S.A.Açýköðretim Sistemi DEÐÝÞTÝRÝLÝYOR
Anadolu Üniversitesi ve YÖK, 'Açýköðretim sistemi'nde deðiþiklikler yapma kararý aldý...
Anadolu Üniversitesi Açýk Öðretim Fakültesi kredili sisteme geçiyor. Ýçinde olduðumuz eðitim yýlýnda bu deðiþiklikten etkilenen bazý bölümler varken, önümüzdeki eðitim yýlýnda ise Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesi'nin tüm bölümleri kredili sisteme dahil olacak.

Peki nedir kredili sistem, bu sene hangi bölümler etkilenecek?

Murat Eðitim Kurumlarý'ndan Ýktisat hocasý Ömür Gülmez, yeni sistemi ve ayrýntýlarýný anlattý.

Kredili sistem: Sistemde bütünleme sýnavý kaldýrýlacak. Bir yýl, (Güz ve Bahar dönemi olmak üzere) iki ayrý döneme bölünecek. Her dönemin ara ve final sýnavý olacak. Yani eski sistemde senede her iki dönem için birer defa yapýlan ara ve final sýnavlarý, bu sistemde her dönem için yapýlacak. Bu da demek oluyor ki; öðrenci bir eðitim-öðretim yýlý içerisinde 4 defa sýnava girecek. Ders geçme puanlamasýnda ise 'Harfli Sistem'e geçilecek. Yani; örgün üniversitelerin uyguladýðý sistem. Örnek olarak belirtmek gerekirse, 50-55 arasý (Yani bir dersten geçmek için alýnmasý gereken puan) CC olarak adlandýrýlacak. Yine bu sistemin açýköðretime getirdiði yeniliklerden biri, öðrenciye her dönemde 30 kredi tanýmlanmasý. Öðrenci bir sene içerisinde alttan kalmýþ dersi bulunmamak kaydýyla, üst sýnýfýndan 15 kredilik ders alabilecek. Bu da 4 yýllýk bir bölümü, 3 yýlda bitirebilme olanaðý saðlayacak.

KAYIT YENÝLEMEDE DE DEÐÝÞÝKLÝK VAR!

Açýköðretime getirilen yeni sistemde her dönem kayýt yenileme zorunluluðu var. Eski sistemde kayýt yenileme yýlda bir defa yapýlýrken, yeni sistemde Güz Dönemi ve Bahar Dönemi olmak üzere, bir yýl içerisinde iki defa kayýt yenileme yapýlmasý gerekiyor. Sýnavlara giriþ belgeleri de bundan sonra gönderilmeyecek. Öðrenci, Açýköðretim bürolarýndan aldýðý þifre ile Anadolu Üniversitesi'nin internet sitesinden sýnava giriþ belgesi kendisi temin edecek.

ÝÇÝNDE BULUNDUÐUMUZ EÐÝTÝM YILINDA DEÐÝÞÝKLÝKTEN ETKÝLENECEK 2 YILLIK VE 4 YILLIK BÖLÜMLER:

Uzaktan Eðitim Programlarý: (2 YILLIK)

· “Bilgi Yönetimi Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Coðrafi Bilgi Sistemleri Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Eczane Hizmetleri Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Gýda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Kimya Teknolojisi Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Týbbi Laboratuvar Teknikleri Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Týbbi ve Aromatik Bitkiler Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)

Merkezi Açýköðretim Programlarý: (2 YILLIK)

· “Adalet Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Çaðrý Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Fotoðrafçýlýk ve Kameramanlýk Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Ýlahiyat Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Laborant ve Veteriner Saðlýk Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)
· “Tarým Ön Lisans Programý” (2 yýllýk)

BU SENE YENÝ SÝSTEME DAHÝL OLAN 4 YILLIK BÖLÜMLER:

· “Felsefe Lisans Programý” (4 yýllýk)
· “Ýngilizce Öðretmenliði Lisans Programý” (4 yýllýk)
· “Okulöncesi Öðretmenliði Lisans Programý” (4 yýllýk)
· “Sosyoloji Lisans Programý” (4 yýllýk)
· “Tarih Lisans Programý” (4 yýllýk)
· “Türk Dili ve Edebiyatý Lisans Programý” (4 yýllýk)

ÖNÜMÜZDEKÝ YIL YENÝ SÝSTEME DAHÝL OLACAK BÖLÜMLER:

Yeni sistemle birlikte önümüzdeki eðitim-öðretim yýlýnda Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesi'nde bulunan 2 yýllýk ve 4 yýllýk bölümlerin tümü 'Kredili Sistem'e dahil olacak.

Habertürk AEO.:45: