Baþbakan Tayyip Erdoðan, MÝT ile terör örgütü PKK temsilcileri arasýndaki görüþmelerin gerekirse yeniden baþlayabileceðini söyledi.
Devlet ile PKK-Ýmralý arasýnda imzalanmýþ ya da hazýrlanmýþ bir protokolün de asla söz konusu olmadýðýný belirten Erdoðan, “Görüþmeler gerektiðinde tabii ki olur. MÝT niye var? Bunun için var. Gerekirse git arkadaþ gerekeni yap deriz” dedi. Erdoðan’ýn Makedonya dönüþü uçakta gazetecilere yaptýðý açýklamalar özetle þöyle:
Hakan Fidan’ý ben yolladým
Görüþmelerin sýzmasýndan þok olmadým. Sürpriz olmadý. Bu konuyu tabii ki MÝT Müsteþarýmýz Hakan Fidan’la da konuþtum. Müsteþarým kendine inandýðým, güvendiðim bir arkadaþýmdýr. Onu oraya yalnýz göndermedim. Afet Haným ile göndermiþtik. O sýralarda Emre Bey’in (Eski MÝT Müsteþarý Emre Taner) rahatsýzlýðý vardý. Hakan Fidan sadece buna deðil uluslararasý anlamda beni temsil etmesi gereken kritik toplantýlarda da (mesela nükleer) görev almýþtýr.
Protokol kesinlikle yok
Protokollerden bahsediliyor. Gördüðünü söyleyenler var. Türk hükümetinin, devletinin veya benim imzaladýðým veya mutabýk kaldýðýmýz bir belgeden bahsediliyor. Bu noktada özellikle belirteyim; Devlet-Ýmralý PKK arasýnda bir protokol asla söz konusu deðildir. A’dan Z’ye yalandýr. Böyle bir protokol yok. Yaptýklarý görüþmeleri protokol diye söylüyorlar, yayýyorlar.
BDP temsil etmiyor
Bazýlarý bilerek bazý þeyleri saptýrýyor. Sanki PKK, BDP, Kürt halkýnýn temsilcisi ve halkýnýn savunucusuymuþ gibi bir hava yaratýlýyor. Þunu açýkça söyleyeyim. PKK, Kürt halkýnýn temsilcisi deðildir. Terör örgütüdür. BDP de Kürt halkýný temsil etmemektedir. Eðer temsilci olsalardý Doðu ve Güneydoðu da bizden çok oy almalýlardý. Ama genel toplamda bugün orada yüzde 15 daha fazla oy alýyoruz. Güneydoðu Anadolu’yu deðerlendirirken sadece Diyarbakýr, Hakkâri ve Þýrnak’a bakmamak gerekir. Diðer illere bak. Niye görmüyorsun. Buralarda Ak Parti çok daha fazla oy alýyor.
Korkuyla oy devþirme
Son dönemde Batman’a, Siirt’e niye yükleniyorlar. Çünkü silah zoruyla, korkuyla oy devþirmeye çalýþýyorlar. Bölgedeki Kürt kardeþim korku belasýna oy veriyor. Tehdit kalksýn, oylarý yarýya düþer. KCK Davasý çok gündeme getiriliyor. Konu yargýda ama büyük bir hassasiyetle takip ediliyor. Burada dikkat edilirse en çok belediye görevlileri ve meclis üyeleri üzerinden operasyon yapýlýyor. Ýyice bakýlýrsa buralara býrakýn belediye hizmetlerini, yerel yönetimlerce bir þey yapýlmadýðýný göreceksiniz. Hakkâri’ye 17 trilyon para gönderilmiþ. Hükümetimiz kimseye ayrým yapmýyor. Hatta oralara özel programlar uyguluyor. Ama orada yapýlmýþ hiçbir þey yok. Bu konularýn hepsi yargýda. Büyük ihbarlar, incelemeler var. Diyarbakýr Belediyesi’nde normal çalýþan elemanlar eþ baþkan gibi yönetiyor. Ee böyle olursa orada hizmet verebilir misiniz? Ben belediye yönettim. Baþkansam ben yönetirim diye çok net olarak tavrýmý koymuþ ve öyle yönetmiþtim. Bunu yapamýyorsanýz olmaz ki.
Avukatlarýna izin yok
Teröristlerin yuvasý Kandil. Bir süreden beri Ýmralý da avukatlarýn getirdiði bilgilerden yoksun. Asrýn Hukuk Bürosu diye bir yer var. Burasý sürekli avukat deðiþtirir. Ayný avukatlar Ýmralý’ya sürekli gitmez. Ama Ýmralý’dan getirdikleri bilgileri þimdi kesildi. Çünkü bölücü örgütü Ýmralý’da lideri Öcalan ile görüþemiyor. Ýmralý’da sadece birinci derece yakýnlarýn görüþmesine izin veriliyor. BDP barýþa katkýda bulunmaya hazýrýz diyor. Ben terörle mücadelede siyasilerle müzakereye hazýr olduðumuzu açýkça söyledim. Görüþmeler gerçekleþtirdik. Ancak diðer partilerden olumsuz yanýtlar aldýk.
‘PKK tabaným’ diyor
Her þeye raðmen hizmete devam ediyoruz. Hakkâri’ye 2 tane hastane yaptýk. Ama ben oraya istediðim kadar doktor gönderemiyorum O zaman ne olacak. Daha geçenlerde genç bir bayan doktor geldi, ‘Tehdit altýndayýz’ dedi. Þimdi de öðretmenleri kaçýrýyorlar. Amaç korku yaratmak. Hizmet aþkýyla yanan bölgeye gelmek isteyen genç öðretmeleri korkutmak. Selahattin Demirtaþ, 4 Eylül’de AB’den elçilerle yemek yiyor. Orada ‘PKK benim tabaným’ diyor. Bu ne demek?
Mücadelede kan var
Dünyanýn neresinde olursa olsun terörle mücadelenin temelinde kan vardýr. Bunu böyle söylemezsek kendimizi kandýrýrýz. Þimdi sivillere sýçradý. Ama sonunda bunun bedeli var. Ama minimize etmenin de bedeli var. Biz sýnýr içi dýþý operasyonlara devam edeceðiz.
Muhalefete çaðrý
Bir gün kalk gel ziyarete, hazýrla raporunu getir. De ki, þunu yaptým. Ak Parti sen de þunlarý yapmadýn. Ama demiyor. Öyle Meclis oturumuyla falan olmaz. Bir þey sunmuyorlar. Varsa projeleri kapýmýz açýk. Bahçeli’ye, Kýlýçdaroðlu’na açýkça çaðrýda bulunuyorum. Ama þu ana kadar diþe dokunan bir projeleri yok.
ETA, IRA örneði yanlýþ
Ben Beþir Atalay’ý IRA için Ýrlan-da’ya, ETA için Ýspanya’ya, her yere gönderdim. Dünyada her terör hareketini inceliyoruz. Ama kalkýp PKK’nýn çözümü için ETA’yý, IRA’yý örnek almak yanlýþ. Sosyolojik olarak ve diðer unsurlar açýsýndan birbirlerinden farklýlar. Kalkýp saf saf konuþanlar, Sri Lanka’yý örnek gösterenler var. Kardeþim Sri Lanka ada. Ya burasý? 780 bin kilometre vatan topraðý. ETA’ya gelince Baþbakanlarý Zapatero söyledi. Topu topu 800 kiþi. IRA daha farklý. Tony (Blair) ile görüþtüm. O da tamamen halledemedi. Kanseri hallettim dediðin anda metastas yapmasý gibi bir þey.
Hudut birlikleri iyi
Ordumuz yýllardýr terörle mücadele ediyor. Eksiklerimiz yok mu, tabii ki var. Erler mücadelede saðlýklý bir süreç deðil. Ne kadar eðitilirse eðitilsin. Tecrübeleri olmuyor. Karþýsýndaki terörist yerdeki taþlarý bile ezbere biliyor. Ama þimdiki hudut birliklerimiz sürekli orada olacak. Gittiði yerde yýllarca kalacak. Bu 5-7 yýl civarýnda olacak. Özlük haklarý dahil her þeyleri bulunacak. Terörle mücadele eden polisimin, askerimin ailesi de zor þartlar altýnda. Bir polisimin hamile eþi bana geldi, ‘Bu halimle beni taciz ettiler’ dedi, lojman istedi. Talimat verdim.
Siirtli ile evliyim
Siirtliyle evliyim. Ayrýmcýlýk yaptýðýmýzý nasýl söylerler? 60’ý aþkýn Doðu ve Güneydoðu’lu milletvekillerimiz var. Bakanlarým Beþir Atalay, Zafer Çaðlayan ve Mehmet Þimþek Kürt’tür. Bu ülkede kimsenin kimseyle problemi yok.
Türkiye ‘Veren el’
Ak Parti dünya partisi olacak dedik. Kurulduðu ilk gün bunu söyledik. Makedonya’da da gördünüz, dünyanýn diðer yerlerinde de gördünüz, her yerde öyle oluyor. Dünyanýn dört bir yanýnda üniversitelere tez oldu. Giderek güçlenen, büyüyen Türkiye artýk ‘Veren el’ olmuþtur. Nereden nereye geldik. Þimdi gittiðimiz yerlerde de mesajlarýmýzý buna göre veriyoruz. Irký, kökeni ne olursa olsun yurtdýþýnda gittiðimiz yerlerde herkes güçlü Türkiye’den talepte bulunuyor. Biz o ne der bu ne der diye bakmayacaðýz. Yolumuza devam edeceðiz.
Alman vakfýndan rahatsýzým
DÜNYADA, Türkiye’de de faaliyet gösteren öyle vakýflar var ki. Bunlardan çok rahatsýzým. Bir Alman vakýf var. CHP ve BDP’li belediyelerle çalýþýyor. Onlarla kredi sözleþmesi yapýyor. Bu tabii vakýf adý altýnda aslýnda bir fon. Sözleþmeyi yaparken de þu müteahhit firmaya vereceksiniz diye þart koþuyor. Bu ilginç. Ama tabii teknik takipte ortaya çýkan bazý noktalar var. Almanlara zaman zaman bu konudaki rahatsýzlýðýmýzý dile getirdik. Bir sonuç alamadýk. Ama rahatsýz olduðumu söyleyebilirim.
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri