Fotoğraf Türkiye'nin metropol şehri İstanbul sokaklarından. Öykünün kahramanı, yaşam ile ekmek mücadelesi arasında her günü bir kayıpla tamamlıyor.
29 Ağustos 2006 Salı 08:42
Diyarbakır Dicle Üniversitesi"nde yapılan bir araştırma, bu konudaki tehlikeli gelişmeye işaret ediyor. Araştırmaya göre, 2004 yılında 400 çocuk, sokakta çöp toplayıp aile bütçelerine katkıda bulunurken, 2006 yılında bu sayının 600-650"ye çıktığı belirlendi.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Oto, Diyarbakır"da 600 kadar çocuğun sokaklarda çöp toplayarak, çöplüklerden beslendiğini belirlediklerini söyledi. Oto"nun araştırmasına göre çöp toplayan çocuklar sağlık açısından da büyük risk altında. Çünkü bu çocuklar tetanos başta olmak üzere hepatit B gibi çeşitli bulaşıcı hastalıklarla da karşı karşıya.
Yaşamlarını çöpten çıkaran bu çocukların kurtarılması için sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Oto, tehlikeyi şu sözlerle ortaya koyuyor: “Türkiye"nin birçok yerinde çocuklar aileleri ile birlikte sokaklarda çöp toplarken, Diyarbakır"da bu iş aşağılayıcı bir uğraş olarak görüldüğü için sadece çocuklar yapıyor. Ancak ekonomiye katkıda bulunan bu çocukların önemli bölümü beslenme ihtiyaçlarını da çöplükten karşılıyor. Poşette buldukları pasta, meyve ve yemekleri yiyor, bu yüzden de birçok bulaşıcı hastalığın açık hedefi haline geliyor.”
Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürü Haydar İpek de 25 çöp toplama merkezi ve buralarda çalışan yaklaşık 400 çocuğun tespit edildiğini doğruluyor ve şunları söylüyor: “Yaklaşık 15 bin çocuğun sokakta çalıştığını ve risk altında olduğunu tahmin ediyoruz. ”
Madde Bağımlısı Çocukları Tedavi Yaşam ve Eğitim Merkezi Koordinatörü Mehmet Kaya ise sokakta çöp toplayan çocukların başka bir risk altında daha olduğu gerçeğini ortaya koyuyor: “Şehirde sokaklarda çalışan çocuk sayısının artması, aynı zamanda uyuşturucu madde kullanan çocuk sayısının da aynı paralelde artmasına neden oluyor. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından son 6 ay içinde çeşitli suçlara karışmış 360 çocuğun uyuşturucu kullandığı tespit edildi, ancak gerçek rakamlar çok daha yüksek boyutlarda.”
Çöp toplayarak hayatını sürdürmeye çalışan 600 çocuktan biri de 13 yaşındaki Mahsun Çelik. 5 yıldır Diyarbakır sokaklarında çöp toplayan Çelik, bu yolla 7 nüfuslu ailesinin geçimine katkıda bulunuyor. Çelik"in ailesi, 1995 yılında terör yüzünden köylerini terk eden binlerce aileden biri. İlkokulu 3. sınıfta terk etmek zorunda kalan Mahsun, sokaklardaki tehlikenin kurbanı olmuş. Bir süre önce uçucu madde "bally" alışkanlığı edinen Mahsun"un imdadına, komşusu üniversite öğrencisi bir genç yetişmiş. Çelik, “Doktora götürüldüm, tedavi gördüm, artık "bally" çekmiyorum. Ama benim gibi çöpte çalışan arkadaşlarımın çoğu halen "bally" çekiyor.” diyor. Mahsun, bu işten günlük 10 ile 15 YTL arası para kazanıyor. Kazandığı para ile ailesinin geçimini sağladığını söyleyen Çelik"in bir kardeşi de Diyarbakır"ın başka bir mahallesinde çöp topluyor. Mahsun"un 2 kardeşi Diyarbakır 75. Yıl Gençlik Merkezi"nde koruma altında tutulurken, küçük kardeşi bu yıl ilkokul ikinci sınıfı okuyacak.

Teşekkur:

Alıntı

Yer imleri