Kaddafi döneminde yakýnlarý kaybolan yüzlerce aileden biri olan Mahcub ailesi, 18 yaþýndaki oðullarý Muhammed'i sekiz aydýr arýyor

Muammer Kaddafi döneminde yakýnlarý kaybolan yüzlerce aileden biri olan Mahcub ailesi, 18 yaþýndaki oðullarý Muhammed'i yaþlý gözlerle, sekiz aydýr arýyor.

Ellerinde oðullarýnýn fotoðrafý, gözleri yaþlý, AA muhabiriyle konuþmaya çalýþan Mahcub ailesi, Libya'daki yüzlerce aileden sadece birisi.

Oðlu Muhammed Mahcub'un þubat ayýnda, halk ayaklanmasýnýn baþladýðý günlerde Kaddafi'nin askerleri tarafýndan götürüldüðünü belirten Anne Zeynep Ýbrahim Mahcub, yaþadýklarýný gözyaþlarý içinde anlattý.

Oðlunun en son arkadaþlarýyla birlikte Tajura'nýn sahil yolunda görüldüðünü belirten anne Mahcub, ''Kaddafi'nin özel askerleri gelmiþ, gençler de korkmuþ kaçmaya baþlamýþlar. Arkadaþlarý kaçarken Muhammed düþmüþ, sanýrým vurulduðu için düþmüþ. Oðlum düþünce Kaddafi'nin adamlarý yakalayýp götürmüþler'' dedi.

Oðlunun götürüldüðü haberini alýnca Trablus'taki tüm hapishaneleri dolaþtýklarýný ifaden eden anne Mahcub, hiçbir hapishanede oðlunun kaydýna rastlamadýðýný söyledi.

Götürüldüðü günden sonra oðlundan hiç haber alamadýklarýný ifade eden anne, ''Nerede olduðunu bulamadýk. Bize gelen haberlere göre benim oðlum yaþýyor. Fakat hiçbir hapishanede bulamadýk. Önce isminin listede olduðunu söylediler ama ne listeyi ne de oðlumu gören var. Hapishanelerin yetkilileri kapýdan içeri almadýlar bizi. Kapýdan 'biz bir þey bilmiyoruz' diyerek gönderdiler'' diye konuþtu.

Birkaç ay önce bilinmeyen bir numaradan arandýðýný ifade eden Mahcub, ''Tanýmadýðým bir kiþi oðlumu gördüðünü, iyi durumda olduðunu, Muhammed'in bizlerin üzülmemesini istediðini söyledi'' dedi.

Ayný kiþinin birkaç gün sonra tekrar arayarak ''Oðlunuzun peþini býrakýn'' dediðini belirten Mahcub, þöyle devam etti:

''Benim oðlumun kötü alýþkanlýðý yoktu, okula gider gelirdi. Akþam saatinde kesinlikle dýþarý çýkmazdý. Liseyi bitirdi, eðitimine yurt dýþýnda devam etmek istiyordu. Çok iyi Ýngilizce konuþuyordu.

-''Zorla Kaddafi'nin askeri yapmýþlardýr''-

Kaddafi'nin askerlerinin oðlunu zorla militan yapacaðý yönünde görüþünü dile getiren Mahcub, Trablus'ta hapishaneden çýkanlarýn tamamýna oðlunu sorduðunu ancak kimsenin görmediðini söyledi.

Oðlunun kaybolmasýndan sonra geceleri uyuyamadýðýný belirten Mahcub, geçen süre içinde mide rahatsýzlýðý yaþamaya baþladýðýný, zaman zaman acil servise kaldýrýldýðýný söyledi.

Sekiz aydýr oðlunun hayaliyle yaþadýðýný ifade eden Mahcub, ''Her an bu kapýdan gireceðini düþünüyorum, gözümü kapýlardan ayýramýyorum'' dedi.

-''Libya'daki binlerce kayýp insanýn bulunmasý için yardým bekliyorum''-

Oðlu kaybolduktan hemen sonra Kaddafi'nin özel birliklerinin komutanýna gittiðini kaydeden baba Muhammed El Mahcub da ''General bana, ailece isyancýlarý desteklemeyeceðimize iliþkin güvence yazýsý imzalattý. Böylece oðlumu býrakacaðýný söylemiþti ama bir daha ne onu ne de oðlumu gördüm'' dedi.

Her gün hapishanelere gittiðini belirten baba Mahcub, gözyaþlarý içerisinde ''Bu dönemde çok üzüldüm, çok yoruldum. Hergün oðlumu arýyorum, hergün gelir ümidiyle yaþýyorum. Evde, gözüm kapýda bekliyorum. Oðlumu bekliyorum ama þu ana kadar benim oðlum eve dönmedi'' diye konuþtu.

Sürekli birilerinin oðlunu bir yerlerde gördüðüne dair haberler aldýðýný dile getiren Muhammed Mahcub, Libya'da yönetimin muhaliflerin eline geçmesinden sonra oluþturulan kayýplar bürosuna baþvurduðunu söyledi.

Ýnternete bile ilan verdiðini belirten acýlý baba, þunlarý kaydetti:

''Ben dünyadan ve Türkiye'den Libya'daki binlerce kayýp insanýn bulunmasý için yardým bekliyorum.

Çocuklarýmýz ölü ya da diri bulunmasýný istiyoruz. Ýnsanlar rahatlasýnlar, böyle yaþayamayýz. Ýnsanlardan ümit beklemekten her söylenene inanýr oldum.

Buranýn televizyonlarý da gündeme getirmiyor bizim acýlarýmýzý. AA ile dünya kamuoyuna sesimizi duyurmak istiyoruz.''

-Kayýp bürosuna 900 aile baþvurdu-

Torununun fotoðrafýný bir an bile elinden býrakmayan babaanne Mabruka Emir Mahcub, sürekli gözyaþý döküyor.

Kelimelerin boðazýna düðümlendiði Babaanne zor da olsa ''Yoruldum, çok üzülüyorum. Ömrümün sonuna geldim torunumu görmek istiyorum. Bu durum beni rahatsýz ediyor'' diye konuþtu.

Mahcup ailesi, Trablus Kayýp Bürosu'nun rakamlarýndaki 900 kayýp ailesi gibi kaybolan çocuklarýnýn fotoðrafýný Trablus'un neredeyse tüm direklerine, duvarlarýna asmýþ.

Muhammed Mahcub'un fotoðrafýný Tajura semtindeki tüm araçlarýn üzerinde de görmek mümkün.

Muhammed'in 2 yaþýndaki kardeþi Jiner'de kendi otomobillerinin camýndaki aðabeyinin fotoðrafýný ''Gel aðabey'' diye her fýrsatta öpüyor.

AA