Bizler Ýslam ý yaþarken, acaba Allahýn Kur’an da emrettiði þekilde mi yaþýyoruz? Ya yanlýþ yaþýyorsak, bu ihtimali lütfen göz ardý etmeyelim. Allahýn rehberini anlayarak okuyalým ve üzerinde düþünelim ki, sonra piþman olmayalým. Hangimiz Kur’an ý anlayarak kaç kez okudu? Bu soruyu kendimize soralým. Cevabýnýzý tahmin ediyorum. Ýbrahim suresi 52. ayeti sizlere hatýrlatýp, sizlerin üzerinde düþünmenizi rica ediyorum.
Ýbrahim 52: Ýþte bu, onunla uyarýlsýnlar, Allah'ýn tek ilah olduðunu bilsinler, aklý ve gönlü iþleyenler de ibret alsýnlar diye, insanlara yöneltilmiþ bir tebliðdir.
Allah bizlere öyle bir kitap göndermiþ ki, bu kitap bizleri uyarýyor, yol gösteriyor. Çok daha güzeli ve düþündürücü olaný ise, aklý ve gönlü iþleyenlerin, yani düþünenlerin aklýný kullananlarýn ibret alacaðýný, doðru yolu bulacaðý bir teblið olduðunu söylüyor.
Bunu söyleyen bizlerin yaratýcýsý, lütfen bunu unutmayalým. Bizlerin doðru yola ulaþmamýz için, aklýný kullanan kullarýna gönderdiði, bir rehber, doðru yolu bulmak adýna verilen öðüt, olduðunu söylüyor. Peki, bizler neler söylüyoruz Kur’an için, isterseniz hatýrlayalým. Çünkü bu konu çok önemli, bende bu konu üzerinde çok duruyorum ve her yazýmda býkmadan usanmadan gündeme getirip, yaptýðýmýz bu büyük hatanýn bizleri nerelere götüreceðini iyi hesap etmemiz gerektiðini, düþünmeye davet ediyorum.
Günümüzde ne yazýk ki toplum ile Kur’anýn arasýna girenler, Toplumu Kur’an dan uzaklaþtýranlar, bakýn neler öðrettiler bizlere. Sizce Rahmanýn kullarýný uyarmak ve aklý gönlü iþleyenler içinde ibret olsun diye gönderdiði Kur’an, aþaðýdaki ithamlarý hak ediyor mu?
-Kur’an ý herkes anlayamaz, hüküm çýkaramaz.
-Kur’an da her þey yoktur, özet bilgiler vardýr.
-Kur’aný veli insanlar, alimler anlar.
-Kur’an doðru bir þekilde, hiçbir dile çevrilemez.
-Anlamasan da Arapçasýndan oku, Allah sevap yazar.
-Ýslam ý doðru anlamak ve yaþamak istiyorsanýz, fýkýh kitaplarýna bakacaksýnýz.
Bu sözleri herhangi bir yazarýn kitabýna atfen söylesek, acaba kitabýn yazarý bu sözleri duyduðunda nasýl karþýlardý? Sanýrým çok ama çok üzülürdü. Çünkü bir yazar kitap yazarken, dikkat etmesi gereken en önemli konu, toplumun geneline hitap edecek þekilde, anlaþýlýr yazmasýdýr. Sizce Kur’an yukarýdaki sözleri hak ediyor mu? Bunlarý duyan rahman bunun hesabýný sormaz mý bizlerden? Allah bizleri affetsin.
Rabbim Kur’an da ki tebliðleri anlasýnlar diye, Araplara Arapça bir Kur’an indirdiðini söyler. Hatta Arapça indirmeseydik, Araba yabancý dilde bir Kur’an mý diyecektiniz diye de, Arapça indirme nedenini açýklar.
Önce þunu düþünelim, bu Kur’an yalnýz Araplara mý indi? Elbette hayýr, tüm cihana, tüm âleme tebliðdir, uyarýdýr yol göstericidir Kur’an. Peki, bizler neden anladýðýmýz dilden okumuyoruz. Çünkü anlamamýz öncelikle þart, daha sonra üzerinde düþünmemiz, aklýmýzý kullanmamýz emrediliyor. Yoksa nasýl teblið alýrýz Rahmanýn sözlerini. Fakat yukarýda Kur’an için söylenenlere inandýðýmýzda, artýk bizim Kur’an ile aramýza girilmiþ, gerçek tebliði alamaz olmuþuz demektir. Bu durumda yaþadýðýmýz Ýslam, Rabbin istediði bir Ýslam olur mu?
Günümüzde Kur’anýn, çok ileri derecede devre dýþý býrakýldýðýný görmek, bana sonsuz acý veriyor. Bir arkadaþým bana þöyle ithamda bulundu. Yazýlarýnýzda hep ayný konularý iþliyorsunuz, ezberledik artýk diyor. Çok doðru söylemiþ arkadaþýmýz, benim yazýlarýmda tek bir amacým var. Ben Müslüman ým diyen kardeþlerimi Kur’an ý anlayarak okumaya davet etmek ve bize din adýna öðretilenleri, Kur’an ile karþýlaþtýrýp hurafeleri içimizden temizlemektir tek amacým. Müslüman toplumlar ne yazýk ki Kur’an dan o kadar uzaklaþtýrýldý ki, Peygamberimizin hesap günü söyleyeceði o acý söz, sanýrým artýk gerçek oldu.
Furkan 30; Ey Rabbim! Benim toplumum bu Kuran' ý devre dýþý tuttular.
Gerçektende gün bataklýktan kurtulma günüdür. Ya peygamberimizin hesap günü üzüntüyle söyleyeceði, Kur’an ý devre dýþý býrakanlardan olacaðýz, ya da hurafelerden kurtulup bataklýðýn içinden, Allahýn rehberine sarýlarak kurtulacaðýz. Allah açýkça Ýbrahim suresi 52. ayette, bizlerin Kur’an ile uyarýlacaðý, aklý ve gönlü iþleyenlerin ibret alacaðý bir teblið olduðunu söylediði halde, bizler hala bu ayetlere gözlerimizi yumup, beþerin hurafelerine uyarak, Allahýn kitabýna saygýsýzlýk yaptýðýmýzýn farkýnda bile deðiliz. Çünkü rehbere müracaat edip, aklýmýzý kullanma þansýmýz ortadan kaldýrýlmýþtýr. Ayetler üzerinde düþünmeyen, aklýný kullanmayanda, elbette ibret alamayacaktýr.
Allah kullarýna her dile çevrilmeyen, herkesin anlayamayacaðý, her hükmün detaylý açýklanmadýðý bir kitap, rehber gönderip daha sonrada bu kitaptan hesap sorar mý? Buna nasýl inanabiliriz? Bakýn Allahýn þu ayetini de mi gören yok.
Zühruf 44: Doðrusu Kur'an, sana ve kavmine bir öðüttür. Ýleride ondan sorumlu tutulacaksýnýz.
Býkmadan usanmadan, hep ayný konu üzerinde yazýlar yazmamýn nedeni, þimdi çok daha açýk anlaþýlmýþtýr umarým. Allah sizleri Kur’an dan hesaba çekeceðim, ayetleri anlayarak okuyun ve üzerinde düþünün diyor, fakat birileri Kur’an ile aramýza girip, öyle bir set çekiyor ki, artýk Rahmanýn gerçeklerini görmek, gönlümüzü onun ýþýðýyla doldurmak, imkansýz hale geliyor. Ýmanýmýzý yaþarken eðer yanlýþ bir yerden baþladýysak, bu yolun ulaþacaðý yer, Allahýn makamý olamaz. Bende tüm yazýlarýmda tek bir konuyu iþliyorum, býkmadan usanmadan. Gelin din ve iman adýna Kur’an a sarýlalým, onu anlayarak bolca okuyalým ve üzerinde düþünelim. Bakýn hayata bakýþ açýmýz, o zaman nasýl daha farklý olacak göreceksiniz.
Düþünebiliyor musunuz, Allah sorumlu tutulacaðýmýz bir rehber gönderiyor, açýkça bu kitaptan sorgulanacaksýnýz diyor, ama bizler bu kitabý anlaþýlmasý zor ve özet bilgiler yaparak, beþerin ve edindiðimiz velilerin kitaplarýna yönlendiriliyoruz ve iþin kötüsü bunlara da inanýyoruz. Birde Rabbim sakýn velilerin ardýna düþmeyin diye, tembihler ettiði halde bu hatayý Kur’an dan habersiz olduðumuz için yapýyoruz. Bakýn ayný ayetin bir öncesine bakalým, Rabbim ne diyor?
Ýbrahim 51: Çünkü Allah, her benliði kendi kazandýðýyla karþý karþýya getirecektir. Allah, hesabý çok çabuk görür.
Ýþte Kur’an ý anlayarak okuyanla, anlamadan okuyanýn farký ne kadar açýk anlaþýlýyor. Allah sizlere gönderdiðim Kur’aný iyice okuyup anlayacaksýnýz, düþüneceksiniz, daha sonrada bunlarý hayatýnýzda uygulayacaksýnýz, çünkü bu yolda yaptýklarýnýzdan, kazandýklarýnýzdan sorumlu tutacaðým diyor. Ama birileri bizlere Kur’aný herkes anlayamaz, orada her þey yoktur özet bilgiler içerir, Kur’an her dile çevrilemez demiyor mu? Eðer söyledikleri doðru olsaydý, bizlerin hali nice olurdu? Anlayamadýðýmýz bir dilde rehber, her dile çevrilemiyor, birilerine güvenip onlardan öðreneceðiz ve hepimiz ayný þartlarda bu kitaptan sorumlu olacaðýz, öylemi din kardeþlerim?
Yazýlarýmda Kur’an ý anlayarak okuyup, düþünerek aklýmýzý kullanarak iman etmemiz gerektiðini hatýrlattýðýmda, bazý kesimden inanýlmaz tepkilerle karþýlaþýyorum ve bana, ne yani peygamberimiz postacýmýydý suçlamasý yapýlýyor. Hatta sünnet inkârcýsý diyecek kadar iþi ileri götürüyorlar. Aklý baþýnda hiçbir Müslüman peygamberimizin sünnetini inkâr etmez. Çünkü peygamberimiz bizler için örnektir. Ama aklý baþýnda bir Müslüman da, bu peygamberimizin hadisidir dediði sözleri de, Kur’an ile karþýlaþtýrmadan da kabul etmez. Bunu yapmamýzý zaten peygamberimiz istemiþtir.
Þunu sakýn unutmayalým, peygamberimizin aldýðý görev yalnýz Kur’an ý teblið etmek ve Allahýn dinini anlatmaktý. Peygamberimizin yalnýz Kur’an a uyacaðý ayetlerini, lütfen aklýmýzdan çýkarmayalým. Rahmanýn elçisine verdiði görev ve sorumluluk çok açýk Kur’an da anlatýlmýþtýr. Rabbin vermediði bir yetkiyi bizlerin peygamberimize vermesi, bizleri doðru yoldan saptýracaktýr, bunu da unutmayalým. Allah hiç kimseyi hükmüne ortak etmez diyor da, biz Kur’an da hiçbir eksik býrakmadýk diyorsa, lütfen artýk kendimize gelelim.
Dilerim Rabbimden, Kur’an a yaptýðýmýz bu saygýsýzlýðýn farkýna varýp, yaptýklarýmýzdan vazgeçeriz. Yine dilerim Rabbimden aklýný kullanan, Kur’an ile nefsini terbiye eden ve ona göre yaþayan Rabbimin halis kullarýndan oluruz.
Saygýlarýmla Haluk GÜMÜÞTABAK

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri