BAKTAD Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Yýldýrým, tüketicinin, kalitesinden ve saðlýklý ortamlarda üretildiðinden emin olmadýðý baklavalardan uzak durmasý
Yýldýrým, yaptýðý yazýlý açýklamada, ramazan ayý yaklaþýrken kaliteli baklava ve baklava tüketimi konusunda uyarýlarda bulundu.
Özellikle iftar sofralarýnda yoðun olarak tüketilen baklavanýn hijyenden uzak ortamlarda üretilmesinin insan saðlýðýný olumsuz etkileyeceðini belirten Yýldýrým, ''Tüketicinin, kalitesinden ve saðlýklý ortamlarda üretildiðinden emin olmadýðý baklavalardan uzak durmasý gerek. Baklavanýn öncelikle kaynaðý belli olmalý. Özellikle sokak aralarýnda, otomobil bagajlarýnda satýþa sunulan baklavanýn kaynaðýndan emin olmak mümkün deðildir. Bu nedenle özellikle kaynaðý belirsiz ve saðlýklý olmayan þartlarda satýþa sunulan baklavadan uzak durulmalýdýr'' ifadelerine yer verdi.
Baklavanýn kalitesini anlamanýn zor olmadýðýný, baklava almadan önce tadýna bakmanýn sorunu baþlamadan çözeceðini kaydeden Yýldýrým, iyi baklavanýn özelliklerini þöyle sýraladý:
''Ýyi baklavanýn rengi altýn sarýsý olur. Tazeliðinin göstergesi rengidir. Ýkincisi, çatalý batýrdýðýnýzda tatlý bir hýþýrtý sesi çýkarmalý. Bu ses baklavanýn yufkasýnýn, piþirilme sürecinin ve þerbetlenmesinin kalitesi sonucu çýkar. Kalitesiz bir baklavada o sesi duyamazsýnýz. Üçüncüsü çatalý batýrýp baklavayý aðzýnýza götürürken, içindeki Antep fýstýðý ve tereyaðýnýn kokusunu duyarsýnýz. Kalitesiz hammadde kullanýlan baklavada bu kokularý duyamazsýnýz. Tadým esnasýnda son testi de aðzýnýzda oluþan tatla yapmalýsýnýz. Kaliteli baklava lezzetiyle kendini gösterir. Son olarak da bir süre sonra midenizde bir yanma ya da rahatsýzlýk hissetmiyorsanýz, tadýna baktýðýnýz baklava kaliteli ve iyi bir baklavadýr. Baklavasýný tatmak istediðiniz hiçbir baklavacý size 'hayýr' demez. Önce tadýna bakýn ve test edin. Sonra kaliteli olduðuna inanýrsanýz alýn.''
Az ama kaliteli baklava tüketiminin saðlýklý beslenme açýsýndan önemine iþaret eden Yýldýrým, hayatýn her aþamasýnda olduðu gibi baklava tüketiminde de ''azý karar, ortasý yarar, çoðu zarar'' prensibini uygulamak gerektiðini belirtti.
Yýldýrým, ramazan ayýnda baklava satýþlarýnýn artacaðýný ve piyasalara nefes aldýracaðýný ifade etti.
AA


Teþekkur:
Beðeni: 


Alýntý

Yer imleri