Türk Hematoloji Derneði (THD) Yönetim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Muhit Özcan, yapýlan bir meta analize göre, sigaranýn Hodgkin Lenfoma'ya yol açtýðýnýn tespit edildiðini bildirdi.
Türk Hematoloji Derneði (THD) Yönetim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Muhit Özcan, yapýlan bir meta analize göre, sigaranýn Hodgkin Lenfoma'ya yol açtýðýnýn tespit edildiðini bildirdi.
THD tarafýndan düzenlenen ''37. Ulusal Hematoloji Kongresi''nin basýn toplantýsý, Sheraton Otel'de düzenlendi.
Prof. Dr. Muhit Özcan, toplantýnýn açýlýþýndaki konuþmasýna, Hakkari'deki saldýrýda þehit düþenlerin yakýnlarýna baþsaðlýðý dileðinde bulunarak baþladý. THD'nin 44. yýlýný kutladýklarýný anýmsatan Özcan, kongre kapsamýnda Fahir Atakoðlu tarafýndan yarýn verilecek konserin tasarýmýný deðiþtirdiklerini, þehitlere adanan özel bir konser olacaðýný, konserin aðýt tarzýnda gerçekleþeceðini söyledi.
Daha sonra derneðin çalýþmalarý hakkýnda bilgi veren Özcan, hematoloji alanýnda eðitim gören öðrencileri, aile hekimlerini ve hastalarýný hedef kitle olarak aldýklarýný ve bu yönde eðitimler verdiklerini anlattý.
-''SÝGARA HODGKÝN LENFOMA'YA NEDEN OLUYOR''
Yeni bir bilgi olarak ''sigara içmenin lenfomaya neden olduðunun tespit edildiðini'' bildiren Özcan, ''Sigaranýn felaketlerine yeni birisi eklendi. Sigara içmenin Hodgkin Lenfoma'ya yol açtýðý anlaþýldý. Bir insanýn lenfoma olma riskini 1 olarak kabul ederseniz. Ýçilen her bir sigara ile bu risk artýyor. Yaþlý erkekler sigara tüketiyorlarsa lenfoma riski yüzde 80 kadar artýyor'' diye konuþtu.
Özcan, bu bilgiye ulaþmak için milyonlarca veri tabanýnýn tarandýðýný ve meta analiz yapýlarak bunun ortaya çýktýðýný kaydetti.
-GEBELÝKTE KANSIZLIK, ÇOCUKTA ASTIMA NEDEN
ABD'de Mount Sinai Týp Merkezi Radyoloji Bölümü Öðretim Üyesi Dr. Lale Kostakoðlu ise, lenfoma tedavisi sýrasýnda erken dönemde elde edilen Pozisyon Emisyon Tomografisi'nin (PET) kemoterapiye hassasiyeti ve uzun süreli yanýtý belirleyici olarak klinik uygulamalarda önemli bir yer alabileceðini anlattý.
Kostakoðlu, bu konuda onkologlarýn tedaviye hassasiyetin erken dönemde yansýtýlmasý konusunda çalýþmalar yaptýklarýný ifade ederek, PET'in etkinliðinin ispatlanmasý durumunda kemoterapideki kür sayýsýnýn azaltýlabileceðini kaydetti.
THD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Teoman Soysal, ABD'de yapýlan bir çalýþmaya deðinerek, 597 aile üzerinde yapýlan çalýþmayla ailelerdeki doðumlarý; gebelik sýrasýnda kansýzlýðý olan annelerin çocuklarýnýn takip edildiðini söyledi.
Bu çocuklarýn doðumdan sonraki ilk yýllarýnda yüzde 22 oranýnda astým ve benzeri belirtiler gösterdiklerinin belirlendiðini anlatan Soysal, ''6. yýlda takip edildiklerinde ise bu oranýn hala yüzde 17 düzeyinde kaldýðý belirlenmiþ. Bu da gebelikteki kansýzlýðýn çocuklar üzerindeki etkilerine bir yenisi olarak ortaya çýkmýþ durumda'' dedi.
Kansýzlýðýn çok önemli bir problem olduðunun altýný çizen Soysal, dünya üzerinde kansýzlýk oranýnýn yüzde 40 civarýnda olduðunu ifade ederek, Dünya Saðlýk Örgütü verilerine göre Türkiye'nin, yüzde 20-39 arasýnda kansýzlýk beklenen kuþakta yer aldýðýný aktardý.
Soysal, folik asitin gebelik dönemindeki önemine dikkat çekerek, folik asitin eksik olmasý durumunda çocuðun nörolojik geliþme bozukluklarýnýn olabileceðini belirtti.
THD Genel Sekreteri Prof. Dr. Mutlu Arat, ameliyat olacak hastalarda kansýzlýðýn önemine dikkat çeken bir konuþma yaptý. Arat, ameliyat olan hastalarda ameliyat öncesi kansýzlýk olmasý durumunda ölüm ve komplikasyon riskinin görülebileceðini belirterek, yapýlan bir araþtýrmaya göre 225 bine yakýn ameliyat olacak hastanýn yüzde 30'unda kansýzlýðýn olduðunun tespit edildiðini aktardý.
THD Araþtýrma Sekreteri Prof. Dr. Muzaffer Demir ise, yaþlý kiþilerin de kansýzlýk için hedef kitle olduðunu belirtti.
Beslenmenin önemine deðinen Demir, besinsel nedenlere baðlý olmayan kansýzlýðýn da yaþlý insanlarda görülebileceðini kaydetti.
"'DEMÝR EKSÝKLÝÐÝ ÇOCUKTA IQ DÜÞÜKLÜÐÜNE NEDEN OLABÝLÝYOR"
Bir gazetecinin, ''Kansýzlýkla mücadeleye'' iliþkin sorusu üzerine, THD Yönetim Kurulu Üyesi Soysal, kansýzlýðýn en büyük nedeninin demir eksikliðine baðlý olduðunu söyledi.
Demirden en zengin besin kaynaðýnýn kýrmýzý et olduðunu anlatan Soysal, gebelikte kansýzlýk olmasý durumunda demir verildiðini kaydetti.
Folik asitin olduðu besinler arasýnda ise karaciðer, yumurta, yeþil yapraklý besinlerin yer aldýðýný belirten Soysal, anne sütünün de demir açýsýndan zengin olduðunun altýný çizdi.
THD Araþtýrma Sekreteri Prof. Dr. Muzaffer Demir ise, ''Demir eksikliði olan bir kadýnýn çocuklarýnýn IQ'sunun, demir eksikliði olmayan bir kadýnýn çocuklarýnýn IQ'sundan düþük olduðu belirlendi. Ýki, üç doðumdan sonra yerine demiri koymazsanýz, sizin büyümekte olan toplumunuzun IQ düzeyinini düþünün. Son derece önemli halk saðlýðý sorunudur'' diye konuþtu.
AA

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri