REKLAM

Teşekkur Teşekkur:  0
Beğeni Beğeni:  0
4 sonuçtan 1 ile 4 arası

Konu: ALEVİLER neden camiye gitmiyor?

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Icon5 ALEVİLER neden camiye gitmiyor?

Hacıbektaş Dergahı'nın Postnişini Veliyettin Ulusoy, Akşam gazetesinden Şenay Yıldız'a vermiş olduğu röportajda Alevilik ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

İÇKİ İÇİLİR AMA..

Alevi-Bektaşi geleneğinde alkol var mı?

Bizde var. Dem adı altından şimdi çok uygulanmayan ama bazı yörelerde halen devam eden bir gelenek var. Bu içip kafayı bulmak şeklinde değil, temsili bir şeydir. İnsanlar sarhoş olmaya izinli değillerdir, kendinizi bırakamazsınız. Ama buna rağmen yine orada görevliler vardır. Kırklar Cemi bizim için bir örnektir. Kırklar Cemi'nde bir üzüm tanesinin nasıl paylaşıldığı; hem ezip kırka bölünmesi hem de üzüm şarap öyle bir şey. Bir de bu cemlerde sırf ibadet değil, bir de muhabbet olur. Muhabbet toplumun, oraya girenlerin görgüsünü, bilgisini artırır. Büyükler, bilenler muhabbet eder. Ama bu muhabbetin açılması için de bir şeyler gerekir. Bunlardan birisi de bu 'dem'dir işte. Fakat bu artık pek uygulanan bir gelenek değil.

ASLEN KÜLTÜRÜMÜZDE CAMİ YOK

İslam içindeyseler Aleviler neden camiye gitmiyor?

Peygamber döneminde mescitler vardı. Bunlar toplumsal ihtiyaçları karşılıyordu. İbadet de vardı bunun içinde, fakir fukaranın yemek yiyip gecelemesi de var. Camiler peygamberden daha sonra Emeviler döneminde oluştu. Emeviler'in iktidarında Hz. Ali'nin camide veya mescitte şehit edilmesiyle beraber camilerde Ehlibeyt düşmanlığı başladı. Ehlibeyt biliyorsunuz Peygamberin sülalesi: Hz. Ali, Hz. Fatma, Hz, Hasan, Hz. Hüseyin.

Onun için de onları sevenler, yani bugünkü Aleviler soğudular camiden. Aslen cami yok zaten kültürümüzde mescit var. Şimdiki cemevleri de eski dönemlerdeki mescitlerin özelliğini taşıyor. Hem ibadet hem de toplumsal ihtiyaçları karşılıyor.

Kaynak : Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.

Kullanıcı Bilgi Menüsü

bence tüm aleviler bu zatın söylediklerine katılmazlar...
    aksarayda bir köfteci ile bir çaycı abim vardı. 5 vakit kılardı. beraber giderdik camiye.
    hiçte böyle muhabbetler etmezlerdi. hele içki konusunda çok katı idiler...
    selametle...

Kullanıcı Bilgi Menüsü

arkadaşlar bu ne merak neden sorma gereği duydunuz buna benzer bir tartışma vardı formun birinde tarıtışma büyük polomiklere yol açtı onun için sizlere tavsiyem bu tür konulara girmeyelim derim ben kendim şahsen aleviyim eğerki birbirimizi incitmeyeceksek sorun yok bizlerde cami falan diye birşey yok bizlerde cem evleri var ziyaretler var bunlar bizim için çok büyük ibadet yerlerimizdir içki ise bu bizim vazgeçilmezimizdir ruhumuzda var ayrıca arkadaşımızın açıklamasında hz Ali şehit edildiği için cami yasak bir kere öyle şey yok hz Ali şehit edilmedi bu alevi olmayan ların çıkarmış olduğu kuruntulardır hz Ali ye hz Muhammede inanan insanlar bu konuyu iyi bilirler ben sadece konu özeti yaptım kimseyi karalamam gibi bir niyetim yok eğerki bu konuyu açıklamam gerekirse ister istemez kişilerin canı sıkılabilir o yüzden bu konuyu kapatalım derim çünkü dini tartışmaların sonrası üzücü olur kalın sağlıcakla yok tarışalım diyorsanız ben her zaman hazırım emrahelektronik Hatay /Antakya

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Bilindiği gibi bu tür dil,din,ırk veya mezhep konuları çok hassas ve kontrolü zor konulardır.Biz forum ve yönetimi olarak herkese eşit mesafede olmayı benimsedik.

Bu konular her zaman kalp kıracak ve polemiğe açık konular olmuştur.Bu forumda en son istediğimiz şey böyle bir tartışma yaşanmasıdır.

Anlayışınıza sığınarak Konu Kapatılmıştır...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri