(İnsanları) Allah’a çağıran, iyi iş yapan ve “Ben Müslümanlardanım” diyenden kimin sözü daha güzeldir?”
(Fussilet, 33)
Printable View
(İnsanları) Allah’a çağıran, iyi iş yapan ve “Ben Müslümanlardanım” diyenden kimin sözü daha güzeldir?”
(Fussilet, 33)
“Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki esirgenesiniz.”
(Hucurât, 10)
” İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.”
(Buhârî, “Îmân”, 39; Müslim, “Müsâkât”, 107)
O şeytan ki alnında âdeta şöyle yazılmış. “Bu, kendisini dost edineni yoldan çıkarır ve doğru alevli ateşe sürükler”
{ Hacc, 22 / 4 }
Sıdk, insanı iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi, doğru söylemeye devâm ettikçe, sonunda sıddîklardan olur. Yalan, kişiyi fücûra, fücûr da cehenneme götürür. Kişi yalan söylemeye devam ettikçe, sonunda Allâh indinde yalancılardan yazılır.”
(Buhârî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103-105)
“Ey îman edenler! Adâleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, anne babanız ve akrabanızın aleyhine bile olsa Allah için şahitlik eden kişiler olun! (Haklarında şahitlik yaptığınız kişilerin) zengin veya fakir olmasına bakmayın, zira Allah onlara (sizden) daha yakındır. Nefsin arzularına tâbî olmayın ki haktan dönmeyesiniz ve adâlet üzere hareket edebilesiniz! (Şahitliği) eğip büker yahut ondan tamamen yüz çevirirseniz, (biliniz ki) Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdârdır.”
(Nisâ, 135)
“Âlemlerin Rabbi Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz.”
(Tekvîr, 29)
Allah Teâlâ, yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra kendisine hamdeden kuldan hoşnut olur.”
(Müslim, Zikir 89. Tirmizî, Et’ime 18)
“Allah Teâlâ bu konuşamayan hayvanlara iyi davranmanızı emrediyor!..”
(İbn-i Hacer, el- Metâlibü’l-Âliye, II, 226/1978)
Ey insanlar! Yeryüzünde bulunanların helâl ve temiz olanlarından yeyin…”
(Bakara, 168)
“Biriniz kardeşini (Allah için) seviyorsa ona sevdiğini söylesin.”
[Ebû Dâvud, Edeb 122; Tirmizî, Zühd 54]
Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun. Öfkesi geçerse ne âlâ, geçmezse yatsın.”
(Ebu Davud, Edeb 4)
“İslâm hidayeti nasip edilen ve yeterli miktarda maişeti olup, buna kanaat edene ne mutlu!”
Tirmizi, Zühd 35, (2350).
(Fussilet, 33)
Göklerde ve yerde ne varsa O’nundur. O, yüceler yücesidir, pek büyüktür.
Şura 4
Allâh, sadâkat gösterenleri, sadâkatleri sebebiyle mükâfatlandıracaktır…”
(Ahzâb, 24)
“Allah, Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde yeryüzünde rahmetiyle tecellî eder. Öyle ise namaz ve ziyaret için evlerden dışarıya çıkın ki, rahmet size dokunsun.”
[Camius-Sağir – 1913]
Kim oruçlu iken yalan konuşmaktan ve kötü hareketlerden vazgeçmezse bilsin ki Allah’ ın (cc) onun yemeyi ve içmeyi bırakmasına ihtiyacı yoktur.
* Buhari Savm 8
Şüphesiz, ahiret hayatına inanmayanların işlerini biz kendilerine güzel göstermişizdir de o yüzden bocalayıp dururlar.”
(Neml Sûresi – 4. Âyetin Meâli)
“Kim Allah’ın rızasını talep ederek bir mescid inşa ederse, Allah ona cennette bir ev inşa eder.”
[Buhârî, Salat 65; Müslim, Mesacid 25, (533); Tirmizî, Salat 237, (318).]
Biz imtihan etmek için onlara bir deve göndereceğiz. Şimdi sen onların ne yapacağını bekle ve eziyetlerine sabret.”
* Kamer Sûresi
Şahitliği gizlemeyin. Her kim şahit olduğu gerçeği gizlerse, şüphesiz ki onun kalbi günahkârdır
Bakara, 283.
Resulullah (sav) kişinin arkadaşlarından izin almadan iki hurmayı birlikte yemesini yasaklamıştır.”
(Buhari, Et’ime 44)
Müslüman, elinden ve dilinden diğer müslümanların zarar görmediği kimsedir.”
(Buhârî, Îmân, 4,5)
“Allah Teâlâ bu konuşamayan hayvanlara iyi davranmanızı emrediyor!..”
(İbn-i Hacer, el- Metâlibü’l-Âliye, II, 226/1978)
“Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.”
(İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)
Rabbinin, fil sahiplerine ne yaptığını görmedin mi?
Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı?
Üzerlerine balçıktan pişirilmiş taşlar atan sürü sürü kuşlar gönderdi. Nihayet onları yenilmiş ekin yaprakları hâline getirdi.
(Fil 1-5)
“İnsanlara karışıp onların eziyetlerine, sıkıntılarına katlanan müslüman, onlara karışmayıp, eziyetlerine, sıkıntılarına katlanmayandan hayırlıdır.”
[Tirmizî, Kıyâmet 56; İbnu Mace, Fiten 23]
Dileseydik her memlekete bir uyarıcı gönderirdik. Öyle ise kâfirlere itaat etme, onlara karşı bu Kur’an’la büyük bir mücadele ver.
{ Furkân, 25 / 51,52 }
“ Mü’min saftır, kerimdir.
Fâcir, hilekardır, leimdir (alçaktır).”
(Ebu Davud, Edeb 6)
“Mal sadaka ile eksilmez.”
“Allah affı sebebiyle kulun izzetini artırır.”
“Allah için mütevazî olan bir kimseyi Allah yüceltir.”
[Müslim, Birr, 69; Tirmîzî, Birr 82; Muvatta, Sadaka 12]
Ebu Hureyre’nin (r.a.) anlattığına göre:
Allah Resulü’ne (a.s.) bir bedevi geldi ve “Ey Allah’ın Resulü! Bana bir davranış söyle ki onu işlediğim zaman Cennete gireyim” dedi. Allah Resulü: (a.s.) “Kendisine hiç bir şeyi ortak koşmayarak Allah’a kulluk edersin, farz olan namazı dosdoğru kılarsın, farz kılınan zekâtı verirsin ve Ramazan orucunu tutarsın” buyurdu. O kimse: “Nefsim kudret elinde bulunana yemin ederim ki hiç bir zaman bunun üzerine ne bir şey arttırırım, ne de eksiltirim” dedi. Dönüp gidince Peygamber (a.s.): “Cennet ehlinden bir kimseye bakması kimi sevindirecek ise, işte o zata baksın” buyurdu.
* Sahih-i Müslim’deki hadis numarası: 16
Benim misâlimle sizin misâliniz, şu temsile benzer: Bir adam var ateş yakmış. Ateş etrafı aydınlatınca, pervaneler (gece kelebekleri) ve aydınlığı seven bir kısım hayvanlar bu ateşe kendilerini atmaya başlarlar. Adamcağız onları kurtarmaya (mâni olmaya) çalışır. Ancak hayvanlar galebe çalarak çoklukla ateşe atılırlar. Ben (tıpkı o adam gibi) ateşe düşmemeniz için belinizden yakalıyorum, ancak siz ateşe ateşe koşuyorsunuz”
Buhârî, Rikâk 26, Enbiya 40; Müslim, Fezâil 17, (2284); Tirmizî, Emsâl 7, (2877).
“Bereket yemeğin ortasına iner. Öyleyse kenarlarından yiyin, ortadan yemeyin.”
(Tirmizi, Et’ime 12
“Bü*tün zevk*le*ri kö*kün*den yok eden ölü*mü çok*ça ha*tır*la*yı*nız!”
(Tir*mi*zî, Kı*yâ*met, 26)
O, korku ve ümit vermek için size şimşeği gösterendir, yağmur yüklü bulutları meydana getirendir.
{Ra’d, 13 / 12}
“ Resulullah (sav) kadın elbisesini giyen erkeğe ve erkek elbisesini giyen kadına lanet etti.”
(Ebu Davud, Libas 31)
“Birinizin kardeşi medhetmesi gerekiyorsa ve o vasıflar varsa, “Falanı şöyle zannediyorum, Allah ona kâfidir, Allah’a karşı kimseyi tezkiye etmem, zannederim şöyle şöyledir.” gibi güzel sözler söylesin.”
(Buhârî, Şehâdât, 16)
O şeytan ki alnında âdeta şöyle yazılmış. “Bu, kendisini dost edineni yoldan çıkarır ve doğru alevli ateşe sürükler”
{ Hacc, 22 / 4 }
Allah’a yemin ederim ki, Cenâb-ı Hakk’ın senin aracılığınla bir tek kişiyi hidayete kavuşturması, senin, en kıymetli dünya nimeti olan kırmızı develere sahip olmandan daha hayırlıdır.”
(Buhârî, Fezâilü’l-ashâb 9, Meğâzî 38; Müslim, Fezâilü’s-sahâbe 34)
“Akıllı kimse, nefsini muhasebe eden ve ölümden sonrasıiçin çalışandır. Aciz de, nefsini hevasının peşine takan ve Allah’tan temennide bulunan kimsedir.”
[Tirmizî, Kıyamet 26]
Medine’deki mescidin temizlik işlerini gören yaşlı, zenci bir hanım vardır. Sessiz, fakir bir Müslümandır. İki-üç gün göremeyince, Hz. Muhammed (asv) merak edip “Nerededir?” diye sorar… Arkadaşları vefat ettiğini ve sessizce gömdüklerini söylerler… Alınır:
“Bana da haber vermeli değil miydiniz?” der.
Mezarının başına gider ve yeni baştan cenaze namazını kıldırır.[18]
[18]İbrahim Refik, a.g.e.. s.65.
Allah Teâlâ, yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra kendisine hamdeden kuldan hoşnut olur.”
(Müslim, Zikir 89. Tirmizî, Et’ime 18
Rabbiniz o Allah’tır ki gökleri ve yeri altı günde yarattı. Sonra da arşa istiva buyurdu. O Allah ki geceyi, durmadan onu kovalayan gündüze bürür. Güneş, ay ve bütün yıldızlar hep O’nun buyruğu ile hareket ederler. İyi bilesiniz ki yaratmak da, emretmek yetkisi de O’na mahsustur. Evet o Rabbülâlemin olan Allah ne yücedir!
Araf Suresı 54
“Ey iman eden kullarım! Şüphesiz, benim arzım geniştir. O halde (nerede güven içinde olacaksanız orada) yalnız bana kulluk edin.”
(Ankebût, 56)
(Ey Muhammed!) De ki: “Bana cinlerden bir topluluğun (Kur’an’ı) dinleyip şöyle dedikleri vahyedildi: “Şüphesiz biz doğruya ileten hayranlık verici bir Kur’an dinledik de ona inandık. Artık, Rabbimize hiç kimseyi asla ortak koşmayacağız.”
“Doğrusu Rabbimizin şanı çok yücedir; ne bir eş edinmiştir, ne de bir çocuk.”
(Cin,1-3)
{ Hacc, 22 / 4 }
“Ey îman edenler! Siz kendinize bakın. Siz doğru yolda olduğunuz taktirde sapan kimse size zarar vermez. Hepinizin dönüşü Allah’adır. O, size yaptıklarınızı haber verecektir.”
(Mâide, 105)
10-12 – İnkârcılar alay ederek şöyle diyecek: “Çürümüş kemik haline geldikten sonra mı biz eski durumumuza getirilecek mişiz! O takdirde bu, bizim için ziyanlı bir dönüş olur!”
13-14 – Fakat olay zor değil, bir tek emirden ibarettir. Bir anda mahşerde toplanıverirler. [17,52; 54,50; 16,77]
* Nâziât Sûresi
Allah, iman edenleri hem dünya hayatında hem de ahirette sabit bir sözle sağlamlaştırır(/), zalimleri ise saptırır. Ve Allah dilediğini yapar.
{İbrâhim, 14 / 27}
– Allah kullarına büyük lütuf sahibidir.
Dilediği her kulunu, bir türlü rızıklandırır. O, pek kuvvetlidir, üstün kudret sahibidir. [11,6]
* Şûrâ Sûresi
“ Bir kimse bir atiyye de bulunur veya bir hibede bulunursa, sonradan atiyye ve hibesinden rücû etmesi ona helal olmaz, sadece baba çocuğuna yaptığı bağıştan dönebilir.”
“ Atiyye ve hibesinden dönen, kusmuğuna dönen köpek gibidir.”
(Ebu Davud, Büyû 83)
“Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.”
(Zâriyât, 56)
“(Rasûlüm!) De ki: Eğer Allâh’ı seviyorsanız Bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.”
(Âl-i İmrân, 31)
Ebu Cuheym’in naklettiğine göre:
Allah Resulü (a.s.) “Namaz kılanın önünden geçen kimse, ne kadar günah işlediğini bilse, önünden geçmektense kırk (…) durması daha hayırlıdır.” buyurmuştur. Hadisin ravilerinden Ebu’n Nadr kırk rakamıyla kastedilen gün mü, ay mı, yıl mı bilmiyorum demektedir.
* Sahih-i Müslim’deki hadis numarası: 785
“ Mü’min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak tasa isabet edecek olsa, ALLAH onun sebebiyle mü’minin günahından bir kısmını mağfiret buyurur.”
(Buhari, Marda 1)
“Kim kardeşine bir yıl küserse, bu tıpkı kanını dökmek gibidir.”
[Ebû Dâvud, Edeb 55]
“Bizim uğrumuzda gayret gösterip mücâhede edenlere elbette (muvaffakıyet) yollarımızı gösteririz…”
(Ankebût, 69)
Rabbinin adını an, bütün varlığınla yalnız O’na yönel!”
* Müzzemmil sûresi (73), 8
Müslüman müslümanın kardeşidir.
Ona zulmemetmez ve onu yalnız bırakmaz.
Zulme teslim etmez.
(Buhari, Mezalim, 3; Müsli,m, Birr 58)