Türkiye'de de 1,2 milyon þirketin veri tabanýna sahip D&B Türkiye, 81 ilde toplam 37 bin 825 þirketin risk analizini yaparak Risk Haritasý hazýrladý.

Sonuçlarý basýn toplantýsýyla açýklanan çalýþmaya iliþkin bilgi veren D&B Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selim Seval, kredileri yönetebilmek için riskleri ölçülebilir hale getirmek, riskin hangi illerde hangi sektörlerde ne kadar deðiþtiðini bilmek ve erken uyarý sinyallerini almak istediklerini söyledi.
Tek tek þirketlerin yaný sýra, portföyün riskinin de önemli olduðunu ifade eden Seval, ''Biz Türkiye'nin risk haritasýný çizelim, hangi il diðerinden daha riskli, kredi riskleri ne kadar artmýþ, illeri ve sektörleri karþýlaþtýralým. Bunlara renk verelim ve kredi notlarýný harita üzerinde gösterelim dedik. Riskli iller kýrmýzý, risksiz olanlar yeþil olsun dedik. Bu çalýþma reel sektördeki tüm kredi yöneticilerinin kredilerini yönlendirmek için navigasyon cihazý. Not yüksek olduðu zaman þirket iyi, batma olasýlýðý düþüktür'' dedi.
Seval, Türkiye'nin global arenada yükseliþine yardým edecek önemli bir araç olan çalýþma kapsamýnda Türkiye Risk Haritasý'ný il il, 6 farklý sektör baþlýðý altýnda deðerlendirildiðini kaydetti.
Her çeyrek itibariyle hazýrlanacak çalýþmada, Türkiye ve dünyada yerleþik firmalarýn, finansal kuruluþlarýn, ithalat ve ihracatçýlar ile kredi sigortasý þirketlerinin raporlarýný talep ettiði Türk þirketlerinin rating sonuçlarýnýn ayrýntýlý olarak karþýlaþtýrýldýðýný belirten Seval, çalýþmada Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) Ýstatistiki Bölge Birimleri Sýnýflandýrmasý'ný esas aldýklarýný ve raporda bölge, il ve ana sektörlere göre detaylý risk analizi yaptýklarýný söyledi.
Seval, D&B Türkiye Risk Endeksi'nin, her çeyrek dönem için ratingi (kredi riski) hesaplanmýþ firmalarla oluþturulduðunu ve çeyrek dönemler itibariyle gerçekleþtirdiklerini belirtti.
Endeksin ''0 – 2.000'' aralýðýnda gerçekleþtiðini, 2.000 deðerinin var olan tüm firmalar için hesaplanan riskin minimum olduðunu, ''0''ýn ise maksimum olduðu durumu gösterdiðini, ''0''ýn kýrmýzý, 1.000'in sarý 2.000'in de yeþil olacak þekilde risk haritasý ile iliþkilendirdiklerini anlattý.
-12 bölge 6 sektör deðerlendirildi-
Çalýþmanýn Türk ekonomisinin kalp atýþlarýný yansýttýðýný ifade eden Seval, D&B raporlarýnda yer alan ratingin, baðýmsýz bir uzman tarafýndan ölçülmüþ bir risk olduðunu belirtti. Ölçümlerin son derece sofistike istatistiki algoritmalara dayandýðýný kaydeden Seval, bu çalýþmanýn tamamen Türkiye'ye özel olarak geliþtirildiðini de söyledi.
Seval'in verdiði bilgiye göre, deðerlendirme, Ýstanbul, Batý Marmara, Ege, Doðu Marmara, Batý Anadolu, Akdeniz, Orta Anadolu, Batý Karadeniz, Doðu Karadeniz, Kuzeydoðu Anadolu, Ortadoðu Anadolu ve Güneydoðu Anadolu olmak üzere 12 bölge baz alýnarak gerçekleþtirildi.
Bir ilin veya sektörün deðerlendirmeye girebilmesi için sayý 15 olarak kabul edildi. Bir ilden rating verilen þirket sayýsýnýn 15'in altýnda kalmasý durumunda o il haritada beyaz olarak belirtildi. Ýl kapsamýnda dikkate alýnmayan þirketler, yine de bölge, ülke ve sektör kapsamýna dahil edildi. Finansal kurumlar, madencilik þirketleri, tarým-orman ve kamu kurumlarý çalýþmanýn dýþýnda tutuldu. Risk haritasýnda üretim, toptan ticaret, perakende ticaret, inþaat, hizmet, ulaþým/enerji/iletiþim olmak üzere 6 sektör deðerlendirildi.
Yüzde 54,3'ü limited, yüzde 36,9'u anonim, yüzde 6,3'ü þahýs olan þirketlerin yüzde 36,7'si üretim, yüzde 39,6'sý toptan ve ticaret alanýnda faaliyet gösteriyor.
Þirketlerin yüzde 4,7'sinin cirosu 0-500 bin lira, yüzde 4,4'ünün 500 bin-1 milyon lira, yüzde 13,5'i 1 milyon-3 milyon lira, yüzde 43,5'i 3 milyon-30 milyon lira, yüzde 33,9'u da 30 milyon liranýn üzerinde...
Ýlk çeyrekte 11 bin 369, ikinci çeyrekte 14 bin 404, üçüncü çeyrekte ise 12 bin 52 þirket çalýþmaya dahil edildi. 6 ay geçerlilik süresi olan reyting çalýþmasýnda ilk çeyrekte 1.000 olan risk endeksi ikinci çeyrekte yüzde 5,4 artýþla 1.054'e, üçüncü çeyrekte ise küçük bir iyileþmeyle 1.070'e çýktý.
-En riskli iller: Batman, Rize, Elazýð
D&B Türkiye Risk Haritasý'nýn 2011 üçüncü çeyreðine ait verileri deðerlendirildiðinde en riskli iller sýralamasýnda 544 endeks deðeri ile Batman, 602 ile Rize ve 719 ile Elazýð ilk 3 sýrada yer aldý.
Üçüncü çeyrekte en düþük risk endeksi 1.358 deðer ile Karaman, 1.300 ile Kýrklareli ve 1.223 deðer ile de Bolu illerine ait...
Bölgesel olarak bakýldýðýnda da, Ortadoðu Anadolu en riskli, Doðu Marmara ise en az riskli þirketleri kapsayan bölgeler oldu. Ortadoðu Anadolu Bölgesi son çeyrekte, Doðu Marmara Bölgesi ise her üç çeyrekte de en düþük risk seviyesine sahip çýktý.
-Batý Marmara üretim riskini azalttý-
Bu illerdeki her þirketin riskinin yüksek olmadýðýna dikkat çeken Seval, ''Bu endekse yansýyan risk ortalamasýdýr. Bu ortalama içinde az riskli þirketler de var, çok riskli þirketler de. Önerimiz bu illerimizde yer alan þirketlerimizin daha þeffaf olmalarý, ödeme vadelerine hassasiyetle uymalarý ve kredi deðerliliklerine önem vermeleridir'' dedi.
Seval, Türkiye genelinde sektörel olarak bakýldýðýnda, her üç çeyrekte de perakende ticaret en riskli faaliyet konusu olduðunu, en az riskli sektörün de üretim olduðunu kaydetti.
Son çeyrekte Doðu Karadeniz Bölgesi'ndeki üretim þirketlerinin ortalama riskinin diðer bölgelerdeki üretim þirketlerine göre daha yüksek olduðuna iþaret eden Seval þunlarý söyledi:
''Deðerlendirmemize göre en düþük riskli üretim þirketleri Orta Anadolu'da. Son çeyrekte perakende ticaret ile uðraþan þirketlerin en risklileri Doðu Karadeniz'de, en az risklileri ise Akdeniz Bölgesi'nde. Çalýþmamýzda deðerlendirdiðimiz þirketlerin yüzde 40'ý üretim sektöründe, yüzde 32'si toptan ticaret sektöründe ve yüzde 8;i ise perakende sektöründe yer alýyor'' dedi.
Selim Seval, D&B Türkiye Risk Haritasý çalýþmasýnýn Türkiye'de þeffaflýðýn artmasý için çok önemli bir adým olduðunu, araþtýrmanýn Türk þirketlerinin uluslararasý arenaya çýkmalarýna ve kredi deðerlilikleri yüksek þirketler olarak tanýnmalarýna büyük destek saðlayacaðýný söyledi.
Yerli ve yabancý kreditör kuruluþlar açýsýndan, D&B Türkiye Risk Haritasý'nýn, kredi risk yönetimini kolaylaþtýracaðýna inandýðýný ifade eden Seval, bunun da daha isabetli kredi kararlarýnýn verilmesine zemin yaratarak Türkiye genelinde kredi tabanýnýn yaygýnlaþmasýna katký saðlayacaðýný ifade etti.

AA