Asker bağlı mı sorumlu mu? 16 Mayıs 2007 Çarşamba 15:10
Yeni bir tartışma konusu daha. Başbakan Erdoğan'ın "Genelkurmay Başkanlığı bana bağlıdır. Olay budur'' sözleri yankı buldu.
Bu sözler asker sivil ilişkisini yeniden gündeme getirdi. Kimileri askerin bağımsız olması gerektiği ve siyasetin bu kuruma karışmamasının en doğru yol olduğunu savundu.
Bu görüşe itiraz edenler de Avrupa'da askerin memur statüsünde olduğunu ve sivillerden farklı muamele tabi tutulamayacağınını savundular.
Peki Anayasa'nın ilgilli maddesi ne diyor?
Maddede bağlı olmaktan ziyade sorumlu olduğu vurgusu yapılıyor. Ancak bu sorumluluğun içi doldurulmamış. Hal böyle olunca diğer birçok madde gibi başka yönlere çekilebiliyor.
İşte tartışmaların kaynağındaki 117. madde:
"Başkomutanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisinin manevî varlığından ayrılamaz ve Cumhurbaşkanı tarafından temsil olunur.
Millî güvenliğin sağlanmasından ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından, Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı, Bakanlar Kurulu sorumludur.
Genelkurmay Başkanı; Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup, savaşta Başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir.
Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulunun teklifi üzerine, Cumhurbaşkanınca atanır; görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Genelkurmay Başkanı, bu görev ve yetkilerinden dolayı Başbakana karşı sorumludur.
Millî Savunma Bakanlığının, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları ile görev ilişkileri ve yetki alanı kanunla düzenlenir."
16-05-2007, 16:45
MusaKa92
Derbi biletleri kapış kapış
Derbi biletleri kapış kapış 16 Mayıs 2007 Çarşamba 15:08
Turkcell Süper Lig'de Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 19 Mayıs Cumartesi günü Ali Sami Yen Stadı'nda oynanacak derbi maçın biletlerinin tükendiği açıklandı.
Galatasaray Kulübü'nün internet sitesinden yapılan açıklamada, bu sabah saat 10.00'da Biletix gişelerinde satışa sunulan biletlerin tamamının kısa sürede satıldığı duyuruldu.
MusaKa92
Kıbrıs Rum Euro'ya geçiyor
Kıbrıs Rum Euro'ya geçiyor 16 Mayıs 2007 Çarşamba 15:03
AB Komisyonu, 2008 yılı başında ortak para Euro Bölgesi'ne dahil olmak için başvuruda bulunan Malta ve Kıbrıs Rum kesimine yeşil ışık yaktı.
Her iki ülkenin başvurularını değerlendiren AB Komisyonu, Kıbrıs Rum kesiminin Avro Bölgesi'yle yüksek derecede sürdürülebilir ekonomik uyum sağladığını ve gerekli tüm kriterleri karşıladığını bildirdi.
AB Komisyonu'nun dikkate aldığı kıstaslardan enflasyon oranında, son 12 ayda yüzde 2 ortalamasını tutturan Kıbrıs Rum kesiminin, en düşük enflasyon oranına sahip 3 ülkenin dikkate alınarak belirlendiği referans değerine göre yüzde 3 seviyesinin altında kalması gerekiyordu.
Kıbrıs Rum kesiminin 2005 yılında yüzde 2,3 olan bütçe açığını geçen yıl yüzde 1,5'e indirmesini memnuniyetle karşılayan AB Komisyonu, bu yıl için yüzde 1,4 açık bekliyor. Rum kesiminin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 65,3'üne karşılık gelen toplam kamu borcunun ise bu yıl yüzde 61,5'e inmesi ve önümüzdeki yıllarda bu düşüşün süreceği tahmin ediliyor.
Maastricht kriterlerine göre bütçe açığının yüzde 3'ü ve kamu kesimi borçluluk oranının yüzde 60'ı geçmemesi gerekiyor. Malta'nın da Euro Bölgesi'ne önümüzdeki yıl başında katılım için gerekli kriterleri yerine getirdiğini bildiren AB Komisyonu, son 12 aydaki enflasyon oranı ortalamasının yüzde 2,2'de kaldığına, geçen yıl bütçe açığının yüzde 2,6'ya ve kamu kesimi borçluluk oranının yüzde 66,5'e gerilediğine dikkat çekiyor.
MusaKa92
Fransa'da devir-teslim töreni
Fransa'da devir-teslim töreni 16 Mayıs 2007 Çarşamba 15:01
Fransa'da, Anayasa Mahkemesi Başkanı Jean Louis Debre'nin Elysee Sarayı'nda seçim sonuçlarını resmen açıklamasıyla, Nicolas Sarkozy'nin beş yıl sürecek cumhurbaşkanlığı görevi başladı.
Sarkozy, tören salonunda davetlilerin huzurunda Cumhurbaşkanlığı göreviyle ilgili resmi belgeleri imzalayarak görevi Jacques Chirac'tan devraldı.
Yeni Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'ye, önceki cumhurbaşkanlarının isimlerinin yer aldığı, Cumhurbaşkanlığı simgesinin bulunduğu kolye takdim edildi.
Resmen Cumhurbaşkanı ilan edilmesinin ardından davetliler huzurunda kısa bir konuşma yapan Sarkozy, daha sonra tören salonundaki davetlilerle tokalaştı.
Cumhurbaşkanlığı Orkestrasının kısa bir konser verdiği tören sırasında, Invalid Meydanı'nda da Sarkozy'nin Cumhurbaşkanı ilan edilmesi dolayısıyla 21 pare top atışı yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı bandosunun Milli Marşı çalmasının ardından, Sarkozy tören kıtasını denetledi.
var tmp; tmp = document.getElementById("content").getElementsByTagName("a"); for(i=0; i
16-05-2007, 16:47
MusaKa92
Biri bizimle kafa buluyor!
Biri bizimle kafa buluyor! 16 Mayıs 2007 Çarşamba 14:59
Her yıl bir haber çıkar, kaynak iktidardır... Ekonominin iyiye gittiğinin göstergesi olarak işsizlik oranlarındaki düşüş oranı verilir. Meğer öyle bir düşüş yaşamışız ki çözebilene aşkolsun.
Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.soru işareti koyup yorumsuz olarak 2000 yılından itibaren açıklanan rakamları alt alta sıraladı. Bakın işsizlik nasıl düşmüş (!)
Aralık 2000, Hürriyet. İşsizlik geriledi,yüzde 5.6'ya düştü.
Ekim 2001, NTV. İşsizlik geriledi, yüzde 8.5'e düştü.
Aralık 2002, Takvim. İşsizlik geriledi, yüzde 9'a düştü.
Eylül 2004, Milliyet. İşsizlik geriledi, yüzde 9.3'e düştü.
Mayıs 2005, Vatan. İşsizlik geriledi, yüzde 9.5'e düştü.
Temmuz 2005, Radikal. İşsizlik geriledi, yüzde 10'a düştü. Aralık 2005, Zaman. İşsizlik geriledi, yüzde 10.3'e düştü.
Aralık 2006, Sabah. İşsizlik geriledi, yüzde 10.4'e düştü.
Mart 2007, Referans. İşsizlik geriledi, yüzde 10.5'e düştü.
Nisan 2007, Yeni Şafak. İşsizlik geriledi, yüzde 11'e düştü.
Ve...
Mayıs 2007, CNNTÜRK. İşsizlik geriledi, yüzde 11.4'e düştü.
16-05-2007, 16:47
MusaKa92
Erdoğan sabırlı olun dedi
Erdoğan sabırlı olun dedi 16 Mayıs 2007 Çarşamba 14:57
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de gazetecilerin, ''Zafer Çağlayan'dan başka milletvekili adayı olan kimler var partinizde?'' sorusunu cevaplarken, ''Hepsini duyacaksınız. Biraz sabırlı olun'' dedi.
Adayların toplu mu açıklanacağı sorusuna da Erdoğan, ''toplu olur, peyderpey olur... Biraz sabır'' cevabını verdi.
16-05-2007, 16:48
MusaKa92
Perinçek te birleşmek istiyor
Perinçek te birleşmek istiyor 16 Mayıs 2007 Çarşamba 14:56
İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, ''İP olarak başı dik Türkiye zemininde birleşmeye hazırız. Başta Baykal ve Sezer olmak üzere bütün
vatansever partilere kamuoyu önünde başı dik Türkiye için, üreten, çalışan, tam bağımsız Türkiye için birleşme çağrısını açıklıyoruz'' dedi.
Perinçek, partisinin İstanbul İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, ''Türk milletinin, elinde Türk bayraklarıyla Avrupa ve Amerika güdümüne ve AK Parti iktidarına isyan ettiğini'' söyledi. Perinçek, ''Bu büyük mücadelede temel slogan laiklik, din vesaire değil. Çarpıtılmaktadır. Halk ne Avrupa, ne Amerika, bağımsız Türkiye diyor'' dedi.
Perinçek, bu amaçla görüşmeleri sürdürdüklerini, ancak spekülasyonlara yol açmamak için bu aşamada açıklama yapmayacağını, ürün aldıkça ve yapıcı sonuçlara ulaştıkça açıklamaları sunacaklarını bildirdi.
MusaKa92
Sarkozy resmen görevde
Sarkozy resmen görevde 16 Mayıs 2007 Çarşamba 14:54
Fransa'da cumhurbaşkanlığını Nicolas Sarkozy'ye devreden Jacques Chirac, 12 yıllık görev süresi boyunca genelde Türkiye'nin AB üyeliğinden yana bir tutum izlerken, kamuoyu ve kendi partisinin baskılarına zaman zaman boyun eğmek zorunda kaldı.
Chirac'ın görev süresince, Türkiye'nin AB üyeliği ve sözde Ermeni soykırımına ilişkin yasalar yüzünden Türk-Fransız ilişkileri zaman zaman inişli çıkışlı bir dönem geçirdi.
Parlamentoda sözde Ermeni soykırımını tanıyan bir yasanın çıkarılmasından sonra, ikili ilişkiler bir dönem gerginleşti.
Chirac, Türkiye'nin AB üyeliğine temelde karşı çıkmadı ve Türkiye'nin AB'den dışlanmasının öncelikle AB'ye zarar vereceğini savundu. Ancak Chirac, özellikle 2005'te AB Anayasası için düzenlenen referandum öncesinde, genişlemeye ve Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan çevrelerin tepkisini azaltabilmek için, Fransa'da Türkiye'nin üyeliğine ilişkin referandum yapılmasını önerdi.
Bu öneri, kendi partisinin de desteğini aldı ve bununla ilgili parlamentoya sunulan tasarı kısa sürede kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Chirac, bu süreç içinde, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan iktidar partisi ve kamuoyunun tepkisi yüzünden zaman zaman da geri adım atmak zorunda kaldı.
Bununla birlikte, özellikle tam üyelik müzakerelerin başlama kararı alındığı Brüksel zirvesinde, kendi partisinin ve kamuoyunun baskısına rağmen Chirac, Türkiye'nin yanında yer aldı.
Chirac, 12 yıllık görev süresi boyunca Türkiye'ye hiçbir resmi ziyarette bulunmadı.
MusaKa92
Yeşilcilere kırmızı kart
Yeşilcilere kırmızı kart 16 Mayıs 2007 Çarşamba 14:53
Türkiye'de dar gelirli insanlar için 'can simidi' konumunda bulunan yeşil kartların da istismar aracı olduğu ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı, ihbar ve şikayetler üzerine Türkiye genelinde yeşil kart operasyonu başlattı. Yapılan inceleme sonucunda Türkiye genelinde 696 bin 93 yeşil kart iptal edildi.
Türkiye genelinde halen 12 milyon 680 bin 224 aktif yeşil kartlı bulunuyor. CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu'nun yazılı soru önergesine verilen cevap korkunç bir gerçeği gözler önüne serdi. Tandoğdu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a Türkiye genelinde kaç yeşil kartlı bulunduğunu ve kaç yeşil kartın iptal edildiğini sordu. Akdağ, Yeşil Kart Bilgi Sistemi veri tabanından alınan raporlara göre, 17 Nisan tarihi itibariyle Türkiye genelinde 12 milyon 680 bin 224 aktif yeşil kartlı bulunduğunu vurguladı. Bakan Akdağ, yapılan inceleme ve denetimler sonucu iptal edilen yeşil kartlı sayısının ise 696 bin 93 olarak açıkladı.
EN ÇOK İPTAL EDİLEN İLLER
En çok yeşil kart iptal edilen il sıralamasında 65 bin 9 ile Şanlıurfa lider bulunuyor. Şanlıurfa'yı 31 bin 34 ile Kayseri takip ederken, 28 bin 591 ile İstanbul en çok yeşil kart iptalinin yaşandığı üçüncü kent oldu. En çok yeşil kart iptal edilen il sıralamasında Diyarbakır 23 bin 982 ile dördüncü olurken, Ordu 23 bin 929 ile iptal sıralamasında beşinci sırada yer aldı. Ordu'yu 21 bin 939 ile Manisa takip ederken, Konya'da 20 bin 34, Samsun'da 20 bin 504 kartın iptal edildiği bildirildi.
EN ÇOK KART SAHİBİ İLLER
Türkiye genelinde halen en çok yeşil kartlı Diyarbakır'da bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, Diyarbakır'da aktif yeşil kartlı sayısının 616 bin 276 olarak açıkladı. Türkiye genelinde en çok yeşil kart bulanan ikinci il sıralamasında ise Van yer alıyor. Van'da 582 bin 296 yeşil kartlı bulunuyor. Bu iki ilin nüfusu düşünüldüğünde, her iki ilde de neredeyse her iki kişiden birisinin yeşil kartı bulunuyor. Diyarbakır ve Van nüfusunun on katının yaşadığı İstanbul, yeşil kartlı sıralamasında üçüncü sırada yer
alıyor. İstanbul'da 571 bin 579 kişinin yeşil kartı bulunuyor. 418 bin 991 ile Adana dördüncü sırada yer alıyor.
MusaKa92
Çiçekleri iyi suluyor
Çiçekleri iyi suluyor 16 Mayıs 2007 Çarşamba 14:51
Adana'da 40 yıldır yaka cebinden eksik etmediği çiçekler nedeniyle "Çiçek hoca" olarak ün yapan emekli öğretmen Kerem Gümüşsoy, partilere kızıp bağımsız milletvekili aday adayı oldu.
60 yaşındaki üniversite mezunu, 2 çocuk ve 2 torun sahibi Kerem Gümüşsoy, seçimlerde en az 30 bin oy alacağını iddia ederek, herkese hodri meydan dedi.
Gümüşsoy, "Benim ömrüm insan ve çiçek sevgisiyle geçti. Çevremdeki herkesin düğününde, cenazesinde, hastalıkta sağlıkta hep yanında oldum. Öğretmenlik yıllarımda öğrencilerim çok sevdiğim için bana hep çiçek getirir, ben de okul çıkışında birini yaka cebime koyar, diğerlerini de mülki amirlere hediye ederdim. Ama çiçekler kısa sürede solmaya başlayınca eleştiri almaya başladım. Bu yüzden bir formül buldum ve çiçeklerimi, içini boşaltıp suyla doldurduğum keçeli kalemin içinde korudum. Sonra da içinde buğday ilacı tüpüne su doldurup, yaka cebimde daha çok ve renkli çiçekler taşımaya başlayınca daha çok ilgi görmeye başladım" dedi.
Gümüşsoy, Kamer Genç'le kıyaslama yapılması üzerine de, "Ben Kamer Genç'ten daha iyi çiçek sularım. Kamer Genç, suları ziyan ediyor. Ben çiçeğin nasıl sulanacağını iyi bilirim" diye konuştu.