Türkiye'de geçen yýl 118 bin 689 ürün denetlendi. Denetlenen ürünlerin 8 bin 826 adeti, uygunsuz ve güvensiz bulundu.

Uygunsuz ve güvensiz bulunan ürünlerde baþý, giyim ve tekstil ürünleri, hazýr beton, oyuncak, kozmetik ürünleri, elektrikli ve elektronik ürünler ile asansörler çekti.

A.A muhabirinin Ekonomi Bakanlýðý'nýn Piyasa Gözetimi ve Denetimi Raporu'ndan derlediði bilgilere göre, geçen yýl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý 81 bin 137, Saðlýk Bakanlýðý 34 bin 289, Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu 755, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý 1505, Denizcilik Müsteþarlýðý 379, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý 624 olmak üzere, toplam 118 bin 689 adet ürün denetlendi.

Denetimlerde bir önceki yýla göre en yüksek artýþ oraný yüzde 345 ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý'nýn denetimlerinde gerçekleþti. Tüm kurumlar tarafýndan yapýlan denetimlerde ise elektrikli ekipmanlar, makineler, sivil kullaným amaçlý patlayýcýlar, basýnçlý ekipmanlar, tekstil ve ayakkabý, motorlu araçlar ve kozmetiklerde bir önceki yýla göre yüksek artýþlar yaþandý.

Denetlenen ürünlerin 8 bin 826 adeti, uygunsuz ve güvensiz bulundu. Güvensiz bulunan ürünlerde ise baþý, giyim ve tekstil ürünleri, hazýr beton, oyuncaklar, kozmetik ürünleri, telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanlarý, elektrikli-elektronik ürünler ve asansörler çekti.

-ÝTHAL ÜRÜNLER-

Ýthal ürünlerden 21 bin 978'i de denetlenirken, bin 546 ithal ürünün de uygunsuz ve güvensiz olduðu tespit edildi.

Denetimlerin 35 bin 510 adeti þikayet üzerine yapýlýrken, þikayetlerde de gýda, petrol ürünleri, giyim, kozmetik ve týbbi cihazlar ilk sýralarda yer aldý.

Raporun sonuç bölümünde ise kuruluþlarýn denetim sayýlarýndaki artýþýn olumlu olduðu ancak, gerek uygunsuz ve güvensiz bulunan ürünlerin denetlenen ürün sayýlarýna oranýnýn, gerekse teste gönderilen ürünler içerisinde güvensiz bulunan ürünlerin oranýn düþük olduðuna iþaret edildi. Bu oranýn artýrýlmasý için, risk odaklý denetimlere geçiþ yönünde gerekli çalýþmalarýn yürütülmesi, denetim elemanlarýnýn, denetimleri ile görevlendirildikleri ürünler ve bu ürünlerin arz edebileceði riskler hakkýnda daha fazla eðitime tabi tutulmalarýnýn öncelikli olarak ele alýnmasý gerektiði kaydedildi. Bu tür eðitimlerin denetim elemanlarýnýn teste ürün gönderme konusunda daha doðru kararlar almalarýna yardýmcý olacaðý da belirtildi.

2010 yýlý piyasa gözetim ve denetim verilerine bakýldýðýnda, bazý ürün gruplarýnýn hiç denetime tabi tutulmamýþ olduðunun görüldüðü de vurgulanýrken, çocuk bakým ürünleri, mobilyalar, hazýr beton dýþýnda yer alan yapý malzemeleri ve akümülatörlerin önümüzdeki yýllarda denetim kapsamýna alýnmasý uygun olacak ürün gruplarý olduðu ifade edildi.

Raporda, kiþiler tarafýndan yapýlan þikayetlerin sayýsýnda kayda deðer bir artýþýn saðlandýðý ifade edilirken, tüketici örgütlerinin kuruluþlara þikayet iletmek konusunda yetersiz olduðunun görüldüðü görüþüne yer verildi. Örgütlerin bu konuda daha aktif çalýþmalarýnýn, ilgili kuruluþlarýn da þikayet mekanizmasýnýn ilgili taraflarca etkin bir þekilde kullanýmýnýn saðlanmasý için gerekli tedbirleri almasýnýn yerinde olacaðý görüþüne yer verildi.

AA