Kilo vermek için uygulanan hayvansal proteinden zengin, karbonhidratdan düşük diyetler böbreklerde taşına neden oluyor. 
  	Kilo vermek ve daha sağlıklı olmak adına diyete başlamış  olmanızı  takdirle karşılıyoruz. Fakat farkında olmadan 'böbrek taşı'  problemiyle  de karşılaşabilirsiniz. Peki, bunun önüne nasıl  geçebilirsiniz? 
    	 
    	Genetik etkenler,  kullanılan ilaçlar, yetersiz su içmek böbrek  taşlarının oluşumuna pek  çok etken yol açsa da, tüketilen besinlerin  türü de ayrı bir önem  taşıyor. 
    	 
    	Örneğin kilo vermek için  uygulanan hayvansal proteinden zengin,  karbonhidratdan düşük diyetler  böbreklerde taş oluşumunu  kolaylaştırıyor! Toplumlar arasında farklılık  göstermekle birlikte  genellikle her 10 kişiden biri, yaşamı boyunca en  az 1 kez böbrek  taşıyla ilgili bir sorun yaşıyor. çok değişik sayıda,  büyüklükte ve  yapıda olan böbrek taşları idrar akışına engel  olmuyorlarsa ağrıya yol  açmıyor. Ancak özellikle aniden oluşmuş ve idrar  yollarını tümüyle  tıkayan böbrek taşları 'doğum sancısından' bile kötü  olarak tarif  edilen şiddetli ağrılara neden olabiliyor. 
    	 
     	Acıbadem Fulya Hastanesi'nden üroloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan  Zeren,  böbrek taşlarının oluşumunda genetik etkenler, yetersiz sıvı  tüketimi ve  kullanılan bazı ilaçlar gibi pek çok etkenler rol oynasa  da, bazı  besinlerin aşırı tüketilmesinin de ayrı bir önem taşıdığına  dikkat  çekerek, "örneğin kilo vermek için uygulanan yüksek proteinli,  düşük  karbonhidratlı diyetlerde alınan yüksek hayvansal proteinler taş   oluşumunu kolaylaştırıyor. çünkü idrarda kalsiyum, oksalat ve ürat   atılımı artıyor ve idrardaki koruyucu madde sitrat azalıyor. Dolayısıyla   özellikle bünyesi böbrek taşı oluşumuna yatkın olan kişilerin beslenme   tarzlarına ayrı bir önem vermeleri gerekiyor" diyor! 
    	 
    	
Doğru beslenin, böbrek taşını önleyin 
    	 
     	Beslenme alışkanlıklarına dikkat edildiği takdirde böbrek  taşlarının  oluşma veya mevcut taşların büyüme riskleri azaltılabiliyor.  Böbrek  taşlarının yapısında bulunan kalsiyum, oksalat, ürat ve sistin  gibi  maddelerin bir kısmı vücut içinde üretilirken, bir kısmı da  beslenme  yoluyla alınıyor. Bu maddeler fazla miktarlarda alındıklarında  idrarla  atılırken idrar yollarında kristaller halinde çökebiliyor.  Alınan  sıvının yetersiz olması ve bunun sonucunda idrarın daha yoğun  hale  gelmesi de bu çökme olayını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla bünyesi   böbreklerde taş oluşumuna uygun olan kişilerin bu maddeleri içeren   besinleri tüketirken dikkatli olmaları gerekiyor. Ayrıca idrar   yollarında taşların çökmesine engel olan sitrat gibi maddelerden zengin   besinlerin ise tam aksine tüketiminin arttırılması da böbrek taşlarının   oluşum riskini büyük oranda azaltıyor.
    	 
    	
Neler yemeli, nelerden kaçınmalı? 
    	 
     	Kalsiyum, oksalat, ürat, sistin Böbrek taşları birçok farklı  maddeden  oluşabiliyor. Dolayısıyla böbrek taşlarının oluşumunun  önlenmesinde  etkili olabilecek besinleri tüketmek için öncelikle  vücutta oluşan taşın  türünü bilmek gerekiyor. üroloji uzmanı Prof. Dr.  Sinan Zeren, taşların  özelliklerine göre beslenme alışkanlığında dikkat  edilmesi gereken  noktaları şöyle sıralıyor; 
    	 
    	Protein  tüketiminde aşırıya kaçmayın: Kırmızı et, sakatat, tavuk  ve deniz  ürünleri gibi hayvansal proteinlerin fazla tüketilmesi böbrek  taşı  oluşumunu tetikliyor. Bu tür hayvansal proteinleri fazla  tüketenlerin  idrarlarında kalsiyum, oksalat ve ürat gibi maddelerin  miktarı artarken  taş oluşumu için koruyucu bir madde olan sitratın  miktarı azalıyor. Bu  nedenle kilo vermek için yapılan yüksek proteinli,  düşük karbonhidratlı  diyetler taş oluşumunu kolaylaştırıyor. 
    	 
     	Kalsiyumu kısıtlamanıza gerek yok: Taşların büyük kısmı kalsiyum   içeriyor olsa da diyetteki kalsiyum alımının kısıtlanması oksalatın   bağırsaklardan daha fazla emilimine yol açarak taş oluşum riskini   artıyor. Bu nedenle yemekler sırasında süt, peynir ve yoğurt gibi   kalsiyumdan zengin besinlerin makul miktarlarda tüketimi riski   arttırmadığı gibi beraberinde oksalattan zengin besinler de yeniyorsa   riski azaltıyor. 
    	 
    	Oksalattan zengin  besinleri ölçülü tüketin: Taşların büyük bir  çoğunluğu aynı zamanda  oksalat içeriyor. Ispanak gibi koyu yeşil  Yapraklı sebzeler, bamya,  çilek, domates, armut, kuruyemiş, çay, kahve  ve çikolata gibi birçok  yiyeceğin içinde bol miktarda bulunan oksalat  maddesi ayrıca vücut  içinde de üretiliyor. İdrarla atılan oksalatın  yüzde 10-15'den daha azı  diyetle alınan oksalat olduğu için bu konuda  katı bir diyet yapmaya  gerek yok. Ancak bu tür yiyeceklerin makul  miktarlarda tüketilmesinde  fayda var. 
    	 
    	
Tuzluğu sofradan kaldırın
    	 
     	Fazla tuzlu beslenenlerde de idrarla kalsiyum atılımı artıyor.   Kalsiyum idrarla atılırken idrar yollarında çöküp böbrek taşlarına neden   olabiliyor. Bu nedenle vücudunuz taş oluşumuna yatkınsa tuz tüketimini   mutlaka azaltmanız, aşırı tuzlu besinlerden kaçınmanız, yemeklerin   içinde bulunan makul orandaki tuzla yetinmeniz gerekiyor. özet olarak,   günlük tuz alımınız 2.5 gramı, yani yaklaşık yarım çay kaşığını   geçmesin.
    	 
    	
Limon ve portakal suyu için 
    	 
     	Özellikle idrardaki sitrat maddesi taş oluşumuna karşı koruyucu   etkiye sahip bir madde. Limon ve portakal suları sitrattan zengin   içecekler oldukları için bu içecekleri düzenli olarak tüketmenizde yarar   var. 
    	 
    	
Bol bol su için 
    	 
     	Alınan sıvının yetersiz olması idrarın daha yoğun hale gelmesine,   bunun sonucunda da kristallerin idrar yollarında çökmesine yol   açabiliyor. Bu nedenle böbrek taşlarının oluşumuna engel olabilmek için   öncelikle bol su içme alışkanlığı edinmelisiniz. Bunun için de idrar   miktarının 1,5-2 litreyi bulmasına ve idrar renginizin su gibi olmasına   yetecek kadar su tüketin. Bol su içmek aynı zamanda taşların  düşürülmeye  çalışıldığı süreçte büyük önem taşıyor. Ne kadar çok su  içer ve idrar  üretirseniz taşın düşürülmesine o kadar çok katkı  sağlarsınız. 
Rotahaber
 
Yer imleri