****EVVELA YAZILIM DESTEĞİ AÇISINDAN ELE ALAYIM:
*1-Bana göre hele şu son zamanlarda YU-MA-TU...Yani YU-MA-TU ve aynı kan grubuna dahil ismi değişik markalarda yazılım sorunu yok...Bilhassa mx-mxreader ve ıq modellerinde hiç beklemediğim şekilde her fırsatta yazılım desteği SAĞLIYORLAR...Demek ki bu firma ve yetkilileri ÇALIŞIYOR...Önceleri NEXT 2000,SUNNY7000-8000,GOLDMASTER 9400ki şu zamanlarda adeta şok ettiler kullanaıcı ve satıcılarını,AMSTRAD 8065vb...satıyor veya tavsiye ediyordum ama bence şimdi bilhassa yazılım hususunda YU-MA-TU'yu tercih ve tavsiye ediyorum...Tabii SUNNY KAON da boş durmuyor,aynen NEXT 2000 ve KORAX-GOLDEN İNTERSTAR gibi...
*2-NEXT ve bilhassa 2000 serileri yazılımda hergünkü yazılım destekleriyle revaçta..Botech menşe'li cihazları pek tercih ve tavsiye etmiyorum...Yani ATMACA menşe'lileri TERCİH ve TAVSİYE ediyorum...
*3-SUNNY...Bence başlı-başına bir devasa firma...Helal olsun...Ama şu animasyon uğruna beni küstürdüler bu konuda...mesela 7000 ve 8000 cihazlara gerek stream,gerek bm,gerek KAON yazılımları ve gerekse diğer kan grubu cihazların çokluğunu da arkasına alarak bence DÜNYADA en akıllı firmalardan biri olduklarını gösterdiler...Ama sadece animasyon menülü cihazlarını sevmedim ve yazılım konusunda kendilerine PUAN KAYBETTİRME rolünü seçtiler...bence DÜNYA MARKASI SUNNY ve benzerlerini üreterek hem YURT EKONOMİSİne FAYDALI oluş ATMACA ve hem de DÜNYA MARKASI olmuştur...ATMACA'yı kutlamadan geçemeyeceğim...
*4-KORAX ise akıllı bir yatırım yapmış..Ama piyasaya geç girdi...Taban olarak dünyada ve bilhassa ORTADOĞU'da çok tutulan cihazların başında gelen STARSAT ve GOLDENİNTERSTAR,FOCUS vb. firmaların kullandığı yazılım tabanını seçerek,cihazını NEREDEYSE ÖLÜMSÜZ CİHAZLAR kategorisine koymuştur...Yalnız yazılımları biraz geç veriyorlar forumlara...Yoksa YAZILIM HERDAİM MEVCUT...Belki de SAĞLAMLIĞINI kontrol ediyorlar ki aldığım duyumlar bu yönde...Başarılarının devamını dilerim...
*5-GOLDMASTER ise gerçekten sağlam ama yazılım desteğini zayıflattığı 9000-4000 serileriyle beni adeta şaşırttı...Bu serileri bilhassa desteklemesi gerekirdi ve sadece bu serileri üretseydi veya ithal etseydi BENCE GOLDMASTER SADECE BU SERİLERE YATIRIMINI YÜKLESEYDİ bu cihaz ve AYYILDIZ FİRMASI DÜNYADA ilk 3 arasında olurdu...Ama demek ki her kafası fazla çalışan veya her çok bilen,çokça da yanılır sözünü ciddiye almak gerekiyormuş...
Diğer yazılım tabanlarına yaptığı yatırımı;4000-9000 serilerine aktarsaydı ki bu benim fikrim ve sanırım bu kadar az arıza veren başka cihaz da çok azdır ve diğer arkadaşlar da sanırım fikrime katılacaklar:GOLDMASTER-AYYILDIZ gibi PARLAYACAKTI...Geçmiş olsun diyeceğim...Ama ricam herdaim,her ortam ve forumda desteklediğim AYYILDIZ VE BU MODELe ağırlık verip GEÇ DE OLSA TEKRAR ŞAHLANIRLAR...
*6-AMSTRAD cihazlara da değinmeden geçemeyeceğim...Bu cihazlar ilk çıktığında ben;Ünlü bilgisayar firması adıyla çıktığını bildiğim için bilhassa yazılım
hususunda ki o hiçbirşeye benzemeyen(!) ilk yazılım olduğu halde,kullanıcıları ve satıcıları mağdur etmeyeceğini tahminetmiştim ve yanılmadığımı da öğrendim...Yanılmamış olmak ve bayağı cihaz tavsiye ve tercih etmek ve satmak insana ayrı bir hazz veriyor..Enazından yine dünyada ve bilhassa ORTADOğu'da bolca kullamılan yazılım tabanlı bir cihaz...mesela BİRKISIM TECHNOSAT cihazlar ve hertz,seoul,tokyo vb...cihazlar..Ama şimdilerde siteleri kapalı ve ithalatçı halen ışık tic. mi bilmiyorum?Gene de KUTLUYORUM...AYYILDIZ kadar zengin değiller veya satamadılar ama herdaim yazılım mevcut...
***********TEKNİK DESTEK VE SAĞLAMLIK olarak:
*1-Yumatu cihazlarda ensık rastlanan besleme katı sorunları tam olarak giderilmiş olmamakla beraber soruna bayağı eğinilmiş...Bu konuda eskiye oranla DEVRİM yapmışlar...Cihazlardaki kanal hızı ve ŞİŞME halen göze çarpıyor ama bu konuda da gerekeni yapacaklarından şüphem yok...Geç de olsa...Sadece süreç bitmeden yaparlarsa iyi olur...SERVİSİ VAR MI?Diye sorasım geldi...Çün ki çok istikrarsız ve malzeme desteğinden yoksunlarmış...Ki şahit oldum...
*2-Next 2000'lerde bilhassa elektrik kesince giden kanal sorunu bazen hala yaşanıyor ama cihaz devre tasarımı ve malzeme kalitesi ve yazılım desteği ile bunları unutturuyor...HARİKA BİR CİHAZ YAFFF..Next'in bütün BOTECH imzası taşıyan cihazlrının AYIBINI bu cihaz ÖRTÜYOR...Bence NEXT;2000 serileriyle next oldu VE HALA ENÇOK tercih edilen MODEL...DÜNYA MARKASI.TÜRKİYE'nin GURURU...Başarılara imza atan EN ÜNLÜ TÜRK UYDU CİHAZI...Bakınız bir otobüste halka sorun;hangi cihazı kullanıyorsunuz diye?Cevap NEXT olacak ki burada NEXT derken de %90 NEXT 2000 MODELİ sonucu çıkacak...Yani halkın %50-55'i next diyecek ve bunun enaz %90'ı da 2000 modelini söyleyecek...Artık gerisi problem çözmek isteyenlere...Servisler ise ATMACA tabanlıların servisleri MÜKEMMEL ÇALIŞIYOR...
*3-Sunny cihazların enbüyük ve tek teknik veya yazılım ortak arızası ise SİNYAL alışını gösterge olarak geç ve bozuk vermesi...Yoksa besleme veya boardda herhangi bir sorun yok...Yazılım zaten full...next 2000 modelinin üretmeleri de ATMACA'nın sağlamlığının SUNNY ile pekişmesi demektir...ALLAH iyi niyetli çalışanların yolunu açık etsin ki eder de...YOLUNUZ AÇIK OLSUN...Servis HİZMETLERİ mükemmel...
*4-Goldmaster ise ENAZ ARIZA VEREN UYDU CİHAZI...bEN bilinçsiz-dikkatsiz-isteksiz-acamice çanak BAĞLANTI SONUCU TUNER arızasından başka ARIZA GÖRMEDİM desem YALAN OLMAZ...Kullanılan malzeme ve yazılım harika...Sadece destek olarak yazılım desteği eksik...AMA TÜM BU SÖYLEDİKLERİM 4000-9000 modelleri için...Diğerleri TABİRİ CAİZSE FASA-FİSO...Bence...Servis hizmetleri dedğim gibi pek işimiz olmadı(hep4000-9000 için)..Çün ki cihaz sağlam...Diğerlerini kullanan veya satanlardan duyumum bazen şikayetleri var...Ama genelde İYİ...
*5-Korax cihazların genelde besleme sorunları vardı ama şu sıralar o da ciddiye alındı ve yeni üretimlerde bu sorun yok...Teknik servis olarak genelde gününde teslimata önem vermekle beraber;servislere verilen eksik ve çok bulunması gereken malzemelerin yokluğundan servisler hemen teslim etmek istedikleri cihazı KAYSERİ'ye gönderiyorlar...Ama enfazla 3-5 gün içinde işlem tamam...Kutluyorum...Yeni firma ama HIZLI firma...Bir de servislerine yedek malzeme verme hususu tamam olsa...
*6-Amstrad ise önceleri hiçbir sorunu cevapsız bırakmayan servisleri ve genel merkezleri ile engözde cihazlardan biriydi benim için.Neden bu ara böyle sahipsizmiş intibaı var bilmiyorum ama ZATEN PEK TEKNİK ARIZASI OLMAYAN,DAYANIKLI BİR CİHAZ...İnanın yanlış yazılım atılması haricinde arıza vermiyor ve 6 YILDIR BU CİHAZLARIN SAHİPLERİNDEN BİR ŞİKAYET YOK...Her gördükleri yerde TEŞEKKÜR ediyorlar...Bilhassa etraflarındaki komşularının ÜNLÜ CİHAZLARINA nazaran sağlamlığından...Ben de ışık elektroniğe TEŞEKKÜREDİYORUM...Okurlarsa...Var iseler...
***Ve son olarak da:İYİ NİYETLE PİYASAYA SAĞLAM MAL SÜRMÜŞ OLUP,SONRA DA İFLAS KONUMUNA GELMİŞ VE İSTEMEYEREK BATMIŞ FİRMALARIN YÖNETİCİLERİ DAHİL,ŞİMDİYE KADAR İYİNİYETLE PİYASAYA MAL SÜREN HERKESİ KUTLAR,ENAZINDAN İSTİHDAMLARINDAN DOLAYI BİNLERCE TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİRİM...:present:
ALLAH YOLLARINI AÇIKETSİN...ALLAH UTANDIRMASIN...ALLAH'a emanet olunuz...