Devlet Bakaný Kürþad Tüzmen, ”kaçakçýlýktan yargýlanan kiþinin free-shop açmasý için talimat verildiði” yönündeki iddialarla ilgili olarak, “Madem böyle birþey var, böyle bir talimat var; niye þu ana kadar gündeme gelmiyor da, özellikle Kapýkule'yle ilgili soruþturmalarýn baþladýðý bir dönemde bunlar gündeme geliyor?” dedi.

Tüzmen, pilot bölge seçilen Gemlik Gümrük Müdürlüðü'nde “Dýþ Ticarette E-Belge Projesi”ni baþlatmak üzere geldiði Bursa'nýn Gemlik Ýlçesi'nde, bir gazetenin manþetinde “Tüzmen'e aðýr itham” baþlýðýyla yer alan haberde kendisiyle ilgili “kaçakçýlýktan yargýlanan kiþinin free-shop açmasý için talimat verdiði” yönünde iddialar bulunduðunu hatýrlatan bir basýn mensubunun, bu konudaki görüþlerini sormasý üzerine þunlarý söyledi:
“Madem böyle birþey var, böyle bir talimat var; niye þu ana kadar gündeme gelmiyor da, özellikle Kapýkule'yle ilgili soruþturmalarýn baþladýðý bir dönemde bunlar gündeme geliyor? Bir yanlýþ varsa o dönemde de gündeme gelmesi lazýmdý. Bu enteresan, bu bana çok ilginç geldi. Bir kere buna bakmak lazým, ben bunun yorumunu size býrakýyorum.
Ýkincisi keþke öyle bir þeyler olsa, ben bugüne kadar imza atmaktan yorulan bir bakaným. Bana zaten herþey, yukarýya gelir imzalanýr. Öyle birþey var da, yani zaten imza atmakta zorlanan arkadaþlar neden bize bunu da getirmemiþler de, imzalayalým biz, kendileri imzalamýþlar? Bir de bunu sormak lazým. Bu iki soru bence ilginç.”

"BUGÜNE KADAR HÝÇBÝR USULSÜZ TALÝMATIM OLMAMIÞTIR"

Geçmiþte bürokrasideki hayatýný gayet iyi bildiklerini, siyasi hayatýnýn da iyi bilindiðini belirten Tüzmen, þöyle konuþtu:
“Allaha çok þükür, bugüne kadar hiçbir usulsüz talimatým olmamýþtýr. Kapýkule'de biliyorsunuz, yani gümrük artýk kendisini temizliyor. Bir temizlik süreci baþladý. Bunun arkasýndan hemen Kapýkule'deki iþlerle ilgili soruþturma derinleþtirilince, Gürbulak'la ilgili de soruþturma yapýlmasý gerekince, Gürbulak'la ilgili soruþturma kapsamýna giren bu arkadaþlar hemen açýklamalar yapmaya baþladýlar. Enteresandýr, niye þimdi? Madem o zaman böyle bir hata,
madem böyle birþey vardý, niye o zaman hiç kimse öyle bir þey söylemiyor da, bugün bunlarý gündeme getiriyor? Kaldý ki, öyle bir talimat falan da söz konusu deðil.”

Tüzmen, free-shoplarla ilgili iþlerde önce raporlarýn hazýrlandýðýný, ondan sonra ilgili gümrük baþmüdürlerinin devreye girdiklerini ve Ankara'yla yazýþmalarýn yapýldýðýný belirtti. Ankara'daki bürokratlarýn, bu konuda eðer uygunsa “uygunluk” verdiklerini, bu þekilde iþlemlerin baþladýðýný anlatan Tüzmen, þöyle devam etti: "Gürbulak'taki olaya gelince, o tamamýyla Yüksek Planlama Kurulu kararýdýr. Alýnan karar, (yap-iþlet-devret) modeliyle, o çalýþmalar biliyorsunuz. Orada da Uluslararasý Nakliyeciler Birliði'ne verilmiþ bir birim. Uluslararasý Nakliyeciler Birliði de daha sonra kendi içerisinde Gümrük Müsteþarlýðý ile oturur, bir sözleþme yapar. Þimdi o sözleþmeler, karþýlýklý olarak o anlaþmalar tamamýyla müsteþarlýk bünyesinde. Bakýn, o dönemin müsteþarý atmýþtýr imzayý, Uluslararasý Nakliyeciler Birliði Baþkaný atmýþtýr imzayý... O sözleþme kapsamýnda da buradaki free-shoplar dediðimiz dýþ hatlarla ilgili maðazalarýn bir takým devirleri, sözleþmeleri ve dýþarýya ne þekilde verileceði esaslarý belirlenmiþtir. Bu iþlemler bu seviyede yapýlýr ve bitirilir.”

Bir takým soruþturmalara konu olan, yargý sürecindeki bir iþlemle ilgili kendisinin yapabileceði açýklamanýn bu kadar olduðunu vurgulayan Tüzmen, “Ama, þuna üzüldüm. Çünkü, açýkçasý ben bugüne kadar hep açýk oldum, hep bu þekilde konuþtum. Yani ben öyle birþeyler olsa zaten derim ki, (Arkadaþ ben bu iþi söylerim, yaparým) ve ben iþlemlerin hýzlandýrýlmasý için zaten elimden geleni yaparým” diye konuþtu. Tüzmen, "Açýk söylemek gerekirse, böylesine dönemlerde sonradan yapýlan bu tip açýklamalarý da, son derece üzücü birer olay olarak nitelendiriyorum.” diyerek sözlerini tamamladý.

Alýntý hurriyet.com.tr