İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na gönüllü olarak askıya aldığı nükleer faaliyetlerini 9 ocakta yeniden başlatacağını bildirdi.
UAEK sözcüsü Melisa Flemming, İran yönetiminden gelen yazılı bildirimden sonra UAEK Genel Direktörü Muhammed El Baradei'in yönetim kurulu üyesi 35 ülke temsilcisini bilgilendirdiğini ifade etti.
El Baradei, yönetim kurulu üyesi ülke temsilcilerine İran yönetiminin aldığı karar hakkında bilgi verirken, UAEK'nin İran yönetiminden nükleer faaliyetleri hakkında detaylı bilgi istediğini ve gelişmeleri yakından izlediğini belirtti.
UAEK Genel Direktörü, yönetim kurulunun İran'ın uranyum zenginleştirme programı başta olmak üzere tüm nükleer faaliyetlerini durdurmuş olmasını güven artırıcı önlemler olarak değerlendirdiğini açıkladı.
Nükleer yakıt üretim araştırması da başlıyor
İran, nükleer yakıt üretim araştırmalarına da çok yakın bir gelecekte başlayacağını belirtti.
ABD'DEN İRAN'A UYARI
ABD, nükleer yakıt üretim araştırmalarına çok yakın bir gelecekte başlayacağını açıklayan İran'ı uyardı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, bunun İran'ın nükleer silah geliştireceği yönündeki şüpheleri artıracağını belirterek, ''İran, uranyum zenginleştirmeyle ilgili herhangi bir adım daha atarsa uluslararası toplum İran'ın nükleer isteklerini dizginlemek için ilave tedbirler düşünmek zorunda kalacaktır'' dedi.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, nükleer yakıt üretim araştırmalarının kesin başlama tarihi konusunda bilgi vermedi.
Saidi, nükleer faaliyetlerin iki buçuk yıl önce gönüllü olarak askıya alınmasıyla nükleer yakıt üretim araştırmalarının da durdurulduğunu anımsattı. Saidi, ''maalesef bu dönemde ülkemiz bundan çok zarar gördü'' dedi.
Nükleer yakıt teknolojisi araştırmalarının nükleer yakıt üretmekle bir ilgisi olmadığını savunan Saidi, İran'da nükleer yakıt üretimi konusunda alınmış bir karar olmadığını belirtti.
Yeni bir kriz mi başlıyor?
Diplomatik kaynaklar, İran ile AB üçlüsü (Almanya, Fransa ve İngiltere) arasında geçtiğimiz aralık ayı sonunda görüşmelerin yeniden başlamasından hemen sonra alınan bu yeni kararın, İran ile AB arasında yeni bir krize yol açacağı öngörüsünde bulundular.
İran yönetimi, AB üçlüsü ile geçtiğimiz yıl ağustos ayında kopan görüşmelere 21 aralıkta yeniden başlamış ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini gönüllü olarak askıya alacağını taahhüt etmişti.
Viyana'daki Fransa daimi temsilciliğinde yapılan İran-AB görüşmelerinin ilk turunda, tarafların karşılıklı olarak birbirlerinin önerilerini dinledikleri belirtilmiş ve görüşmelerin ikinci turunun 18 ocak 2006'da yapılacağı bildirilmişti.
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) taraf olan İran, nükleer tesislerinde UAEK müfettişlerinin ani denetimler yapmasını öngören NPT ek protokolünü de imzalamıştı.
Ek protokol parlamentoda onaylanmadığı için, İran yönetimi nükleer tesislerindeki ani denetimlere gönüllü olarak izin veriyordu.
Alıntı cnnturk.com

Teşekkur:
Alıntı

Yer imleri