Yüce Rabbim bizlere öyle bir kitap göndermiþ ki, zerre kadar farkýnda bile deðiliz. Nasýl farkýnda olalým onu anlamadan okumanýn sevap olacaðýna inanan bir toplum, nasýl olurda içindeki bilgilerden haberdar olur? Sizlere daha önce ki yazýlarýmda verdiðim örneði burada da vermek istiyorum, çünkü bu örnek hayatýmýzdan ve yaþamýmýzdan konunun daha iyi anlaþýlmasýný saðlayacaktýr.
Öðretmen sýnýfa bilmedikleri dilden bir kitap daðýtýyor ve diyor ki, sizi bu kitaptan bir ay sonra imtihan edeceðim, bu kitabý iyice okuyun. Bu durumda öðrenciler ne der öðretmenine sizce? Önce hepsi güler ve öðretmenin þaka yaptýðýný söylerler, daha açýkçasý bu sözü kimse ciddiye bile almaz. Çünkü dilini bilmedikleri bir kitabý okuduklarýnda, içinde ne söylediðini nelerin açýklandýðýný bilmeden, nasýl olurda sorulara cevap verirler, elbette bu ne akla nede mantýða uymayan öðretmenlerinin sözü, olsa olsa þakadan baþka ne olabilir?
Evet, dostlar bu ancak 1 Nisan þakasýndan öteye gidemez. Peki, yüzlerce yýldýr bu þakayý bizlere yapanlara karþý neden duyarsýz kalýyoruz da, onlarýn ne akla nede mantýða hatta Kur’an a asla uymayan bu sözlerine inanýyoruz. Bizler düþünme yeteneðimizi mi unuttukta, anlamadan anlamýný dahi bilmeden Rabbin ne emrediyor farkýnda olmadan, Kur’aný okuyacaðýz ve bizler bundan sevap kazanacaðýz öylemi dostlar? Peki, Rabbin sizleri bu kitaptan imtihan edeceðim sözünü de mi duyan yok? Rahmanýn ne emrettiðini anlamadan nasýl olurda Rabbin imtihanýndan geçeceðiz, hiç mi düþünmüyoruz bunlarý?
Küçücük öðrenciler için verdiðim örnekle ne farký var bizim yaptýðýmýzýn. Onlar gülüp geçmiþken ciddiye bile almamýþken bu sözleri, nasýl olurda biz büyükler bunun farkýna varamayýz, nedir bu içine düþtüðümüz yanlýþ, ne zaman farkýna varacaðýz dersiniz? Bir bilgiyi hiç anlamadan okumakla mý yoksa anlayarak, uygulamakla yerine getirmekle mi bir deðer, sevap kazanacaðýmýzýn farkýnda bile deðiliz.
Sözlüye kalkan öðrenci öðretmenine; Ýnanýn hocam kitabý çok okudum ama sizin sorduklarýnýza cevap veremedim, bana en azýndan geçerli bir not verin diyebilir mi? Rabbin huzuruna gittikten sonra piþmanlýðýn fayda etmeyeceðini söyleyen Rabbim e kulak verelim. Rabbim birazcýk aklý olana bile nasýl sesleniyor ve bizleri bakýn nereye yönlendiriyor, daha açýkçasý görev verdiði elçisine nasýl bir emir verip, insanlýðý neyle uyar diyor. Hala anlamayana davul zurna az sanýrým.
Kaf 45: Biz onlarýn dediklerini çok iyi biliriz. Sen onlarýn üzerinde bir zorlayýcý deðilsin. Tehdidimden korkanlara Kur’an’la öðüt ver.
Ýþte Rabbin kelamýný anlamadan okursan, bu gerçekleri göremezsin. Allah Kur’an da bir ayetinde söylediðini, bir baþka ayetinde tersini asla söylemez. Bunun tersini söyleyenlere deðil, lütfen artýk Rabbim e kulak verelim. Elleriyle yazýp bunlar Allah katýndandýr diyenlerin, foyasýný çýkarmanýn zamaný geldi ve geçiyor bile, bunu yapmayýp bana ne der iþin kolayýna kaçarsak, bir gün bunun acýsýný hep birlikte çekeceðimizi de unutmayalým. Bakýn Rabbim bizleri yaratýrken imtihan vesilesi olarak içimize yerleþtirdiði, adeta bizi bizimle karþý karþýya býraktýðý nefsimiz ile ilgili, bakýn ne söylüyor ve bizleri uyarýyor.
Kaf 16: Yemin olsun ki, insaný biz yarattýk. Nefsinin ona neler fýsýldadýðýný da biz biliriz. Biz ona, þah damarýndan daha yakýnýz.
Yüce Rabbim adeta içimizdeki þeytanýn nefis olduðunu ve onun bizlere süslü gösterdiði yanlýþlarýn farkýnda olmamýz için, yine imtihanýn özü olan aklý devreye sokmamýzý emrediyor Kur’anýn birçok yerinde. Çünkü nefsimizin bizlere hiçte iyi þeyler fýsýldamadýðýný anlatmaya çalýþýyor ve bizleri uyarýyor. Nefsini yola getiren, yanlýþý düzelten aklýmýz olduðunu unutmayalým. Allah ayetlerin sonunda bizlerin düþünmemizi öneriyorsa, bundan çýkaracaðýmýz çok þeyler var demektir. Allah, benim tehdidimden korkanlara KUR’AN ile öðüt ver diye açýkça emrediyorsa, Kur’an da her þey yoktur diyenlerin tuzaklarýna düþmenin, Rabbin yolundan uzaklaþmak olduðunun farkýna varmalýyýz.
Aklýmýzý Kur’an ile birleþtirdiðimizde ise, gerçek doðru yolu bulacaðýmýzý da Rabbim apaçýk söylüyor. Bunu yapabilmek ve hayata geçirebilmek için de, Kur’aný anlayarak, anladýðýmýz dilden ilk elden ona müracaat ederek, bol bol okumalýyýz. Bakýn o zaman hayatýmýzýn nasýl deðiþtiðini, her þeyin nasýl kolaylaþtýðýný, ne kadar büyük yanýlgý içinde olduðumuzu ve daha önemlisi, nasýl daha mutlu olduðumuzu göreceksiniz.
Rabbim Kur’an gerçeklerinin farkýnda olan, ona bakan deðil onu gören anlayan ve uygulayan kullarý arasýna bizleri almasý dileklerimle.
SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜÞTABAK

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri