birini de öbürünün üzerine diktiSonra da:
“Belki bunlar yaş kaldıkça azapları hafifler!” buyurdular”
(Buhari,Müslim,Tirmizi,Taharet )
alıntı
-
(84Vasiyet) Ölünce En Az Pişman Olanlardan Olun
Hz Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-“Ölüp de pişman olmayan yoktur, mutlaka herkes nedamet duyar: İyi yolda olan hayrın daha çok artırmadığı için pişman olur, nedamet duyarKötü yolda olan da nefsini kötülükten çekip almadığına pişman olur, nedamet duyar” (Tirmizi, Zühd 59)
alıntı
-
(85Vasiyet) Hasta Ziyareti Sevabını Kaçırmayın
Hz Ali (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Kim bir hastayı akşam vakti ziyaret ederse onunla mutlaka yetmiş bin melek çıkar ve sabaha kadar onun için istiğfarda bulunurOna cennete bir bahçe hazırlanırKim de hastaya sabahleyin giderse, onunla birlikte yetmiş bin melek çıkar, akşam oluncaya kadar ona istiğfarda bulunurOna cennete bir bahçe hazırlanır” (Ebu Davud, Cenaiz 7)
Hz Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Kim Allah rızası için bir arkadaşını ziyaret eder veya bir hastaya geçmiş olsun ziyaretinde bulunursa, bir münadi ona şöyle nida eder: “Dünya ve ahrette hoş yaşayışa eresinBu gidişin de hoş olduKendine cennete bir yer hazırladın” (Tirmizi, Birr 67)
Hasta ziyaretinde okunacak dua:
İbnu Abbas (ranhüma) anlatıyor:
-“Kim eceli gelmeyen bir hastayı ziyaret eder ve yanında şu duayı yedi kere okursa, Allah ona bu hastalığından mutlaka şifa verir: Es`elullahe`l azime Rabbe`l-Arşi`l-azimi en yeşfike (Büyük Arş`ın Rabbi olan Allah`tan senin için şifa talep ediyoru)” (Ebu Davud, Cenaiz 12
alıntı
-
(86Vasiyet) Komşuyu Himaye Edin
Amr İbni Şu`ayb an ceddihi (ranhüma) anlatıyor: “İbnu Ömer (ranhüma) için bir koç kesildiİbnu Ömer, ailesine: “Ondan Yahudi komşunuza hediye ettiniz mi?” diye sorduHayır! cevabını alınca:
-“Bundan ona da gönderinZira ben Resulullah aleyhissalatu vesselam`ın: “Cebrail bana komşu hakkında o kadar aralıksız tavsiyede bulundu ki, komşuyu varis kılacağını zannetim” dediğini işittim” buyurdu (Ebu Davud, Edeb 132)
alıntı
-
87Vasiyet) Komşuluk Hakkını Koruyun
Ebu Hureyre (ra) anlatıyor:
Peygamberimiz aleyhisselam buyurdu ki:
-VAllahi iman etmiş sayılmaz, billahi iman etmiş sayılmaz, vAllahi iman etmiş sayılmaz!
-Kim, ey Allah`ın Resulü! Diye soruldu
Peygamberimiz aleyhisselam:
-Şerrinden, komşusunun emin olmadığı kimse, buyurdu(Buhari)
Hz Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
“Komşusu, zararlarından emin olmayan kimse cennete giremez”
(Buhari, Edeb 29)
alıntı
-
88Vasiyet) Müsafire İkram Edin
Yine Ebu Hureyre (ra) anlatıyor:
-“Kim Allah`a ve ahrete inanıyorsa misafirine ikram etsinKim Allah`a ve ahrete inanıyorsa komşusuna ihsanda (iyilikte) bulunsunKim Allah`a ve ahrete inanıyorsa hayır söylesin veya sükut etsin” (Buhari, Edep 31)
alıntı
-
89Vasiyet) Dargın Olmayın
Hz Ebu Eyyub (ra) anlatıyor:
“Resululah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-Bir müslümana, kardeşine üç günden fazla küsmesi helal değildirYani, bunlar karşılaşırlar da her biri diğerinden yüz çevirirBu ikisinden hayırlı olanı, birinci olarak selam verendir(Buhari, Edep 62, Müslim, Birr 25)
Ebu Hureyre anlatıyor:
-Bir mü`minin diğer mü`mine üç günden fazla küsmesi helal olmazÜzerinden üç gün geçince, oan kavuşup selam versinEğer o selama mukabele ederse ecirde her ikisi de ortaktırMukabele etmese günah onda kalmıştır”
Bir diğer rivayette şöyle buyurulmuştur:
-“Kim üç günden fazla küs kalır ve ölürse cehenneme girer” (Ebu Davud, Edeb 55)
alıntı
-
90Vasiyet) İnsanların Arasını Düzeltin
Ebu`d-derda (ra) anlatıyor:
-Size oruç, namaz ve sadakanın derecesinden daha üstün olan şeyi haber vereyim mi?”
-“Evet (Ey Allah`ın Resulü, söyleyin!)” dediler
-“İnsanların arasını düzeltmektirÇünkü insanların arasındaki bozukluk(dini) kazır” (Ebu Davud, Edeb 58)
alıntı
-
91Vasiyet) İnsanların Kusurlarını Araştırmayın
Hz Abdullah İbnu Ömer (ra)üma anlatıyor: “(Birgün) Resulullah aleyhissalatu vesselam minbere çıkıp yüksek sesle şöyle nida etti:
-“Ey diliyle Müslüman olup da kalbine nüfuz etmemiş olan (münafıklar!) Müslümanlara eza vermeyin, onları kınamayın, kusurlarını araştırmayınZira kim, Müslüman kardeşinin kusurunu araştırırsa, Allah da kendisinin kusurlarını araştırırAllah kimin kusurunu araştırırsa, onu evinin içinde (insalardan gizli) bile olsa rüsvay eder”
Ukbe İbnu Amir (ra) anlatıyor:
-“Kim bir ayıp görür ve onu örterse, diri diri gömülmüş bir kızı ihya etmiş gibi olur” (Ebu Davud, Edep 45)
Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor:
-“Bir kul dünyada bir kusuru örterse, Allah Kıyamet günü onu mutlaka örter” (Müslim, Birr 72)
alıntı
-
(92Vasiyet) Körün Yanında Bile Örtünün
Ümmü Seleme (ranha) anlatıyor: “Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam`ın yanında idimYanında Meymune Bintu`l-Haris (ranha) da vardı(Bu esnada) İbnu Ümmi Mektum bize doğru geliyorduYanımıza girdiResullulllah aleyhissalatu vesselam bize:
-“Ona karşı örtünün!” emrettiBiz:
-“Ey Allah`ın Resulü! O, ama ve bizi görmeyen (ve varlığımızı tanımayan) bir kimse değil mi?” dedikBunun üzerine:
-“Siz de mi körlersiniz, siz onu görmüyor musunuz?” buyurdu
(Ebu Davud, Libas 37)
alıntı
-
93Vasiyet) Erkeklerden Ayrı Durun
Ebu Üseyd (ra) anlatıyor:
“Resulullah aleyhissalatu vesselam, mescidden çıkıyorduYolda kadınlarla erkeklerin karışmış vaziyette olduklarını görünce, kadınlara:
-“Sizler geride kalın,Yolun ortasından gitmeyin, kenarlarından gidin!” ferman buyurduBundan sonra, kadınlar nerdeyse duvara değecek şekilde yürürdğBazen bu değmeler sebebiyle, elbisesinin duvara takıldığı olurdu” (Ebu Davud, Edep 180)
alıntı
-
(94Vasiyet) Cennetin Tam Ortasına Girmek İsteyenler Dikkat Etsin
İbnu Ömer (ranhüma) anlatıyor: “Hz Ömer (ra), el-Cabiye`de bize hitaben:
-“Ey insanlar, dediBen, (şu hutbeyi okumak üzere) aranızdan kalkıyorum, tıpkı Resulullah aleyhissalatu vesselam`ın bizim aramızda kalktığı gibi(O kalkıp) şöyle demişti:
-“Size Ashabımı, sonra da onların peşinden gelecekleri (sonra da bunların peşinden gelecekleri) tavsiye ediyorumDaha sonra (gelenler arasında) yalan, öylesine yayılacak ki, kişi kendisinden yemin talep edilmediği halde yemin edecek, şahitliği istenmediği halde şehadette bulunacakHaberiniz olsun, bir erkek bir kadınla baş başa kaldı mı onların üçüncüsü mutlaka şeytandırSize cemaati tavsiye ederimAyrılıktan sakınınZira şeytan, tek kalanla birlikte olurİki kişiden uzak dururKim cennetin ortasını dilerse, cemaatten ayrılmasınKimi yaptığı hayır sevindirir ve kötülüğü de üzerse, işte o mü`mindir”
alıntı
-
95Vasiyet) Evinden Çıktığında Ve Çarşı-Pazarda Okunacak Duayı İhmal Etme
Muhammed Bin Vasi`den rivayet edilmiştir: Dedi ki; Mek***e gelmiştimKardeşim Salim bin Abdullah bin Öer ile karşılaşmıştımSalim babası Abdullah tariyki ile dedesi Ömer (ra)`dan Peygamber aleyhisselamın şöyle buyurduğunu bana anlattı:
-Her kimse çarşıya girer de; La ilahe illlahü vahdehü la şeriykeleh, lehülmülkü velehül hamdü yuhyi ve yümiyt vehüve hayyün la yemüt, biyedihil hayr vehüve ala külli şey`in kadiyr duasını okursa, Allah ona bir milyon sevap yazar, bir milyon günahını siler ve derecesini bir milyon yükseltir” (Tirmizi dua babı3650 numaralı hadis)
alıntı
-
(96Vasiyet) Ekmeğe Hürmet Edin
Resulullah (sav) buyurdular:
-“Ekmeğe hürmet edin,Çünkü ekmek semavat ve arzın bereketlerindendirKim yere düşen ekmek kırığını yerse affolunur” (Ramuz)
alıntı
-
(97Vasiyet) Dedikodu Yapmayın, İdrar Temizliğine Dikkat Edin
İbnu Abbas radıyAllahü anhüma anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gün) iki kabre uğradı ve:
-“(Bunlarda yatanlar) azap çekiyorlarAzapları da büyük bir günahtan değil” buyurdularSonra sözlerine şöyle devam ettiler:
-“Evet! Biri, nemimede (laf getirip götürmede) bulunurduDiğeri de idrar sıçrantısına karşı korunmazdı” Aleyhissalatu vesselam sonra yaş bir hurma dalı istedi, ikiye böldü,Birini birinin üzerine dikti, birini de öbürünün üzerine diktiSonra da:
-“Belki bunlar yaş kaldıkça azapları hafifler buyurdular”
(Buhari, Vudu 55)
alıntı
-
98Vasiyet) İsraf Etmeyin, Kibirlenmeyin
İbnu Amr İbni`l-As radıyAllahü anhüma anlatıyor:”Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
-“Yiyiniz , tasadduk ediniz, giyinizFakat bunları yaparken israfa ve kibirlenmye kaçmayınız” (Nesai, Zekat 66)
alıntı
-
(99Vasiyet) Hasta İçin Sadaka Verin
Peygamberimiz aleyhisselam buyurmuşlardır:
-Hastalarınızı sadaka ile tedavi edinizSadaka sizden hastalıkları ve belaları defeder (Rumuz)
alıntı
-
100Vasiyet) İnsanların Hayır Yapmalarına Sebep Olun
Peygamberimiz aleyhisselam buyurmuşlardır:
-“Hayra dalalet eden hayrı yapan gibidir” (Rumuz)
alıntı
-
hocam allah razı olsun iyi çalışmalar
-