Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arasý

Konu: Hz. Muhammed nasýl göðe yükseldi?

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart Hz. Muhammed nasýl göðe yükseldi?

ÝSLAMÝ KAYNAKLARDA MÝRAÇ GECESÝ ÞÖYLE ANLATILIYOR..

Miraç mucizesi Kur’ân-ý Kerimde âyetlerle anlatýlmýþ ve varlýðý inkâr edilemeyecek bir þekilde ortaya konmuþtur. Bu îlâhî yolculuðun ilk merhalesi olan Mescid-i Aksâya kadarki safha Kur’ân’da þöyle anlatýlýr:

“Âyetlerimizden bir kýsmýný ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan alýp çevresini mübarek kýldýðýmýz Mescid-i Aksâ’ya seyahat ettiren Allah, her türlü noksandan münezzehtir. Þüphesiz ki O her þeyi hakkýyla iþiten, herþeyi hakkýyla görendir.” (Ýsra Suresi, 1)

Miraçýn ikinci merhalesi de Mescid-i Aksâdan baþlayarak semânýn bütün tabakalarýndan geçip tâ Ýlâhi huzura varmasýdýr. Bu safha da Necm Sûresinde þöyle’ anlatýlýr:

“O ufkun en yukarýsýnda idi. Sonra indi ve yaklaþtý. Nihayet kendisine iki yay kadar, hatta daha da yakýn oldu. Sonra da vahyolunacak þeyi Allah kuluna vahyetti. O’nun gördüðünü kalbi yalanlamadý. Þimdi O’nun gördüðü hakkýnda onunla mücadele mi edeceksiniz? And olsun ki onu bir kere daha hakiki suretinde gördü. Sidre-i Müntehâda gördü. Ki, onun yanýnda Me’vâ Cenneti vardýr. O zaman Sidre’yi Allah’ýn nuru kaplamýþtý. Gözü ne þaþtý, ne de baþka bir þeye baktý. And olsun ki Rabbinin âyetlerinden en büyüklerini gördü.” (Necm Suresi, 7-18.)

Miraç nasýl oldu?
    Miraç, Receb ayýnýn 27. Gecesi Cenab-ý Hakkýn daveti üzerine Cebrail Aleyhisselâmýn rehberliðinde Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselamýn, Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksâ’ya, oradan semaya, yüce âlemlere, Ýlâhî huzura yükselmesidir.

Peygamber Aleyhissalâtü Vesselam, Mescid-i Haramdan (Mekke’den), Mescid-i Aksâ’ya (Kudüs’e) ata benzer beyaz bir Cennet bineði olan Burak ile geldi.

Kudüs’e gelmeden yol üzerinde Hz. Musa’nýn makamýna uðradý, orada iki rekât namaz kýldý, daha sonra Mescid-i Aksâ’ya geldi. Orada bütün peygamberler kendisini karþýladý. Miraçýný kutladýlar. Peygamber Aleyhissalâtü Vesselam burada peygamberlere iki rekat namaz kýldýrdý, bir hutbe okudu.

Bir rivayette Hz. Ýsa’nýn doðduðu yer olan Betlaham’a uðradý, orada da iki rekât namaz kýldý. Ve bugün Kubbetü’s-Sahra’nýn bulunduðu yerden Muallak Taþýnýn üzerinden Miraça yükseldi.

Semanýn bütün tabakalarýna uðradý. Sýrasýyla yedi sema tabakalarýnda bulunan Hz. Adem, Hz. Yahya ve Hz. Îsa, Hz. Yusuf, Hz. Ýdris, Hz. Harun, Hz. Musa ve Hz. Ýbrahim gibi peygamberlerle görüþtü, Onlar kendisine “Hoþ geldin” dediler, tebrik ettiler.

Bundan Sonra Hz. Cebrail ile birlikte imkân ile vü-cub ortasý (kâinatýn bittiði yer) Sidretü’l-müntehâ’ya geldiler. Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam orada ikisi gizli, ikisi açýktan akan (Nil, Fýrat) dört nehir gördü. Sonra hergün yetmiþ meleðin ziyaret ettiði Beytü’l-Ma’mur’u ziyaret etti.

Hz. Cebrail’in buradan öteye gitmesi mümkün deðildi. Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam bundan sonra Refref adýnda bir vasýta ile zaman ve mekândan münezzeh (uzak) olan Cenab-ý Hakkýn cemaliyle müþerref oldu.
    Süleyman Çelebi’nin dediði gibi

“Aþikâre gördü Rabbü’l-izzeti/Âhirette öyle görür ümmeti” Ýnþaallah...

Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Rabbinin huzurundan döndükten sonra Hz. Musa ile karþýlaþtý., “Allah ümmetine neyi farz kýldý?” diye sorunca, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam “50 vakit namaz” buyurdu.

Hz. Musa’nýn, “Rabbine dön, azaltmasý için Rabbinden niyazda bulun, ümmetin buna güç yetiremez” demesi üzerine, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam, beþ sefer Cenab-ý Hakka niyazda bulundu, her seferinde 10 vakit indi, sonunda beþ vakitte karar kýldý.

Daha sonra Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Hz. Cebrail’in rehberliðinde Cenneti, Cehennemi, âhiret menzillerini ve bütün âlemleri gezdi, gördü, Mekke’ye döndü.

Sabah olunca Kabe’nin yanýnda Mekkelilere Miraçý anlattý. Onlar Peygamberimizden delil istediler. Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam de onlara yolda gördüðü kafilelerinden haber verdi. Kureyþliler hemen kafileleri karþýlamak için Mekke dýþýna çýktýlar. Gelenleri aynen Peygamberimizin Aleyhissalâtü Vesselam haber verdiði gibi gördüler, ama iman nasip olmadý.

Ama yine de Peygamberimizden üst üste Miraça çýktýðýna dair delil istediler. Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Kudüs’e, Mescid-i Aksâ’ya uðradýðýný anlatýnca Kureyþliler, “Bir ayda gidilebilen Bir yere Muhammed nasýl bir gecede gidip gelebilir?” diye itiraz ettiler, ardýndan da Mescid-i Aksâ’yý görmüþ olanlar, “Mescid-i Aksâ’yý bize anlatýr mýsýn?” diye Peygamberimize soru yönelttiler.

Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam þöyle anlattý:
    “Onlarýn yalanlamalarýndan ve sorularýndan çok sýkýldým. Hatta o ana kadar öyle bir sýkýntý hiç çekmemiþtim. Derken Cenab-ý Hak birden Beytü’l-Makdis’i bana gösterdi. Ben de ona bakarak her þeyi birer birer tarif ettim. Hatta bana, ‘Beytü’l-Makdis’in kaç kapýsý var?’ diye sordular. Halbuki ben onun kapýlarýný saymamýþtým. Beytü’l-Makdis karþýmda görününce ona bakmaya ve kapýlarýný teker teker saymaya ve anlatmaya baþladým.”

Bunun üzerine müþrikler:
    “Vallahi dos doðru tarif ettin” dediler, ama yine de iman etmediler.

O esnada Hz. Ebû Bekir çýkageldi, müþrikler durumu ona haber verdiler. Hz. Ebû Bekir, “Eðer bu sözleri ondan duymuþsanýz ****iz þüphesiz doðrudur” diyerek hemen tasdik etti ve bundan sonra Hz. Ebû Bekir “Sýddîk, tereddütsüz inanan” ünvanýný aldý.

Miraç Gecesi Namazý
    Miraç gecesi kýlýnacak namaz on iki rekattýr. Ýki rekatte bir selam verilerek kýlýnacak olan namaz on iki rekat ile bitirilir. Her rekatte Fatihadan sonra on kere ihlas okunur. Kýlýnma zamaný yatsý namazý kýlýndýktan sonra, imsak vaktine kadar ki herhangi bir vakit olabilir. Bu oniki rekat namaz bittiði zaman selamdan sonra yüz defa :

“Sübhanallahi vel hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyül azim” duasý okunur.

Ardýndan da yüz kere istiðfar yapýlýr.

Miraç Gecesinin Gündüzünde Kýlýnacak Namaz
    Miraç gecesinin gündüzünde öðlen namazýný kýldýktan sonra sonra dört rekat namaz kýlýnýr.
    Bu namazýn;birinci rekatýnda Fatiha’ dan sonra bir kere Felak suresi, ikinci rekattan sonra bir kere Nas suresi, üçüncü rekatta üç kere Kadr suresi, dördüncü rekatta elli kere Ýhlas suresi okunur.

Kaynaklar:
    1. Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur Külliyatý, Sözler, 31. Söz
    2. Mübarek Aylar Günler ve Geceler
    3. Üç Aylar Ýbadet Rehberi

Kullanýcý Bilgi Menüsü

yahu bayaa bir düþündüm yazsammý yazmasammý diye ama yazmadan edemedim...
    forumun son zamanlarda öne çýkan ismi haluktga; miraç ile ilgili biþeyler yazmaný beklerdim...
    halaa bekliyorum....

Yukarýdaki paylaþýmý gerçekleþtiren arkadaþa paylaþýmýndan dolayý teþekkür ederim...
    selametle...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri