Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
4 sonuçtan 1 ile 4 arasý

Konu: 'Çin mallarý cilt kanseri yapýyor'

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart 'Çin mallarý cilt kanseri yapýyor'

Ankara Giyim Sanayicileri Derneði ve Karton firmasýnýn Yönetim Kurulu Baþkaný Canip Karakuþ'un Çin malý tekstil ürünleriyle ilgili ürperten iddiasý çok tartýþýlacak...

TÜRKÝYE iþsizlikle kývranýrken, tekstilci ise kalifiye eleman bulamamaktan dert yanýyor. Ankara Giyim Sanayicileri Derneði ve Karton firmasýnýn Yönetim Kurulu Baþkaný Canip Karakuþ 'Bugün kalifiye eleman bulsam, tam 300 kiþiyi iþe alýrým' dedi.

2.5 milyon kiþinin tekstil iþinde çalýþtýðýna dikkat çeken Karakuþ, maliyetlerin düþmesi halinde Türkiye'nin dünya devleri ile ayný arenada rekabet edebileceðine dikkat çekti. Vergi ve enerji fiyatlarýnýn yüksekliðinden dert yanan Karakuþ, 'Bir arkadaþým bana 'Bin 400 iþçimi iþten çýkardým; Çin'de üretim yapýp satýyorum, kafam çok rahat' dedi. Ýþçimizi sokaða atmak istemiyoruz. Maliyetler çok yüksek bunlarýn indirilmesi lazým' deðerlendirmesinde bulundu. Karakuþ, ekonomik kriz sonrasýnda kapatýlan fabrikalardan iþsizlik sorununa, moda rekabetinden maliyette yaþanan sýkýntýlara kadar sorularýmýza çarpýcý cevaplar verdi.

Cilt kanseri

- Hükümetle görüþmeler yaptýnýz, kararlar uygulamaya geçirilebildi mi?

Baþbakan'a çýktýðýmýz zaman 'KDV'ler düþecek' diye bir karar alýndý. Evet, KDV yüzde 18'den 10'a düþtü; ancak, tekstile bir faydasý olmadý. Ne söylesek 'Tabii olacak, merak etmeyin' deniliyor. Türkiye 35-40 yýldýr ayný. Hep 'olacak'la, 'edecek'le gidiyor. Hükümetin bu iþi çok iyi analiz etmesi lazým. 2.5 milyon iþçi var. 4 kiþilik bir aile olarak hesaplarsanýz 10 milyon kiþinin tekstilden ekmek yediðini görürsünüz. Ýhracat firmalarý ve hazýr giyim konfeksiyonlarýnýn maliyetlerinin çok yüksek olduðunu ilettik. Mesela ortada Çin faktörü var, Pakistan veya Hindistan var. Buralarda ayda 30 dolara çalýþan bir iþ sektörü var. Bu bizim maliyetlerimizi çok büyük þekilde etkiledi. Doðalgaz, benzin ve enerjinin en pahalýsýný kullanan ülkeyiz. Buna bir de iþçinin sigortasýný ekle; anormal bir girdi fiyatý çýkýyor ortaya.

- Çin tehdidi geçtiðimiz yýllara göre aþýldý mý?

Çin mallarýnda kalite diye bir þey yok; ancak, Çinliler ile kavga etmenin de anlamý yok. Bunlarla iþ birliði yapmak lazým. Bir tekstilci arkadaþla görüþtüm, bana 'Ben bin 400 kiþiyi iþten çýkardým, kafam rahat. Çin'de yaptýrýp satýyorum' dedi. Benden daha çok kazanýyor, sigorta, vergi yok. Yüzde 1 vergi ödüyor, hiçbir þey deðil. Bu iþsizlik durumunda hepimiz iþçilerimizi mi çýkaralým? Þimdi böyle bir çalýþma þekli baþlýyor. Dünya kadar iþçimiz var, nereye koyacaðýz? Konfeksiyon iþini bayanlar oluþturur. Erkek iþ bulur ama bayanlarý sokaða attýðýmýz zaman ne olacaðýný siz düþünün. Çin tehlikesi bitmedi ancak onlar da kaliteli ürün yapmaya baþladý. Çin malý pazarlarda 3 - 5 YTL. Bu hazýr giyim konfeksiyonun hammaddesi kimyasaldýr. Bu paraya yapýlmasý mümkün deðil. Dünyanýn her yerinde baþladý bu tehlike; kimyasal madde cilt kanseri yapýyor. Adam cilt kanseri olmuþ nereden olduðu belli deðil. Halbuki kazak ve gömlekler, kimyasal bir boya ile renklendiriliyor, standartlara uygun deðil. Sonra bakýyorsun Versace gibi markalar koyuyorlar. Bunlara artýk 'dur' demek lazým. Kaliteli mal üretiyoruz biz. Dünyanýn her tarafýna mal yapýyoruz ama maliyetlerimiz yüksek.

- Tekstilin en büyük sýkýntýsý nedir?

Enerji, doðalgaz, vergi ve sigorta. Bunlarýn düþmesi lazým. Bir kazak Çin'de 5 Dolar, bizde ise 14-15 dolara mal ediliyor. Bu masraflar düþsün ki, hem iþçimizi elimizde tutalým hem de dünya ile rekabet edebilelim. Çin'den 5 dolara alan, benden 14 dolara almaz. Avrupalý býrakýn 1 dolarý, senti düþünüyor. Ekonomik krizden bu yana çok fabrika kapandý. Fasoncular dediðimiz imalatçýlar da çok yara aldý. Ekonomik krizden bugüne kadar yaklaþýk tekstil sektörünün yüzde 20'sini kaybettik.

Dolar daha fazla düþmesin

Eskiden Türkiye'de kýyafetler dikilir, Avrupa'ya gider bir marka eklenir ve Türkiye'ye tekrar gelirdi. Halen bu tarzda bir iþleyiþ var mý?

Eski Mahmutpaþa yok artýk, çok büyük fabrikalar var. Mesela biz, Maksmayra Grubu, Morgan, Alemuratti gibi Fransýz firmalarla çalýþýyoruz. Geçen gün bir arkadaþým aradý, 'Sana çok güzel bir bayan kazaðý aldým Fransa'dan' dedi. Ben de 'Getir bir bakalým' dedim. Getirdi, bir baktým bizim yaptýðýmýz ürün. Çok kaliteli ürün yapýyoruz, alt yapýmýz iyi, genç, dinamik bir nüfus var. Türkiye; Fransa'ya, Ýtalya'ya, Almanya'ya, Rusya'ya, Romanya'ya; her yere çok yakýn. Çin'e 6 ay önceden sipariþ veriyorsun mal dikmeye ancak biz günlük yapýyoruz. Dünyanýn en büyük markalarýna mal üretiyoruz. Ýstihdamýn devam etmesi lazým. Dolar biraz yükselince iþ alýyorsun. Bizim 700 iþçimiz var, 16 ülkeyle iþ yapýyoruz.

Kendi markamýzý oluþturmalýyýz

Tekstil sektörünün modayý belirlemede yeri nedir?

Tasarýmcýlar belirliyor, biz devamýný getiriyoruz. Bizim zaten bütün kabahatimiz, Türkiye'deki markalarýn kendi markalarýný yaratmamasý. Dünyanýn her yerindeki marka Türkiye'de de var. Bizim de kendi markalarýmýzý yaratarak dünyanýn her tarafýna göndermemiz lazým. Bugün kalifiye iþçi olsa 200-300 kiþi daha alacaðým; gelsinler hemen alacaðým.

Giyimde neyi tercih ediyoruz, kaliteyi mi ucuzluðu mu?

Kaliteye para verirsen 5 sene giyersin, ancak kalitesiz ürünü 5 gün giyersin. Ucuza yönelen çok vardý.

Artýk Çin malý ayýrt edilmeye baþlandý.

Akþam

Kullanýcý Bilgi Menüsü

mrb freestar güzel haber..diyot.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

eee "ucuz etin yahnisi yavan olur" diye boþuna dememiþ atalarýmýz her sözleri hala geçerliliðini koruyor atalarýmýzn

Kullanýcý Bilgi Menüsü

bu çinlilerden herþey beklenir haber için teþekkürler

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri