40 yýllýk meslek hayatýnda hiç muayenehane açmayan Prof. Semih Baskan'dan 'Tam gün' tepkisi...
Prof. Semih Baskan: Doktorlarla birlikte hasta da kaçtý. Baktýlar ki burada hizmet kalitesi düþtü. Artýk istedikleri hocaya ulaþamýyorlar. Þanslarýný özel kurumlardaki hocalarda aramaya baþladýlar
Tam gün yasasýyla muayenehane ve hastane arasýnda seçime zorlanan hekimler, sistemin orta vadede önemli sorunlar doðuracaðýný dile getirmiþti. Uygulamaya karþý çýkanlardan biri de 40 yýllýk meslek hayatý boyunca hiç muayenehane açmayan Ankara Üniversitesi Týp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Semih Baskan. Ýþte Semih Hoca'nýn gözünden Türkiye'nin en büyük cerrahi kliniðinde yaþananlar:
BIÇAK PARASINI REDDETTÝM
- Geçtiðimiz günlerde yaþadýðým bir örneði paylaþmak istiyorum. Ameliyatýna gireceðim hastanýn eþi cebinden bir zarf çýkarttý ve buyurun dedi. Ben de dedim ki 'Geçen hafta Ankara Tabip Odasý'ndan meslekte 40. yýlýmý doldurduðum için plaket aldým. Bir de topraðýn altýnda annemle babam yatýyor. Onlara da ailemin adýný kötüye çýkarmayacaðýma dair söz verdim, böyle bir þey kabul edemem. Hasta yakýný çok ýsrar etti. Alamam, çok ýsrar ederseniz de ameliyatý yapmam dedim. Hasta yakýný çok þaþýrdý. Sonra kendi kendime düþündüm: Bu olay bir ay önce olsaydý, varlýklý bir vatandaþ para vermek istese ne yapacaktým? Bir önceki uygulamaya göre kendisini döner sermayeye yollayacaktým. Döner sermayeye para yatýracaktý, devlet bir miktar para alacaktý. Onun içinde ben de yasal hakkým olan parayý alacaktým. Devlet bu parayý alamadý, ben de alamadým. Bir taraftan Sayýn Bakanýmýz 'býçak parasý ortadan kalktý' diyor. Ben almadým ama 135 bin saðlýk elemaný içinde herkesin almayacaðý konusunda da endiþelerim var.
HASTALAR KENDÝLERÝ KAÇTI
- Saðlýk Bakanlýðý'nýn getirdiði kanun veya KHK'lar, Anayasa Mahkemesi'nin aldýðý kararlar kaos yarattý. Bu yasanýn adýna tam gün yasasý deniyor. Ama tam günden kaçýþ yasasý oldu. Doçent arkadaþlarýmýz bile muayenehane açar oldu. Her gün binlerce hastanýn kaynadýðý Ýbni Sina Hastanesi'nin bomboþ koridorlarýndan geçerek bize geldiniz. Hastalarý biz kaçýrmadýk, kendi kendilerine kaçtýlar. Burada baktýlar ki hizmetin kalitesi düþtü. Artýk istedikleri hocalara ulaþamýyorlar. Þanslarýný bu defa özel kurumlardaki hocalarda aramaya baþladýlar. Dolayýsýyla oralara geçtiler.
Ameliyat sayýsý azaldý
- Ameliyat sayýsýnda azalma oldu. Bizde vasküler cerrahi ameliyatlarý azaldý. Diðer disiplinlerde de azalmaya baþladý. Halbuki Ankara Üniversitesi Týp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniði olarak örnek vereyim. Bizim burada 6, Cebeci'de de 3 tane ameliyathanemiz var. Her gün ortalama 45 ameliyat yapýlýyordu. Þimdi sayýlarýmýz 10-15'e indi.
Dilek GEDÝK/AKÞAM

Teþekkur:
Beðeni: 

40 yýllýk meslek hayatýnda hiç muayenehane açmayan Prof. Semih Baskan'dan 'Tam gün' tepkisi...
Alýntý

Yer imleri