Az su tüketen kiþilerde yüksek kan þekeri sorunu görülme oranýnýn daha yüksek olduðu açýklandý


Fransýz ulusal araþtýrma kurumu INSERM'den Lise Bankir baþkanlýðýndaki bir grup Fransýz bilimadamýnýn yaptýðý araþtýrma, günde yaklaþýk iki bardak veya daha az miktarda su tüketen eriþkinlerde yüksek kan þekeri sorununun görülme oranýnýn daha yüksek olduðunu ortaya koydu.
Kandaki þeker seviyeleri diyabet tanýmýna girecek oranda yüksek olmayan kiþiler týpta, diyabet geçirme tehlikesi yüksek olan kiþileri tanýmlamak için kullanýlan ''diyabet öncesi'' grup olarak adlandýrýlýyor.

Bilimadamlarý, yaþlarý 30 ile 65 arasýnda deðiþen 3615 eriþkin Fransýz üzerinde 9 yýllýk bir devreyi kapsayan araþtýrmanýn, su tüketimi düþük olan kiþilerde kan þekeri sorununa rastlandýðýný göstermekle beraber, daha fazla su tüketmenin yüksek kan þekeri riskini azaltýp azaltmadýðý konusuna açýklýk getirmediðine iþaret etti.

Araþtýrmaya katýlan kiþiler arasýnda, günde yarým litreden (yaklaþýk 2 bardak) daha az su içtiðini belirten yaklaþýk yüzde 19'luk gruptan 565 kiþide geçen 9 yýl içinde yüksek kan þekerine, 202 kiþi de ise tip 2 diyabet hastalýðýna rastlandý. Günde en az yarým litre su içtiðini söyleyen kiþilerde yüksek kan þekerine rastlanma oraný ise diðer gruptakilere kýyasla yüzde 28 daha düþük çýktý.
Araþtýrmacýlar buna karþýn araþtýrmanýn su tüketimi ile diyabet arasýnda güçlü bir istatistiki bað olduðunu ortaya koymadýðýna dikkati çekti.

Araþtýrmada, yüksek kan seviyelerinin kiþilerin su yerine, kilo almaya ve kan þekeri seviyelerinin yükselmesine yol açacak þekerli içecekleri tüketmesiyle açýklanabileceðini düþünen araþtýrmacýlarýn, kiþilerdeki þekerli içeceklerle alkol tüketiminin yaný sýra bu kiþilerin araþtýrmanýn baþýndaki vücut aðýrlýklarý, beyan ettikleri egzersiz seviyeleri ve diðer saðlýk faktörlerini de dikkate almalarýna raðmen az su tüketimi ile yüksek kan þekeri seviyeleri arasýnda belirlenen baðlantýda bir deðiþiklik gözlenmediði bildirildi.

Biyoloji bilimine dayalý olarak, su tüketimiyle kan þekerinin yükselmesi arasýnda bir bað bulunmasýnýn akla yakýn olduðunu belirten Bankir, vücutta su tutulmasýný düzenleyen, hipofiz arka bezinin salgýladýðý bir hormon olan antidiüretik adý da verilen vazopresin hormonunun az su tüketimiyle kandaki þeker oranlarýnýn yükselmesi arasýndaki baðý açýklayabileceðini kaydetti.
Susuz kalýnmasý durumunda vazopresin seviyelerinin artmasýnýn böbreklerin vücuttaki suyu tutmasýna yol açtýðýný anlatan Bankir, yaptýklarý araþtýrmanýn vazopresin hormonunun seviyesinin yükselmesinin ayný zamanda kan þekeri oranlarýný da artýrdýðýný gösterdiðine dikkati çekti.
Bunun vücutta glukoz (þeker) üretiminden sorumlu karaciðerde vazopresin reseptörlerinin bulunmasýyla açýklanabileceðini anlatan Bankir, bir araþtýrmada vücutlarýna vazopresin hormonu þýrýnga edilen saðlýklý kiþilerin kan þekerlerinde geçici ani artýþlar meydana geldiðinin gözlemlendiðini belirtti.

Bankir, ''Araþtýrmadaki bulgularýmýzla baðlantýlý neden-sonuç iliþkisine açýklýk getirebilecek iyi tezler var ancak bu bir kanýt deðil'' dedi.



Rotahaber