Kýdem Tazminatý Fonu oluþturulmasýna yönelik tasarý tamamlanmak üzere.
Yaklaþýk 11 milyon çalýþaný ilgilendiren kýdem tazminatý fonu oluþturulmasýna iliþkin tasarý son aþamaya geldi.
TAZMÝNATLARA DÜZENLEME
Taslak,Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda ele alýndýktan sonra Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Kýdem tazminatý sistemini tamamen deðiþtiren düzenleme ile çalýþanlarýn kýdem tazminatlarýna dolaylý olarak 'devlet güvencesi' getiriliyor. Fonda toplanacak paralarýn, 'Zorunlu Tasarruf Fonu'ndaki gibi baþka alanlara aktarýlmamasý için de beþ ayrý güvenceye yer ver veriliyor. Taslaða göre, çalýþanlarýn kýdem tazminatlarý, 'öncelikli alacak' statüsünde olacak. Çalýþanlar, kýdem tazminatý paylarýnýn toplanmasý konusunda sorumlu olmayacak. Örneðin bir þirketin iflas etmesi halinde, þirketin varlýklarýndan öncelikle paylarý ödenecek. Patronlar, kýdem tazminatý paylarýný iþçilerin ücretlerinden kesemeyecek.
FONDAKÝ PARAYA 3 AYRI DENETÝM
Fonda toplanan paralar, üç ayrý denetime tabi tutulacak. Fonun yönetiminde iþçi ve iþveren temsilcileri yer alacak birinci denetim,bu üyeler tarafýndan yapýlacak. Ýkinci denetim ise Meclis adýna Sayýþtay tarafýndan gerçekleþtirilecek. Üçüncü denetim de yeminli mali müþavirler tarafýndan yapýlacak. Üçer aylýk raporlar da Resmi Gazete'de yayýnlanacak. Kýdem tazminatlarýna iliþkin hazýrlanan düzenlemede, Fon'da toplanan paralarýn devlet güvencesi altýnda olduðuna iliþkin hükme de yer verilecek. Yine ayný düzenlemede, Fon'un bütçe kapsamý dýþýnda olduðu ve baþka bir amaç için kullanýlamayacaðý da hüküm altýna alýnacak.
HANGÝ ÖNLEMLER ALINACAK?
1-Kýdem Tazminatý Fonu'nun yönetiminde, iþveren ve iþçi temsilcileri yer alacak.
2-Fon kaynaklarý, Türkiye Büyük Millet Meclisi denetimine açýk olacak.
3-Yine Fon kaynaklarý, yeminli mali müþavirler tarafýndan üç ayda bir incelenecek. Konuyla ilgili hazýrlanan raporlar da Resmi Gazete'de yayýnlanacak.
4-Söz konusu yasada, Fon'un bütçe kapsamý dýþýnda olduðuna ve fon kaynaklarýnýn baþka alanlarda kullanýlamayacaðýna iliþkin hükümlere yer verilecek.
5-Her çalýþanýn bir hesap numarasý olacak. Hesap numarasýndan, kýdem tazminatý tutarlarý internetten takip edilebilecek.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri