Silikozisin 47'nci kurbaný topraða verildi
MUÞ'un merkeze baðlý Bostankent köyünde yaþayan Ali Rýza Eldemir'in 'kot taþlama' olarak bilinen silikosizin 47'nci kurbaný olmasý, ayný hastalýktan ölümlerini bekleyen 9 köylüsünü endiþelendirdi.
Muþ'tan Ýstanbul'a 2000 yýlýnda iþ bulma umuduyla giden 27 yaþýndaki Ali Rýza Eldemir, kot taþlama atölyesine girdi. Esenyurt ve Gaziosmanpaþa Küçükköy’deki farklý atölyelerde 2005 yýlýna kadar kot kumlayan Eldemir, kaçak atölyeler kapanýnca köyüne döndü. 2009 yýlýnda silikozise yakalandýðýný öðrenen Eldemir, son bir yýldýr köyünde oksijen tüpüne baðlý þekilde yaþayordu.
Evli ve çocuðu olmayan Ali Rýza Eldemir, þikayetlerinin artmasý üzerine Ýstanbul Yedikule Göðüs Hastalýklarý Hastanesi'ne kaldýrýldý ve 11 Ekim günü hayatýný kaybetti. Bostankent köyüne getirilen Ali Rýza Eldemir'in cenazesi, dün (12 Ekim) gözyaþlarý arasýnda topraða verilirken, ayný hastalýktan yatanlarýn endiþelerini artýrdý.
AYNI AÝLEDEN 4 KÝÞÝ SÝLÝKOZÝS
Bostankent'in silikosiz hastalarý Resul Boz (21), Mehmet Eser (23), Cengiz Parlak (23), Ýrfan Gültekin (26), Medeni Tekin (26), Ömer Sevinç (27), Nuri Tekin (28), Ali Rýza Tekin (31), Mehmet Emin Tekin (38) arkadaþlarý Ali Rýza Eldemir'in mezarý baþýnda dua ettiler. Köyde yaþayan ve amca çocuklarý olan Tekin ailesinin 4 bireyi ise mezar baþýnrda diðer arkadaþlarýyla birlikte "Biz de bu yolun yolcusuyuz. Ölümü bekliyoruz. Yapacaðýmýz baþka þey yok" dediler. .
"BEN NASIL OLSA ÖLECEÐÝM AÝLEMÝN GELECEÐÝNDEN ENDÝÞE EDÝYORUM"
2002-2006 yýllarý arasýnda kot taþlamada çalýþtýðýný belirten Mehmet Eser, köyde ayný hastalýktan yakýnanlarýn olduðunu vurduladý. Maðdur durumda olduklarýný bildiren Mehmet Eser, "Bizlere maaþ baðlanmasý için hastalýðýn yüzde 15'e seviyeye ulaþmýþ olmasý yolunda rapor almak gerekiyor. Zaten yüzde 15'e ulaþan hasta ölüyor. Solunum güçlüðü çekiyorum. Bu yüzden solunum tüpüne baðlý yaþýyorum. Evliyim bir çocuðum var. Babam çoban, baþka gelirim yok. Ben nasýl olsa öleceðim ailemin geleceðinden endiþe ediyorum. Devlet bizlere el uzatsýn" dedi.
"ÞÝMDÝ BEN DE ÖLÜMÜ BEKLEYEN BÝR ADAYIM"
Arkadaþlaþýnýn mezarý baþýnda konuþan Cengiz Parlak ise kot taþlamada 6 yýl çalýþtýðýna iþaret etti. Çalýþýrken bu iþin bu kadar ölümcül olduðunu bilmediklerini ifade eden Parlak, yetkililerin uyarýda bulunmadýðýný ileri sürdü. Cengiz Parlak, "Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnýn yaný sýra belediyeler de bu atölyelerin çalýþmasýna göz yumuyor. Bizde yoksulduk, cahildik ve köyde iþimiz yoktu. Ýstanbul'a çalýþmak için bir arkadaþýmýz gitti onun tavsiyesi üzerine bizlerde gidip çalýþtýk. Þimdi bende ölümü bekleyen bir adayým" diye konuþtu.
Öte yandan ölen Ali Rýza Eldemir'in kuzeni Osman Eldemir, bir caný topraða verdiklerini baþka canlarý topraða vermek istemediklerini belirtti. Osman Eldemir, "Hastalara sahip çýkýlsýn" dedi.
KUTU:
KOT TAÞMALA NEDÝR?
Taþlama, kotlarýn beyazlatýlmasý, eskitilmiþ görünümü verilmesi için, kumun, kuru hava kompresörleriyle kotlarýn yüzeyine tutularak aþýndýrýlmasý iþlemidir. Çalýþanlar, solunan tozlarýn akciðere girmesiyle silikozis hastalýðýna yakalanýyor. Akciðer kan ve lenf damarlarýnda çekilmeler ve þekil bozukluklarýnýn oluþmasýna neden olan hastalýðýn tedavisi yok.
Mehmet AYDIN/ MUÞ, (DHA)

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri