Deðerli din kardeþlerim. Bugün sizlere Kur’an dan Yunus suresi 106. ayette, Rabbin bizleri uyardýðý ayeti hatýrlatýp, üzerinde düþünmenizi rica ediyorum. Önce ayeti yazalým.

Yunus 106: Sana ne bir yarar, ne de bir zarar verebilecek durumda olmayan varlýklarý, Allah'la beraber anýp, onlara yalvarýp yakarma: çünkü eðer böyle yaparsan, muhakkak ki zalimlerden olursun!

Allah bu ayetiyle çok açýk bir þeyler anlatmak istiyor bizlere, peki bu ne olabilir? Allah benim yarattýðým varlýlardan yardým isteme, yardýmý yalnýz benden iste diyor bizlere. Çünkü onlarýn sizlere ne faydasý dokunur, nede zarar verecek güçleri vardýr. Gerçekten Kur’aný anlayarak, düþünerek okuyan bir insan, yaptýðýmýz onca büyük yanlýþlarýn hemen farkýna varacaktýr. Allah her þeyden nice örnekleri deðiþik ifadelerle verdim ki anlayasýnýz der bizlere. Ýþte bu konu ile ilgili elçisinin görevini, yetkisini anlatacak açýklamayý, bakýn nasýl yapýyor ayetlerinde. Sizce çok açýk deðil mi?

Araf 188: De ki: "Ben, Allah'ýn dilediðinden baþka kendime herhangi bir fayda veya zarar verecek güce sahip deðilim. Eðer ben gaybý bilseydim, elbette daha çok hayýr yapmak isterdim ve bana hiçbir fenalýk dokunmazdý. Ben sadece inanan bir kavim için bir uyarýcý ve müjdeleyiciyim.

Ahkaf 9: De ki: "Ben, resuller içinden bir türedi deðilim! Bana ve size ne yapýlacaðýný da bilmiyorum. Bana vahye dilenden baþkasýna da uymam! Ve ben, açýkça uyaran bir elçiden baþkasý da deðilim.

Ankebut 18: "Eðer yalanlarsanýz bilin ki, sizden önceki ümmetler de yalanlamýþtý. Resule de düþen, açýk bir tebliðden baþka þey deðildir.

Ankebut 50: Dediler ki: "Ona Rabbinden mucizeler indirilseydi ya!" De ki: "Mucizeler Allah katýndadýr. Bana gelince, ben açýkça uyaran biriyim. Hepsi bu.

Neml 92: "Ve Kur'an'ý okumam (emredildi). Artýk kim doðru yola gelirse, yalnýz kendisi için gelmiþ olur; kim de saparsa ona de ki: Ben sadece uyarýcýlardaným.

Allah bu ayetlere benzer, o kadar güzel örnekler veriyor ki bizlere, aklýný zerre kadar kullanan, bütün gerçekleri apaçýk görecektir. Yine bu konularýn çok daha iyi anlaþýlmasý için verdiði örnek, çok düþündürücüdür. Lütfen bu ayeti, bizlere öðretilen onca rivayetlerle karþýlaþtýrýnýz, daha sonra sanýrým yaptýðýmýz yanlýþlar anlaþýlacaktýr.

Muhammet 19: Þu halde bil; gerçekten, Allah'tan baþka ilah yoktur. Hem kendi günahýn, hem mümin erkekler ve mümin kadýnlar için maðfiret (af) dile. Allah sizin dönüp-dolaþacaðýnýz yeri bilir, konaklama yerinizi de.

Allah bu ayetiyle de açýklýk getiriyor konuya. Allahtan baþka yardým istenecek kimse yoktur diyor ve elçisinden örnek verip, kendi günahlarýn ve iman eden diðer insanlarýn günahlarý içinde dua etmesini söylüyor. Elbette Allah elçisinin günahlarýný, ona verdiði görev ve baþarýlarýndan ötürü baðýþlayacaðýný da müjdeliyor kendisine. Önemli olan bizlerin günahlarýdýr, bizler eðer yanlýþlarýmýza devam ederde, yanlýþ kiþilerden yardým istemeye çalýþýrsak, sanýrým hesap günü halimizin ne olacaðýný tahmin etmek, çok zor olmasa gerek. Bakýn onu bile söylüyor Rabbim.

Zümer 60: Allah'a yalan isnat edenleri, kýyamet günü yüzleri simsiyah halde görürsün. Kibirliler için cehennemde bir barýnak mý yok.

Allah bu sözleriyle neyi kast ediyor olabilir? Elbette Rabbim sizlere, rehber olsun diye gönderdim dediði, sorumluluðunuz Kur’an dan dýr dediði kitapta, hiç bahsedilmediði halde, birilerinin bunlarda Allah katýndandýr dedikleri sözlere, iman edenlere sesleniyor. Allah bu kitaptan hesaba çekileceksiniz dediði halde, acaba Kur’anýn dýþýndan da hükümlerden daha sonra hesap sorar mý? Bunu eðer düþünürsek ve söylersek, o kadar yanlýþ bir þey yapmýþ oluyoruz ki, doðrusu bunu söylemeye dilim varmýyor.

Sizlere bazý ayetler hatýrlattým. Buna benzer yüzlerce ayet var, lütfen onlarý da okuyunuz. Tüm bu bilgileri bir araya getirdiðimizde, Allahtan baþka yardým isteyecek, þefaat dileyecek hiç kimsenin olmadýðý çok açýktýr.

Ýsterseniz bizlere öðretilen bilgilerimizi hatýrlayalým. Bizlere din ulemalarýnýn, þeyh ve tarikat liderlerinin þefaatçi olduðunu söyleyip, hesap günü bizler adýna þefaatçi olacaklarýný anlatanlarýn, acaba KUR’AN dan hiç mi haberleri yok. Yoksa bu ayetlerin üzerlerini örtüp, toplumdan gizleyerek, kendi çýkarlarýna mý hizmet ediyorlar? Ne dersiniz, bu sorunun cevabýný da her beþer kendisi bulmalýdýr. Çünkü herkes kendisinden sorumludur, kendi imtihanýný kendisi verecektir. Eðer beþerden medet umup, ondan yardým isteyerek þefaatçi ediniyorsak, bakýn Rabbim Yunus suresi 106. ayetin en sonunda bunlarý yapanlara ne diyor.

(çünkü eðer böyle yaparsan muhakkak ki zalimlerden olursun!)

Zalimlerden olmayý istemiyorsak, yalnýz Rahmandan yardým dileyelim.

Dilerim Rabbimden, Kur’aný rehber alan, onun hükümlerini hayatýna geçirmek için çaba gösteren, hesap günüde yüzleri ak olan kullarýndan oluruz.

Saygýlarýmla Haluk GÜMÜÞTABAK