Bankalar artýk sorunlu alacaklarýný ihaleyle varlýk yönetim þirketlerine satýyor.
Bu durumdan habersiz banka müþterileri ise soluðu mahkemede alýyor. Vatandaþýn kafasý karýþýk. Uzmanlar, 'Bankalar bilgi vermeli' derken, varlýk yönetim þirketlerine baþvuranlar çoðu zaman hiç ummadýklarý indirimler elde ediyorlar.
Türkiye'de yaklaþýk 5 milyon kredi ve kredi kartý borcu dosyasý varlýk þirketlerine devredildi. Nedeni ise avukatlýk masraflarýndan kurtulmak... Varlýk þirketleri, bankalardan ihale ile satýn aldýklarý borçlarý süresi ne kadar geçerse geçsin ya yapýlandýrýyor ya da borcun tamamýný istiyor. Durumdan habersiz vatandaþlar þirketlerden gelen borç talebini görünce soluðu savcýlýkta alýyor. 'Biz tahsil edemedik siz uðraþýn' diyen bankalar 2009 yýlýnda 300 bin, 2010 1 milyon 300 bin, 2011 yýlý Eylül ayý itibarýyla da yaklaþýk 5 milyon kredi ve kredi kartý borcu varlýk yönetim þirketlerine sattý.
2003'TE KURULDU
Þu anda Türkiye'de Anadolu, Bebek, Giriþim, LBT, RCT, Final, Efes ve Standart Varlýk Yönetim adlý 8 þirket var. 2003 yýlýnda çýkan kanunla kurulan bu þirketler, sorunlu dosyalarý ihale ile toplam borçtan daha düþük fiyatla satýn alýyor. Borçlu kiþi de artýk bankaya deðil dosyayý ihale ile bankadan alan varlýk yönetim þirketine borçlu hale geliyor. Varlýk Yönetim þirketlerinin bir bölümü borç yapýlandýrmayý devam ettirirken, bir bölümü de 'Bizi banka ilgilendirmez' diyerek borcun tamamýný talep ediyor. Milyonlarca vatandaþ, borçlu olduðu banka tarafýndan dosyasýnýn satýldýðýndan haberi bile olmuyor.
Ýkna olmayan icraya veriliyor
VARLIK Yönetim Þirketleri, borçlularý önce ikna yolunu sonra hukuki yolu seçiyor. Kredizedelere 'borcunuzu ödemek için her türlü kolaylýðý saðlayayým' deniliyor. Sonuç alýnamadýðý taktirde hukukçular devreye giriyor. Son çare ise icra... Bankalarýn sorunlu dosyalarý satmasýna tepki gösteren Avukat Mustafa Tekin, bankalarýn 1.300 bin dosyayý varlýk yönetim þirketlerine sattýðýný belirterek 'Bankalar þimdi ellerindeki tüm dosyalarý satmak istiyor. Borçlu olan vatandaþ, bu durum karþýsýnda savunmasýz kalýyor' dedi.
TükoDer: Bankalar vatandaþý bilgilendirmeli
TÜKODER Ýzmir Þubesi Baþkaný Gülçin Tonguç, 'Yapýlandýrma olayýndan sonra birçok kiþiye bankaya gittiðinde 'bize borcunuz yok' denildi. Bir kýsmýna dosyalarýnýn devredildiði söylenirken, bir kýsmýna hiçbir bilgi verilmemiþ. Banka herhangi bir iþlemde borçluya ulaþýp bilgi veriyorsa, dosyanýn satýþý öncesi borçlusuna bilgi vermeli. Hatta belirli süre içinde borcunu ödemediði takdirde borç dosyasýnýn varlýk yönetim þirketlerine satýlacaðýný bildirmeli' dedi.
Bankalarýn devrettiði aktif toplamý 6.6 milyar TL
TEMERRÜT hali gerçekleþmiþ, nakde dönmesi güçleþmiþ ve hukuki takip süreci baþlamýþ varlýklara sorunlu varlýk deniyor. 2002 yýlýnda yaþanan ekonomik krizin ardýndan Türkiye'nin gündemine giren ve BDDK izniyle kurulan varlýk yönetim þirketleri, bu sorunlu alacaklarý bankalardan ucuza satýn alarak tahsilatýný üstleniyor. Böylece bankalar takipteki alacaklar yükünden kurtulurken reel sektöre yeniden kredi verme imkanýna kavuþuyor. Giriþim Varlýk Yönetim A.Þ. Genel Müdürü Hasan Tengiz, bankalar tarafýndan bugüne kadar varlýk yönetimi þirketlerine devredilen sorunlu aktiflerin toplamýnýn yaklaþýk 6.6 milyar lira olduðunu açýkladý. Tengiz, devredilen sorunlu alacaklarýn yaklaþýk yüzde 52'sinin bireysel ve kredi kartý alacaklarý, yüzde 48'inin kurumsal, ticari ve kobi alacaklarýndan oluþtuðunu söyledi. Tengiz, bankacýlýk sektörünün 2011 Haziran sonu itibarýyla takipteki alacak tutarýnýn ise 18.6 Milyar lira olduðunu ifade etti. Tengiz, sürecin iþleyiþine iliþkin ise þu bilgileri verdi: 'Bankalar satmak istedikleri alacaklardan oluþan bir portföy hazýrlayýp bir tanýtým dokümaný ile tüm Varlýk Yönetimi Þirketlerini satýþ sürecine davet ediyor. Daha sonra þirketler bunu inceliyor ve fiyat belirliyor. Son aþamada teklifler toplanarak ihale ile en iyi teklifi yapan Varlýk Yönetimi Þirketine portföy temlik ediliyor. Bu aþamadan sonra portföyde bulunan borçlular için alacaklý Varlýk Yönetim Þirketi oluyor, tahsilat ve hukuki süreç Varlýk Yönetimi Þirketi tarafýndan yürütülüyor.'
Sistem nasýl iþliyor?
VARLIK yönetim þirketlerinin, Bankalar Kanunu çerçevesinde faaliyet alanlarýnýn baþýnda tahsili gecikmiþ alacaklarýn finansal kurumlardan (banka, katýlým bankalarý ve diðer mali kurumlar) satýn alýnmasý gelmektedir.
VARLIK yönetim þirketleri, bankalarýn tahsil etmekten umudunu kestiði alacaklarýný, bir ihale ile kendileri tahsil etmek üzere, düþük fiyattan satýn alýyor.
ÖRNEÐÝN, bir banka 100 milyon liralýk bir borcunu yüzde 50 iskonto ederek, 50 milyon liraya varlýk yönetim þirketine satýyor. Bundan sonraki süreçte artýk kiþiler bu þirketlere borçlu hale geliyor. Eðer þirket satýn aldýðý 100 liralýk borcun 70 lirasýný tahsil ederse bu iþten, (70-50) 20 TL kazanç saðlamýþ oluyor.
Akþam

Teþekkur:
Beðeni:

Bankalar artýk sorunlu alacaklarýný ihaleyle varlýk yönetim þirketlerine satýyor.
Alýntý

Yer imleri