Sabit değerli dirençler
[IMG]http://www.***********/hs/notes/tn008.3.jpg[/IMG]Direnç değerleri sabit olan, yani değiştirilemeyen elemanlardır.
Bu dirençler, üzerlerinden geçen akım ve gerilimin değerine göre farklı direnç göstermezler. Ayrıca, dışarıdan yapılan etkiyle (mekanik ya da elektriksel) dirençleri değiştirilemez.
Sabit değerli dirençler 0,1 Ohm dan 22 MOhm a kadar değişik değerlerde ve çeşitli güçlerde üretilir. Ancak bu, her değerde direnç üretilir anlamına gelmez. Uygulamada standart değerlere sahip dirençler karşımıza çıkar. Eğer standart dışı değerde bir dirence gerek duyulursa seri ya da paralel bağlama yapılır. Ya da ayarlı direnç kullanılır.
Entegre tipi dirençler
Çok karmaşık devrelerde bir çok direnç bir gövde içinde toplanarak montaj kolaylığı sağlayan direnç modülleri kullanılır. Bu tip dirençlerin bağlantısını doğru yapabilmek için üretici firmaların kataloglarına bakmak gerekir. Şekilde entegre tipi direnç örneklerine yer verilmiştir.
[IMG]http://www.***********/hs/notes/tn008.4.gif[/IMG]
SMD tip (surface mounted device, yüzeye monte edilmiş eleman) dirençler
SMT (surface mount technology, yüzey montaj teknolojisi) yöntemiyle üretilmiş küçük boyutlu elemanlardır. SMD dirençlerin güç ve akım değerleri çok küçük olduğundan düşük akım çeken devrelerde (osilâtör, tuner, kumanda devreleri) kullanılmaya uygundurlar. Bu tip dirençleri söküp takmak için hassas çalışmak ve ince uçlu kaliteli havyalar kullanmak gerekir. Resimde SMD dirençler verilmiştir. SMD dirençlerin omaj değeri gövde üzerine yazılan rakamlarla ifade edilmektedir. Değer belirtmede kullanılan rakamların en sonda olanı çarpandır. Bunu örneklerle açıklarsak, 180 = 18ohm, 332 = 3300ohm, 471 = 470ohm
[IMG]http://www.***********/hs/notes/tn008.5.gif[/IMG]
Yer imleri