PEYGAMBERE BAÐLILIK
Mekke'nin fethinden sonra Ýslâm'ý kabul edenler arasýnda Hz. Ebû Bekir'in babasý Ebû Kuhâfe de bulunuyordu. Yaþý sekseni aþmýþ, âmâ bir kiþi olan Ebû Kuhâfe, Hz. Peygamber'in huzurunda hidayete ermekte geç kalmýþlýðýný telâfi edercesine aþkla kelimei þehadet getiriyordu. Bu esnada sevinmesi gereken "Sýddýyk" (yürekten tasdik edip, sorgusuz sualsiz baðlanan) lakaplý Ebû Bekir aðlýyordu. Fakat bu aðlayýþ bir sevinç aðlayýþý deðil üzüntü aðlayýþýydý. Bu, meclisteki herkesin hayretine sebep olmuþtu. Sordular:
- Ey Ebû Bekir, neden sevinilecek bir günde gözyaþý döküyorsun? Cevap verdi:
- Allah'ýn Resulünün en büyük arzusu amcasý Ebû Talibin müslüman olmasýydý. Fakat bu dileði bir türlü gerçekleþmedi. Ben isterdim ki þu anda benim babamýn yerinde þehadet getiren Ebû Talib olsun, babamýn Müslüman olmasýndan dolayý benim gönlüm hoþnud olacaðýna, amcasýnýn Müslüman olmasýndan dolayý Allah Rasûlünün gönlü hoþnud olsun. Ýþte bu olmadýðý için aðlýyorum.
O NE YAPARSA DOÐRUDUR
Peygamberimiz (s.a.v) azadlý kölesi Zeyd bin Hârise'yi çok severdi. Oðlu Üsame'yi de. Babayý da oðulu da gerektiðinde kollardý.
Hz. Ömer bir gün ganimet malý daðýtýyordu. Oðlu Abdullah'a üç verirse Üsame'ye dört veriyordu. Abdullah bunun sebebini öðrenmek istedi:
- Ben Üsame'nin katýlýp da benim katýlmadýðým tek gaza (savaþ, cihad) hatýrlamýyorum. Neye dayanarak ona benden fazla veriyorsun?
Hz. Ömer þöyle açýklamada bulundu:
- Hz. Peygamber onun babasýný senin babandan, Üsame'yi de senden çok sever ve kollardý. O'nun her iþinde muhakkak bir hikmet vardýr. Ben O'nun sevdiðini kendi sevdiðime tercih ederim.
BAL ÞERBETÝ
Bir Ramazan'da Medineli bir müslüman Halife Hz. Ömer'i iftar yemeðine davet etti. Yemek sýrasýnda yalnýz Hz. Ömer'e bir kab içinde bir içecek
sunuldu. Hz. Ömer sordu: "Bu nedir?" Ev sahibi cevab verdi: "Bal þerbetidir efendim, sizin için ayýrmýþtýk da..." Hz. Ömer onu içmeyi reddederek þöyle dedi: "Benim yönetimini üstlendiðim halkýn çoðu içmek için henüz kuyu suyunu bile bulamazken ben burada bal þerbeti içemem."

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri