Saðlýk Bakanlýðý, artan sýcaklara dikkat çekerek, saðlýklý beslenme önerilerinde bulundu ...
Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan hazýrlanan bilgi notunda, hýzla artan hava sýcaklýklarýnýn bazýsaðlýksorunlarýný da beraberinde getirdiðine dikkat çekildi.
Sýcaklýk ve nem artýþýna baðlý olarak vücut ýsýsýnýn arttýðý, metabolizma bu yeni duruma uyum saðlamaya çalýþtýðý kaydedilen açýklamada, "Kalp debisinde düþme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atým sayýsý ve kan basýncýndaki artýþ nedeniyle yaz aylarýnda özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliði ve koroner kalp hastalýklarýnda artýþ gözlenmektedir.
Ayrýca sýcaklýklarýn etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybý sonucu, bayýlma hissi, bulantý, baþ dönmesi gibi saðlýk problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarýnda özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sýklýðý artmaktadýr." denildi.
Sýcak havalarda besinlerin bozulma riskinin arttýðý, besin kaynaklý zehirlenmelerin sýk görüldüðü belirtildi. Açýklamada, "Özellikle sýcaklýðýn yüksek olduðu tatil bölgelerinde besinlerin bozulma riski daha yüksektir.
Yaz sýcaklýðýndan en çok etkilenenler çocuklar, yaþlýlar, hamileler, kalp ve þeker hastalýðý olan bireylerdir. Yaz aylarýnda sýklýkla görülen saðlýk problemlerinin azaltýlmasýnda saðlýklý beslenme ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi son derece önemlidir. " ifadelerine yer verildi.
Bakanlýðýn, aþýrý sýcak olan yaz aylarýna yönelik saðlýklý beslenme önerileri þöyle:
*Kahvaltý günün en önemli öðünüdür. Yaz aylarýnda yapýlacak kahvaltýda az yaðlý peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalý, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ýhlamur ve kuþburnu gibi bitki çaylar tercih edilmelidir.
*Yaðlý besinlerin ve yaðda kýzartmalarýn tüketiminden kaçýnýlmalý; yemeklerde bitkisel sývý yaðlarýn kullanýmý, yemekleri piþirirken kýzartma ve kavurma yerine haþlama, ýzgara, kendi suyunda veya az suda piþirme gibi saðlýklý piþirme yöntemleri uygulanmalýdýr.
*Vücut direncini artýrmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alýnmasýný saðlamak için sebze ve meyve çeþitlerinden yararlanýlmasý önemlidir. Ayrýca aþýrý sýcak yaz günlerinde mevsimine uygun taze sebze ve meyveler en iyi seçenektir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir.
*Kan þekerini hýzla yükselten ve hýzlý düþüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf þeker ve þekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
*Enerjisi yüksek hamur tatlýlarý yerine sütlü tatlýlar, meyve tatlýlarý, dondurma gibi tatlýlar tercih edilmelidir.
*Terleme ile artan sývý ve mineral kaybýnýn önlenmesi için yeterli sývý alýmý önemlidir. Sývý alýmý, vücutta oluþan toksinlerin (zararlý öðeler) atýlmasýnda, vücut fonksiyonlarýnýn düzenli çalýþmasýnda ve metabolizma dengesinin saðlanmasýnda önemli rol oynamaktadýr.
Bu nedenle, yaz aylarýnda her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardaðý) güvenli su içilmeli, sývý alýmýnýn karþýlanmasýnda kahve, çay ve gazlý içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.
*Özellikle yaz aylarýnda dýþarýda ve açýkta satýlan yiyeceklerin, tüketiminden kaçýnýlmalý, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balýk vb.) açýkta bekletilmemeli, besinlerin hazýrlanmasý ve piþirilmesi aþamalarýnda hijyen kurallarýna özen gösterilmelidir.
Tatilmekânlarýnda tüketilen besinlere özellikle dikkat edilmeli, iyi piþmiþ yemekler tercih edilmeli, az piþmiþ veya çið etli besin tüketmekten kaçýnýlmalýdýr. Kolay bozulabilen tavuk, balýk yemekleri, soslu besinler ve krema içeren tatlýlarýn güvenilir restoranlarda tüketilmesine özen gösterilmelidir.
*Tatil mekânlarýnda özellikle açýk büfe þeklinde sunulan menülerde aþýrý yemek yemekten kaçýnýlmalý, açýk büfeden yeterli ve dengeli beslenmeyi saðlayacak þekilde besinler seçilmelidir. Aþýrý tuzlu, yaðlý ve þekerli besinlerden uzak durulmalýdýr.
*Sýcak yaz aylarýnda özellikle virüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda yaygýn olarak görülen ishallerin önlenmesinde el temizliði ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yýkamak çok önemli olup, ishali olanlar en yakýn saðlýk kuruluþuna baþvurmalýdýr.
CÝHAN


Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri