Teşekkur Teşekkur:  0
Beğeni Beğeni:  0
1 sonuçtan 1 ile 1 arası

Konu: Kara kovan aldatmacası

  1. #1

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Icon2 Kara kovan aldatmacası

    KARA KOVAN ALDATMACASI
    Bir kara kovan furyasıdır başını almış gidiyor. Bu furya halkımızın bal konusunda ne kadar bilinçsiz olduğunu ve suistimale açık oludğunu ortaya koyan bariz olgulardan biridir.
    Birincisi Türkiye’de kara kovan üretimi normal kovan üretimine göre çok çok sınırlıyken, bal satıcılarının çoğu kara kovan diye reklam yaparak bal satıyor. Burada çok açık bir yalan söz konusudur.
    İkincisi bir balın kara kovan olması o balın şekersiz olduğu anlamına asla gelmez. Kara kovan arısının da önüne glikoz şerbeti koyarsanız alıp peteklere doldurmakta tereddüt etmeyecektir. Öyleyse kara kovan sözcüğünün ticari avantaj sağlamanın dışında önemli bir farkı yoktur.
    Üçüncü olarak kara kovanın tek kayda değer farkı kovana başlangıçta petek konulmayıp arının kendi ürettiği mumla petek yapmasını sağlamaktır. Süzme balda zaten petek bulunmadığı için kara kovan balı ile normal kovan balının nerdeyse hiçbir farkı yoktur.
    Sonuç olarak, balın kara kovan olup olmaması değil, beslendiği kaynakların doğal ve zengin bir bitki örtüsü olması şeker ve glikoz karışımı bulunmamasıdır.

    İŞTE GERÇEK BALI AYIRT ETMENİZ İÇİN BAZI BELİRTİLER:
    1- Gerçek balın peteğini keserken, veya ambalajını açıp kapatırken yayılan hafif özel bir kokusu olmalıdır.
    2- Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır. Yaklaşık % 15 su , %25 Sakkarin % 35 doğal glikoz ve çeşitli mineraller, tuzlar içerir.
    3- Hakiki bal çok fazla tatlı değildir, kendine özgü bir tadı vardır. Glikozlu ballar gerçek bala göre daha tatlıdır.
    4- Gerçek bal yenildiğinde ağızda zengin ve çeşitli bir rayiha tadı hissedilir. Doğal olmayan balarda ise daha sade ve düz bir tat hissedilir.
    5- Glikozlu ballar gerçek bala göre daha açık renkte ve daha şeffaf olur. Ancak sahte ballarda da bu rengin taklit edilmiş olması zor olmayacaktır.
    6- Ateşe tutulduğunda gerçek bal daha akışkan hal alır ancak daha geç yanar. Glikozlu bal daha çabuk yana ve kömürleşir.
    7- Gerçek bal, aynı hacme sahip glikozlu baldan daha ağır gelir. Balın özgül ağırlığı yaklaşık 1.36 dır.

    __________________
    Konu Volkan tarafından (06-02-2012 Saat 10:54 ) değiştirilmiştir.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •